Autor Wątek: Komiksowa Top Lista - Rok 2022 - Komiks polski  (Przeczytany 15003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chmurny

Odp: Komiksowa Top Lista - Rok 2022 - Komiks polski
« Odpowiedź #45 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 04:33:29 »
Kilka ciekawostek.

Na wszystkie trzy medalowe komiksy głosy oddali: nekro, Alucard, Eyeless, roble, kosmoski i Lyricstof.
Finalnej kolejności podium nikt nie ustrzelił, a najbliżej był Alucard, który trafił złoto i odwrotnie wskazał pozostałe miejsca.
Pierwsze trzy miejsca wycenione były łącznie na 35 punktów, z głosujących na wszystkie medalowe najniżej łącznie ocenili je Eyeless i Lyricstof, na 14 punktów.
Największym outsiderem, czy też indywidualistą, z tych, którzy głosowali na 10 komiksów okazał się Motyl, który nie oddał głosu na żaden komiks z pierwszej 9. Havok nie oddał głosu na komiks z pierwszej 13, ale głosował na tylko 4 komiksy.
13 z 36 forumowiczów oddało głosy na 10 komiksów.

We Wznowieniach na trójkę komiksów z podium głosy oddali: kubisz, Spiff i Dracos, przy czym Dracos był najbliżej ostatecznej kolejności, bo umieścił wszystkie na pudle, trafnie wskazując brąz.
Jako ostatni głosujący, darkwolf1 zapewnił samodzielne srebro Złotej Kolekcji Kajka i Kokosza, bo przed oddaniem przez niego głosu, KiK mieli tyle samo punktów co Hernan Cortes, a na srebro wyciągnął KiK przedostatni głosujący, Konrad, bo przed Złotą Kolekcją był jeszcze Hernan Cortez.

I jeszcze możemy popatrzeć na nasze postrzeganie "jakościowe" komiksów.
Pierwsza piętnastka według średniej liczby punktów (dodatkowo mediana), dla komiksów, na które oddano co najmniej 3 głosy:

Najwyższa średnia
(punktacja za miejsca była taka: 15 11 9 7 6 5 4 3 2 1)

Miejsce | Tytuł | Średnia punktów | Mediana | L. głosujących | M-ce w TOP

1 Rege                                    11,58     13     12      4
  2 Exist: Dirt                             11,00     11       3    17
  3 Wilki. Historie prawdziwe.    10,80    11       5      9
  4 Zasada Trójek                      10,28     10     18     2
  5 Mieszko                                  9,80     11     15     3
  = Wielki Bóg Pan                       9,80     11       5    10
  7 Incel                                       9,67      9        3    19
  8 Wydział 7                               8,77      9      22      1
  9 Uroczysko Szyszymory           8,75      7        4    14
10 Pętla                                       8,50     8        4     15
11 Niepamięć absolutna              8,44      7       9       6
12 Malarz                                     8,25     9      12      5
13 Retro                                       8,20     6        5     12
14 Dziewięć milimetrów                8,14     9        7      7
15 Wolność albo śmierć                8,00     7        7      8

Sporo komiksów oceniamy wysoko i choć do końca nie wiem, czy jesteśmy reprezentatywną próbką amatorów rodzimego komiksu, to, jak widać, niektóre komiksy są zbyt mało spopularyzowane, jest przestrzeń do popracowania dla wydawców.

Offline Brvk

« Odpowiedź #46 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 08:01:50 »
Do końca kusiło mnie, żeby zagłosować na jedyny komiks polski, który w zeszłym roku kupiłem. Mogłem to zrobić, bo tytuł ten w końcu wygrał wyścig po pieniądze z mojego portfela i choćby w tym zakresie był lepszy od konkurencji, z drugiej strony jednak nie miałem żadnego odniesienia do innych zeszłorocznych nowości.

Ostatecznie uznałem, że dawać 10 punktów, nie dając szansy reszcie na jakąkolwiek zdobycz, może wypaczyć wyniki. I widzę, że miałem rację.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #47 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 08:34:36 »
@Brvk ale śmiało mogłeś zagłosować, niekoniecznie wskazując swój komiks na 1 miejscu.
I teraz punktacja była w trochę innej skali, żeby spróbować dowartościować wyższe miejsca nie gubiąc popularności. Nieźle się sprawdziło, na moje oko.

Offline Brvk

« Odpowiedź #48 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 08:54:56 »
Hm, teraz tak sobie myślę, czy nie lepszym pomysłem byłoby przyznawanie punktów w zależności od liczby komiksów, na które się głosowało tzn. jeśli ktoś podał 10 tytułów to pierwsze miejsce daje 10 punktów, jeśli ktoś podał np. 7 to pierwsze miejsce wnosi 7 punktów do ogólnej klasyfikacji ( i kolejne o jeden punkt mniej), a jeśli ktoś głosuje na jedną pozycję to wnosi jeden punkt do końcowej sumy.

Offline horror

« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 09:05:31 »
ja ze swojej strony chciałbym podziękować za ciekawe i rzeczowe podsumowanie i zachęcam do czytania polskich komiksów tych niezdecydowanych bo są tam świetne rzeczy i jak widać po liście powstaje ich całkiem sporo.

wyniki chyba spodziewane :)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #50 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 09:13:51 »
@Brvk Mój głos jest lepszy niż Twój? ;)
Tak to nie, bo w tego typu plebiscytach na sumę trzeba przyjmować, że wszyscy są takimi samymi ekspertami i niech szanują swoje głosy. A nie ma obowiązku przydzielania pierwszego miejsca czy głosowania na pełną dychę; w zeszłym roku ktoś ładnie w którymś głosowaniu opuścił pierwsze miejsca (choć nie wiem, jak zostało zaliczone).
I problem z liczeniem by się zrobił, ciężko wyłapać ewentualne pomyłki.

wyniki chyba spodziewane :)

No powiem Ci, że ja się nie spodziewałem, że Kajkosze mogą mieć problem z 2 miejscem. Przesyt, przełom?
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Marzec 2023, 09:17:18 wysłana przez Chmurny »

Online misiokles

« Odpowiedź #51 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 09:25:01 »
Ja jestem zaskoczony obecnością Wilków - historii prawdziwych. Jakby nie patrzeć to reportaż, w dodatku wydany przez oficynę raczej nie kojarzącą się z komiksami. A jednak komiks dotarł do ludzi, stąd (miłe) zaskoczenie.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #52 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 09:39:23 »
^^^
To pewnie pochodna posiadanych dzieci :)
Przyznam się, że wypatrzyłem Wilki w jednej z pierwszych topek i zacząłem mieć jakieś niejasne przeczucie, że gdzieś widziałem już ten tytuł.
Okazało się , że leżał u dzieciaków na stole (żona nabyła), więc poświęciłem wieczór na lekturę i nie zawiodłem się.

Offline wilk

« Odpowiedź #53 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 09:59:56 »
Bardzo ciekawe podsumowania, zwłaszcza te zawierające średnią i medianę. @Chmurny dobrze, źe podałeś liczbę głosujących przy tych liczbach. Wydaje mi się, że ocena wg. średniej czy mediany jest miarodajna i ma sens przy odpowiednio dużej próbie i warto o tym pamiętać interpretując te wyniki.

Generalnie dobra robota z poprowadzeniem tego plebiscytu i z podsumowaniami, chociaż wciąż jestem sceptycznie nastawiony do tej kategorii. ;)

Ostatecznie uznałem, że dawać 10 punktów, nie dając szansy reszcie na jakąkolwiek zdobycz, może wypaczyć wyniki. I widzę, że miałem rację.

Uważam, że nie ma czegoś takiego jak wypaczanie wyników w takich plebiscytach. :) Przecież o to właśnie chodzi, żeby własnymi głosami ukształtować wyniki. Tu nie chodzi o wskazanie najbardziej wartościowych komiksów, a tych które nam się najbardziej podobały. Nie jesteśmy żadnym profesjonalnym gremium, które układa tutaj listę polskich lektur komiksowych, przyznaje dofinansowania czy cos podobnego. :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 10:06:20 »
Zaczynacie zachęcać do zakupu tych Wilków, a nie planowałem dotychczas :P

Offline Spiff

« Odpowiedź #55 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 10:55:43 »
Kilka ciekawostek.
04:33:29 - długa pracowita noc, szacunek.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Chmurny

« Odpowiedź #56 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:20:26 »
Bardzo ciekawe podsumowania, zwłaszcza te zawierające średnią i medianę. @Chmurny dobrze, źe podałeś liczbę głosujących przy tych liczbach. Wydaje mi się, że ocena wg. średniej czy mediany jest miarodajna i ma sens przy odpowiednio dużej próbie i warto o tym pamiętać interpretując te wyniki.

Generalnie dobra robota z poprowadzeniem tego plebiscytu i z podsumowaniami, chociaż wciąż jestem sceptycznie nastawiony do tej kategorii. ;)

Uważam, że nie ma czegoś takiego jak wypaczanie wyników w takich plebiscytach. :) Przecież o to właśnie chodzi, żeby własnymi głosami ukształtować wyniki. Tu nie chodzi o wskazanie najbardziej wartościowych komiksów, a tych które nam się najbardziej podobały. Nie jesteśmy żadnym profesjonalnym gremium, które układa tutaj listę polskich lektur komiksowych, przyznaje dofinansowania czy cos podobnego. :)

Do wydzielonej kategorii Komiks Polski? Eee, czemu, sam napisałeś o co chodzi w takiej zabawie ;) No i to znakomity przegląd rynku. Mam też mocne przeświadczenie, że i w Łodzi bawią się podobnie na punkty i podobnie bezkrytycznie.
A jeśli zostawimy z boku dywagacje o sztuce, to w przypadku niejednostkowej oferty, najczęściej najlepszymi weryfikatorami i ekspertami są kupujący.
MY 8)

Online Leyek

« Odpowiedź #57 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:25:46 »

Z głosującymi na mniej niż 10 tytułów jest jednak problem. I nie mówię tu o sytuacji jak ktoś da 6-7 typów, ale jak wytypowane są tylko np. 2-3 tytuły, a już szczególnie jak tylko na 1 tytuł oddany zostanie głos na max punktów (a mówimy o wyborze z np. 100 tytułach polskich jakie wyszły czy pewnie grubo ponad 1000 wszystkich).
Ale znów znaleźć tu dobre rozwiązanie też nie jest łatwo.

Offline wilk

« Odpowiedź #58 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:30:31 »
Do wydzielonej kategorii Komiks Polski? Eee, czemu, sam napisałeś o co chodzi w takiej zabawie ;) No i to znakomity przegląd rynku. Mam też mocne przeświadczenie, że i w Łodzi bawią się podobnie na punkty i podobnie bezkrytycznie.
A jeśli zostawimy z boku dywagacje o sztuce, to w przypadku niejednostkowej oferty, najczęściej najlepszymi weryfikatorami i ekspertami są kupujący.
MY 8)

Czemu jestem sceptycznie nastawiony? Mam po prostu wrażenie, że przy oddzielnym plebiscycie na komiks polski, ten traktowany jest jako kategoria specjalnej troski. Przecież nikt nikomu nie broni ułożyć top 10 w głosowaniu głównym składającego się tylko z komiksów polskich. Lepszy przegląd rynku daje głosowanie główne, gdzie można głosować na (prawie) wszystko. Dlatego uważam też, że powinno dopuścić się do głosowania wznowienia ale to nie temat na to.

Z głosującymi na mniej niż 10 tytułów jest jednak problem. I nie mówię tu o sytuacji jak ktoś da 6-7 typów, ale jak wytypowane są tylko np. 2-3 tytuły, a już szczególnie jak tylko na 1 tytuł oddany zostanie głos na max punktów (a mówimy o wyborze z np. 100 tytułach polskich jakie wyszły czy pewnie grubo ponad 1000 wszystkich).
Ale znów znaleźć tu dobre rozwiązanie też nie jest łatwo.

To jest dla mnie jednak kolejny argument przeciwko oddzielnym kategoriom typu komiks polski, komiks SH in. Z drugiej strony niespecjalnie widzę w takiej sytuacji problem.

Oczywiście ja szat o to nie drę. :) To jest tylko zabawa, trzeba o tym pamiętać. :)

Offline michał81

« Odpowiedź #59 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:40:57 »
Czemu jestem sceptycznie nastawiony? Mam po prostu wrażenie, że przy oddzielnym plebiscycie na komiks polski, ten traktowany jest jako kategoria specjalnej troski. Przecież nikt nikomu nie broni ułożyć top 10 w głosowaniu głównym składającego się tylko z komiksów polskich. Lepszy przegląd rynku daje głosowanie główne, gdzie można głosować na (prawie) wszystko. Dlatego uważam też, że powinno dopuścić się do głosowania wznowienia ale to nie temat na to.
Temat wydzielenia komiksu polskiego był już kiedyś poruszany (chyba na starym forum gildii, a może już na tym) i padły te same argumenty "kategoria specjalnej troski". Ja tak tego nie traktuje (zresztą moja wypadkowa w głosowaniu ogólnym to właśnie tytuły zebrane z innych kategorii). Zresztą nikt nikomu nie broni oddać głosów w głównej kategorii tylko na polski komiks, bo może tylko taki czytać.

Co do wznowień. To jest problem, bo załóżmy że co roku taki "Kajko i Kokosz Szkoła latania" będzie wznawiany co roku (a przecież tak właśnie jest) i co wtedy? Głosować na komiksy dostępny od kilkudziesięciu lat? Czy nie głosować? Przecież takie Żbiki też dostają wznowienia co roku i jest to komiks zajmujący topki sprzedażowe jak tylko wychodzi nowy numer. Jakby taka topka wyglądała? Same KiKi i Żbiki?
Może rozwiązaniem jest głosowanie na premierowe wydania zbiorcze. Bo np. Binio Bill będąc w tym roku traktowany jako wznowienie, a przecież takiego wydania nie było do tej pory.