Autor Wątek: Pyrkon 2026 (19-21.VI)  (Przeczytany 4372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: Pyrkon 2026 (19-21.VI)
« Odpowiedź #16 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 09:03:45 »
No i jak? Sprawdziło się kupowanie biletów z tokenami, rejestrowanie tokenów i wymienianie tokenów na pierdololopassy? Ciekawe czy w przyszłym roku wprowadzą zaświadczenie A-38 XD

Online nocny

« Odpowiedź #17 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 09:15:27 »
Nie było rejestrowania tokenów czy wymieniania ich na cośtam. Ja po prostu kupiłem bilet na Pyrkon, "kupiłem" w ramach tego bilety na rysowników i to wszystko. Zajebiście wszystko zrobione.
PS. Marzy mi się by było tak samo na MFKiG.
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Czerwiec 2026, 09:17:01 wysłana przez nocny »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #18 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 09:45:15 »
Ja po prostu kupiłem bilet na Pyrkon, "kupiłem" w ramach tego bilety na rysowników i to wszystko.

Brzmi jak rejestrowanie tokenów.

Ciekawe, co się stało z pomysłem pierololopassów.

Offline Teli

« Odpowiedź #19 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 10:10:03 »
Brzmi jak rejestrowanie tokenów.

Ciekawe, co się stało z pomysłem pierololopassów.

Z moich obserwacji:

Jako że punkty programu ogarnąłem sobie z tokenów, to jechałem na luzaku. Pyrpasy... z tego co gadałem z ludźmi, to jak z numerkami na MFKiG – ludzie od wczesnych godzin porannych koczowali w "kolejkonie" na najbardziej oblegane punkty i te rozeszły się na pniu. Na mniej popularnych gości pyrpasy można było na spokojnie zdobyć bez kolejki w trakcie dnia.

Pomysły z tokenami/pyrpasami szanuję z racji na skalę konwentu – dany gość ma zakontraktowaną dokładną ilość autografów/zdjęć/wrysów, a organizator gwarantuje, że taka ilość osób te atrakcje otrzyma. Dzięki temu nie było (przynajmniej w mojej obecności) sytuacji odstania w kolejce dwóch godzin i usłyszenia: „Nie mamy już Pańskiego gościa i co nam Pan zrobi?”.

Owszem, trafiali się agenci cierpiący na wybiórczą ślepotę/głuchotę, stojący bez tokena czy pyrpasa godzinę w kolejce, a na końcu odsyłani z kwitkiem – ale to już wina wtórnego analfabetyzmu uczestnika, nie organizatora.

Generalnie dzięki temu systemowi pojechałem i zrealizowałem plan bez stresu, że coś się wysypie. Uważam, że przy większych festiwalach takie biletowanie punktów programu pomaga walczyć z chaosem i jest zdecydowanie na plus.

Offline JakubM

« Odpowiedź #20 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 15:05:36 »
Tylko aby zdobyć taki Token to trzeba było wydać ok 340 zł na karnet 3 dniowy - czy się myle ?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #21 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 16:25:54 »
To było tak:
Pakiet specjalny - 6 tokenów - 600zł
Pula biletów Erli Bird - 4 tokeny - 300zł
I pula biletów - 3 tokeny - 330zł
II pula - 2 tokeny - 360zł
III pula - 0 tokenów - 390zł

Tokeny można wymienić na wejściówki na atrakcje (w tym na PyrPass). Jak nie zdążyło się kupić PyrPassa (bo się wyprzedał) za token, lub zużyło się je na inne atrakcje pozostawał kolejkom po PyrPassy - ½ szła z tokenów i ½ z kolejkonu.

Ja chciałem z serii autorów tylko Ryukishi07. Tokeny poszły nim się zorientowałem. Po Pyrpas w kolejkonu przyszedłem o 5 rano (wydawane były od 8) i zastałem z 12 osób. Pierwsza czekała od 3 rano. Wszyscy szli do gościa z Gwiezdnych Wojen - zdaje się, że tego od Mando.

Z uzyskanym PP poszedłem na autografy o odpowiedniej porze. No dobra - spóźniłem się z 20 min, bo i tak miałem gwarancję dostania. Finalnie byłem 3 od końca, jakieś 3 minuty przed wyznaczonym czasem zakończenia sesji.

Ale sporo osób podchodziło z pytaniem gdzie można dostać PP i odchodziło z kwitkiem, bo rozeszły się wszystkie.

Także ilość PP dobrze dobrana do możliwości gościa, informacje dobrze przekazywane (głupota i gapiostwo uczestników to inna para kaloszy). Organizacyjne też spoko ogarnięte.

Online nocny

« Odpowiedź #22 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 16:28:22 »
Tak było.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #23 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 19:45:49 »
Czyli jak zarejestrowałeś token na dane wydarzenie, to już nie trzeba było ustawiać się po PierdololoPassa?

Online nocny

« Odpowiedź #24 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 19:50:35 »
Nie trzeba było.

Offline Fernando Po

« Odpowiedź #25 dnia: So, 27 Czerwiec 2026, 01:31:02 »
No i jak? Sprawdziło się kupowanie biletów z tokenami, rejestrowanie tokenów i wymienianie tokenów na pierdololopassy? Ciekawe czy w przyszłym roku wprowadzą zaświadczenie A-38 XD

Były organizacyjne niedociągnięcia ale system się sprawdza.
Internetowa rejestracja 50% miejsc na punkt programu jest na Pyrkonie od lat, zeszłoroczne zatory sprawiły że organizatorzy strefy autografów zdecydowali się objąć tym systemem i swoją część konwentu. Aby uniknąć stania "po nic" pozostałe 50% miejsc wymaga papierowych pyrpassów wydawanych każdego dnia od rana (podobnie jak na MFKIG, z tym że te pozostające w puli wydawane są w strefie przez cały dzień).  Elektroniczne i papierowe pyrpassy na topowych gości (Giancarlo Esposito, Sławosz Uznański-Wiśniewski) schodziły błyskawicznie, do nich stały wczesnoporanne kolejki, inne długo były w obu pulach.
Powtarza się niestety problem z komunikacją o różnicach między komiksowymi dyżurami wrysowymi i autografowymi, ostatecznie chyba niezbyt się różniły.
Przypominam że wszystkie autografy i sesje foto w strefie są w cenie wejściówki, warto zobaczyć ile kosztują niektóre analogiczne atrakcje na nadchodzącym Fantasy & Magic Con (https://fantasymagic.tixx.pl/bilety/3115/fantasy-magic-con.html )

Widzę że nie podoba Ci się ten system - dlaczego? Wolisz klasyczne ustawiające się kilka godzin wcześniej mamucie kolejki i komitety? System łódzki nazywasz pierdolonumerkami? Zapisy w Białogardzie pierdolozapisami?

Pyrkon jest drogi, Pyrkon to piekielne tłumy, ale ludzie od części autografowej starają się by było to zrobione sprawnie i bezpiecznie.

« Ostatnia zmiana: So, 27 Czerwiec 2026, 01:52:31 wysłana przez Fernando Po »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #26 dnia: So, 27 Czerwiec 2026, 08:40:35 »
Jeżeli dobrze, pamiętam na początku miało być tak (również dla kupujących bilety online z wyprzedzeniem), że kupujesz bilet z tokenami, rejestrujesz tokeny a na końcu wymieniasz tokeny na pyrpassy. To jest debilizm. Albo tak nieudolnie przekazali tą informację. Na pewno zastosowanie nazw, takich jak "pyrpass", dodatkowo wprowadza tylko w błąd. I to mnie zgrzało. Sam zresztą wiesz, że poprzednie zmiany to był chaos organizacyjny.

Skoro jest tak, że wystarczyło zarejestrować tokeny, to jest faktycznie spoko.

Offline Koora

« Odpowiedź #27 dnia: So, 27 Czerwiec 2026, 11:21:17 »
Chyba mi coś umknęło, ale jakie zapisy w Białogardzie? Trzeba się gdzieś wcześniej zarejestrować?

Offline Fernando Po

« Odpowiedź #28 dnia: So, 27 Czerwiec 2026, 11:33:07 »
Chyba mi coś umknęło, ale jakie zapisy w Białogardzie? Trzeba się gdzieś wcześniej zarejestrować?

Przed sesją stoisz w kolejce i się zapisujesz, za dwa lata działa ten system już.  Dzięki temu nie trzeba stać i czekać w czasie rysowania

Offline 79ers

« Odpowiedź #29 dnia: So, 27 Czerwiec 2026, 20:30:46 »
Z tego co piszecie i widziałem na fb, to strasznie nadmuchana impreza się zrobiła  :(