Autor Wątek: Niech Żyje Komiks! - 22.11.2025 Warszawa  (Przeczytany 2309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alexandrus888

Odp: Niech Żyje Komiks! - 22.11.2025 Warszawa
« Odpowiedź #15 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 17:48:46 »
Kurcze, gdybym dowiedział się na czas, że #1 ma iść na WOŚP to bym go wymienił na #8, ale podpisany imiennie i już po potokach. Fart mi towarzyszy ostatnio. Może powinienem zagrać w totka?

Holcman, nie mam pojęcia jak wygląda kwestia przestrzeniowa, czy jest miejsce na jeszcze jedną salę. Ale 6 punktów programowych (z czego jeden zamknięty, bo warsztatowy) to mało. Fajnie by było zrobić cały blok warsztatowy i drugi główny taki jaki był + jeszcze ze 2-3 panele. Warsztaty również dla "starszej młodzierzy" ;) Fajny byłby panel wydawców, może tłumaczy... Osobiście posłuchałbym DTPowców, bo o stronie techniczno graficznej bardzo rzadko się mówi na konwentach. Brakowało też jakiegoś zagranicznego gościa, ale tu rozumiem - kwestie finansowe. Btw. nie wiedziałem, że nie macie wsparcia finansowego. W takim razie szacun!
No i przyda się większa aktywność w sieci, bo z komunikatów na wydarzeniu jest tylko lista wystawców, program i strefa autografów... Może jakieś zapowiedzi gości? Nakręcanie FOMO? Oczywiście z większym wyprzedzeniem czasowym niż w ostatnim tygodniu poprzedzającym.
O! Przydałaby się wystawa.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #16 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 09:45:24 »
Pytanie zupełnie poważne - co miałoby się jeszcze dziać, żeby było lepiej?
chyba dwie edycje temu był fajny konkurs wiedzy o komiksie; czasami są panele dyskusyjnie (pamiętam ten o nieczytaniu polskich komiksów)
niemniej rozumiem, ze ta edycja była w duchu świętowania jubileuszy

nie mogłem niestety zostać na spotkaniu ze Śledziem (małżonka dała się zaciągnąć na NŻK i nawet pomagała w zakupach i staniu w kolejkach po wrysy, ale dalej już powiedziała dość).

będzie dostępna jakaś relacja? na Lubię Komiksy lub gdzieś indziej?

Online holcman

« Odpowiedź #17 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 10:16:34 »

Holcman, nie mam pojęcia jak wygląda kwestia przestrzeniowa, czy jest miejsce na jeszcze jedną salę. Ale 6 punktów programowych (z czego jeden zamknięty, bo warsztatowy) to mało.  Fajnie by było zrobić cały blok warsztatowy i drugi główny taki jaki był + jeszcze ze 2-3 panele. Warsztaty również dla "starszej młodzierzy" ;)

Tak, byłoby fajnie. Ale te przestrzenie, które mamy od lat w Muzeum Etnograficznym to wszystko co w tej chwili mogliśmy dostać. Może uda się w przyszłym roku z jeszcze jedną salą na dole (przy toaletach i szatni).

6 punktów programowych dlatego, że możemy być tylko do 19.00 w ME. A na warsztaty, jubileusz Śledzia i licytację potrzebne było więcej niż 1 godzina. Po warsztatach trzeba było też salę doprowadzić do porządku.

Fajny byłby panel wydawców, może tłumaczy... Osobiście posłuchałbym DTPowców, bo o stronie techniczno graficznej bardzo rzadko się mówi na konwentach. Brakowało też jakiegoś zagranicznego gościa, ale tu rozumiem - kwestie finansowe. Btw. nie wiedziałem, że nie macie wsparcia finansowego. W takim razie szacun!

Panele wydawców były dwa lata z rzędu i nie cieszyły się jakimś szczególnym powodzeniem (również wśród wydawców, rok temu bodaj tylko trzech chciało gadać). Panel z tłumaczami był chyba trzy lata temu.

No i przyda się większa aktywność w sieci, bo z komunikatów na wydarzeniu jest tylko lista wystawców, program i strefa autografów... Może jakieś zapowiedzi gości? Nakręcanie FOMO? Oczywiście z większym wyprzedzeniem czasowym niż w ostatnim tygodniu poprzedzającym.
O! Przydałaby się wystawa.

Biję się w pierś. Natomiast to nie tylko impreza robiona bez dotacji, ale i powstająca siłami dwóch osób, które jednocześnie są jednym gospodarstwem domowym :-) Sprawy rodzinne sprawiły, że wszystko działo się wokół NŻK za późno, co nie powinno mieć miejsca. Jeśli w przyszłym roku impreza się odbędzie to zrobimy wszystko, żeby to się nie powtórzyło.

Wystawa - pewnie, byłoby super, ale bardzo ciężko o przestrzeń na to. W muzeum to nie jest niestety możliwe.

Online holcman

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 10:18:04 »
chyba dwie edycje temu był fajny konkurs wiedzy o komiksie; czasami są panele dyskusyjnie (pamiętam ten o nieczytaniu polskich komiksów)
niemniej rozumiem, ze ta edycja była w duchu świętowania jubileuszy

Trochę tak. Dodatkowo zależy mi, żeby co roku było jednak coś innego w programie.

nie mogłem niestety zostać na spotkaniu ze Śledziem (małżonka dała się zaciągnąć na NŻK i nawet pomagała w zakupach i staniu w kolejkach po wrysy, ale dalej już powiedziała dość).

będzie dostępna jakaś relacja? na Lubię Komiksy lub gdzieś indziej?

Jarek z Lubię Komiksy nagrał całość - choć w trakcie dziecko kopnęło statyw, który cudem złapałem - więc powinno się nagranie niebawem u niego pojawić.

Offline muaddib

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 11:30:55 »

Śląska edycja, jak w 2020 roku :)

« Odpowiedź #20 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 13:52:28 »
Jarek z Lubię Komiksy nagrał całość - choć w trakcie dziecko kopnęło statyw

Coraz młodsi ci hejterzy kanałów komiksowych! Czy to na pewno nie był przebrany za dziecko @Popiel?  ;)

Offline Popiel

« Odpowiedź #21 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 15:52:51 »
Coraz młodsi ci hejterzy kanałów komiksowych! Czy to na pewno nie był przebrany za dziecko @Popiel?  ;)

No i godzinne przygotowywanie kamuflażu jak psu w dupę. Dzięki, wielkie dzieki!  :)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #22 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 16:37:44 »
No i godzinne przygotowywanie kamuflażu jak psu w dupę. Dzięki, wielkie dzieki!  :)
Ciesz się, że Cię Holcman nie złapał swoim chwytnym cudem. ;)

statyw, który cudem złapałem

Offline PJP

« Odpowiedź #23 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 17:54:49 »
Tak mi się skojarzyło ;)
Stirlitz spacerował po dachu kancelarii Rzeszy. Nagle poślizgnął się, upadł i tylko cudem zahaczył o wystający gzyms, unikając upadku z dużej wysokości. Następnego dnia cud posiniał i obrzękł.  8)

« Odpowiedź #24 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 18:33:30 »

Jak Cię złapią za rękę, mów, że nie Twoja ręka!

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #25 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 19:31:04 »
Tak mi się skojarzyło ;)
Stirlitz spacerował po dachu kancelarii Rzeszy. Nagle poślizgnął się, upadł i tylko cudem zahaczył o wystający gzyms, unikając upadku z dużej wysokości. Następnego dnia cud posiniał i obrzękł.  8)

W Berlinie Stirlitz dokarmiał ukradkiem niemieckie dzieci. Od ukradka dzieci puchły i chorowały.

Online holcman

« Odpowiedź #26 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 09:55:36 »
Śląska edycja, jak w 2020 roku :)

Tak, była fajna. I miało być więcej tylko pandemia się pojawiła.

Offline drop

« Odpowiedź #27 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 15:33:24 »

Fajnie by było ogłosić program wcześniej, ja niestety nie dotarłem na czas, bo nie sądziłem, że będzie coś ciekawego (brak programu niemal do ostatniej chwili).

Jest jakieś nagranie z 30 lecia Śledzia?