Autor Wątek: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 34935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PJP

Odp: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #225 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 15:47:41 »
Tak na szybko parę wrażeń. Organizatorzy nadal muszą popracować nad systemem wejściowym i kolejkami oraz przepływem ludzi na stoiskach dolnych ;) Czasem oznaczenia sali i strzałki na standzie były mylące. Wydzielenie stref graczy od części komiksowej uważam za dobre i wskazane. No i nie było łupanki muzycznej. Odniosłem wrażenie, że było nieco mniej wystawców na niezalu ale za to więcej stoisk z drobiazgami (to akurat średnio mnie cieszy). Ogólnie, mam wrażenie, że dzisiaj czułem się lepiej niż rok temu.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #226 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 15:56:24 »
O której Egmont?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline PJP

« Odpowiedź #227 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 15:59:50 »

Offline Death

« Odpowiedź #228 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 16:37:13 »
Tyle lat się mówiło, że Wiedźmin zasługuje na porządnego rysownika zamiast tych nudnych generycznych i w końcu będzie Trust. Marini to wczoraj stał przy tych planszach do nowego Wiedźmina, które już Trust zrobił i wariował (bo pewnie chciałby tak rysować;) ). Też wariowałem. Nie mogę się doczekać.

Offline parsom

« Odpowiedź #229 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 17:26:40 »
O, a kto to wyda i kiedy?

Offline Death

« Odpowiedź #230 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 18:15:00 »
Chyba nie ma zbyt wielu informacji. Macza w tym palce CD Projekt Red, ale ile stron i kiedy?  No ja bym obstawiał Egmont skoro są wydawcą innych Wiedźminów. Tam wisiało ze 20 gotowych plansz. Obłędne. Nawet nie wiem kto będzie scenarzystą, ale coś słyszałem, że być może Sztybor. Fajnie by było.

Dobrze schodzą interesujące polskie komiksy. Roślinny Ogródek Działkowy już się skończył (nie załapałem się). Drakulić też (dorwałem ostatni). :)

Offline komiks

« Odpowiedź #231 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 18:20:49 »
Mam nadzieję, że tego nie pokolorują.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Death

« Odpowiedź #232 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 18:25:57 »
No ja też. Akurat Trust ma zawsze dobre kolory, ale i tak wolę tak jak jest.

Offline kriso

« Odpowiedź #233 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 18:32:01 »
Trust na spotkaniu powiedział wprost, że scenarzystą jest Sztybor.

Offline Midar

« Odpowiedź #234 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:26:16 »
No i jak te wrysy od „wielkiej trójki”? Ktoś miał upolowany bilet i był? Wrysy, czy tylko autografy?

Offline Necr09

« Odpowiedź #235 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:27:29 »
Byłem u Murphy'ego, dawał wrysy
FGO: 758,469,198

Offline michał81

« Odpowiedź #236 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:38:27 »
Szkicownik Christy podobno się już skończył na stoisku.

Offline JanJ

« Odpowiedź #237 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:47:10 »
No i jak te wrysy od „wielkiej trójki”? Ktoś miał upolowany bilet i był? Wrysy, czy tylko autografy?

Co do autografów, to generalnie ruch w dobrą stronę. Najbardziej rozchwytywania autorzy powinni mieć swoje stoiska cały dzień, żeby każdy mógł zdobyć choćby autograf. Koło 18 przy stoisku Mariniego była może jedna osoba, a miał siedzieć do 19:30. Może ceny odstraszyły, choć widziałem, że niektórzy to wydali tam kilkaset ojro. Osobiście uważam, że ceny miał trochę wygórowane, no ale i tak pewnie przytuli ze 20-30 tys. Ciekawe co na to US  ;)

Okazało się też, że przynajmniej w przypadku Mariniego, nie wszystko było wcześniej dogadanie odnośnie strefy autografów. W strefie rozdawał autografy za free oraz wrysy za opłatą. Czyli to samo co przy swoim stoisku. Gdy wszedł na scenę, osoby pilnujące kolejki dopytywały go co i jak, i po uzyskaniu informacji o opłacie ogłosiły to wszystkim oczekującym. Ja w tym momencie, mimo wykupionego numerku, zrezygnowałem z czekania, bo już wcześniej zapłaciłem mu za dwa wrysy i autografy. Więc od strony organizacyjnej to było słabe, że sprzedawano nam trochę kota w worku.

Jeszcze na plus to strefa autografów była dobrze oświetlona, co nie zawsze było oczywiste, i nie było tej łupiacej muzyki czy strzelanki z gier jak kiedyś. Ogólnie najpopularniejsi autorzy stoiska cały dzień i wrysy za opłatą + autografy za free, a mniej rozchwytywani autorzy 1,5 h dziennie w strefie autografów. Przynajmniej ja bym tak zrobił.
« Ostatnia zmiana: So, 27 Wrzesień 2025, 20:07:09 wysłana przez JanJ »

Offline Pestak

« Odpowiedź #238 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 20:01:03 »
Szkicownik Christy podobno się już skończył na stoisku.

Przed spotkaniem z Egmontem było jeszcze sporo sztuk. Może potem zeszło - nie wiem. Ale po co go tu kupować z nędznym 25% rabatem? Dla tej jednej dodatkowej graficzki? Lepiej poczekać na możliwość kupna przez net z 40%.
« Ostatnia zmiana: So, 27 Wrzesień 2025, 20:02:41 wysłana przez Pestak »

Offline Kadet

« Odpowiedź #239 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 20:08:36 »
Przed spotkaniem z Egmontem było jeszcze sporo sztuk. Może potem zeszło - nie wiem. Ale po co go tu kupować z nędznym 25% rabatem? Dla tej jednej dodatkowej graficzki? Lepiej poczekać na możliwość kupna przez net z 40%.

Jeżeli a) będzie dostępny z takim rabatem i b) jeśli zdążysz kupić go sobie przez net, bo jak pokazuje taki artbook Thorgala, to wcale nie jest takie oczywiste...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!