Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alexandrus888

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #390 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 19:24:31 »
Ale z niego dekiel! Który to to? Pośmiejmy się z niego razem~

:P

Offline PabloWu

« Odpowiedź #391 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:14:55 »
Mapka będzie, jak pojawi się program festiwalu w wersji PDF. Wydrukowane PDFy w formie książeczki, będzie można dostać przy wejściu na imprezę.

Zauważyliście, że ziomek, który zakładał ten temat wpisał, że to 34 edycja? A tak na prawdę to 35  :P

Po 27 stronach ktoś to zauważył  :D
Hombre, medal się należy za spostrzegawczość  8)

Offline Death

« Odpowiedź #392 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 21:13:46 »
W tym roku nie ma ani jednego Artysty do którego warto byłoby ustawiać kolejkon, tak żenującej edycji pełnej wpadek jeszcze przed imprezą nie było od lat.
W końcu się wyśpicie przed sobotą. :D

Offline Kadet

« Odpowiedź #393 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 21:18:06 »
Wyspać się? Na festiwalu? ...Dziwne. Zawsze myślałem, że jednym z uświęconych zwyczajów jest nawigowanie na kryzysowej dawce snu, z mózgiem zalewanym boostami adrenaliny wywołanymi niedospaniem.

Do dziś pamiętam, jak na jednej edycji rano z dziesięć razy próbowałem sobie nalać herbaty w Żabce, bo byłem tak śpiący, że nie mogłem zrozumieć, kiedy sprzedawca tłumaczył mi, co mam zrobić. Ciekawe, jaką ma od tej pory opinię o fanach komiksu.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Smok

« Odpowiedź #394 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 21:44:26 »
Czy jest gdzieś mapka z rozpiską stoisk i wystawców? Bo szukam i nie mogę znaleźć. Jest spis i numerki, ale mapki nie widzę. Ktoś pomoże?

Na stronie Azylu Komiksu w zakładce poświęconej tegorocznej Emefce jest mapka. Co prawda niektóre numery nie są dobrze widoczne, no i trzeba przeskakiwać między AK i stroną festiwalu, ale zawsze to coś.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #395 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 07:20:18 »
Daję dodatkowego lajka za spryt :P
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline michał81

« Odpowiedź #396 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 07:51:27 »
Na stronie Azylu Komiksu w zakładce poświęconej tegorocznej Emefce jest mapka. Co prawda niektóre numery nie są dobrze widoczne, no i trzeba przeskakiwać między AK i stroną festiwalu, ale zawsze to coś.
Ta mapka jest z pdfa który dostali wystawcy. Wszystko byłoby ok gdyby podłączyli drugiego gdzie jest lista wystawców, bo numery z tej mapy nie pokrywają się do konca z nr jakie są na stronie festiwalu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #397 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 11:48:28 »
W tym roku nie ma ani jednego Artysty do którego warto byłoby ustawiać kolejkon, tak żenującej edycji pełnej wpadek jeszcze przed imprezą nie było od lat.

Ja wiem, ze jest pod względem gości zagranicznych jest w tym roku chu słabo, ale bez takiej ignorancji. Komiksowy świat nie kończy się na rzemieślnikach od kolejnych spinoffów Thorgala i superhero. Andrade i Rebelka to jednak nazwiska naprawdę na światowym poziomie. Jeszcze Torices ciekawy, ale on będzie też 2 dni na stoisku Mandioci.

Offline michał81

« Odpowiedź #398 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 18:19:24 »

"PANEUROPA. LICHO NIE ŚPI"
Po raz kolejny na Festiwalu odbędzie się premiera komiksu Paneuropa wydanego przez Komisja Europejska w Polsce.
Komiks porusza aktualne sprawy którymi żyje Polska i Europa. Tym razem motywem przewodnim będzie 20 lat Polski w Unii Europejskiej.
Bohaterami historii są postaci zaczerpnięte z mitologii słowiańskiej, które kierują się wartościami europejskimi, takimi jak tolerancja, równość, demokracja, godność czy prawa człowieka. Znów będą mieć do wypełnienia misję, bo przecież... licho nie śpi.
Scenariusz napisał Dominik Szcześniak. Okładkę stworzył Przemysław Truściński TRUST, a fabułę zilustrowali Robert Służały, Rafal Szlapa oraz Grzegorz Pawlak - komiks/ilustracja.
To nie wszystko. W roli rysowników debiutkuje kilkoro uczniów szkół średnich - laureatów warsztatów komiksowych Komisji Europejskiej. Dwoje z nich będziecie mogli poznać w czasie naszego Festiwalu.
Zapraszamy na stoisko Komisji Europejskiej. Czekają na Was bezpłatne komiksy Paneuropa oraz kubki, torby i koszulki z grafikami wykonanymi przez Rafała Szłapę, Przemysława Truścińskiego i Roberta Służałego. Oni, a także pozostali twórcy komiksu, będą robić wrysy i podpisywać najnowszy tom Paneuropy.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #399 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:36:19 »
Czy jest gdzieś mapka z rozpiską stoisk i wystawców? Bo szukam i nie mogę znaleźć. Jest spis i numerki, ale mapki nie widzę. Ktoś pomoże?
Jest od Jaszcza w lepszej jakości ;)

Offline Juby

« Odpowiedź #400 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 10:48:56 »
Wpadłem życzyć wszystkim wybierającym się na festiwal udanego weekendu! :) Jak najwięcej zdobyczy komiksowych, zarówno tych nowszych ze stoisk wydawców, jak i tych bardziej zakurzonych z prywatnych stoisk wyżej, tylu autografów i wyrysów ile będziecie chcieli zdobyć, no i satysfakcjonujących zapowiedzi Egmontu na przyszły rok 8)

Mieszkam w Łodzi i miałem się wybrać (w ubiegłym roku byłem w sobotę), ale tym razem się nie uda. 13. brat bierze ślub 140km od Atlas Areny, 14. może będą jakieś poprawiny, a 16. w końcu wylatujemy na zasłużony urlop, więc choć wrześniowa data zdecydowanie fajniejsza niż w poprzednim roku (kiedy lało i pizgało strasznie), to akurat nie pode mnie. Mam nadzieję, że uda się w 2025!

Offline stachel

« Odpowiedź #401 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 13:34:31 »
Zauważyliście, że ziomek, który zakładał ten temat wpisał, że to 34 edycja? A tak na prawdę to 35  :P

Bym prosił admina o poprawę tytułu wątku bo byk wielki..   :)

Poprawione :)

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #402 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 16:55:11 »
choć wrześniowa data zdecydowanie fajniejsza niż w poprzednim roku (kiedy lało i pizgało strasznie)
Niestety, mimo teoretycznie lepszej daty, zdaję się, że znowu będzie lało i pizgało :'(

Offline Midar

« Odpowiedź #403 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 16:59:08 »
Taka ciekawostka stoiskowa, jeśli jest jeszcze ktoś, kto się do Garuli nie zraził:

Offline PabloWu

« Odpowiedź #404 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 18:02:34 »
4 dni do festiwalu, chciałem sobie wydrukować program imprezy aby pozaznaczać na spokojnie gdzie chciałbym być a tam ciągle i wciąż:
Pobierz Program (PDF) – [work in progress]
 :)