Warta odnotowania ciekawostka z Instagrama fetiwalu:
AI LAB: EKSPERYMENTY ZE SZTUCZNĄ INTELIGENCJĄ W KULTURZE
UPDATE
❗️Zdajemy sobie sprawę z tego, że tematyka tego punktu programu wzbudza u was gorące emocje i kontrowersje. Zwróciliśmy się do organizatora warsztatu z propozycją zmiany formuły tego wydarzenia na taką, która uwzględniłaby i uszanowała rolę artystów i ich praw wobec rozwoju narzędzi AI ❗️
Przerobimy klasyczne dzieła sztuki i symbole kulturowe, ale używając do tego celu narzędzi sztucznej inteligencji. Warsztaty będą miały formę turnieju, podczas którego dwie rywalizujące ze sobą drużyny wyłonione spośród chętnych osób z publiczności będą generować na żywo obrazy przy użyciu ChatuGPT.
Niedziela, 15 września, 12.00
Organizatorzy rozpętali wspaniałą mega-burzę rzucając na Insta info o warsztatach z użyciem generatywnej AI. Osobiście popieram wszystkie postulaty twórców komiksowych, gości festiwalu jak i zwykłych komiksiarzy wypowiadających się pod postem i traktujących owy panel jako policzek od organizatorów i ich nieporadnych prób gaszenia pożaru benzyną. Żenada...
Gdyby nie fakt że jestem już umówiony z kilkoma osobami chyba ogłosiłbym totalny bojkot imprezy (tak do dziś nie kupiłem biletu). Zaczynam rozważać taką akcję w kontekście przyszłego roku.
Podsumowując sprawę emefki myślałem że festiwal nie może zaliczyć już większych dołów i jesteśmy już w piwnicy, a tu popatrz, mają w niej otwarty właz do piekła.