Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 25-28 maja 2023  (Przeczytany 25976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
Odp: Komiksowa Warszawa 25-28 maja 2023
« Odpowiedź #210 dnia: Pn, 29 Maj 2023, 00:54:48 »
Mnie interesowały jubileuszowe X nagrody Nowej Fantastyki (sala Sienkiewicza, sobota 17) i na ich wręczeniu akurat chciałem być.
"...
Zagraniczny komiks roku:
Sergio Toppi, „Toppi. Kolekcja” t.1-3 (tłum. Marta Duda-Gryc, Lost In Time)
Polski komiks roku:
Tomasz Grządziela „Spell”, „Zasada trójek” (Kultura Gniewu)
..."

https://wirtualnywydawca.pl/2023/05/nagrody-nowej-fantastyki-przyznane/
https://wirtualnywydawca.pl/2023/05/orient-meny-poznalismy-tegorocznych-laureatow/
Chyba umówili się :)

W niedzielę rano około 10 (dokuczliwie wcześnie, normalni ludzię jeszcze śpią o 10 w niedzielę) byłem na przecudnej rozmowie o silnym  polskim komiksie dziecięcym.

Potem na Scenie Głównej dorwałem Michała Rzecznika po autografy na Żonie dyplomaty i Strzałach na Służewcu. Był uczestnikiem rozmowy o przygodach polskiego komiksu z Aleksandrą  Herzyk , prowadzonej przez Olgę Wróbel pod nazwą "Kreski i piksele".

Potem jeszcze Maciej Wojtyszko opowiadał wraz z Tadeuszem Nyczkiem  o Brombie i innych, Trzynastym piórku Eufemii oraz o udziale Bromby w polityce (nowość wydawnictwa Ezop).
Urocze wydarzenia, jeszcze nie ochłonąłem po nich. Tymczasem kampania wyborcza nabiera rozpędu. Bromba i polityka chyba na dobre i na złe rozgoszczą się w mediach.

« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Maj 2023, 01:01:53 wysłana przez xetras »
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline Popiel

« Odpowiedź #211 dnia: Pn, 29 Maj 2023, 09:06:30 »
Robert Popielecki - świetny prowadzący. Byłem na spotkaniu z Jackiem Świdzińskim, które również prowadził.

Wojciech Glanowski bardzo sympatyczny debiutant ;) Teraz pracuje nad komiksem obyczajowym dziejącym się w latach 90-tych po transformacji ustrojowej.

Dzięki za miłe słowa. Prowadziłem w sumie pięć spotkań i po raz kolejny przekonałem się, że fajni ludzie robią znakomite komiksy a ci drudzy - adekwatne.

Offline michał81

« Odpowiedź #212 dnia: Pn, 29 Maj 2023, 09:50:04 »
a ci drudzy - adekwatne.
Czyżbyś mówił o komiksach Pawła Kołodziejskiego?

Offline Popiel

« Odpowiedź #213 dnia: Pn, 29 Maj 2023, 10:12:50 »
Czyżbyś mówił o komiksach Pawła Kołodziejskiego?

Powiedzmy, że to ogólne wrażenie, od dawna, w którym bardzo często się utwierdzam :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #214 dnia: Pn, 29 Maj 2023, 19:29:39 »
Dzięki za miłe słowa.

Nie spodziewałem się, że jesteś na forum ;) Choć w sumie nick i wcześniejsze udzielanie się w tym temacie mogły na to naprowadzić nawet nie Sherlocka ;)

Ode mnie parę fot (więcej w sumie nie zrobiłem, bo nawet nie było kiedy tyle się działo):

- ogólny widok na część namiotów targowych z rejonów komiksowych

- spotkanie z P. Milliganem

- spotkanie z J. Świdzińskim

- oznakowanie ze strefy autografów podrasowane przez autora dla jednego z organizatorów na koniec niedzielnej 3-godzinnej sesji wrysów :)

- niektórzy w domu zaczęli czytać nowe nabytki szybciej ode mnie (choć sam w niedzielę w metrze przeczytałem też połowę zeszytowego Jerza Jeżego)

Offline Koora

« Odpowiedź #215 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 15:08:47 »
Tegoroczna impreza w moim odczuciu bardzo udana. Dla mnie najważniejsze, że można się spotkać z autorami, wydawcami i całą masą znajomych z forum i nie tylko :)
Od razu pozdrowienia dla wszystkich! Nie chcę wymieniać, bo na pewno bym kogoś pominął ;)

Świetny pomysł na przeniesienie strefy autografów obok Kinoteki. O niebo lepsza miejscówka niż ubiegłoroczna.

No to cyk. Podzielę się swoimi zdobyczami. Ogromne podziękowania dla wszystkich autorów!

Przemysław Truściński

Michał Śledziński

Piotr Nowacki

Paweł Piechnik

Wojciech Stefaniec, Daniel Odija

Tomasz Samojlik

Peter Milligan

Marcin Podolec

Krzysztof Łuczyński

Spell

Vojtech Masek

Hubert Czajkowski

Frenk Meeuwsen

Marcelo Quintanilha

Wagner Willian

Marek Oleksicki

Guido van Driel

Wojciech Glanowski

Magdalena Kania, Maciej Kur

Tomasz Niewiadomski

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, a już rysunek Trusta w Praga Gada to dla mnie absolutne mistrzostwo świata!

Offline Eyeless

« Odpowiedź #216 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 15:44:58 »
Niesamowity jest , to prawda

Offline roble

« Odpowiedź #217 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 16:28:23 »

No to cyk. Podzielę się swoimi zdobyczami. Ogromne podziękowania dla wszystkich autorów

Hubert Czajkowski

gratulacje Koora za świetne zdobycze, Trust jak wiadomo to zawsze najwyższy poziom..

ps. mam bardzo podobny wrys i muszę go pokazać forumowiczom dla porównania.
kto nie zna autora niech się zainteresuje bo warto..  :)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #218 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 16:46:09 »
Ze swojej strony bardzo dziękuję wszystkim przesympatycznym forumowiczom za spotkania i rozmowy. Fajnie, że są ludzie, którzy potrafią dobrze bawić się na festiwalu komiksowym nawet jeśli nie ma na nim super gwiazd :) Do następnego!

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #219 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 16:53:09 »
Tegoroczna impreza w moim odczuciu bardzo udana. Dla mnie najważniejsze, że można się spotkać z autorami, wydawcami i całą masą znajomych z forum i nie tylko :)
Od razu pozdrowienia dla wszystkich! Nie chcę wymieniać, bo na pewno bym kogoś pominął ;)

Świetny pomysł na przeniesienie strefy autografów obok Kinoteki. O niebo lepsza miejscówka niż ubiegłoroczna.

No to cyk. Podzielę się swoimi zdobyczami. Ogromne podziękowania dla wszystkich autorów!

Przemysław Truściński

Michał Śledziński

Piotr Nowacki

Paweł Piechnik

Wojciech Stefaniec, Daniel Odija

Tomasz Samojlik

Peter Milligan

Marcin Podolec

Krzysztof Łuczyński

Spell

Vojtech Masek

Hubert Czajkowski

Frenk Meeuwsen

Marcelo Quintanilha

Wagner Willian

Marek Oleksicki

Guido van Driel

Wojciech Glanowski

Magdalena Kania, Maciej Kur

Tomasz Niewiadomski

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, a już rysunek Trusta w Praga Gada to dla mnie absolutne mistrzostwo świata!
Łoooo Panie, ten cfaniak warsiawski jest prima sort!!!

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #220 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 18:13:25 »
A to było tak i zaczęło się wyjątkowo, bo już w piątek. #1.

Pierwsze wrysy od autorów oraz spotkanie z Egmontem.

Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Kadet

« Odpowiedź #221 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 21:31:09 »
To była moja pierwsza wizyta na Komiksowej Warszawie i było świetnie. Lubię komiksy i lubię książki, a tu było bardzo dużo komiksów i książek :) Zdobyłem chyba najwięcej wrysów w historii moich wizyt na imprezach, więc bardzo cieszę się z zaproszonych gości. No i mogłem być na ostatnim spotkaniu z Tomaszem Kołodziejczakiem w roli red. nacz. Egmontu.

Do tego miałem okazję docenić wagę dostępności w architekturze i wczuć się w problemy, z jakimi borykają się osoby z niepełnosprawnością ruchową: w tym PKiN to co krok monumentalne socrealistyczne schody, a ja tarabaniłem się całą niedzielę wte i wewte z ciężką walizą, bo musiałem się już wymeldować z zakwaterowania, szatnia była nieczynna, a szafki na bagaż pozajmowane. Pouczające doświadczenie.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, których miałem okazję spotkać, i przepraszam, jeśli kogoś nie rozpoznałem - działałem na kryzysowych dawkach snu :)

A teraz tak: większość zakupionych komiksów:

Spoiler: PokażUkryj

Tutaj te dwa, których z grzbietów nie można rozpoznać. Asteriksa wziąłem z ciekawości zawodowej, bo chcę sobie porównać stare i nowe tłumaczenie :)

Oprócz tego kupiłem jeszcze parę zeszytówek, m.in. drugi numer miniserii Wherewhen o spotkaniu starszego Usagiego z Żółwiami Ninja z IDW (nie będę spojlerował, ale Stan umieścił tu parę pomysłów co do postaci, które z uwagi na brak miejsca nie weszły do Senso).

A to przy okazji zakupione książki (to bez niczego na grzbiecie to katalog PIW):

No i wrysy:

Marek Oleksicki narysował mi Wuja w drugim tomie "Bradla" (parę lat temu Markowi coś wypadło i nie mógł być na MKFiG, więc zdobyłem tylko autograf Tobiasza Piątkowskiego, teraz udało się uzupełnić zdobycz o drugiego twórcę :) ).

Wrys Tomasza Samojlika i autograf Macieja Kura w "Łamignacie Straszliwym":

Łamignat w maseczce (kto czytał komiks, ten wie :) ) od Piotra Bednarczyka w "Rozróbach i romansach" (pozostałe wrysy i podpisy to jeszcze z poprzedniego MFKiG):

Piękna Emilka Sza od Meago, która zgodziła się na wrys do notatnika, za co jeszcze raz dziękuję :)

I na koniec - udało mi się zdobyć kolejne dwa wrysy autorów komiksu "W głowie tłumaczy", który jako tłumacz z zawodu bardzo lubię za przedstawienie mojej profesji w przystępny i komiksowy sposób :)

Wrys Jacka Świdzińskiego wymaga pewnego wyjaśnienia - jak mi powiedział, w swojej części komiksu żartobliwie przedstawił tłumacza pracującego w domu jako ubranego do pracy w pełny strój galowy: marynarkę, lakierki itd.:

...więc we wrysie dla mnie zagrał na tym temacie :)

W tym miejscu czuję się zmuszony zaznaczyć, że kiedy ja pracuję zdalnie, to tak nie wygląda. Po pierwsze, mamy czasem wideokonferencje, a po drugie, mam biurko w narożnym pokoju w budynku i za zimno jest na takie stroje :) Choć zdarzyło mi się parę razy tłumaczyć ustnie poranne spotkania w piżamie, jeśli było bez wizji :)

Z kolei Daniela Chmielewskiego poprosiłem o rozwinięcie jednego z kadrów z jego części, gdzie tłumacz przedstawiony jest jako rycerz walczący z książką do przekładu:

...ale nie spodziewałem się zupełnie, że w mgnieniu oka zaprojektuje i stworzy taką wspaniałość:

Wrys z superherosem po prawej dostałem od Bereniki Kołomyckiej parę lat temu. Ponieważ mam już też rysunek Roberta Sienickiego z 2021 r.:

pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że kiedyś jakąś imprezę odwiedzi Fanny Vaucher i scenarzysta Tomasz Pindel :)

Ogólnie rzecz biorąc - podobało mi się bardzo, jeśli się da, za rok także będę :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #222 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 21:56:01 »
A to było tak i zaczęło się wyjątkowo, bo już w piątek. #1.

Pierwsze wrysy od autorów oraz spotkanie z Egmontem.

Jakie tam #1, jak ja byłam już w czwartek  ;)
A zdjęcia fajne, najbardziej urzekł mnie ten widok z pałacem, kwiatami i butelką w trawie - bardzo malowniczy.  ;D

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #223 dnia: Wt, 30 Maj 2023, 22:51:32 »
Jakie tam #1, jak ja byłam już w czwartek  ;)

No tak.  ;) Co racja, to racja.

A zdjęcia fajne, najbardziej urzekł mnie ten widok z pałacem, kwiatami i butelką w trawie - bardzo malowniczy.  ;D

Uuu, spostrzegawcza jesteś, mi gdzieś umknęła ta "prorocza" butelka.  :D
Pewnie bym ja przyciął bez żalu.  8)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #224 dnia: Śr, 31 Maj 2023, 08:00:05 »
Książkosmok zarąbisty! Gratulacje. Wujo w Bradlu też full profeska, a i pozostałe wrysy niczego sobie. Udane łowy :)