Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 25-28 maja 2023  (Przeczytany 26033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: Komiksowa Warszawa 25-28 maja 2023
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 18:09:40 »
Trochę nazwisk było. Tak na szybko, między innymi Marvano, Jeff Smith, Bedu, Etienne Willem, Nagabe, Ingo Romling. Od Timofa też były znane nazwiska, między innymi Paco Roca, Tony Sandoval.

Offline michał81

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 18:19:32 »
Sandoval jest stałym bywalcem KW. Ja to jestem zaskoczony, że go w tym roku nie ma tym bardziej, że Timof wznowił Nokturno, co już mi sugerowało jego przyjazd na imprezę a tu dupa.

Stałym bywalcem KW był też Michel Koeniguer. Niestety więcej już nas nie odwiedzi, ale wrysy jakie robił to te od Jima Lee wyglądają słabo.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 19:29:00 »
Jeżeli chodzi o polskich twórców, to można ich spotkać 30 razy w roku na różnych imprezach, zarówno w Warszawie czy Krakowie, jak i w Pcimiu Dolnym. Przeważnie twórczość mierna, sukces skromny (jest kilka wyjątków).

Strasznie dużo pogardy w tych kilku zdaniach. Czy kolegów z którymi pijesz wódkę pod Atlas Areną uważasz za frajerów, w związku z tym, że biorą wrysy od tych polskich miernot?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #138 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 19:29:10 »
Widzicie - każdy tu się odnosi do Jima Lee. Człowieka który rysował dla Marvela, rysował dla DC, współtworzył Image, teraz jest dyrektorem w DC. Bardzo znany twórca komiksów masowych. Albo taki Rosiński gdy dawał wrysy, to ludzie szturmowali jego stolik. A pamiętacie jak kiedyś Egmont sprowadził Dona Rosę do Polski i wydawał pierwsze ŻiCSMK? To jest format artystów, który od czasu do czasu chciałbym widzieć na polskich festiwalach. BTW - też się zdziwiłem, że teraz nawet Sandovala nie ma. Zawsze był. :)

I to mnie uderzyło. Dobra - Egmont idzie w komiksy dziecięce. To czemu nie ściągnie jakiegoś włoskiego twórcę od Kaczek? Przecież ludzi od ich Topolino jest od groma i jeszcze trochę. Każdy kto miał trochę komiksów w tych 300 polskich Gigantach, by się nadawał. Na taką np. Laurę Molinari szedłbym z miejsca.

Czy kolegów z którymi pijesz wódkę pod Atlas Areną uważasz za frajerów, w związku z tym, że biorą wrysy od tych polskich miernot?

Zgadzam się.
Strasznie dużo pogardy w tych kilku zdaniach.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Maj 2023, 19:33:44 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Midar

« Odpowiedź #139 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 19:53:33 »
Strasznie dużo pogardy w tych kilku zdaniach. Czy kolegów z którymi pijesz wódkę pod Atlas Areną uważasz za frajerów, w związku z tym, że biorą wrysy od tych polskich miernot?
Żadnych kolegów nie uważam za frajerów, wrysy od polskich twórców też biorę, poza miernotami. W moich słowach nie ma żadnej pogardy, przestań nadużywać i idź popłakać gdzie indziej, bezkrytyczny obrońco wszystkich nieudaczników. Twój atak personalny i rozszerzanie go na moich kolegów i wtręty o wódce świadczą, że do krytyki nie dorosłeś. Dobrze, że nie jesteś adminem, bo pewnie jak Garula niektórych byś pobanował.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Maj 2023, 19:58:38 wysłana przez Midar »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:02:54 »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #141 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:12:46 »
Żadnych kolegów nie uważam za frajerów, wrysy od polskich twórców też biorę, poza miernotami. W moich słowach nie ma żadnej pogardy, przestań nadużywać i idź popłakać gdzie indziej, bezkrytyczny obrońco wszystkich nieudaczników. Twój atak personalny i rozszerzanie go na moich kolegów i wtręty o wódce świadczą, że do krytyki nie dorosłeś. Dobrze, że nie jesteś adminem, bo pewnie jak Garula niektórych byś pobanował.

Akurat Twoich kolegów bardzo lubię. Pozdro chłopaki!

A żadnych miernot tu nie bronię, tylko mam szacunek dla ludzi, którzy robią coś z pasją. A Ty swoim "przeważnie twórczość mierna" obrażasz ich najzwyczajniej i nie udawaj teraz niewiniątka. I nie, nikogo bym nie banował. Porównując mnie do Garuli użyłeś ciężkiej obelgi ale wspaniałomyślnie Ci wybaczam. I z mojej strony już ciach bajera. Narzekajcie sobie dalej z panem improwizatorem pianistą na tę chujowość Komiksowej Warszawy 2023.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Maj 2023, 20:18:28 wysłana przez Jaszczu »

Offline Midar

« Odpowiedź #142 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:18:12 »
Akurat Twoich kolegów bardzo lubię. Pozdro chłopaki!
Więc skup się na komiksach, twórcach i festiwalach, a nie wpychaj mojego życia prywatnego i moich relacji z kolegami do swojej krytyki. I nie wmawiaj mi intencji,  przy których nawet nie stałem.
Też szanuję pasję każdego człowieka (jeśli nie jest ro wyrywanie nóżek owadom), co nie znaczy, że każdy twórca pasjonat nadaje się na gwiazdę festiwalu, a jego twórczość ma zachwycać i nie podlegać krytyce. Napisałem, że są wyjątki i jest ich moim zdaniem nawet sporo. Specjalnie nie wymieniałem nazwisk, żeby kogoś nie pominąć.
Nie zamierzam narzekać dalej i nie robiłem tego przedtem, raz napisałem moje krytyczne zdanie i tyle.
Garulą chciałem dopiec, to prawda. Niepotrzebnie. Odwołuję.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Maj 2023, 20:26:58 wysłana przez Midar »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #143 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:22:32 »
Więc skup się na komiksach, twórcach i festiwalach, a nie wpychaj mojego życia prywatnego i moich relacji z kolegami do swojej krytyki. I nie wmawiaj mi intencji,  przy których nawet nie stałem.

Akurat to część życia prywatnego, którą zdaje się tu co roku pokazujesz na zdjęciach na forum, więc też nie udawaj, że Ci zaglądam przez okno do domu. Ale OK, jeśli Cię tym uraziłem, to przepraszam. Wkuwriłem się na tę "przeważnie twórczość mierną" i mnie poniosło.

Offline Midar

« Odpowiedź #144 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:34:01 »
Akurat to część życia prywatnego, którą zdaje się tu co roku pokazujesz na zdjęciach na forum, więc też nie udawaj, że Ci zaglądam przez okno do domu. Ale OK, jeśli Cię tym uraziłem, to przepraszam. Wkuwriłem się na tę "przeważnie twórczość mierną" i mnie poniosło.
Swoich relacji z imprez nie ukrywam i się ich nie wstydzę, choć nigdzie nie było wódki, inne alkohole i owszem. Nie zgadzam się jednak, że mają coś wspólnego z moim postem, zwłaszcza mój stosunek do kolegów.
Co do „przeważnie twórczość mierną”, człowiek pisze długiego posta i dopiero później zauważa, co napisał. Po zastanowieniu może użyłbym innych słów.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #145 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:39:01 »
Ja też bym z tą wódką nie wyskakiwał, ale czasem mi coś strzeli do głowy i jeb! Niepotrzebna złośliwość, niepotrzebny tekst, jeszcze raz przepraszam bo mi teraz głupio. Może zostać ku przestrodze, a może admin wywali bo to w sumie mało na temat.

Offline Midar

« Odpowiedź #146 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:47:47 »
Ja też bym z tą wódką nie wyskakiwał, ale czasem mi coś strzeli do głowy i jeb! Niepotrzebna złośliwość, niepotrzebny tekst, jeszcze raz przepraszam bo mi teraz głupio. Może zostać ku przestrodze, a może admin wywali bo to w sumie mało na temat.
Też przepraszam i cieszę się, że w taki sposób ta nasza „pyskówka” się zakończyła. Oby tak częściej na tym Forum.

Offline Popiel

« Odpowiedź #147 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:52:48 »
Tak się tylko zastanawiam (również chcąc już zamknąć kwestię osobistych inwektyw i wycieczek).

Jest impreza komiksowa. Jedna z dwóch największych w Polsce. Gdybym uważał się za miłośnika komiksu i choćby nawet na co dzień interesował mnie niewielki i hermetyczny segment tego rynku - kurczę, może z ciekawości się przejdę? Przecież jest za darmo.

Może przypadkiem na jakimś panelu wpadnie mi w ucho coś, co mnie zainteresuje?
Może w kolejce po rysunki spotkam dawno nie widzianego ziomka? Poznam kogoś, kto pozwoli mi otworzyć oczy na komiksowe rzeczy, o których nie miałem pojęcia? To przede wszystkim Targi Książki, a kiedyś nauczyłem się czytać - może jeszcze nie zapomniałem jak się to robi?

A może są inne komiksy poza Donaldem i Batmanami? Może już pora sprawdzić, czy do końca życia muszę funkcjonować ze swoją światopoglądową stulejką?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #148 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 21:30:02 »
@UP
Ale zdajesz sobie sprawę, że to też Targi książkowe? I jest masę paneli o tematach o których są te książki? Historia, rynek wydawniczy, podróże, reportaże itd. I często w tym roku te inne prelekcje są dla mnie ciekawsze niż to co oferuje scena komiksowa. Plus masa stoisk do odwiedzenia. Plus spotkania z autorami - Tomasz Raczek jest. Wojciech Chmielarz, Andrzej Pilipiuk, Kwaśniewski swój wybiórczy wywiad rzekę promuję. Trzeba wystać autografy i chwilę na zdjęcie. To zabiera czas. Na Lili i Puta już nie zostaje.

Offline Kadet

« Odpowiedź #149 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 21:38:17 »
I to mnie uderzyło. Dobra - Egmont idzie w komiksy dziecięce. To czemu nie ściągnie jakiegoś włoskiego twórcę od Kaczek? Przecież ludzi od ich Topolino jest od groma i jeszcze trochę. Każdy kto miał trochę komiksów w tych 300 polskich Gigantach, by się nadawał. Na taką np. Laurę Molinari szedłbym z miejsca.

Wiesz, mam sprzed paru lat wrys Silvio Camboniego z Moby Duckiem w Megagiga - raczej nie wyczarowały go krasnoludki ;) Przyjechał na MFKiG zaproszenie Kurca, a nie Egmontu, ale sztuka jest sztuka...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!