Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025  (Przeczytany 18830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łazur

Odp: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025
« Odpowiedź #150 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 12:42:28 »
W swoim materiale z wrażeniami po FKW Jarek co lubi komiksy przeprosił, że nie nagrał tego spotkania, coś tam po prostu nie zagrało i tyle. Robienie z tego afery jest słabiutkie - ale jak najbardziej zgodne z charakterem aferowicza.

Jak dla mnie również niezbyt ciekawym zagraniem jest zrobienie spotkania AI tylko z udziałem tych, którzy są przeciwko - na miejscu był przecież Robert Zaręba, który mocno flirtuje z twórczością AI, albo chociaż Nikola Kucharska (a może tylko w weekend), która potrafi znaleźć sensowne plusy AI przy tworzeniu.

Ciekaw jestem jak Ernesto zapatruje się na to, że na FKW obecny był Zaręba ze swoim kramem czy to, że na socialach festiwalu tego samego dnia wylądowała grafika ze stocka czy na fanpeju Gildii obrazek wyglądający jak wypuszczony/przepuszczony przez AI.
All Comics Are Beautiful

Offline Leyek

« Odpowiedź #151 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 12:55:49 »
@OokamiG

Wiem widziałem to też. Ale wiesz co może oznaczać to "odpowiedzialny"? Obskakuje z nagraniami na festiwalach to każdy się tak przyzwyczaił i bierze to za obligo. A samemu się nie chce już nic zorganizować (chyba zawsze lepiej mieć jakieś wyjście awaryjne?).

Tu masz zresztą przykład, bardzo stonowanych słów:

Plakat festiwalu mówił o AI. Darmowy komiks był o AI. Jedno z najważniejszych spotkań było o AI. A ten pacan, który "lubi komiksy", tylko za chuja ich nie rozumie, akurat go nie nagrał, za to wrzuca na swój kanał kolejny unboxing, szarpanie folijek pazurami i jakieś pierdy o przygodach batmana. Małpa z brzytwą, czyli ze statywem. I nie poprawiajcie mnie, bo się nie mylę.

Widać, na forum to @Popiel się ogranicza, na FB jest dopiero w pełni sobą.

Offline starcek

« Odpowiedź #152 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 12:56:48 »
Przy okazji widać, że zasada "nie wiem, ale sie wypowiem" to nie tylko domena forumowiczów, ale i twórców.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

« Odpowiedź #153 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 14:13:31 »
@up

Pozwolę sobie wkleić to co napisałem już gdzie indziej. Bo wg mnie robienie z tego aferki jest bardzo słabe.

Wszystko fajnie, fajnie sobie pojedździć po kimś. Tylko czy osoba, która nagrywała spotkania robiła to z ramienia festiwalu czy hobbystycznie? Bo jeśli to drugie to mogła nagrywać co chce, kiedy chce. Sam bym bardzo chętnie to spotkanie obejrzał, darmowy zinek jest bardzo ciekawy, ale jeśli organizatorom nie chciało się zapewnić nagrywania i rozpowszechniania to dlaczego teraz wylewać pomyje na postronną osobę (choćby chamski komentarz na FB, nie pierwszy, @Popiela)?
PS1. I nie sądzę, żeby to było jedyne nienagrane spotkanie jeśli w sobotę prowadzone były równolegle w dwóch oddalonych miejscach.
PS2. Jeśli to spotkanie było jednym z najważniejszych na festiwalu to kto wymyślił żeby organizować jest w CZWARTEK, gdzie jest najmniej uczestników?!
PS3. Kwestia nagrywania czy nie wobec ŻENADY jaką była strefa autografów (i co zostanie przedstawione jako "wizytówka festiwalu" przez twórców zagranicznych ich kolegom z branży) jest zupełnie nieistotna.

Ja wiedzy w tym temacie z pierwszej ręki nie mam. Nie będę się stanowczo wypowiadał i moim celem nie było robienie z niczego "afery". Widać jednak, że doszło do jakiegoś zgrzytu. Jak Jarek miał deal na nagranie tego spotkania, a tego nie zrobił, to jednak fajnie byłoby, gdyby tę kwestię wyjaśnić. Krótko i konkretnie.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline PabloWu

« Odpowiedź #154 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 14:28:26 »
No przecież Łazur napisał że Jarek w swoim materiale przeprosił za to, także wydaje mi się że więcej się nie da zrobić no chyba że jeszcze spróbuje Ratmana zawezwać ale wątpię że odpali rower do tak koperkowej afery.

Offline Mruk

« Odpowiedź #155 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 14:44:56 »
- polityka cenowa - nie macie kosztów dystrybucji, nie ma wysyłki, sam biorę na siebie transport komiksu do domu, a pomimo tego cena targowa jest 15-20% wyższa niż w przypadkowym necie. Nie kumam...

Koszt stoiska to kilka tysięcy złotych i nie dwa, tylko raczej trzy (za takie najmniejsze) do sześciu.

A jeśli dojdzie koszt dojazdu, przywiezienia towaru, noclegu w hotelu, pracowników do obsługi, to razem może się zebrać drugie tyle.

Ile sztuk komiksów sprzedasz na festiwalu? Ile wyjdzie na jeden egzemplarz, jeśli podzielisz kilka tysięcy na liczbę sztuk?

Czy już kumasz?

Offline stachel

« Odpowiedź #156 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 20:29:16 »
Sam bym bardzo chętnie to spotkanie obejrzał.

Byłem na tym spotkaniu i wiele nie straciłeś - na spotkaniu raczej nie powiedziano nic odkrywczego. AI złe, zabiera pracę, potrzeba sensownego prawa. Niektórzy trochę odpływali w kierunku, że generalnie rozwój jest zły i powinniśmy wrócić do średniowiecza. Najciekawsza w zasadzie była dyskusja o tym gdzie zaczyna się twór AI, a gdzie jeszcze możemy mówić o autorskiej produkcji - ale jakiś szczególnych wniosków brak.

Offline Popiel

« Odpowiedź #157 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 21:08:48 »
Widać, na forum to @Popiel się ogranicza, na FB jest dopiero w pełni sobą.

Teraz to odkryłeś? Tak, nie rzucam pereł przed wieprze. Oraz ogólnie uważam aktywność "Lubię komiksy" nie tyle za zbyteczną, co wręcz za szkodliwą. Pisałem o tym wiele razy. Tu mógł zarejestrować ważne spotkanie. Nie pyknęło.

Oraz tak - wziąłem stronę kolegi Ernesto, dla którego plakat+komiks+spotkanie były spójną częścią kampanii anty AI w komiksie. I rozumiem jego rozgoryczenie, że ważna część nie została zarejestrowana. Nie znam ustaleń.

I też bardzo żałuję, że na spotkaniu nie było zwolenników AI. Powinni być.

Offline komiks

« Odpowiedź #158 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 21:56:28 »
Wypowiedź kamerzysty z jego materiału na youtube.

Podjąłem się tego wyzwania, gdzie od czwartku do niedzieli włącznie tak wyjechałem z rana w czwartek, aby być tam przed otwarciem imprezy do samego końca...

Tak czy inaczej, były jakieś problemy techniczne niekiedy, które się pojawiały, są jakieś tam ogranicznia, ale jednak staraliśmy się żeby wyszło to jak najlepiej, niektóre materiały trzeba było ratować z tego względu, że gdzieś, a to zabrakło prądu, a to gdzieś coś się innego wydarzyło, ale jakoś nam się udało...

Ja na to się zdecydowałem, podjąłem się tego wyzwania, dodatkowo doszedł też fakt, że w sobotę no jednocześnie w dwóch miejscach tak naprawdę odbywały się te spotkania. I tutaj pewien problem się pojawił, nie mogłem aż tak mobilnie to wszystko ogarnąć żeby być jednocześnie tu i tu. I tutaj trochę z pomocą jednak wyszedł mi Jarek Ejsymont, którego pozdrawiam z tego miejsca, bo on właśnie trochę mi pomógł przy tym, ale i tak, przynajmniej te 3/4 materiałów, które się pojawią, to się pojawią u mnie. U niego też ich kilka będzie właśnie ze względu na to, że gdzieś tam trochę mi pomógł z tym nagrywaniem, więc mam nadzieję, że jakoś to wszystko wyjdzie.

Daliśmy radę tak czy inaczej i tutaj właśnie spieszę z przeproszeniem gdyż z przyczyn nie do końca wynikających może z mojego niedopatrzenia z jakiegoś błędu, niezależnych od pewnych rzeczy, z nieporozumienia, że to był początek tego festiwalu, że to wszystko dopiero zaczęło się tak naprawdę tam rozkręcać i jeszcze pewne rzeczy nie były podokańczane, podobinane. Nie udało nam się nagrać jedynie pierwszego wystąpienia, które miało miejsce w czwartek, w takich godzinach no wczesnych popołudniowych mniej więcej powiedzmy. Gdzie Ernesto Gonzales między innymi - z tego miejsca przepraszam za to w sumie - z niektórymi artystami opowiadał właśnie o wpływie sztucznej inteligencji na to co się teraz dzieje, bo sami wiecie, że ludzie zbijają fortuny może niekiedy, poprzez prace przy AI właśnie, przy tych filmikach, tym wszystkim co się dzieje.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #159 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 22:05:18 »
Ech, najwyraźniej Gonzales nie wiedział, że "(...) organizacja Komiksowej Warszawy to nie jest nasza praca. Robimy to społecznie, pro publico bono, próbując pogodzić zawodowe i rodzinne obowiązki z pasją do komiksów. Co nie zawsze jest proste".
Teraz to bym chciał wiedzieć czy za plakat i identyfikację wizualną płacili, czy też pro bono robił. Dla kolegi chciałbym wiedzieć. :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Leyek

« Odpowiedź #160 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 22:12:20 »
Oraz tak - wziąłem stronę kolegi Ernesto, dla którego plakat+komiks+spotkanie były spójną częścią kampanii anty AI w komiksie. I rozumiem jego rozgoryczenie, że ważna część nie została zarejestrowana. Nie znam ustaleń.

Wiesz pomiędzy "wzięciem strony", a Twoją wypowiedzią z FB to jest ocean innych, bardziej kulturalnych możliwości wypowiedzenia.

I najważniejsze - nie znasz ustaleń, ale co tam dopierdolić się można dla zasady.

Wiem, że się tego gościa czepiacie na maxa, ja go w sumie nie znam, nie oglądam (bo z zasady nie oglądam komiksowych rzeczy na YT poza ew. jakimiś wywiadami czy live'ami), ale widziałem jak on zapierdalał w piątek pomiędzy sceną w namiocie, a stoiskami. W sobotę wiem z relacji innych, że się nawet wywalił lecąc nagrywać kolejne spotkanie.

A spotkanie samych krytyków AI to faktycznie mało wartościowe.

PS. A to że jesteś trollem, ale i chamem bez grama empatii to już dawno temu każdy odkrył.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Maj 2025, 22:14:20 wysłana przez Leyek »

Offline Popiel

« Odpowiedź #161 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 23:23:58 »

PS. A to że jesteś trollem, ale i chamem bez grama empatii to już dawno temu każdy odkrył.

Oczywiście. Dzięki Sherlocku. I co teraz zrobisz z tym odkryciem, które wszyscy już poczynili dawno temu?

Uważam, że spotkanie o AI było jednym z najważniejszych, podczas tej imprezy. Uważam też, że niezarejestrowanie go (w kontekście korespondującego plakatu i darmowego komiksu) to była skucha w pytę. I nie wiem, czyja to wina. Uważam też, że materiały kolegi, który lubi komiksy są g...o warte. Oraz że na spotkaniu powinni być zwolennicy AI, ale co z tego, skoro nie było ono rejestrowane? Ano nic. Tyle. 

« Odpowiedź #162 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 10:33:41 »
@Leyek

Te nieskładne non-apology wystosowane przez Jarka są najlepszym dowodem na to, że jakieś ustalenia w temacie nagrywania spotkań. Można z dużą dozą pewnością założyć, że coś było na rzeczy. Inaczej - gdyby sobie to robił "hobbystycznie" - nie było sprawy, nie byłoby przeprosin. 

Jakie konkretnie ustalanie? Tego nie wiemy. Ale wiadomo że "(...) organizacja Komiksowej Warszawy to nie jest nasza praca. Robimy to społecznie, pro publico bono, próbując pogodzić zawodowe i rodzinne obowiązki z pasją do komiksów", że tak sobie pozwolę dopowiedzieć...
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Kadet

« Odpowiedź #163 dnia: Nd, 25 Maj 2025, 14:52:05 »
W końcu udało mi się zebrać do kupy zdobycze z Targów Książki i Komiksowej Warszawy. Tym razem zaszalałem trochę bardziej niż zwykle, o czym dawała później boleśnie znać waga walizki, ale jestem bardzo zadowolony.

Płyty:

Spoiler: PokażUkryj

Książki po polsku:

Książki po angielsku:

Komiksy:

Wrysy i wpisy:

Na początek perła w koronie:

"Bradl" - w 2017 r. Marek Oleksicki nie dotarł na MFKiG, zdobyłem wtedy tylko podpis od Tobiasza Piątkowskiego w pierwszym albumie. Teraz w końcu uzupełniłem zestaw :)

Mam nadzieję, że w piątym albumie uda się skompletować całość szybciej ;)

Nie zapominajmy o tłumaczach. Zawsze przyjemnie mi się czytało przekłady Marii Mosiewicz.

Piękny Chrobry z wykorzystaniem rozkładanej okładki od Piotra Bednarczyka i podpis Macieja Kura:

I "Kajko i Kokosz" w różnych odmianach :)

Z uwagi na wielość twórców zbieranie wrysów w nowych albumach bywa przedsięwzięciem wieloletnim :) Tu wrys Piotra Bednarczyka i podpis Macieja Kura pochodzą z lat minionych, a w tym roku przybył wrys Sławomira Kiełbusa, zamykając zestaw.

Tu w tym roku udało się dodać wrysy Sławomira Kiełbusa i Tomasza Samojlika.

"Oferma Wielki" to premiera, więc wszystkie wrysy są nowe... ale paru twórców zabrakło. Zadanie na kolejne lata :)

No i rozpocząłem zapełnianie urodzinowej "Szkoły latania" - bardzo fajnie, że jest w niej miejsce na wrysy, obawiam się tylko, czy troszkę nie za mało :) Ale to wyjdzie w praniu...

Wiesław Skupniewicz, Mieczysław Fijał i Jacek Skrzydlewski:

Berenika Kołomycka i Małgorzata 'Meago' Kania:

Pozdrawiam serdecznie wszystkich, z którymi miałem okazję się spotkać :) Oby za rok pogoda była lepsza, nawet jeśli miejscówka będzie zadaszona - w końcu trzeba też na nią dotrzeć.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Maj 2025, 16:35:58 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kadet

« Odpowiedź #164 dnia: Nd, 25 Maj 2025, 15:28:30 »
Jeszcze w odrębnym poście, żeby uniknąć chaosu - kilka wybranych zdjęć z wystawy o inspiracjach malarskich w komiksie. Przepraszam za miejscami słabszą jakość.

[mój komentarz: w uzupełniającej wydarzenia "Supermana na wszystkie pory roku" historyjce "Bal maturalny" z "Solo" Loeba i Sale'a jest nawet bardziej bezpośrednie nawiązanie]

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!