Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025  (Przeczytany 18835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 15:55:01 »
Nie wiedziałem, ze 2 lata temu wydali zbiorcze książki-omnibusy o Przygodach Groteka i Felixa, ze świata Warhammera.
Copernicus Corporation wydaje właśnie audiobooki, więc zdecydowałem się na nie, mniej miejsca zajmują niż książki ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 19:02:11 »
@UP
To już nie to samoooo :) Te omniaki fajnie wyglądają. Kiedyś czytałem ten cykl i spodobał mi się. Mógłbym postawić go na półce, tylko po 100 zł za książkę to drogo.

Offline komiks

« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 19:11:31 »
Nowe wydanie Conana też fajnie wygląda, Ziemiomorze z barwionymi brzegami też jest fajne, tylko gdzie to wszystko trzymać? Ja już nie mam miejsca nawet na komiksy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #138 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 11:59:23 »
Wrzucam parę fotek:

Spotkanie "Łódź kontratakuje – zapowiedzi 36. MFKiG oraz CKNI" - 6 stopni i brak prądu w namiocie, to jest to, co tygryski lubią najbardziej XD

Wystawy, wystawy, wystawy. Ktoś je widział? Trochę schowane były ???

Wystawa - Historia sztuki w komiksach:

Wystawa - Malutki lisek i wielki dzik:

Wystawa - Nudne przygody Szymona i Agaty:

Wystawy - Promienie Xi oraz Smoła:

------------------------

Korzystając z wizyty w Warszawie, wybrałem ze znajomkami do Muzeum Karykatury na wystawę "Planeta Polch". Sporo ciekawych materiałów do obejrzenia (szkice, zapiski, plansze w tuszu, blaudruki, diapozytywy, negatywy, grafiki koncepcyjne).
Na pierwszej fotce napotkane po drodze graffiti. Czyżby Pani Carrot tędy przechodziła? XD

Szczegółowość plansz w tuszu robi mega wrażenie. Polecam wybrać się i sprawdzić osobiście :)

------------------------

Pozdro 600 dla wszystkich napotkanych na festiwalu Mordeczek  ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline PabloWu

« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 12:37:23 »
Pozdro, nie widziałem na żywo ale nazywać te bieda wydruki  "Wystawami" to gruba przesada  :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 13:18:04 »
Wystawy były faktycznie tak ustawione - przynajmniej z wyj. tej o malarstwie i komiksie - że trudno było trafić na nie przypadkiem, trzeba było raczej ich szukać specjalnie.

Mam jeszcze kilka zdjęć z wystawy o inspiracjach malarskich, postaram się wrzucić w najbliższych dniach, jak się ogarnę po festiwalu.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline muaddib

« Odpowiedź #141 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 09:12:16 »
Psychotest: (osobo komiksowa) czy jesteś po*ebana? – Łukasz Mazur
Przypomniało mi się, że podobne pytanie, ale w kontekście całego komiksowa i w słowach niewymagających gwiazdkowania, zadała pani na stoisku wydawcy Truchlina :D Chodziło chyba o pogodę i kolejkę do wrysów, ale nie pamiętam już dokładnie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #142 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 09:16:23 »
Nasza kolejka zrobiła na niej takie wrażenie? To ciekawe, jak skomentowała te kilometrowe ogonki do gwiazd powieści young adult - przy tym te nasze to pikuś (nawet nie pan Pikuś) :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #143 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 09:31:50 »
Chodziło o organizację strefy autografów (i warunki jakie tam panowały pod kątem temperatury i wiatru).
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline starcek

« Odpowiedź #144 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 09:51:41 »
W ramach remanentu po KW - w konwencji "kto pierwszy ten lepszy" - osobie, której nie jest straszne wygenerowanie kodu lub etykiety do wysyłki w paczkomacie (po ustaleniach na priv) wyślę ten mini zestaw.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

« Odpowiedź #145 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 11:58:15 »
Jeśli pozwolicie, to ja do tej litanii fakapów na FKW dołożę jeszcze jeden wątek. Ernesto Gonzales, osoba odpowiedzialna za plakat i identyfikację wizualną imprezy, uczestnik panelu "Twórcy wobec AI" pisze tak:

"PS Jednocześnie bardzo mi przykro, że nie możecie obejrzeć spotkania "Twórcy wobec AI". Niestety, okazało się, że jest to jedyne spotkanie nie zarejestrowane podczas całego festiwalu. Najwyraźniej osoba odpowiedzialna za nagrywanie rozmów, może jak twierdzi "lubi komiksy", ale osób je tworzących już raczej niekoniecznie."

"Jeżeli ktoś ma zadanie, w tym wypadku nagrywanie spotkań, to nie jest rolą nikogo z organizatorów pilnowanie dorosłej osoby żeby stawiła się o wyznaczonej godzinie i wykonała swoją pracę. Tobie, mi i pozostałym uczestnikom spotkania jakoś udało się dotrzeć bez niczyjej interwencji. I choć organizacji KW można niejedno zarzucić, tak w tym wypadku pretensje będę miał do osoby, której jedynym zadaniem było przyjść o wyznaczonej godzinie, ustawić statyw i włączyć nagrywanie."

https://www.facebook.com/ernesto.gonzales.9847/posts/pfbid02MLbcNC5fgxWT1zMVYYgxNXUuPa6VvGWUHTYELPWpuXYhzckvDiMWhAa7MGKbCw4rl
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Leyek

« Odpowiedź #146 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 12:17:47 »
@up

Pozwolę sobie wkleić to co napisałem już gdzie indziej. Bo wg mnie robienie z tego aferki jest bardzo słabe.

Wszystko fajnie, fajnie sobie pojedździć po kimś. Tylko czy osoba, która nagrywała spotkania robiła to z ramienia festiwalu czy hobbystycznie? Bo jeśli to drugie to mogła nagrywać co chce, kiedy chce. Sam bym bardzo chętnie to spotkanie obejrzał, darmowy zinek jest bardzo ciekawy, ale jeśli organizatorom nie chciało się zapewnić nagrywania i rozpowszechniania to dlaczego teraz wylewać pomyje na postronną osobę (choćby chamski komentarz na FB, nie pierwszy, @Popiela)?
PS1. I nie sądzę, żeby to było jedyne nienagrane spotkanie jeśli w sobotę prowadzone były równolegle w dwóch oddalonych miejscach.
PS2. Jeśli to spotkanie było jednym z najważniejszych na festiwalu to kto wymyślił żeby organizować jest w CZWARTEK, gdzie jest najmniej uczestników?!
PS3. Kwestia nagrywania czy nie wobec ŻENADY jaką była strefa autografów (i co zostanie przedstawione jako "wizytówka festiwalu" przez twórców zagranicznych ich kolegom z branży) jest zupełnie nieistotna.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #147 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 12:26:41 »
Jeśli się z kimś na coś umawia, to oczekuje się chyba, że ta osoba się wywiąże z tego.

Offline Leyek

« Odpowiedź #148 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 12:32:51 »
@OokamiG

No właśnie nie wiadomo się czy się umawiał. Inny komentarz Ernesto:

Nie wiem jak się dogadał z KW. Ale nawet jeżeli robił to hobbystycznie, to tym bardziej można odnieść wrażenie, że niespecjalnie go interesuje jeden z ważniejszych tematów festiwalu.

Gość lata po tym festiwalu, nagrywa te rozmowy, bo organizatorzy mają to w dupie. A na koniec jeszcze dostaje zjebkę od towarzystwa (poczytaj komentarze w tym poście). Nie uważasz że to słabe?
Każdy mógł wziąć telefon i nagrywać, ale jak widać nikomu się nie chce, ale żale potem wylewać w internecie w swojej banieczce łatwo.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #149 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 12:37:19 »
No można to ubrać w bardziej stonowane słowa, ale tu hobbystycznie może chodzić o bez wynagrodzenia, ale zobowiązał się do bycia "mediami" na tej imprezie. Ernesto pisze w innym komentarzu, że był odpowiedzialny za nagranie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Maj 2025, 12:40:02 wysłana przez OokamiG »