Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025  (Przeczytany 18831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025
« Odpowiedź #120 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:29:43 »
Camboni! Super! Facet potrafi robić rewelacyjne rysunki. A ja przypadkiem akurat wstępnie wybieram się do Krakowa :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online rapr

« Odpowiedź #121 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:48:51 »
Camboni w Krakowie? Brzmi jak moje pierwsze czekanie w kolejce po wrys!

Offline muaddib

« Odpowiedź #122 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 21:37:42 »
W końcu odmarzłem, więc udało mi się zrobić zdjęcia rysunków https://imgur.com/a/Dac5zfc
Szczególnie cieszy Bedu i Baranowski, bo nie liczyłem, że uda się do nich dostać. Szału w tym roku nie było, ale dla kilku wrysów, rozmów z forumowiczami i twórcami warto było marznąć. Strefa autografów rzeczywiście mogła być w mniej wietrznym miejscu i bliżej namiotów. Myślę, że odchoruję ją w przez kolejny tydzień…

Offline Fernando Po

« Odpowiedź #123 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 22:24:20 »
Pan Tadeusz na Ongrysie to cudowna niespodzianka, fajnie móc zamienić kilka słów!

Wiem że ciężko o dobre warunki, ale najlepiej gdy strefa wrysków jest blisko stoisk.

Mam nadzieję że jutro wszyscy, i odbiorcy i autorzy, obudzimy się zdrowi.

Do Pyrkonu, fajnie Was widzieć czasami;)

Offline keram2

« Odpowiedź #124 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 08:00:05 »

Organizatorzy oficjalnie ogłosili, że Targi Książki wracają na Stadion Narodowy.
Daty przyszłych edycji:
29-31 maja 2026
20-23 maja 2027

Na razie nie podano kraju który będzie przyszłorocznym gościem honorowym, osobiście obstawiam Hiszpanię - wydaje mi się, że miała w tym roku sporo stoisk (byłoby chyba paru autorów do zaproszenia).
Jako miłośnik frankofonów najbardziej chciałbym oczywiście Francji lub Belgii.
Zobaczymy.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #125 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 11:28:24 »
W przyszłym roku obcinają jeden dzień, czy to błąd? Na PGE do 2019 r. festiwal też miał 4 dni trwania a nie trzy.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #126 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 11:48:07 »
Lubię FKW, bo mogę dotknąć oczami komiksu i w wielu przypadkach możliwość zobaczenia czegoś na żywo totalnie zmienia myślenie zakupowe.

Np. Prorok od Lost in Time. Przegapiłem ten tytuł, w życiu bym nie kupił gdyby nie to, że jak go zobaczyłem, to się zakochałem. Mega szał i super cena jak na takie wydanie.

I wiele innych.

Dla mnie to największy sens uczestniczenia w tych targach. I niestety w tych warunkach było to niemożliwe do wykonania:
- pogoda (ludzie chowali się pod namiotami)
- kolejka do wrysów zasłaniała ofertę
- nastawienie wydawców - może im zależy tylko na odbiorcy hurtowym, ale to jak w Timofie olewają ludzi, woła o pomstę do nieba... miałem żywą gotówkę do roztrwonienia, ale odbiłem się bo pani rozmawiała o pogodzie z jakimś nerdem. Dziwni jesteście, przywozicie towar, 3 osoby w obsłudze, zero zainteresowania.
- polityka cenowa - nie macie kosztów dystrybucji, nie ma wysyłki, sam biorę na siebie transport komiksu do domu, a pomimo tego cena targowa jest 15-20% wyższa niż w przypadkowym necie. Nie kumam...

jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline PJP

« Odpowiedź #127 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 12:08:58 »
Też mnie to zastanawia, że coraz częściej zdarzają się sytuacje ceny okładkowej (twardo) na imprezach. To zniechęca i do udziału w wydarzeniach i do wspierania wydawców bezpośrednio. Jeśli ktoś ma później taszczyć komiksy (nawet jeśli przyjechał samochodem) to... wybierze dostawę do domu z ceną 20, 30 czy więcej % mniejszą.

Offline Death

« Odpowiedź #128 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 12:12:39 »
Zapewne chodzi o to, że i tak im dobrze schodzi.

Offline PJP

« Odpowiedź #129 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 12:14:26 »
No tak, nie wszyscy kombinują z cenami 8) Też znam sporo osób, które kupują z przyzwyczajenia w Empiku - stacjonarnie (powaga).

Offline michał81

« Odpowiedź #130 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 12:28:57 »
- polityka cenowa - nie macie kosztów dystrybucji, nie ma wysyłki, sam biorę na siebie transport komiksu do domu, a pomimo tego cena targowa jest 15-20% wyższa niż w przypadkowym necie. Nie kumam...
Kosztem dystrybucji jest cena stoiska na festiwalu, bo nie są one za darmo. Im większe stoisko tym drożej.

Offline komiks

« Odpowiedź #131 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 12:45:43 »
No tak, nie wszyscy kombinują z cenami 8) Też znam sporo osób, które kupują z przyzwyczajenia w Empiku - stacjonarnie (powaga).

Powrót do komiksów zacząłem od zbiorczego Lobo od Egmontu na Pyrkonie. Tyle, że nie kupiłem go wtedy bo cena była kosmiczna, zapamiętałem coś około 100 zł (pewnie była okładkowa czyli 90 zł). Nie miałem pojęcia ile ten komiks kosztuje w Internecie, ale czułem, że to jest zdzierstwo i po prostu kupię go gdzie indziej. Nic nie kombinowałem, po prostu nie chciałem czuć się jak frajer po powrocie do domu. Piszę co wtedy czułem, nie analizowałem dlaczego komiksy na stoisku są drogie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline keram2

« Odpowiedź #132 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 12:54:12 »
W przyszłym roku obcinają jeden dzień, czy to błąd? Na PGE do 2019 r. festiwal też miał 4 dni trwania a nie trzy.

Sprawdziłem, na jednej stronie wraz z ogłoszeniem decyzji podają "29-31 maja", ale na stronie Targów jest "28-31 maja".
Podejrzewam, że to ta druga czterodniowa wersja jest prawdziwa.

Offline kierpic

« Odpowiedź #133 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 14:00:55 »
Na rozdaniu nagród Orient Men podano datę następnej Komiksowej Warszawy i wychodzi na to, że zaplanowana jest tydzień przed Targami Książki

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #134 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 14:54:59 »
@UP
Ke? To już nie będzie połączone? To będzie biletowana impreza? Dwa karnety tydzień po tygodniu??
A już myślałem, że będzie jak przed covidem. Pamiętacie Scenę Komiksową na jednych Targach? Że była ustawiona tuż przy stoiskach komiksowych i antykwarycznych i było to tylko przepierzenie bez daszku? Straszny szum utrudniał słuchanie prelekcji. :) Ale wtedy była konferencja Egmontu na sam koniec soboty. TK trochę przedłużył i zrobiła się przymilna atmosfera. Tak samo było z panelem wszystkich innych wydawców. Ja to kchcem.

Powrót do komiksów zacząłem od zbiorczego Lobo od Egmontu na Pyrkonie. Tyle, że nie kupiłem go wtedy bo cena była kosmiczna, zapamiętałem coś około 100 zł (pewnie była okładkowa czyli 90 zł). Nie miałem pojęcia ile ten komiks kosztuje w Internecie, ale czułem, że to jest zdzierstwo i po prostu kupię go gdzie indziej. Nic nie kombinowałem, po prostu nie chciałem czuć się jak frajer po powrocie do domu. Piszę co wtedy czułem, nie analizowałem dlaczego komiksy na stoisku są drogie.

Ja tak miałem i w tym roku. Muszę sprawdzać od razu, bo rzadsze rzeczy są w internecie droższe, niż na targach. Nie wiedziałem, ze 2 lata temu wydali zbiorcze książki-omnibusy o Przygodach Groteka i Felixa, ze świata Warhammera. Zobaczyłem że coś takiego jest na jednym stoisku ale cena to 90 zł za tom. To odpuściłem, żeby poszukać w necie. Ale to jest pozycja tylko jednego, mniejszego wydawnictwa i tam kosztuje już 100 zł. W innych dyskontach nie ma.