Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025  (Przeczytany 18897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025
« Odpowiedź #105 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 14:26:42 »
Świetne spotkanie autorskie z Ottoichem, było nagrywane więc mam nadzieję, że dość szybko będzie dostępne na YT. Kto nie czytał Zardzewiałego tankowca powinien szybko nadrobić, mocny kandydat do komiksy roku
Podpisuję się pod tym, że spotkanie świetne. Co do samego komiksu, lektura dopiero przede mną, ale zachęcony kupiłem na targach i od razu wrys zdobyty   :)

Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #106 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 14:55:11 »
2) nawet jakby to było nagłe załamanie pogody to organizatorzy powinni mieć przemyślane rozwiązanie alternatywne.
Tak jak wspomniał @nocny, to było rozwiązanie alternatywne, jakby miało być tam gdzie planowano, to komiksiarze by mokli i niestety zostali by przytłoczeni ilością dziewczynek czekających na podpisy w książka young adult, bo kolejki do nich ustawiały się dużo wcześniej i ciągnęły w nieskończoność, więc do narzekania o tym że było zimno doszłoby jeszcze narzekanie na to co teraz napisałem

Przy czym było jedno miejsce i ci którzy tam byli pewnie potwierdzą, że można właśnie tam było przenieść strefę autografów, a nie za muzeum, a była to sala w PKIN, gdzie autografy dawał Bedu. Masa miejsca, ciepło i niedeszczowo. Rozumiem, że dotarcie tam mogłoby być bardziej kłopotliwe, ale byłoby to idealne rozwiązanie, a wyszło jak wyszło.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #107 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 15:14:14 »
Bodajże 2 lub 3 lata temu Strefa Autografów była w Kinotece i moim zdaniem to była bardzo dobra lokalizacja.
,,le monde est absurde"

Offline michał81

« Odpowiedź #108 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 15:18:18 »
Świetne spotkanie autorskie z Ottoichem, było nagrywane więc mam nadzieję, że dość szybko będzie dostępne na YT. Kto nie czytał Zardzewiałego tankowca powinien szybko nadrobić, mocny kandydat do komiksy roku (ale raczej tutaj na forum, bo te OrientMany czy nagrody NF to cyrk i się już nawet komentować dłużej nie chce - Człowiek-cel lepszym komiskem niż CE - śmiech przez łzy).
Ja osobiście mam wrażenie, że Zardzewiały Tankowiec ma większe szanse teraz na zdobycie jakieś nagrody niż wcześniejsze komiksy Ottoich, dlatego że jest on wydany przez BestComic. I przypomnę że całkowicie zignorowałeś takie tytuły jak Brom (zdobywca nagrody NF) czy Czarne Serce (zdobywca Orient Man nagrody NF) które są wydane przez tego samego wydawcę, a wcześniejszy tytuł tych twórców w ogóle nie były brane pod uwagę nagród bo albo wychodziły w małym wydawnictwie, albo były wydawane przez kickstartera.
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Maj 2025, 15:37:59 wysłana przez michał81 »

Online Leyek

« Odpowiedź #109 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 15:19:40 »
To już było rozwiązanie alternatywne.

Tak jak wspomniał @nocny, to było rozwiązanie alternatywne,

Nie to nie było rozwiązanie alternatywne. To była prowizorka klecona na szybko w czwartek. Rozwiązanie alternatywne planujesz wcześniej.
Egmont o swoich autorów zadbał i rysowali wewnątrz bistro, reszta twórców została potraktowana jak gorszy sort. Taka prawda.

Offline Death

« Odpowiedź #110 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 15:39:51 »
Tak sobie patrzę od kilku dni na różne zdjęcia opatulonych twórców podczas rysowania i sobie myślę "Wy kurwa wstydu nie macie". Przecież to jest normalnie wstyd przed tymi zagranicznymi twórcami. Jakiś kolega jednego czy drugiego rysownika zostanie zaproszony za rok do Łodzi na to rykowisko obok sceny lub na warszawski wypizdów i możecie być pewni, że zapyta kolegę, który był rok, dwa lata wcześniej w Polsce czy warto na taki festiwal pojechać. I dostanie odpowiedź.

Offline komiks

« Odpowiedź #111 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 16:14:24 »
I dostanie odpowiedź.
Odpowiedź będzie brzmiała: honor < biznes.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline PabloWu

« Odpowiedź #112 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 16:16:02 »
Mi się odechciało iść na strefę autografów właśnie po usłyszeniu opowieści o warunkach jakie zostały stworzone dla festiwalowych gości, kompletnie mnie nie jarają takie wrysy i nie chciałem w tej farsie uczestniczyć. Żenada i amatorszczyzna, uj tam z opinią artystów, wiekszy uj z fanami, grunt że hajs się zgadza także do zobaczenia za rok, może pogoda dopisze.

Offline Endriuu

« Odpowiedź #114 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 18:00:09 »
"Targi książki wracają do domu❤️📚

Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 2026 i 2027 na PGE Narodowy!

Szczegóły za chwilę w Działce Literatury."

smakksiazki.pl na fb
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Maj 2025, 18:02:04 wysłana przez Endriuu »

Offline starcek

« Odpowiedź #115 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 18:09:44 »
Może te wykopki przy Pajacu dodatkowo dolały goryczy organizatorom?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online misiokles

« Odpowiedź #116 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 18:28:39 »
albo były wydawane przez kickstartera.

Czarne serce też się ufundowało przez kickstartera. Choć kolpotarzem (i przy okazji wydawcą) został BestComics.

Offline Kadet

« Odpowiedź #117 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 18:41:57 »
Może te wykopki przy Pajacu dodatkowo dolały goryczy organizatorom?

Powiedziałbym raczej, że te konkurencyjne targi, co to jeszcze rok temu były na stadionie, się zwinęły, więc MTK w Warszawie wykorzystały okazję i zajęły od przyszłego roku wolną miejscówkę.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #118 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 19:09:29 »
@UP
Dokładnie. Velo Targi miały tylko 2 edycje. Musiał hajs się nie zgadzać, ale co się dziwić, skoro w odstępie tygodnia odbywał się płatny i darmowy festiwal książkowy. Trzeba będzie bloga odświeżyć, żeby znowu dostać darmową wejściówkę. :)

Tylko skoro narzekacie na tłok pod Pałacem, to pamiętacie jak ciasno było do 2019? Kolejki do autorów na stoiskach, maskotki, hostessy, wycieczki - wszystko to na wąskiej koronie Stadionu. A jak jeszcze Duda albo Morawiecki wbił się z ochroną, to nie było gdzie szpilki wcisnąć. No i hałas ze sceny na trybunach. Zatem możemy jeszcze za Pałacem zatęsknić.

W tym roku bardzo słabo byłem obecny na WTK, ale myślę, że poprawię się w przyszłym roku. Odwrócę dziadzienie. ;) Fajnie było na spotkaniu z twórcami Wydziału 7/Medium. Mimo że jeszcze nie przeczytałem ani jednego zeszytu uwielbiam jak Tomasz Kontny opowiada o serii. Bardzo inteligentny człowiek. Powiedział, że Marek Turek (turucorp :) ) pozostaje nieocenionym konsultantem przy Wydziale Siódmym. :)

https://www.instagram.com/p/DJzXxA6sBXi/

Offline keram2

« Odpowiedź #119 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:02:56 »
Jeśli chodzi o skandaliczne warunki na strefie autografów, to w zasadzie nie mam nic do dodania - zgadzam się z przedmówcami.

Troszkę informacji zasłyszanych od wydawców:

Timof
Pytałem o serię "Płaszcz i szpony", gdyż oprócz 10 tomów wydanych u nas w dwóch inegralach, są jeszcze dwa tomy poboczne opowiadające o losach Króliczka. Uzyskałem odpowiedź, że gdyby drugi integral sprzedawał się tak jak pierwszy to być może by wydali, niestety sprzedaż była znacznie niższa, więc nic z tego. Szkoda.

Kurc
Ostatni "Buddy Longway" trochę się opóźnia z uwagi na pewne materiały, które (z tego co zrozumiałem) pojawiły się we Francji w jakimś okolicznościowym wydaniu, a które postanowili włączyć do polskiej edycji.
"Bernard Prince" - mają ciągle problem z jednym tomem, który ukazał się poza Lombardem, ale być może opublikują w końcu bez niego (czyli tak jak we Francji).
Pytałem o szanse na integrale "Arii", ale raczej nie, Bartosz Kurc był rozczarowany, że we francuskim wydaniu mają być tylko komiksy bez materiałów dodatkowych.
Pytałem o gości zapraszanych na imprezy - do Krakowa ma przyjechać Camboni (ten późniejszy festiwal), być może do Łodzi przyjedzie autor komiksu, który dopiero szykują do wydania, ale potwierdzenia na razie nie ma.

Lost in time
Chcą zaprosić do Łodzi frankofońskiego twórcę, ale na razie nie wiadomo czy przyjmie zaproszenie.

Scream
Z uwagi na Formułę 1 pytałem o serię "Michel Vaillant - nowy sezon", czyli aktualnie powstające przygody klasycznego bohatera, którego poznaliśmy z wydań Motopolu. Odpowiedź nie, ale lubią tego bohatera (czyli jakaś szansa na przyszłość jest).
Na Łódź chcą zaprosić gości z zagranicy, ale na razie za wcześnie na ogłoszenie nazwisk.

Ongrys
Wszystko wskazuje na to, że "Bruno Brazil" i "Bruce J.Hawker" w wykonaniu nowych autorów z czasem zawitają także do Polski.

To tyle, mam nadzieję, że zaproszenie frankofońskich autorów do Łodzi zakończy się sukcesem, bo do Mariniego raczej się nie dopcham (zresztą chyba mnie nie stać :).