Potwierdzam, "Akcję Bielany" można wziąć sobie za darmo na stosiku Dzielnicy Bielany (były jeszcze jakieś dwie publikacje książkowe) co ninijeszym uczyniłem, a komiks już przeczytałem. Typowy suchy opis tego dość mało znanego epizodu walczącej Warszawy. Szkoda, że Urząd nie poszedł za ciosem i nie opisał jeszcze epizodów z Powstania Warszawskiego związanego z lotniskiem - było ono obiektem ataku zarówno 1 wrzesnia, jak i kolejnego kilkanaście dni później. Niemniej plus za inicjatywę.
Ja dziś na jednodniowej wizycie zakończyłem udział w festiwalu. W zeszłym roku spędziłem na nim bite 3 dni, stojąc po wrysy do kilkunastu autorów. W tym roku oprócz Bedu nie było interesujących mnie nazwisk, a że twórca Hugo wrysy robić będzie jutro to muszę obejść się smakiem, bo jadę na komunię do rodziny.
Wydawcy dopisali i było całkiem sporo premier. Tym razem namioty bliżej Marszałkowskiej. Pogoda słaba więc i wielkich tłumów nie było. Przeszedłem się po stoiskach, pogadałem ze znajomymi wydawcami i w sumie w niecałe 2h zakończyłem temat. Obkupiłem się za to całkiem solidnie. Nabyłem sobie 12 komiksów, 2 dla dzieciaków oraz jedną książkę. Do tego darmowa Akcja Bielany i Stworzone nie kradzione czyli festiwalowy zbiór szorcików. Do kolekcji wpadły Billy Bat 2 (Hanami), Ja Fadi (KG), Kroniki ze Stambułu 2 (Timof), Antananarywa (Kurc), Frank Cappa i Cesarzowa Chartotta tom 2 (LiT), Myszołów i Historie zebrane (Scream). Do tego jak zwykle była super promka w Gildii na uszkodzone egzemplarze więc za 50% okładkowej kupiłem sobie Comanche tom 2, Millenium, dwa tomy Cortomaltese oraz Kaczogród 1964 i Mikołajka dla dzieciaków.
Dla mnie edycja o 180 stopni odmienna od zeszłorocznej, ale i tak warto było wpaść do czego zachęcam niezdecydowanych.