Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025  (Przeczytany 18903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maiusz

Odp: Komiksowa Warszawa 15-18.05.2025
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 15 Maj 2025, 22:08:54 »
Witam, dobrze rozumiem, że te autografy w tym roku będą jakoś bardziej rozrzucone?
Pomijając Bedu, taki Egmont będzie miał autorów na swoim stoisku i na 4 piętrze PKiN?
Dodatkowo widziałem dwa osobne namioty w okolicach w okolicach namiotów A i B z informacją, że będą tam autografy oraz w namiocie A było coś co nazwali Aleją Autorów.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #76 dnia: Cz, 15 Maj 2025, 22:23:22 »
Cytat: Scream Comics na Facebooku
W piątek, sobotę i niedzielę czekamy na Was na stoisku B.12 (namiot od strony Domów Towarowych Centrum). Naszymi gośćmi będą Fernando Dagnino (autor "Winter Queen") oraz Karol KRL Kalinowski ("Kamyczki").
Podajemy agendę wizyt Fernando na naszym stoisku:

16 Maja Piątek
12.00-14.45 - stoisko Scream B 12
16.00-17.30 - stoisko Scream B 12

17 Maja Sobota
11.00-13.00- stoisko Scream B 12
14.30-16.00 stoisko Scream B 12

Cytat: Non Stop Comics na Facebooku
🔥Przypominamy, że twórcy serii "RIP", Julien Monier oraz Gaet’s, odwiedzą tegoroczną edycję Komiksowej Warszawy.
🔵Oprócz zaplanowanych spotkań i sesji autografów autorzy będą również obecni na naszym stoisku nr B7, pod PKiN, w piątek i sobotę (16-17 maja) w godzinach 14:00-15:00. Zapraszamy!
🔵Spotkanie z autorami odbędzie się w sobotę, 17 maja, o 15:15 w sali Rudniew (IV piętro PKiN). Prowadzący Oskar Zimoląg, tłumaczenie Marta Duda-Gryc.
OBECNOŚĆ AUTORÓW W STREFIE AUTOGRAFÓW:
🔵PIĄTEK, 16 MAJA, godz. 16:00
🔵SOBOTA, 17 MAJA, godz. 16:30

Cytat: Wydawnictwo Ongrys na Facebooku
Wszystkie zapowiadane pozycje dotarły z drukarni (niektóre dzisiaj). Zapraszamy na stoisko wydawnictwa na Festiwalu Komiksowa Warszawa.
W sobotę o godz. 11 będzie u nas Jacek Skrzydlewski.
Namiot B, stoisko B4.
« Ostatnia zmiana: Cz, 15 Maj 2025, 22:39:14 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Kadet

« Odpowiedź #77 dnia: Cz, 15 Maj 2025, 22:36:42 »
Witam, dobrze rozumiem, że te autografy w tym roku będą jakoś bardziej rozrzucone?
Pomijając Bedu, taki Egmont będzie miał autorów na swoim stoisku i na 4 piętrze PKiN?
Dodatkowo widziałem dwa osobne namioty w okolicach w okolicach namiotów A i B z informacją, że będą tam autografy oraz w namiocie A było coś co nazwali Aleją Autorów.

Tak jak pisał parę postów temu Fernando Po, z uwagi na pogodę strefa autografów komiksowych została przeniesiona z namiotu A do Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Nie wiem, czemu Egmont podaje na swojej grafice, że jest to na IV piętrze PKiN; może to jakaś starsza wersja ustaleń? No i jak zawsze będą też oddzielnie autografy na stoiskach poszczególnych wydawców.

Bédu jako jedyny będzie miał chyba sesje w specjalnych miejscach.

Te osobne namioty, które widziałeś, to mogły być dla autorów książek.

A wszystko i tak pewnie okaże się jutro, może ja się mylę...
« Ostatnia zmiana: Cz, 15 Maj 2025, 22:38:30 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #78 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 07:48:44 »
Dla przyjeżdżających spoza Warszawy, radzę się przygotować. Dziś w stolicy leje, wieje, zimno i pada. Ja chyba dziś ze względu jeszcze na pracę sobie odpuszczę wizytę. Zbiorę się na pozostałe dwa dni.

Bazyl, czy parking naziemny funkcjonuje? Zawsze ceniłem opcję zatrzymania się bryką od strony Marszałkowskiej. Po tych wszystkich remontach dalej tam można wjechać?

Funkcjonuje ten od strony Dworca Centralnego i ten nowy podziemny. Ten od Marszałkowskiej zajęły namioty, tak jak było w 2022 roku. Bo znowu coś przed wejściem do Pałacu remontują i tam bliżej nie ma miejsca.

Offline Necr09

« Odpowiedź #79 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 09:30:59 »
Byłby kto tak miły i spytał na stoisku Scream czy cos się ruszyło w temacie następnych tomów Lady Mechaniki?
FGO: 758,469,198

Offline michał81

« Odpowiedź #80 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 11:22:00 »
Byłby kto tak miły i spytał na stoisku Scream czy cos się ruszyło w temacie następnych tomów Lady Mechaniki?
Zapytałem. Kolejny tom Lady Mechaniki jest planowany na czerwiec (pod Pyrkon). Jest szansa, że mogą wyjść od razu dwa tomy.

Offline Kadet

« Odpowiedź #81 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 14:24:30 »
Na stoisku "Dzielnica Bielany" naprzeciw Egmontu można dostać za darmo komiks Macieja Jasińskiego i Jacka Michalskiego "Akcja Bielany" o ataku AK na niemieckie lotnisko na Bielanach podczas II WŚ. Wydany przez dzielnicę Warszawa Bielany, twarda oprawa, matowy papier, A4, bardzo fajnie się prezentuje.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline herman

« Odpowiedź #82 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 23:03:24 »
Potwierdzam, "Akcję Bielany" można wziąć sobie za darmo na stosiku Dzielnicy Bielany (były jeszcze jakieś dwie publikacje książkowe) co ninijeszym uczyniłem, a komiks już przeczytałem. Typowy suchy opis tego dość mało znanego epizodu walczącej Warszawy. Szkoda, że Urząd nie poszedł za ciosem i nie opisał jeszcze epizodów z Powstania Warszawskiego związanego z lotniskiem - było ono obiektem ataku zarówno 1 wrzesnia, jak i kolejnego kilkanaście dni później. Niemniej plus za inicjatywę.

Ja dziś na jednodniowej wizycie zakończyłem udział w festiwalu. W zeszłym roku spędziłem na nim bite 3 dni, stojąc po wrysy do kilkunastu autorów. W tym roku oprócz Bedu nie było interesujących mnie nazwisk, a że twórca Hugo wrysy robić będzie jutro to muszę obejść się smakiem, bo jadę na komunię do rodziny.

Wydawcy dopisali i było całkiem sporo premier. Tym razem namioty bliżej Marszałkowskiej. Pogoda słaba więc i wielkich tłumów nie było. Przeszedłem się po stoiskach, pogadałem ze znajomymi wydawcami i w sumie w niecałe 2h zakończyłem temat. Obkupiłem się za to całkiem solidnie. Nabyłem sobie 12 komiksów, 2 dla dzieciaków oraz jedną książkę. Do tego darmowa Akcja Bielany i Stworzone nie kradzione czyli festiwalowy zbiór szorcików. Do kolekcji wpadły Billy Bat 2 (Hanami), Ja Fadi (KG), Kroniki ze Stambułu 2 (Timof), Antananarywa (Kurc), Frank Cappa i Cesarzowa Chartotta tom 2 (LiT), Myszołów i Historie zebrane (Scream). Do tego jak zwykle była super promka w Gildii na uszkodzone egzemplarze więc za 50% okładkowej kupiłem sobie Comanche tom 2, Millenium, dwa tomy Cortomaltese oraz Kaczogród 1964 i Mikołajka dla dzieciaków.

Dla mnie edycja o 180 stopni odmienna od zeszłorocznej, ale i tak warto było wpaść do czego zachęcam niezdecydowanych.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #83 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 23:32:44 »
Na 90% będziemy jutro z Erykiem w namiocie A na KW i będzie można uzyskać wrys w jednym z zinków: KKD #1-3 lub Papudze Brygidzie (komiks paragrafowy). Szczególnie polecam w przypadku osób, które wiedzą, że nie mogą pojechać na Białogard Comic Con, bo tam Kaczuszka Dab Dab #3 będzie miała swoją oficjalną premierę. Zachęcam oczywiście do pojawienia się na BCC :)

Planujemy przyjechać na 11, ale jak wyjdzie... nie wiem.

Offline Kadet

« Odpowiedź #84 dnia: So, 17 Maj 2025, 09:22:38 »
W tym roku oprócz Bedu nie było interesujących mnie nazwisk, a że twórca Hugo wrysy robić będzie jutro to muszę obejść się smakiem, bo jadę na komunię do rodziny.

Bédu robił wrysy także w piątek.

Dziękuję z całego serca!

Offline sirPablo

« Odpowiedź #85 dnia: So, 17 Maj 2025, 09:43:04 »
Czy któryś z forumowych kolegów mógł by mnie poratować zakupem Żbika ST Marie z widokówką i zakładką na stoisku Ongrysa w Warszawie. 🙂

Offline Death

« Odpowiedź #86 dnia: So, 17 Maj 2025, 09:53:01 »
I jak tam komiksy po 100-200 złotych na stoiskach wydawców, którzy nie foliują swoich albumów, na tym festiwalu wilgoci pod namiotami? Bo słyszałem, że wyglądają jakbyś je trzymał rok w piwnicy. :)

Offline herman

« Odpowiedź #87 dnia: So, 17 Maj 2025, 09:55:21 »
Bédu robił wrysy także w piątek.

No to zupełnie dałem ciała, research zawiódł po całości. No trudno się mówi.
Przed snem przeczytałem Stworzone nie kradzione i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony - takie zbiory szorcików wypadają bardzo różnie (albo ja źle trafiam), a tym razem na duży plus. Większość z nich stworzonych z pomysłem. Mimo, że krótkie to dają do myślenia.

Offline Death

« Odpowiedź #88 dnia: So, 17 Maj 2025, 20:27:33 »

Offline Kadet

« Odpowiedź #89 dnia: So, 17 Maj 2025, 20:28:26 »
Czy któryś z forumowych kolegów mógł by mnie poratować zakupem Żbika ST Marie z widokówką i zakładką na stoisku Ongrysa w Warszawie. 🙂

Jeśli to ciągle aktualne, to podeślij na priv adres do wysyłki, mam dodatkowy egzemplarz.

Dziękuję z całego serca!