Autor Wątek: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023  (Przeczytany 42182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online plast

Odp: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023
« Odpowiedź #240 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 01:14:18 »
Do Mistrza Rosińskiego można na szczęście było bez numerka w sobotę o 17 się ustawić, oczywiście tylko podpis, ale zawsze coś :) Kolejka spora, nie wiem czy wszyscy dostali, ale inicjatywa fajna i szacun dla Mistrza za czas. Oraz za przypinkę "idź na wybory, bo wybiorą za ciebie" - jakże ważne w dzisiejszych czasach. Jedynie miejsce dobrane trochę mało szczęśliwe, bo obok meeeeega głośnego konkursu cosplay'owego, następnym razem można to lepiej przemyśleć, bo nie dało się słowa z Mistrzem zamienić jak akurat ktoś miał występ.

Co rok w rok rozczarowuje to niestety brak sensownych promocji na stoiskach, zdecydowaną większość pozycji można kupić od ręki w necie taniej - dziwne podejście, cóż. Chociaż pozytywnie zaskoczyło mnie Scream Comics, gdzie całkiem sporo pozycji było w naprawdę dobrych cenach. Niemniej to może akurat wynikać z polityki cenowej tego wydawnictwa ;) W każdym razie tu akurat zakupy były sensowne. Oprócz nich jeszcze parę wydawnictw (nie będę wymieniał by nikogo nie pominąć, ale to niestety zdecydowana mniejszość).

Bardzo pozytywne niepozorne malutkie stoisko "Komiks i My"! Na miejscu można było nabyć "Ixbunietę" i od razu uzyskać wrysik i podpisy autorów, pogadać i o Ixbuniecie, i o Lux in tenebris, i o czasopiśmie Komiks i my, itd. Przewinął się nawet sam p. Kołodziejczak (pozdrawiam), również nabywający Ixbunietę wraz z wrysikiem i podpisami :D Panowie Sławomir i Krzysztof - bardzo pozytywna robota, tak trzymać. Aha, ważna sprawa, jest duża szansa na czwarty Lux in tenebris, tylko trzeba "męczyć" (czyt. mobilizować) autorów. Wznowienie niedostępnego Jellinge czy jakiś integral też gdzieś tam przy okazji kołacze. Wiecie zatem gdzie atakować ;)

Inne pozytywne zaskoczenie - p. Maciej Kisiel / Wiesław. Ciekawe dyskusje, zdecydowanie wart bliższego poznania autor, który na dodatek wrysy czy inne podpisy robi w naprawdę niesamowitym tempie, nic nie tracąc przy tym na jakości. Trochę szkoda, że był gdzieś tam schowany obok PCA, a nie jako standalone, ale co tam, warto było podejść, pogadać i poznać.

A skoro przy PCA jesteśmy - szef PCA w rozmowie potwierdził, że będzie niebawem (kilka miesięcy) trzeci czarno-biały Thorgal; opóźnienia rzekomo wynikają z ostatnich perturbacji z Galerią - cóż, nie wnikałem w temat, byle było, Alinoe, Łucznicy i Kraina QA się sami nie wydrukują ;)

Ogólnie niestety nie dane mi było zostać na niedzielę, ale sobota pozytywna :)

PS I zdecydowanie na przyszłe prelekcje p. Kołodziejczaka przydałaby się większa sala - na tej przydzielonej widzowie zajęli wszystkie krzesełka 30 minut przed prelekcją, a później zostały już tylko miejsca na podłodze, w sumie chyba 3x więcej ludzi przyszło niż sala mogła pomieścić.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #241 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 01:33:20 »
1 nad ranem, poniedziałek 9 października 2023 roku, oficjalnie zamykamy z Rodriguesem ten festiwal, koloryzowane. :)

Może Aleksandrus to zaczął, ale my to skończyliśmy 8)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Online michał81

« Odpowiedź #242 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 07:40:03 »
W tym roku festiwal poznałem od trochę inne strony i mogę powiedzieć, że organizacja w niektórych aspektach totalnie leżała. Wbrew pozorom w piątek na atlas arenę mógł wejść każdy, zero sprawdzania plakietek czy opasek. Chciałeś wejść wystarczyło wziąć pudełko i po prostu wejść, choć bez też się dało. Słabo, kiedy przywozisz towar za kilka tysięcy i nie wiesz czy ktoś ci nie wyniesie czegoś.

Co może być najgorsze dla twórcy podczas ogłoszenia wyników na gali na festiwalu?
Źle przeczytane nazwisko?
Źle podany wydawca?
Źle wymówiony tytuł nominowanego komiksu?

Hat trick w tym roku zgarnął Robert Sienicki.

Kilku innych twórców zostało tylko z przekręconymi nazwiskami. Żenada.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #243 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 08:14:20 »
Pod tym.wzgledem.od lat nie zmienia się nic. Zresztą mam.wrazenie, że z roku na rok organizacja jest coraz gorsza. Nie mówiąc już o zasadach bezpieczeństwa, które również nie.są zachowywane.

Offline xanar

« Odpowiedź #244 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 08:50:10 »

Co może być najgorsze dla twórcy podczas ogłoszenia wyników na gali na festiwalu?
Źle przeczytane nazwisko?
Źle podany wydawca?
Źle wymówiony tytuł nominowanego komiksu?

Hat trick w tym roku zgarnął Robert Sienicki.

Serio, no to faktycznie, to kto to ogłaszał, ktoś kto czytać nie umie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline turucorp

« Odpowiedź #245 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 10:06:59 »
Nie mówiąc już o zasadach bezpieczeństwa, które również nie.są zachowywane.

A tu akurat muszę się odnieść, bo bywam na różnych festiwalach od wielu lat i po raz pierwszy miałem szkolenie BHP jako gość festiwalu :O
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #246 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 10:24:45 »
Rewelacja. Bez żadnej przekory. Jednak nie powinno być tak, że do małych salek wpuszcza się więcej osób niż jest miejsc siedzących.  Do tego korytarze przed tymi salkami bywają zatłoczone.  Zawsze mnie zastanawia jak swobodnie ewakuować się z takiego miejsca, żeby nie zostać stratowanym? Oczywiście może taka jest specyfika festiwali i ryzyko jest wkalkulowane...

Offline turucorp

« Odpowiedź #247 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 11:04:02 »
Zawsze mnie zastanawia jak swobodnie ewakuować się z takiego miejsca, żeby nie zostać stratowanym?

Dobra, to przez chwilę trochę bardziej na poważnie (skoro już ta kwestia się pojawiła). Spotkania odbywają się tuż przy dużych bramach wjazdowych na płytę hali, przy których właściwie cały czas była obsługa i które można otworzyć praktycznie w kilkanaście sekund, więc ewakuacja „salek” i całej płyty, tymi naprawdę dużymi wyjściami nie powinna być problemem. W górnej części obiektu wejście i wyjście było wprawdzie ograniczone do jednego punktu, ale uważny obserwator bez problemu mógł dostrzec, że w kilku punktach znajdowały się wyjścia, obsługiwane przez ochronę, a jeszcze uważniejszy dostrzegłby, że za stoiskami również znajdują się wyjścia ewakuacyjne, z których tylko część jest zamknięta linkami.
Głównym problemem są tradycyjnie ciągi komunikacyjne, ale przy większości takich „przewężeń”, w których właściwie cały czas tkwiło kilka-kilkanaście osób, były w odległości kilku metrów wyjścia ewakuacyjne.
Na takich obiektach największym zagrożeniem jest ewakuacja trybun, które w przypadku tego festiwalu są praktycznie puste.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #248 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 11:16:12 »
Głównym problemem są tradycyjnie ciągi komunikacyjne, ale przy większości takich „przewężeń”, w których właściwie cały czas tkwiło kilka-kilkanaście osób, były w odległości kilku metrów wyjścia ewakuacyjne.
Na takich obiektach największym zagrożeniem jest ewakuacja trybun, które w przypadku tego festiwalu są praktycznie puste.

Z tymi ciągami to było mocno nieprzemyślane (piszę o "połówce" stricte komiksowej, bo tą drugą to raz przeszedłem w niedzielę jak już było w miarę luźno). W chyba 2 miejscach gdzie były przewężenia, po obu stronach nawalone stoisk, że ludzie przy nich stojący blokowali przejście, a dalej za Studiem Lain, w miejscu gdzie "wyrzucono" Rafała Spórnę szerokie przejście, a stoisk brak.
Choć i tak uważam, że organizacja była dobra, a AA przy tej hali na Politechnice to jest pałac.

Offline turucorp

« Odpowiedź #249 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 12:32:27 »
Z tymi ciągami to było mocno nieprzemyślane…
Ja się tutaj odnoszę tylko i wyłącznie do kwestii bezpieczeństwa i potencjalnych możliwości ewakuacji.
Topografia obiektu i rozmieszczenie stoisk, pomimo mapki, pozostały dla mnie niezgłębioną tajemnicą przez całe trzy dni festiwalu  :o
A, obiekt jest przewidziany na 13K publiczności (trybuny i płyta), przez festiwalu przewinęło się około 12K, czyli średnio na terenie obiektu było jakieś 6K uczestników, a zatem grubo poniżej przewidzianych możliwości ewakuacyjnych.

Offline muaddib

« Odpowiedź #250 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 14:56:13 »
Kolejna eMeFKa za mną, ale tym razem byłem już od piątku, więc w końcu miałem czas na coś innego niż wrysy. W piątek odwiedziłem na chwilę kolejkon i wypiłem bezalkoholowe z AKTowcami i Białogardczykami. W sobotę afterparty zakończone miłą rozmową ze Śledziem przy kieliszku cytrynówki, a w niedzielę przy kubku czystej słuchałem jak Gierek opowiadał o urokach życia w Radomiu. Przywiozłem trochę komiksów, plansz i blanków, ale najważniejsze i tak były rozmowy z forumowiczami w kolejkach i twórcami na stoiskach. Emocje powoli ze mnie schodzą a pojawiają się zakwasy po bieganiu po schodach z torbami pełnymi komiksów. Niestety nie udało mi się zdobyć wrysu od Rosińskiego, Otta i Vignaux (było blisko, dostałem małą profilówkę) - mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja. Co do strefy autografów to zgadzam się z opinią, że nie powinni wydawać tylu numerków, bo kończy się to niepotrzebną złością i stratą czasu. Kiedy przestano już wpuszczać ludzi po autografy do Rosińskiego, to Staszek musiał nasłuchać się zza bramek oskarżeń (oczywiście bezpodstawnych), że wpuszcza tylko kolegów i całe te numerki to ściema.
Do zobaczenia na następnym festiwalu!
Link to imgura ze zdjęciami wrysów: https://imgur.com/a/lHckzwV
Roland Toulhoat na zachętę do zajrzenia do albumu:

Myślę, że może w końcu założę też jakiś swój temat w kolekcjach, bo nabyłem kilka plansz i blanków, więc szkoda, żebym tylko ja się nimi cieszył ;)

Edit: z tego wszystkiego zapomniałem napisać, że byłem też na wystawach Rosińskiego i Jaszcza w EC1 i jest super!
Kilka zdjęć z wystawy GR tutaj, chociaż było tam dużo więcej https://imgur.com/a/Czy3AiI
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Październik 2023, 15:31:48 wysłana przez muaddib »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #251 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 16:28:27 »
Rozbawił mnie ten tytuł prelekcji TK "Jak zbudowałem rynek komiksowy w Polsce". Jaaasne, on zbudował. Może ktoś napisać parę słów o czym tam było? Szkoda, że nikt nie wrzucił relacji wideo.

Czy na festiwalu jest strefa antykwaryczna jak w Warszawie? Bo podobają mi się wasze relacje, to może jednak w końcu bym się tam wybrał. Może za rok. Tylko że cena tych biletów w porównaniu z warszawskimi targami na Stadionie Narodowym, to przesada.

Online Popiel

« Odpowiedź #252 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 16:45:16 »
Jest kilkanaście stoisk antykwarycznych, ale jeśli 20 PLN za bilet to dla Ciebie zbyt drogo, to chyba nie masz na nich czego szukać.

Ale może zgłoś się jako wolontariusz, na prowadzenie spotkania albo napisz/narysuj jakiś komiks - dostaniesz wejściówkę gratis i kupisz sobie ze trzy donaldy :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #253 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 17:22:28 »
20 zł zapłaciłbym bez narzekania. Ale jak sprawdzałem stronę festiwalu we wrześniu to było podane, że jednodniowa wejściówka kosztuje 50 zł. Jeśli coś źle odczytałem to biję się w piersi. Za 20 zł za rok mogę przyjechać.

Offline Leyek

« Odpowiedź #254 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 17:26:22 »
Jeśli ktoś nie był na sobotnim wieczornym koncercie Igora Baranki na stoisku Timofa to tutaj na filmiku jest krótka przebitka (szkoda, że bez oryginalnego dźwięku):

https://www.facebook.com/reel/636653338647162

Dla mnie Igor to jeden z najfajniejszych festiwalowych gości z zagranicy jakiego spotkałem. Dodatkowo obserwować jak robi wrysy (a robił je chętnie) to była sama przyjemność. A powstawały w wielkim tempie i na naprawdę wysokim poziomie.