Autor Wątek: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023  (Przeczytany 42329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023
« Odpowiedź #105 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 12:56:40 »
Trzeba.
Gdyż pamiętam listy układane tu na forum, które są kompletnie odmienne od list układanych przez czytelniczki w tej części internetu, w której dziewczyny akurat siedzą.

Offline Koalar

« Odpowiedź #106 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 13:05:10 »
Rozumiem, że konkursu na komiks w Angouleme też nie możesz traktować poważnie, skoro tam francuskie wydanie "Końca lipca" było nominowane do nagrody? Wiadomo, co tam ci Francuzi mogą wiedzieć o komiksach?

Wiedziałem, że ktoś odpowie tym Angoulême. Nie mam pojęcia, jakie są tam kryteria doboru tytułów (zapewne oprócz tego, że komiks powinien być wydany na rynku frankofońskim, czyli po francusku, ewentualnie niemy). Natomiast to była tylko nominacja (może dorzucił to ktoś mający dziwny gust) i tamten konkurs mało mnie obchodzi w kwestii polskich komiksów.

Po drugie umówmy się, to są jakieś dziwne teorie (a już nie pierwszy raz widzę na tym forum formułowane tego typu obawy), że jakiś hipotetyczny czytelnik chce zobaczyć co tam w polskim komiksie piszczy, robi więc risercz i sprawdza któż to tam ostatnio wygrał nagrodę w Łodzi. Po czym kupuje np. "Koniec lipca" i myśli "o rety, a co to ma być? To Polacy nie robią komiksów o Kaczorze Donaldzie, tylko o jakichś zwykłych ludziach mieszkających na wsi? Hatfu! Nigdy więcej polskiego komiksu!" To ja stawiam tu moją kontrteorię, że jeszcze więcej ludzi się przekonało do polskiego komiksu po przeczytaniu "Końca lipca", bo nie spodziewali się tego typu historii i wrażliwości odnaleźć właśnie w komiksie.

O komiksie, który zostaje najlepszym komiksem na MFKiG, pojawia się sporo artykułów i to może skłonić niemało osób do sięgnięcia po ten tytuł. Więc nikt nie musi robić researchu, tylko zwyczajnie dowiaduje się z sieci, że taki, a taki komiks jest najlepszy w Polsce. I potem ktoś pisze:
Chciałem zobaczyć jak wygląda najlepszy polski komiks i niestety jestem załamany. Jeżeli to mają być najlepsze rysunki, a pozostałe polskie komiksy mają gorsze rysunki od tego tu komiksu to mogę tylko powiedzieć że polski komiks się stacza.

Oczywiście masz jak najbardziej prawo nie traktować tego konkursu poważnie. Ostatecznie to jest tylko zabawa, wypadkowa gustów kilku osób i każdy może się z tymi wyborami zgadzać lub nie. Dla nominowanych twórców to jest miłe poklepanie po plecach, ale życia to nikomu nie zmienia.

Nie, wygrana może w jakimś stopniu napędzić sprzedaż, a nawet pomóc w wydaniu komiksu za granicą.

Jako twórcy powinno Ci zależeć, żeby promowane były najlepsze polskie komiksy. Żeby ludzie je kupowali i doceniali. A jak w jednym z najważniejszych konkursów w Polsce wygrywa komiks, w którym nawet parę dymków jest nieczytelnie (czy wręcz źle) poukładanych, to to jest grube nieporozumienie (pomijam milczeniem inne słabości, które można uznać za subiektywne).

Z każdymi nominacjami jest tak, że dane dzieło musi się zgłosić do preselekcji. Jak się nie zgłasza, to nikt nie bierze go pod uwagę. Tak jest do Fryderyków (nagród muzycznych), Paszportów Polityki i wielu innych. To jest przewaga ukazania się dzieła w wydawnictwie, że ono dba o takie rzeczy. W selpublishingu trzeba samemu o tym myśleć.

Nie, nie z każdymi tak jest. Jeśli tak jest na MFKiG, to musi to być chyba wiedza tajemna, bo jakoś na stronie nie widzę, żeby ktoś prosił o zgłaszanie propozycji na najlepszy album. Jest natomiast info:
Pod głosowanie jury (a do 2014 roku – także festiwalowej publiczności) poddawane są albumy komiksowe nominowane przez organizatorów MFKiG, wydane między ostatnim a bieżącym festiwalem.

Poza tym "Niezwyciężony" był w 10 nominowanych komiksach. Ale może już nakład był wyczerpany i biedulki z jury nie zdążyły przeczytać.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline PJP

« Odpowiedź #107 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 13:12:15 »
Po prostu każdy siedzi w swojej bańce i promuje tych, których uważa za słuszne promować 8)

Offline michał81

« Odpowiedź #108 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 13:16:31 »
Istotne jest, by prezentował poziom w warstwie wizualno - fabularnej.
I nominowane komiksy takie właśnie są.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #109 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 13:33:26 »
@koalar

Jako twórcy i czytelnikowi zależy mi przede wszystkim na tym, żeby było różnorodnie.

Tego akapitu o Angouleme nawet nie chce mi się komentować. Trochę mi ręce opadają. Generalnie mam tak, że jak zaangażuję się tu w jakąkolwiek dyskusję to za chwilę tego żałuję :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #110 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 13:39:06 »
A jakie były nakłady Niezwyciężonego i Końca lipca? Dla kolegi pytam.
Naklad Niezywciezonego znam i byl naprawde konkretny, watpie by Koniec Lipca mial wiekszy, nie mowiac o dodrukach.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #111 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 13:41:29 »
I nominowane komiksy takie właśnie są.

No nie bardzo.
Część wizualnie przecież prezentuje się kiepsko.
Ale to już moja opinia. Na to co warte uwagi głosuję portfelem. I właśnie zdecydowałem się jednak kupić Ixbuiniete, choć jednak nie byłem przekonany. Ale taki komiks i autorów warto wspierać niż bohomazy, na które szkoda papieru.

Offline misiokles

« Odpowiedź #112 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 13:47:36 »
Poza tym "Niezwyciężony" w 10 nominowanych komiksach. Ale może już nakład był wyczerpany i biedulki z jury nie zdążyły przeczytać.

A może przeczytali i stwierdzili, że fajny komiks, świetna adaptacja, kapitalny technicznie ale nie niesie ze sobą żadnych uniwersalnych wartości, które zostałyby zrozumiałe poza bańką miłośników fantastyki?

Offline Koalar

« Odpowiedź #113 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:21:13 »
A może przeczytali i stwierdzili, że fajny komiks, świetna adaptacja, kapitalny technicznie ale nie niesie ze sobą żadnych uniwersalnych wartości, które zostałyby zrozumiałe poza bańką miłośników fantastyki?

To nadal nie tłumaczy, dlaczego wybrali komiks o wiele słabszy.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline michał81

« Odpowiedź #114 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:26:13 »
Część wizualnie przecież prezentuje się kiepsko.
Masz na myśli Festiwal Jacka Świdzińskiego? Parząc jak wyglądały jego wcześniejsze komiksy to widać spory upgrade. Zresztą akurat te rysunki idealnie pasują to historii, którą opowiadają. Myślę, że realna kreska nie pasowałby do absurdów jakie są ukazane w komiksie.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #115 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:32:13 »
Głównym problemem jest to, że ten konkurs jest pozbawiony jakiejkolwiek transparentności. Nie wiemy, co było do niego zgłoszone i ile dane pozycje zdobyły głosów. A później część osób się dziwi, że pojawiają się hasła z zarzutami o "kolesiostwo". Może zgłoszonych jest 10 pozycji i wybierają 8 najlepszych :P.
Nie wiadomo też jaka jest rama czasowa tego konkursu. Od MFK do MFK. To jakim cudem znalazł się tutaj komiks "Retro" (nie mówię tu oczywiście o ocenie tego komiksu), który według gildii miał premierę 28.09.2022 a według aleikomiksu 25.09.2022 - czyli przed MFK 2022.
No chyba, że gdzieś te wszystkie informacje są, to chętnie poczytam.
Dużo bardziej wiarygodna jest dla mnie topka Komikspecowa, pomimo tego, że ostatnio głosowało tylko 36 użytkowników.

EDIT
Sorry mój błąd. Festiwal ostatnio był wcześniej, wiec Retro się łapie jak najbardziej.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:35:44 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #116 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:40:27 »
@Rodrigues

Rama czasowa akurat jest jasna. Od MFK do MFK. Zeszłoroczna MFKa była w dniach 24-25/09 więc premiera "Retro" była na festiwalu. Tym samym nie miał szans ten komiks być nominowany do zeszłorocznej nagrody. Tym bardziej, że jak widać nominacje trzeba wyłonić na jakiś czas przed festiwalem.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #117 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:43:50 »
Tak, tak. Retro wyjaśnione. Pomyliłem daty. Natomiast organizatorzy mogliby pomyśleć nad publikacją tych danych, o których wspomniałem. Według mnie poprawiłoby to odbiór i wiarygodność konkursu.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Death

« Odpowiedź #118 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 14:56:52 »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #119 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 15:09:46 »

A ten piesek po lewej to "Fungae", "Brom" czy "Retro"?