Autor Wątek: 33 MFKiG w Łodzi  (Przeczytany 80164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keram2

Odp: 33 MFKiG w Łodzi
« Odpowiedź #555 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 20:48:35 »
@Teli a kojarzysz w niedzielę ok. 5.00-6.00 ile ludzi było na liście? Tak na przyszłość pytam, żeby wiedzieć czy jest sens wcześniej próbować czy to już bez różnicy czy 6 czy 9 rano. W 2014 to np. od Trusta udało mi się zdobyć duży wrys, teraz pewnie byłoby to tylko marzenie.

Pojawiłem się o 4.15 i byłem chyba 15 (minus jeden wykreślony) kolejne dwie osoby pojawiły się po 6.
(czyli mogłem pospać trochę dłużej)

Offline Teli

« Odpowiedź #556 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 20:50:01 »
@Teli a kojarzysz w niedzielę ok. 5.00-6.00 ile ludzi było na liście? Tak na przyszłość pytam, żeby wiedzieć czy jest sens wcześniej próbować czy to już bez różnicy czy 6 czy 9 rano. W 2014 to np. od Trusta udało mi się zdobyć duży wrys, teraz pewnie byłoby to tylko marzenie.

W niedzielę to spokojnie było. Nie pamiętam dokładnie bo zmęczenie zaczynało mnie zjadać, ale jestem przekonany że coś ok. 15 osób.

EDIT: Dzięki keram :)

Offline michał81

« Odpowiedź #557 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 20:50:20 »
Sorry panowie ale o 9 w niedzielę to was tam było 20 kilu zaledwie. Dopiero po 9 zaczeli dochodzić. Kiedy listy już nie uzupełnialiście. Ale nie mydlenie oczu ile to tam osób stało. Jak to ujął Itachi
Szkoła Morawieckiego?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #558 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 20:53:34 »
Fucking autokorekta + zmęczenie >,< wybacz.

Co do autorów kika: zwracałem uwagę tylko na Kiełbusa. Dla mnie wydawał się przerażony i zagubiony. Trochę szkoda, że obsługa umyła ręce i "tylko" przemyśli sprawę. Raz jeszcze się kajam.

Michał81, nie było autorów do których było stać to i stojących było mniej. Cały budżet poszedł w Kima i zabrakło pary w gwizdku dla komitetu. I tak było nieźle.

Na kartkach z zeszytu by nie robił. Później napiszęczemu. Więc dostaliby tylko ci których stać na artbook za 46 stów.

Może i GR 4obi TERAZ tylko okładki, ale ile ma lat i jaki dorobek?!

Online Kadet

« Odpowiedź #559 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 20:55:34 »
Inna sprawa że trochę straciłem szacunek dla autorów. Wydaje mi się że nawet ich śmieszył ten cały "Kikogedon". Miałem okazję popatrzeć na to od strony sceny, gdy Graz kładła kolory na wrys i ten tłumek wyglądał stamtąd  karykaturalnie i komicznie za razem. Ja na ich miejscu po prostu wstałbym i wyszedł zamiast dawać autografy. No nic nie moja rzecz. W każdym razie od wczoraj nie liczcie mnie w kolejkach do Kajków :P

Ja nie zarzucałbym nic autorom. Robili, co mogli, rysowali i podpisywali, ile się dało, także na cele charytatywne, i nawet zostali po czasie. Opanowywanie tłumu nie było ich zadaniem. Bardziej winiłbym tu organizatorów. Jakby autorzy wyszli i strzelili focha, to nikt nie dostałby wrysu - nie wiem, czy to byłoby lepsze rozwiązanie.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Leyek

« Odpowiedź #560 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:10:19 »
Proszę jeden z przykładów

I co tam mamy podziwiać? Okładka ciekawa, kadry z środka poprawne, nawet mi się podobają, ale gdzie tu jakiś efekt "wow". Poziom przyzwoitego frankofona. I to jest największe dzieło tej wielkiej gwiazdy festiwalu?? Tak dobre, że do tej pory nie wydane u nas :) No ale nazwisko scenarzysty też nie zwiastuje jakiejś niesamowitej lektury, takich średnich pozycji mamy na rynku co roku od groma.

O widzę, że Morvan pisał też tą tragiczną Zayę od Studia Lain, coś go do tych Azjatów ciągnie ;)

Offline Teli

« Odpowiedź #561 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:11:35 »
Michał o co ty toczysz wojnę?

Osobiście to bardzo cieszyłem się że Kima nie było na strefie autografów i nie musiałem ogarniać bandy miliona instagramowych ludków którzy zlecieli by się do kolejkonu jak muchy do miodu. O komiksie mając tylko takie pojęcie że istnieją takie kolorowe książeczki o super bohaterach dla dzieci.

Zresztą czepianie się kolejki to już tradycja. No było nas 20 bo jak ktoś był mądry i zachodził po nocy żeby się dopisać to po szybkiej kalkulacji, wymianie paru zdań i ocenie swoich szans życzył nam wytrwałości, dobrej nocy i szedł spać do domu/hotelu. Po co się męczyć skoro perspektywy były tylko na autografy to lepiej pospać do rana i wrócić.

@Kadet Hmmm... w sumie racja. Trzeba ich było cofnąć o metr lub dwa w głąb sceny. A stoliki z drugiego rzędu pod telebim. Chyba jestem zbyt surowy. Emocje i zmęczenie u niektórych pewnie zrobiły swoje. Mimo tto dobrego wrażenia to nie robiło. No nic było minęło.
Mam nadzieję że organizatorzy wyciągną jakieś wnioski. Pewnie tak strefa organizacyjnie była o niebo lepsza niż rok temu, gdy eksperymentalnie zrezygnowano z numerków.
Ten charytatywny to był mój i tylko z tego powodu do nich stałem że mnie lokalny sztab WOŚPu o to poprosił.

Offline michał81

« Odpowiedź #562 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:12:16 »
Michał81, nie było autorów do których było stać to i stojących było mniej. Cały budżet poszedł w Kima i zabrakło pary w gwizdku dla komitetu. I tak było nieźle.
Masz to potwierdzone przez organizatorów?
Ja wiem, że w tym roku było mniej kasy na wszystko i nie wiadomo, czy za rok nie będzie jeszcze gorzej.

Na kartkach z zeszytu by nie robił. Później napiszęczemu. Więc dostaliby tylko ci których stać na artbook za 46 stów.
Nie jest jedynym który tak robi, więc nie rozumiem tego argumentu.

Może i GR 4obi TERAZ tylko okładki, ale ile ma lat i jaki dorobek?!
No właśnie ile ma lat? Kimowi trochę brakuje tych lat, nie wiesz, czy nie prześcignie mistrza, mając tyle co on. Na pewno w obecnej chwili jest bardziej znany na świecie niż Rosiński. I to że w zaściankowej Polsce, jacyś "dziaresi" nie słyszeli o nim to mówi raczej, źle o nich a nie o nim samym. Trzeba trochę rozszerzyć horyzonty, zrzucić klapki z oczu, bo widzę, że stoicie w miejscu, zamiast poszerzać swoją wiedzę w świecie komiksu. A jak któryś mi na pisze "że po co" albo "mu się nie chce" to znaczy, że określenie "dziaders" jest bardzo trafne w stosunku do niego.

O widzę, że Morvan pisał też tą tragiczną Zayę od Studia Lain, coś go do tych Azjatów ciągnie ;)
I uwielbianą Armadę, Irenę czy nawet coś z Conana. No ale trzeba się czepić tylko jednego komiksu.

Michał o co ty toczysz wojnę?

Osobiście to bardzo cieszyłem się że Kima nie było na strefie autografów i nie musiałem ogarniać bandy miliona instagramowych ludków którzy zlecieli by się do kolejkonu jak muchy do miodu. O komiksie mając tylko takie pojęcie że istnieją takie kolorowe książeczki o super bohaterach dla dzieci.
I o to chodzi żeby przyciągnąć nowych ludzi, a nie kisić się cały czas w tym samym sosie. Tu nie chodzi o jakąś wojnę, ale cały czas widzę umniejszanie wartości zaproszonego gości. 

Narzekacie, że trzeba było zapłacić ponad 400 stówy za szkicownik, a ile to kosztują bazgroły Rosińskiego w tych "luksusowych" wydaniach Thogala? Zapominacie o całej sytuacji z zeszłego roku, kiedy trzeba było kupić jego album na stoisku PCA? I całym gównie jakie tam się odbywało? Ile to kosztują Legendy Polski? Rzucacie w Rosińskiego pieniędzmi, ale jak przychodzi kupić innego artystę to już jęki.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:25:06 wysłana przez michał81 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #563 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:16:30 »
Na pewno w obecnej chwili jest bardziej znany na świecie niż Rosiński.

Ta w świecie Instagrama i mediów społecznościowych. No i pewnie w Stanach ktoś w temacie o nim słyszał jak trzaska jakieś tam (jak twierdzisz) okładeczki do trykociarzy.

Online Kadet

« Odpowiedź #564 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:20:18 »
Ten charytatywny to był mój i tylko z tego powodu do nich stałem że mnie lokalny sztab WOŚPu o to poprosił.

Ja wiem, że Mieczysław Fijał specjalnie prosił resztę autorów, żeby zrobili podpisy czy wrysy na jakimś egzemplarzu, chyba na rzecz jakiegoś chorego dziecka? Nie wiem, czy to Twój, czy jeszcze jakiś jeden :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #565 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:25:00 »
Orgi mi nie potwierdzili, alesą mocne przesłanki. Napiszę o tym w relacji.

Ci co nie robią na kartkach zupełnie inaczej się zachowują i robią dużo lepsze wrysy w albumach z kilkadziesiąt PLN.

Kim NIE NALEŻY do świata Komiksu co najwyżej ma przelotny romans. Nawet nie to. Kilka średnio upojnych nocy.

Online Kadet

« Odpowiedź #566 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:26:00 »
Ta w świecie Instagrama i mediów społecznościowych. No i pewnie w Stanach ktoś w temacie o nim słyszał jak trzaska jakieś tam (jak twierdzisz) okładeczki do trykociarzy.

Nie zajmując stanowiska w sporze, uczciwie muszę powiedzieć, że parę tygodni temu oglądałem stream, w którym brali udział m.in. Sergio Aragones i Stan Sakai i kiedy rozmawiali o utalentowanych rysownikach, to jeden z nich z głowy wymienił Kima i obaj go chwalili.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #567 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:27:41 »
Kim NIE NALEŻY do świata Komiksu co najwyżej ma przelotny romans. Nawet nie to. Kilka średnio upojnych nocy.
Dlaczego? Czyli skreślasz wszystkie inicjatywy, które wychodzą z internetu? Czyli co niezależni twórcy webtoonów to też nie twórcy komiksowi?

Orgi mi nie potwierdzili, alesą mocne przesłanki. Napiszę o tym w relacji.
Orgii to ci nie potwierdzą. Choć teraz wyjaśnia się dlaczego brakło funduszy ;) :P

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #568 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:29:30 »
Fiu fiu tak czytam te posty i widzę że ominęła mnie jakas afera z KiK. Za rok będę musiał zostać na niedzielę  8)

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #569 dnia: Pn, 26 Wrzesień 2022, 21:30:07 »
Ten wtys na chorą dziewczynkę to dla Amelki i mozaiki. To ciekawa akcja, żałuję że nie znalazłem czasu by zajść na ich stoisko.