Autor Wątek: 1. Podziemne Kocury (21.02.2026, Wrocław)  (Przeczytany 17649 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

1. Podziemne Kocury (21.02.2026, Wrocław)
« dnia: So, 05 Lipiec 2025, 15:03:01 »
Umarły Złote Kurczaki, niech żyją Podziemne Kocury

Najważniejszy festiwal komiksu niezależnego w Polsce będzie się nadal odbywał. Tyle że pod innym szyldem i bez udziału Filipa Wiśniowskiego. Za organizację imprezy pod szyldem Podziemne Kocury będzie odpowiadała ta sama ekipa, która współtworzyła Złote Kurczaki w ostatnich latach.

Konkrety?

1) Pierwsza edycja Podziemnych Kocurów odbędzie się 21 lutego 2026 r. w Barbarze we Wrocławiu,
2) Autorką identyfikacji wizualnej imprezy jest Katarzyna Klas, logo zaprojektował Barbara Okrasa
3) Zmienił się termin nadsyłania zgłoszeń do nowej wersji niezalowych nagród i tym razem będzie to 30 listopada 2025 r.
4) Tradycyjnie - będzie giełda, spotkania i warsztaty, będą też nagrody dla twórców niezależnych.
5) W zasadzie będzie, jak nad ZK, tylko pod innym szyldem.

W zasadzie wszystkie informacje, wraz z komentarzami od Fila, a także Agnieszki Jamroszczak i Marty Falkowskiej, zebrałem w obszernym tekście, w którym także wracam do historii ZK, zastanawiam się nad jego znaczeniem w komiksowie i przypominam okoliczności odejścia ojca imprezy:

Linki tutaj:

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/07/2502-umary-zote-kurczaki-niech-zyja.html

https://komiksopedia.pl/artykul/umarly-zlote-kruczaki-niech-zyja-podziemne-kocury/
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Rodrigues

Odp: 1. Podziemne Kocury (21.02.2026, Wrocław)
« Odpowiedź #1 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 12:41:56 »
Zrzuta jest - https://zrzutka.pl/xy4yma (oprócz progów wsparcia są też oryginały do wylicytowania)

Opis zrzutki

Festiwal Podziemne Kocury to duchowy następca zakończonych w zeszłym roku Złotych Kurczaków. Jest to inicjatywa oddolna, stworzona z potrzeby wsparcia, promowania i sieciowania środowiska twórczego komiksu niezależnego.  Ważnym elementem programu wydarzenia jest konkurs na najlepsze komiksy niezależne aktywizujący wciąż rosnącą scenę oraz nagradzający najzadziorniejszych twórców/twórczynie/osoby twórcze w polskim podziemiu.

Podziemne Kocury to jedyne w Polsce nagrody skupione wyłącznie na komiksie autorskim i niezależnym. Statuetki Podziemnego Kocura przyznajemy są w ośmiu kategoriach (komiks, zin-antologia, debiut, okładka, scenariusz, rysunek, komiks internetowy, krótka forma).

Gala wręczenia nagród będzie stanowiła punkt kulminacyjny imprezy oraz kolejnych jej edycji. Czas prawdziwych podziemnych emocji: czerwony dywan, chwała dla zwycięzców i wzajemne wsparcie całego środowiska.

Ale oferujemy dużo, dużo więcej – Podziemne Kocury to strefa targowa, gdzie można zaopatrzyć się w produkcje niezależne, oryginalne artefakty i towary kolekcjonerskie. To także spotkania ze śmietanką polskich i zagranicznych artystów.

Podziemne Kocury są inicjatywą stworzoną przez większość składu organizatorskiego zakończonego w zeszłym roku festiwalu komiksów niezależnych Złote Kurczaki oraz Stowarzyszenie Gildia Organizatorów, stojące m.in za montowaniem programu Dni Fantastyki we Wrocławiu. Wszystko co mamy to doświadczenie, chęci i odczucie, że to wydarzenie jest potrzebne. Naszym miejscem będzie legendarny Bar Barbara – w samym sercu miasta, a Wrocław ponownie stanie się stolicą komiksowego podziemia.

Staramy się o finansowe i promocyjne wsparcie od innych Podziemnych i Naziemnych Organizacji – ale jak zapewne wiecie, to trwa. Zatem zanim zapadną decyzje i postawione zostaną odciski kocich łap na dokumentach liczymy na Wasze wsparcie.

Dla naszych kocurowych wspieraczy, wspieraczek i osób wspierających przygotujemy drobne podziękowania:

- Za wsparcie kwotą 50 zło otrzymacie plakat festiwalu w formacie A3 (odbiór na festiwalu, plakat jest w trakcie tworzenia) - Grafikę na plakat przygotuje Katarzyna Klas KTH. czyli zdobywczyni statuetki Złotego Kurczaka za rok 2024 w kategorii rysunek
- Za wsparcie kwotą 70 zło otrzymacie tenże plakat plus zestaw przypinek (odbiór na festiwalu).
- Za wsparcie kwotą 100 zło otrzymacie plakat A3, zestaw przypinek i identyfikator „Kocurowe wsparcie”, z którym będziecie mogli dumnie paradować w dniu Festiwalu (odbiór na festiwalu).
- Za wsparcie kwotą 200 zło tytuł sponsora z możliwością umieszczenia Waszego logoska na plakacie (konieczne przesłanie wcześniej projektu logo na maila) plus plakat i zestaw przypinek.
- Za wsparcie kwotą 1000 zło tytuł mecenasa i jeszcze większe logo! (konieczne przesłanie wcześniej projektu logo na maila) plus plakat i zestaw przypinek.

Wpłacenie kwoty z licytowanych prac nie obejmuje progów benefitowych, a jedynie zakup licytowanej pracy.

Zapamiętajcie tę datę: 21 lutego 2026 |SB|. Widzimy się w Barbarze!

Cele zbiórki:
Na co zbieramy? Na braki. Brakuje zazwyczaj na wszystko, ale najbardziej:
- opłata za noclegi dla gości programu festiwalu,
- opłata kosztów dojazdu, noclegu i pobytu gościa zagranicznego,
- nagrody finansowe dla laureatów ośmiu kategorii
- projekt nowej statuetki

W ramach zbiórki będą publikowane nietuzinkowe prace do licytacji, których autorami i autorkami są wspierający\ce naszą inicjatywę komiksowi twórcy.

Zbieramy kwotę 10.000 złotych.

Celujemy w 10 000 złotych. Im większa górka, tym na więcej możemy sobie pozwolić. Pokażmy, ile ikry siedzi w niezalowym środowisku komiksowym!

Wesprzyjcie Kocury żebyśmy mogli zrobić więcej/mocniej oraz żeby nagrody finansowe były dla zwycięzców sporą mobilizacją do dalszego tworzenia niezalu.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 14:14:22 »
Będę miał na Podziemnych Kocurach ogromną przyjemność poprowadzić panel "Czym jest niezal?"

Nie wiem jeszcze, kto na nim wystąpi. Bo mogą wszyscy, wystawiający swoje prace na festiwalu niezależnych komiksów.

Dla mnie niezal to wolność treści i formy. To radość tworzenia komiksów, bez oglądania się na ich komercyjną wartość. To mnogość form, pomysłów, czyli wszystko, co leży u podstaw jakiejkolwiek pracy twórczej. Kwintesencja erupcji idei i swoboda pracy nad nimi. Kiedyś DC i Marvel i Image było niezalami - pamiętajmy.
Tu tworzą się niczym nieskrępowane koncepty, a ich autorów ogranicza tylko wyobraźnia.

Pogadamy sobie o tym. Jeszcze nie wiem z kim, ale już nie mogę się doczekać!

Offline Łazur

« Odpowiedź #3 dnia: Pt, 13 Luty 2026, 12:35:58 »
Z tego co widzę, to Twój punkt programu nazywa się "Tam gdzie zaczyna i kończy się niezal", co w sam raz pasuje do dylematów, które pojawiają się przy nominacjach do niezalowych nagród.

Bo tak - z jednej strony Dominik Kozaczko / Dialblaq i jego zin BZIK nie kwalifikują się do Kocurów, bo wydaje go jednoosobowe wydawnictwo, a z drugiej Bele i Agata łapią się do nominacji kocurzych z RODem, który ma finansowanie z miejskiego stypendium.

Liczę na poruszenie tych kwestii - szczególnie, że Dominik będzie gościem na scenie. Ciekawostką jest fakt, że BZIK łapie się do zinowych nominacji we Francji, a u nas już nie ;)
All Comics Are Beautiful

Offline Popiel

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 13 Luty 2026, 13:38:02 »
Czytałem o tych kontrowersjach nominacyjnych na ACAB i cóż - dzięki, załatwiłeś mi tematy na przynajmniej połowę rozmowy :)

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #5 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 10:14:18 »
Jeśli wybieracie się na Kocury to przygotowaliśmy (nadal aktualizowane) zestawienie premier jakie się tam pojawią. Na moment publikacji tego wpisu jest ich 42.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/premiery-zinow-na-1-podziemnych-kocurach/

Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

« Odpowiedź #6 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 20:18:23 »
Dorzucam swoje trzy grosze w temacie inby o Podziemne Kocury/Złote Kurczaki, która w zasadzie już przeszła do historii. Jak jesteście zainteresowani tematem, albo chcecie dowiedzieć się co się stało, to zapraszam.

Na zachętę:

"W tym miejscu dodam, że w tamtym czasie na bieżąco starałem się być blisko tej sprawy. Pisałem o niej na łamach Komiksopedii. Rozmawiałem zarówno z orgami festiwalu pod nową nazwą, jak i z samym Filem. Zarówno na potrzeby tekstu, jak i „off the record”, całkiem prywatnie. Według mojej najlepszej wiedzy wszystko wskazywało na to, że do transformacji Kurczaków w Kocury doszło dość pokojowo, choć nie bezboleśnie."

Ostrzegam, że tekst mi wyszedł dość długi, dłuższy niż tytułowe 4000 znaków.

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2026/02/2530-4000-znakow-o-zamieszaniu-woko.html
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Death

« Odpowiedź #7 dnia: Pn, 23 Luty 2026, 15:27:16 »
Gdzie można kupić komiks "Nora", który zgarnął nagrodę za komiks roku we Wrocławiu? Na Gildii nie widzę.
https://komiksopedia.pl/aktualnosc/wreczono-nagrody-podziemne-kocury-2026/

Offline misiokles

« Odpowiedź #8 dnia: Pn, 23 Luty 2026, 15:34:53 »
Wyprzedał się. Ale Kultura Gniewu wyda go ponownie w tym roku pod swoimi barwami.

Offline muaddib

« Odpowiedź #9 dnia: Pn, 23 Luty 2026, 16:06:26 »
Wyprzedał się. Ale Kultura Gniewu wyda go ponownie w tym roku pod swoimi barwami.
A gdzie ten komiks był do kupienia?

Offline misiokles

« Odpowiedź #10 dnia: Pn, 23 Luty 2026, 20:44:16 »
Nie mam pojęcia, sam się nim do wczoraj specjalnie nie interesowałem (gdyż i bez niego mam długą listę zaległych zakupów).

Ale to uroki mikronakładów. Zgaduję, że w czasie gdy Kwiatkowska zgłaszała swój komiks do preselekcji to był do kupienia choćby u autorki a z chwilą ogłoszenia nominacji zainteresowanie tytułem wzrosło na tyle, że cały nakład szybko zszedł. Dobrze, że wyda ponownie do KG, a nawet gdyby nie, to pewnie Agata wysmażyłaby dodruk.

Offline muaddib

« Odpowiedź #11 dnia: Pn, 23 Luty 2026, 22:42:23 »
„Norę” miałem przyjemność przeczytać w wersji cyfrowej i jest to bardzo dobry komiks. Prawie 200 stron reportażu o queerowej grupie ekologicznych aktywistów z Puszczy Karpackiej. Dojrzały, mimo że to debiut. Kreska, paleta barw i kompozycja plansz idealnie do siebie pasują. Jak go czytałem to pomyślałem, że to komiks, który śmiało może stanąć obok komiksów reportażowych Kultury Gniewu, więc zapowiedź wcale mnie nie zdziwiła.

« Odpowiedź #12 dnia: Śr, 25 Luty 2026, 12:59:25 »
Na YT (kanał Prosto z kadru) wpadł zapis audio spotkania "Tam gdzie zaczyna i kończy się niezal":