Ok w związku z premierą części drugiej i mega entuzjazmowi @Death spiąłem się i ograłem 1 + DLC. Ogólne wrażenia są pozytywne zwłaszcza w kwestii głównego wątku, naprawdę ciekawie wpletli losy naszego bohatera w większą historię i to taką która odpowiada wydarzeniom z przeszłości. Czyli to co najważniejsze dla mnie czyli fabularnie dowieźli. Kwestia grafiki o ile chodzi o postacie trochę dated wydaje mi się już były w momencie premiery, ale za to przyroda, plenery panie bajka. W tym momencie u nas brzydka zima za oknem, a grając w KCD jadąc po polach lasach naprawdę można się poczuć jak latem u nas. Poziom szczegółowości plenerów poraża od drzew, krzaków, dróg nawet skał i kamulców na drodze robi wrażenie.
Tyle dobrego to teraz minusy, a tych sporo. Gra ma mnóstwo wkurzających rozwiązań gameplayowych które ktoś pięknie opisał jako symulator życia średniowiecznego wieśniaka, ten cały myk z jedzeniem z jego datą przydatności do spożycia, myciem się, spaniem to zdecydowana przesada, w innych grach też to występuje do pewnego stopnia, ale nie jest aż tak wkurzające jak tutaj. Kolejny minus to uwięzienie do pory dnia poquestować spokojnie można tylko za dnia jak npc są w pracy i coś w ogóle widać ale nie pojawiają się oni w pracy o 6 jak się robi jasno tylko o 10 niby nic ale kto dłużej pograł wie jak bardzo to skraca możliwości ogarnięcia w tym samym dniu kilku spraw (tarcza wait/sleep to już w ogóle druga najczęściej widziana rzecz w grze

) Największym failem to oczywiście kwestia saveowania niby można robić potki ale na początku gry zanim to ogarniesz to wielu mogło odpaść, na szczęście przychodzą z pomocą mody i są savy na żądanie, jest zbieranie roślinek bez bzdurnej animacji i są hełmy które nie ograniczają widoczności.
Tych minusów można by jeszcze kilka wymienić, ale raz że część można obejść modami, dwa wraz z rozwojem postaci dostajemy perki które pomijają wiele irytujących rozwiązań, więc nie ma co twórców gry za nie biczować.
Ogólnie grze dam ocenę
8/10 bo to co dla mnie najważniejsze czyli angażująca fabuła było na wysokim poziomie. Wycieczka w okolice Sazawy i obejrzenie zamku Talmberk to mega fajny pomysł i stąd podziękowania dla @Death za podsunięcie go do głowy, nie wiem czy się uda zrealizować w tym roku ale na 100% będzie zwiedzane