Autor Wątek: Seriale - co polecacie?  (Przeczytany 135318 razy)

Bender

• Gość
Odp: Seriale - co polecacie?
« Odpowiedź #150 dnia: Nd, 06 Październik 2019, 14:34:54 »
Fleabag. (Prime Video) Najlepsza rzecz jaka widziałem od dłuższego czasu. Błyskotliwe, świeże, bardzo zabawne, inteligentne i co ważne - skondensowane do optymalnego minimum. Angażuje od pierwszego odcinka. 9/10

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #151 dnia: Nd, 06 Październik 2019, 15:07:07 »
Fleabag. (Prime Video) Najlepsza rzecz jaka widziałem od dłuższego czasu. Błyskotliwe, świeże, bardzo zabawne, inteligentne i co ważne - skondensowane do optymalnego minimum. Angażuje od pierwszego odcinka. 9/10

Potwierdzam! Rozwaliło mnie na łopatki :)
Opisy serialu jak dla mnie nie zachęcaja, ale warto spróbować. To krótkie formy.
Drugi sezon chyba jeszcze lepszy.
Az załuję, ze nie będzie kolejnych, choć z drugiej strony takie perełki lepiej zakończyć gdy jeszcze świecą :)

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: Nd, 06 Październik 2019, 17:51:39 »
O Mamo! Nadchodzi "The Expanse"! 4 sezon jednego z najbardziej wartościowych serial science - fiction ostatnich lat, z charakterystycznym polityczno-społecznym wydźwiękiem ,,Układowej Wojny Domowej" i dawką solidnej Space Opery, nadchodzi! Rozległe kadry rozciągającej się w nieskończoność przestrzeni kosmicznej, szerokoekranowy obraz wylewający się z krawędzi ekranu, gigantyczne okręty kosmiczne, czy mniejsze statki najróżniejszego typu, i w ogóle cała intryga fabularna, sprawiają, że nie da się nie powrócić do "The Expanse"; nie da się ot tak zapomnieć o tak wybitnie zrealizowanej małoekranowej produkcji, w wielkim stylu łączącej aspekty skali efektów specjalnych z bardzo ciekawymi rozwiązaniami fabularnymi! Zresztą popatrzcie sami na teaser trailer 4 sezonu "The Expanse"

12.13.19! Must see, ASAP!

Offline Lou

« Odpowiedź #153 dnia: Pn, 07 Październik 2019, 11:52:27 »
The Expanse - serialowy Mass Effect. Fajnie się to ogląda, ale jedna rzecz mnie strasznie irytuje - postać Holdena. Najgorsza obsada w całym serialu, aktor z kijem w dupie.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Bender

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: Pn, 07 Październik 2019, 12:28:37 »
Aktor to jedno, co gorsza wszystkie postacie mają kij w dupie, wszyscy są tak "cool", że aż nudzą. Trochę  śmieszne. Scenariusz też lekko przegadany ale od biedy da się oglądać.

Ja ostatnio nadrobiłem zaległości z Preacherem. Ten serial to karykatura. Nie mam pojęcia skąd te noty, które dostaje. Tak głupiego i efekciarskiego badziewia nie widziałem już.

Nie pomaga fakt, ze od jakiegoś czasu mój pogląd na vertigo przechodzi ostrą reewaluację. Na tylko silną, że nie tylko Preacher ale może i Sandman pójdzie pod młotek.

« Odpowiedź #155 dnia: Pn, 07 Październik 2019, 13:07:25 »
Od siebie polecam I-land. Obejrzałem ledwo jeden odcinek, ale wystarczyło - serial trafił na moje podium najgorszych seriali jakie w życiu widziałem. Nie działa tam absolutnie nic, aktorzy, dialogi, fabuła - wszystko dokumentnie leży, kwiczy i prosi żeby dobić. Na filmwebie ludzie piszą żeby obejrzeć kilka więcej odcinków, bo wtedy rzekomo coś się wyjaśnia. Może tak być, ale nie wiem czy cokolwiek usprawiedliwi drewnianych aktorów i dyskusje wyciągnięte rodem z "M jak miłość".

W skrócie - 10 ludzi o aparycji modeli budzi się na wyspie. Nie wiedzą kim są ani skąd się tam znaleźli. W ramach ogarniania rozpaczliwej sytuacji opalają się na plaży, jedzą kokosy i kąpią się w morzu. W międzyczasie dochodzi do próby gwałtu. A to wszystko w pierwszych dwudziestu minutach.

Daję mocne 1,5/10. Te pół oceny za widoczki - lubię takie tropikalne krajobrazy 8).

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #156 dnia: Pn, 07 Październik 2019, 13:56:39 »
Potwierdzam, dno dna :D

Jak dla  z nieporozumień to jeszcze: Obsesja Eve, Lepsi niż my

Miłe zaskoczenie: Jett, Carnival Row, The Mind, Explained, Niewiarygodne
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Październik 2019, 14:49:20 wysłana przez Mateusz »

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Pn, 07 Październik 2019, 15:32:36 »
Potwierdzam, dno dna :D

Jak dla  z nieporozumień to jeszcze: Obsesja Eve, Lepsi niż my

Miłe zaskoczenie: Jett, Carnival Row, The Mind, Explained, Niewiarygodne

"I-Land", czy jakikolwiek fantastyczno-naukowy serial wyprodukowany przez "Netflixa" ostatnimi czasy, nie przykuwa mojej uwagi. Mógłbym rzec, że ów streamingowy gigant zbrzydł mi na tyle, że staram się trzymać konkretnych, zaufanych tytułów - to samo tyczy się filmów realizowanych przez "Netflixa". Platforma bombarduje nas abstrakcyjną mnogością filmów i seriali; nawet nie jestem w stanie nadążyć za tym wszystkim. Woła mnie to, co mnie pasjonuje; woła mnie również klasyka tematyczna i klasyka pod względem czasu powstania określonych pozycji.

Offline PJP

« Odpowiedź #158 dnia: Pn, 07 Październik 2019, 16:50:18 »
Odkrywam na nowo Cowboya Bebopa. Starzeje się jak dobre wino 8)

« Odpowiedź #159 dnia: Pn, 07 Październik 2019, 18:20:39 »
Wcale się nie starzeje, jak Krzysio Ibisz. Uwielbiam tę animację na równi z produkcjami Studia Ghibli a fanem gatunku to ja nie jestem.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Cz, 10 Październik 2019, 10:27:27 »
"Cowboy Bebop" potrafi zauroczyć. Najpierw byłem do produkcji nastawiony dość sceptycznie; ten cały asteroidowy, kosmiczny blues - ja tego nie kupowałem, jakby moja percepcja nie była przychylnie skierowana do odbioru tego typu Anime, z tak specyficzną fabułą, postaciami, itp. Jednak nawet fanowskie życie weryfikuje i nieraz zaskakuje. Wystarczyło obejrzeć krótki trailer "Cowboya Bebopa", a moja opinia ku temu dziełu zmieniła się znacząco, lecz z drugiej strony nie aż tak diametralnie. Gdy skończę oglądać dramatyczny surowy, emocjonalnie niepewny i przytłaczający twór japońskiej animacji, "Gunslinger Girl", czym prędzej zabiorę się za "Cowboya Bebopa" właśnie. A tymczasem polecam Wam coś, co na pewno zainteresuje fanów małoekranowych produkcji od "History Channel", opartych na faktach i wydarzeniach historycznych. Stacja wyprodukowała "Projekt Blue Book", i to jest, jak sądzę, serial, który nie powinien ujść waszej uwadze. Akcja "Projektu Blue Book" dzieje się w latach 50-tych. Serial opowiada o tajnym projekcie Armii Stanów Zjednoczonych, którym kieruje dr J. Allen Hynek, a dotyczy badania przypadków lądowania UFO na Ziemi. "History Channel" zamówiło właśnie drugi sezon, co potwierdza popularność produkcji.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: Nd, 13 Październik 2019, 15:53:07 »
"Przedziwna Planeta Ziemia" od National Geographic Channel, to 10-odcinkowy serial dokumentalny, tak barwny, impresyjny, tak ukazujący w niezaprzeczalnie widowiskowy sposób piękno życia na Ziemi, że nie da się nie polecić tej produkcji każdemu widzowi uwielbiającemu materiały dokumentalne, głównie omawiające zjawiska przyrodnicze zachodzące na trzeciej od Słońca, położonej w strefie przyjaznej życiu, planecie. Serial zrealizowano w oparciu o zastosowanie drobiazgowo dokładnych technik pracy kamery, manipulacji obiektywem, przysłonami, i to czasami w zjawiskowym tempie - w szczególności ujęć w mikroskali, gdzie wchodzimy w ten świat, zanurzamy się w niego, jakbyśmy byli jego składową, oraz makroskali, łączącymi się płynnie z wizualizacjami graficznymi, które ukazują procesy fizyczne i biochemiczne w zupełnie innym świetle. Serial omawia najważniejsze aspekty życia na Ziemi, z perspektywy istoty ludzkiej, obywatela planety, który powinien docenić piękno błękitnego ciała niebieskiego, na którym egzystuje. Każdy z 10 epizodów produkcji zatytułowany jest nazwą określonego zjawiska / aspektu charakterystycznego dla Ziemi, wiążącego z nią egzystencję człowieka. Ważny jest tu punkt widzenia astronautów, którzy są stałym wątkiem każdego odcinka. Omawiają oni - pod względem emocjonalnym, uczuciowym, intymnie metafizycznym, ograniczając naukowo-techniczne zjawiska - z ich położenia, jako specjaliści, którzy zawieszeni 400 km nad kulistą wypukłością Ziemi spędzili w przestrzeni kosmicznej na MSK setki dni, każde z takowych zjawisk. Bo patrząc się w dół, na olbrzymią, będącą teatrem życia, naszą cudowną planetę, opiekunkę i nasz dom, astronauci ci widzą rzeczywistość w zupełnie innej skali, traktując wtedy samo życie i różne jego aspekty z wyjątkową rezerwą, respektem, a Ziemię, jako coś o innej kategorii egzystencji. Warto dodać, że gospodarzem serialu jest Will Smith, który stanowi jedną z linii narracji. Wprowadza oglądających w temat i stanowi coś na miarę pomostu łączącego historie przedstawiane przez astronautów z omawianym ziemskim zjawiskiem itp. Tworzy się z tego charakterystyczna emocjonalna esencja, którą ,,doprawia" przedstawienie sylwetek astronautów - obywateli kosmosu, od klatki piersiowej w górę, na czarnym tle, w szarych zciszonych, nostalgicznych barwach. To najpiękniejszy serial dokumentalny jakiego doświadczyłem w życiu, ze względu na montaż, wybór pleneru do zdjęć, same zdjęcia i praca kamery: efekty kadrowania, ujęcia - kontrast mikro i makroskali, oraz ze względu na niesamowite piękno opowiadania zamierzeń każdego z odcinków samym tylko obrazem... Nieprawdopodobne, brawurowe! Jednak minusem, ale dość nikłym "Przedziwnej Planety Ziemi" jest opieranie jednej ścieżki narracji serialu na postaci hollywoodzkiej gwiazdy, Willa Smitha. Wiedza nie była tutaj atutem, nie wypływały stąd niewiadomo jak zatrważające i szokujące informacje czy kłębowisko danych. Produkcji wystawiam więc ocenę: 9/10

Polecam serial każdemu. Nic tylko oglądać i cieszyć się jego pięknem.

Offline nori

« Odpowiedź #162 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 22:44:36 »
Carnival Row, czyli połączenie nieco steampunkowego świata, z fantastycznymi stworzeniami. Są centaury, nimfy, puki, wilkołaki i inne dziwolągi, a przynajmniej tak są spostrzegani przez ludzi. A to budzi napięcia. Wszystko dodatkowo podlane wątkiem kryminalnym, lekkim horrorkiem, wątkami politycznymi oraz romansami. Niezła obsada (w rolach głównych Orlando Bloom i Cara Delevingne), świetny nastrój, urzekająca muzyka i dopracowane efekty specjalne. Warto poświęcić temu serialowi trochę czasu.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Wt, 22 Październik 2019, 16:01:50 »
"Terror: Dzień Hańby", drugi sezon antologii małoekranowej grozy, z historią osadzoną w realiach II Wojny Światowej. W 10-odcinkowym serialu przedstawiono losy Japończyków, mieszkających na terenie Stanów Zjednoczonych, w większości posiadających obywatelstwo amerykańskie. Fabuła w głównej mierze skupia się na rodzinie Nakayama, od której później odchodzi szerszy kontekst fabularny produkcji. Japończycy bowiem są szykanowani, poniżani, choć to nie było widać bezpośrednio - spychani do pozycji społeczności niższego sortu. Z powodu zaostrzenia konfliktu japońsko-amerykańskiego umieszczani są oni w obozach tymczasowych, jednak ,,tymczasowe" są one tylko z nazwy. To getta, w których z dala od domu mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni muszą się nauczyć żyć od nowa. Japońska społeczność zachowuje jednak tradycje, wierzenia. Do tego wszystkiego dołącza niespokojny duch Yuko, prześladując mieszkańców obozu, głównie Chestera Nakayamę i jego rodzinę. Wielu oglądających "Dzień Hańby" jest zdania, że wątek Japończyków w tej 10-odcinkowej historii wygląda, jakby byli oni na siłę stygmatyzowani, że to ich ,,zniewolenie" przez amerykański Rząd nie miało sensu w odniesieniu do części gatunkowej produkcji: horroru, dreszczowca, grozy. Owszem, jak dla mnie nie było to w 100 % właściwe, jednak w ostateczności ocenię "Dzień Hańby" na: 7/10

"Projekt Błękitna Księga" z 2019 roku, którego treść wchłonąłem niesłychanie szybko, jest esencją tajemnicy dyktowanej fenomenem UFO, wtłoczonej w czasy kiełkującej ,,zimnej wojny", w lata 50-te XX wieku. Serial jest naprawdę wybitnie zrealizowany, dając oglądającemu go czytelnikowi wrażenie, że nie wiadomo, co jest mistyfikacją UFO, a co prawdą. Dryg szpiegowski zachowany w 100%. Serial oceniam na : 9/10. Niedługo rusza produkcja drugiego sezonu!

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: So, 26 Październik 2019, 22:58:36 »
"Strefa Skażenia (2019)", miniserial od "National Geographic Channel", to nad wyraz krótki, ładnie domknięty, kilkuepizodowy thriller akcji o ciężkiej, kontrowersyjnej naukowej tematyce. Produkcja, która składa się z 6 odcinków, jeśli chodzi o tempo opowiadania fabuły - jej rozwoju, płynności akcji, mimo wielu rozwijanych wątków prowadzonych równolegle w tym dramatycznych, bardziej osobistych historii dotykających głównych postaci serialu, jest ono nad wyraz dynamiczne, i co istotne nie nudne, nawet jeśli przeciętnego Kowalskiego nie interesuje w ogóle aspekt naukowy i medyczny widoczny w produkcji. "Strefa Skażenia" ma ewidentnie ogrom plusów w stosunku do jej minusów, jeśli chodzi o jej ostateczny wydźwięk i odbiór przez uważnie oglądającego wszystkie sześć odcinków serialu widza. Dlatego istotniejszą kwestią będzie napomknięcie o jego skazach, które rzeczywiście mogły osiąść na ,,gustomierzu" widza. Główna bohaterka, Dr Nancy Jaax, jest zbyt wyeksponowana i eksplorowana, jako oś, która skupia większość fabuły serialu. Jej postaci poświęcono zbyt dużo uwagi, nawet przy istotnych rolach Cartera i Rhodesa i innych, postaci przyczyniających się tak samo jak ona, choć to dziwnie zabrzmi, do zwalczenia pandemii zagadkowej odmiany filowirusa Eboli zanim jeszcze ona wybuchła. Za minus dla "Strefy Skażenia" można uznać nie do końca wyjaśniony wątek (całość: początek i koniec, angaż postaci i ich relacje) odkrycia Eboli i rozprzestrzeniania się  tego patogenu w Zairze w 1976r.

"Strefa Skażenia" została oparta na faktach. Wydarzenia ukazane w serialu pokrywały się w większej mierze z tym, co wydarzyło się w 1976 i 1989 r. w prawdziwych okolicznościach. Siłą widowiska było odtworzenie tych pamiętnych, realnych okoliczności, nadając mu również formy hipotetycznej przerażająco-prawdziwej sytuacji zbiorczej, która kiedyś mogłaby się wydarzyć. A gdyby wirus Ebola zagroził światu na globalną skalę, wtedy... niech Bóg nas ma w swej opiece.

Moja ocena "Strefy Skażenia": 8/10