Autor Wątek: Seriale - co polecacie?  (Przeczytany 134926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: Seriale - co polecacie?
« Odpowiedź #750 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 22:31:47 »
LOL przecież już po tym zwiastunie widać, że ma to niewiele wspólnego z książką.

Jak dla mnie zwiastun ma wiele wspólnego z książką. Nie kojarzę tylko tej kobity z mieczem.

Offline komiks

« Odpowiedź #751 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 23:00:36 »
Jak dla mnie zwiastun ma wiele wspólnego z książką. Nie kojarzę tylko tej kobity z mieczem.
Książka była bardziej science niż fiction i dlatego była taka fascynująca. Pokazywała świat z perspektywy chińczyków, ich mentalność, z resztą jak we wszystkich książkach Liu Cixin. W tym zwiastunie widać, że będzie dokładnie na odwrót, strong women z mieczem stąpająca boso po lawie jak w Marvel, struktura obcej cywilizacji wyglądająca i pewnie walcząca jak Transformers. Do tego dorzucą garściami Woke, bo to ma być dla Netfliksowego widza.

Na youtube jest chińska wersja serialu opartego na tej książce,
nosi tytuł Three-Body są napisy, ale jeszcze nie oglądałem.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline misiokles

« Odpowiedź #752 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 23:07:37 »
Świat pokazywany ze strony Chińczyków to nie science, to obyczajówka. Ciekawa, owszem ale to przykład socjologicznej fantastyki niż SF. Pomysły SF w książce są fajne, choć jak uważniej im się przypatrzeć to głupiutkie konstrukcyjnie, jak choćby pomysł na sofonu, który chyba widać na trailerze.

Offline komiks

« Odpowiedź #753 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 23:16:18 »
Chyba mówimy o innej książce, jeśli to jest dla Ciebie obyczajówka
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5027148/problem-trzech-cial
to nie mamy o czym rozmawiać.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dracos

« Odpowiedź #754 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 16:17:20 »
Dla mnie też to był cykl najbardziej science ze wszystkich sci-fi wielu ostatnich lat. Teoria strun daje duże pole manewru dla pisarza który ją rozumie. Ta wielowymiarowość w książkach była wydaje mi się że czasami wręcz przytłaczająca dla wielu czytelników-laików. Ale bez wnikania w szczegóły pisać że to obyczajówka to niezłe wtf owszem przedstawienie rewolucji kulturalnej i generalnie punkt widzenia i filozofia chińska są ciekawe dla czytelnika zachodniego, ale to nijak nie robi z książki obyczajówki.

Co do trailera nie wygląda to źle od razu rzucają się w oczy elementy z pierwszego tomu, co do tego że z mieczem boso po lawie to jak rozumiem jest to element symulacji i extinction eventu, więc imo można trochę przymknąć oko i pozwolić twórcom ciut uatrakcyjnić część scen dla szerszej widowni. Dla mnie problemem jest raczej ilość sezonów jeśli pierwszy sezon odpowiada pierwszemu tomowi to tak na oko potrzeba 5-6 sezonów na pełną ekranizację/ Materiał źródłowy jest z tych wymagających i nie wiem czy zdoła przyciągnąć taką widownię żeby to N pociągnął do końca.

Offline misiokles

« Odpowiedź #755 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 16:38:13 »
Ok, użyłem słowa 'obyczajówka' jako skrótu myślowego do dużej dawki socjologicznej fantastyki, która należy do fantastyki miękkiej. A tej w książce jest sporo - i nie tylko chodzi wyłącznie o rewolucję kulturalną ale także przedstawienie spolaryzowania społeczeństwa na wieść o istnieniu cywilizacji pozaziemskich a później o nieuchronnej zagładzie.

Natomiast jeśli chodzi o część SF należącą do twardej fantastyki, to Liu Cixin trochę zaczarował czytelników, podobnie jak wcześniej Dan Brown w Kodzie Leonarda da Vinci. Czyli przedstawił mocno oddziałującą na wyobraźnie fabułę, użył wielu sztuczek fabularnych, ale gdy zacznie się analizować głębiej jego pomysły zawarte w tej książce to szybko okazuje się, że więcej w nich fiction niż science. Choćby tytułowy problem trzech ciał, który tak naprawdę problemem nie jest (gdyby był - nigdy by nie trafili dwoma protonami z Ziemię z taką dokładnością). A sposób zdekodowania ziemskiej wiadomości przez trisolarian był koniecznym zabiegiem, by popchnąć fabułę do przodu choć dość... cringe'owy.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #756 dnia: Nd, 25 Czerwiec 2023, 00:49:16 »
"Silos" (Saaaajlo... XD) - serial od Apple TV +, któremu dam szansę, zwłaszcza po całkiem sprawnie poprowadzonym odcinku pilotowym. Sprawnie, bo ,,kurde faja" było zarówno nieoczekiwanie dobrze w stosunku do źródła, czyli trylogii znanych powieści o tym samym tytule zbiorczym, jak i w stosunku do oddania specyficznego rodzaju gatunku sci-fi post-apo (,,Mad Max Wasteland", Snowpiercer, ale w nieco innej wersji - coś bardzo bliskiego tym tytułom), którym jest serial, które swą surowością, szarością wizualną (jeśli tak to można określić) robi nielada wrażenie, potrafi kupić gusta widza. Pięknie skomponowane intro graficzno-muzyczne również zasługuje na uwagę: wydaje się, że dostajemy na tacy przekrój architektury Silosu, w którym osadzona jest akcja/rzeczywistość serialu. Nie zapominajmy: gra aktorska też okazała się niczego sobie. Zobaczymy jak to wszystko rozwinie się dalej. Tymczasowa ocena "Silos": 8/10.

Offline KzT

« Odpowiedź #757 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 13:32:28 »
Pierwszy sezon "Silosa" (AppleTV+) obejrzany do końca. Podtrzymuję wysoką ocenę: 8/10. Mimo pewnych słabości, to jest bardzo dobry serial SF. Polecam zdecydowanie.

W oczekiwaniu na drugi sezon "Listy śmierci" chciałem obejrzeć jakiś dobry serial akcji. "Jacka Ryana" skreśliłem po trzecim sezonie, "Cytadela" mi zupełnie nie podeszła, spróbowałem zatem "Nocnego agenta" (Netflix). No i jest źle. Rozwleczona narracja, średnie wykonanie, a przede wszystkim serial ten wymaga takiego zawieszenia niewiary, że u mnie przeszłoby to jedynie w stanie dużego upojenia alkoholowego. Do tego niski budżet, który momentami bije po oczach. Czyli nie polecam, chociaż rozumiem dlaczego serial ten okazał się sukcesem. To jest zrobione (nieudolnie) w starym stylu. Zasadniczo nikt tu nie próbuje sprzedać swojej agendy ideologicznej (no powiedzmy, na tle innych współczesnych produkcji). Po prostu akcyjniak z wątkiem romantycznym. No i świetnie, ale wymienione wcześniej wady pozostają. Ode mnie 4/10. Chyba spróbuję się przeprosić z "Jackiem Ryanem".

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #758 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:38:38 »
Pierwszy sezon "Silosa" (AppleTV+) obejrzany do końca. Podtrzymuję wysoką ocenę: 8/10. Mimo pewnych słabości, to jest bardzo dobry serial SF. Polecam zdecydowanie.

Tiaa. A jak to jest zbudowane w sensie scenografii, w tym pomysłu na aranżację Poziomów Silosu; a jak tu świetnie wyglądają kostiumy, jak budowane są liczne efekty praktyczne na plan zdjęciowy. Hoho... W tej warstwie film zwycięża - cierpki, trudny Sci-fi Post-apo, z elementami czegoś gatunkowo nowego... No i kierwa... Common w genialnej roli! Hoho. A i właśnie, jedna z najlepszych czołówek graficz.muzycznych, jakie widziałem do seriali (bez wzgl. na gatunek) w całym mym doświadczeniu z serialami w ogóle. MEGA!

Offline Dracos

« Odpowiedź #759 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 13:11:59 »
Za mną dopiero jeden odcinek, ale scenografia faktycznie bardzo dobra, osobiście widzę tam inspiracje Falloutami. Nawet bym się nie pogniewał jeśli w tym zapowiadanym serialu byłaby właśnie na tym poziomie co Silo scenografia wykonana.

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #760 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 07:41:27 »
Potwierdzam, czołówka na miarę Westworld

a zaraz wchodzi 2 sezon: https://www.filmweb.pl/serial/The+Bear-2022-10014243

sum41

• Gość
« Odpowiedź #761 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 11:06:48 »
Dobre ale sie usmialem dostaje sie nawet naszemu portalowi naEkarnie :)

2 sezon "Velmy". APEL!

« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Lipiec 2023, 11:23:11 wysłana przez sum41 »

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #762 dnia: Śr, 05 Lipiec 2023, 16:18:02 »
https://www.filmweb.pl/serial/Wyspa+Czaszki-2023-868991

"Wyspa Czaszki", Netflix 2023, serial animowany w miarę godny polecenia, ale jako (najbardziej) smaczek do MonsterVersum od Legendary, ot dodatek informacyjny. Do polecenia również ze względu na dynamikę animacji, ale tylko na dynamikę: Kong, stwory i pies, który się nazywa tu... ,,Pies", sekwencje pojedynków Konga. Animacja poza tym w większości jest taka sobie - brzydka, ale na zasadzie braku stylu i oryginalności. Fabuła ujdzie, historie poboczne miejscami ,,do przetrawienia". Naciągane w ocenie: 6/10. Koooong!  8)

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #763 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 12:22:04 »
Nie wiem czy było, ale polecam:
https://www.filmweb.pl/serial/Pani+Davis-2023-10032064

spodoba sie fanom Kaznodziei :)

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #764 dnia: Nd, 16 Lipiec 2023, 17:02:55 »
Jak drugi sezon 'Fundacji'?

Miałam spore oczekiwania po tym serialu, ale pozostawił niedosyt i lekkie rozczarowanie.