Autor Wątek: Seriale - co polecacie?  (Przeczytany 135418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
Odp: Seriale - co polecacie?
« Odpowiedź #690 dnia: Pt, 23 Grudzień 2022, 17:51:52 »
"Arcane" - nie inaczej, Netflix wykonał - inaczej nie mogę tego określić, jak tylko tymi specyficznie dobranymi słowami: kapitalny kawał cholernie dobrej roboty, wydając w zeszłym roku ten serial, który niech mnie coś strzeli, że dopiero tak późno zacząłem go oglądać! Damn it! We współpracy z Riot Games stworzono bardzo plastyczny, wyjątkowy wizualnie twór animowany, którego taki właśnie styl graficzny (coś zbliżonego, ale bardziej zaawansowanego technologicznie do konwencji animacji z ostatnich sezonów "The Clone Wars" Lucasfilm Ltd.) można nazwać epokowym. Pierwszy odcinek za mną; o fabule "Arcane" jeszcze nie powiem za dużo, gatunek też nie jest wyrazisty (steampunk z elementami fantasy?), ale za to postaci i ich emocjonalność! Cholibunia, turbo-pozytywne zaskoczenie tym serialem! Deal with it!

Offline Kvothe

« Odpowiedź #691 dnia: So, 24 Grudzień 2022, 08:04:47 »
Netflix jest tylko dystrybutorem Arcane, twórcy to Fortiche i Riot Games. Biorąc pod uwagę, że pierwszy sezon powstawał 6 lat mam nadzieję na szybszą odsłonę 2 sezonu. Bo animacja faktycznie świetna i warta polecenia.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #692 dnia: Wt, 27 Grudzień 2022, 18:19:56 »
Netflix jest tylko dystrybutorem Arcane, twórcy to Fortiche i Riot Games. Biorąc pod uwagę, że pierwszy sezon powstawał 6 lat mam nadzieję na szybszą odsłonę 2 sezonu. Bo animacja faktycznie świetna i warta polecenia.

Oj tam, oj tam... W Netflixach, Łej Panie to wszystko jest ,,łoryginal". Dobra, żarty żartami, faktycznie w przypadku "Arcane" sytuacja jest taka jak przy emisji wielu tytułów na tej platformie streamingowej: Netflix to tylko pośrednik czy też, co osobiście nazywam, ,,wydawca na licencji". Nie wnikam czy do "Arcane" uszanowanko Netflix... się coś dorzucał, czy podpisał jakąś umowę na dystrybucję i tyle w temacie. W zakulisowe zawiłości nie wnikam, "Arcane" po prostu jest, ma się znakomicie i jest więc dobrze. I tu wszystko pykło - można dojść do takiego wniosku patrząc się na to jak skonstruowany jest ten twór animowany (to już nie jest kreskówka dla dzieci w TV lub na streamingu, czy nawet nie jest to jakiś tam serial animowany): jak wysoko stoją fabuła, postaci, rozwój wydarzeń, kreacja dynamiki akcji (ustawieniami kadrów, montażem obrazu) - to są tak wyjątkowe aspekty całości składającej się na "Arcane", że aż czuć w tym dziele perfekcję, te efekty tytanicznej pracy, styl i pasję; to jest tak mięsiste i namacalne, że aż niemalże cudowne. "Arcane" według mnie jest światełkiem w tunelu dla dzisiejszych technologii i stylizacji wśród całej gamy firm produkujących animacje, które stosują przeważnie te same standardy, konwencje, style.

Coś zza kulis przygotowania do realizacji i procesu produkcyjnego "Arcane". To jest tak pyszne technicznie (fabularnie też) widowisko, że tutaj każda klatka animacji zdaje się być kluczowa, dopracowana i dopieszczona do perfekcji.  8) Pewnie specjaliści z branży jakieś niedociągnięcia w serialu zauważą, ale 98% warstwy obrazu to istna perełka! Po obejrzanych 3 odcinkach stawiam serialowi i światowi tu wykreowanemu notę: 9/10.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #693 dnia: Śr, 28 Grudzień 2022, 19:37:58 »
Masz tutaj 5-odcinkowy oficjalny BTS Arcane:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLbAFXJC0J5GYEkfxnGTWnvgcEypgBeAb5
To tak podsyłam jakby kogoś takie materiały interesowały, a nierzadko dokumenty o tworzeniu filmu/serialu są ciekawsze od samego produktu głównego (no i bardzo nie lubię takich krótkich kompilacji jak to co robią kanały typu streamwars, niestety youtube jak każdy duży serwis pokazuje najpierw to co najpopularniejsze, więc do ciekawszych rzeczy trzeba za każdym razem scrollować...).

Plus w temacie o filmach widzę materiały zza kulis nowego Avatara - czekam na breakdown co w tym filmie jest 'przełomowego', tj. z tego co widzę technologie użyte w drugim Avatarze nie różnią się znacząco od tych użytych przy tworzeniu pierwszego (co zresztą i wtedy nie było nowością, ale pierwszy raz tak dużo i na taką skalę przy produkcji filmu). Dużo więcej w temacie pokażą pewnie oficjalne materiały przy wydaniu fizycznym, ale jw. tak długi czas produkcji, a technologicznie skok wydaje mi się niewielki względem innych projektów Camerona (Abyss z produkcją pod woda, Titanic z wielką w skali produkcją 'analogową' czy Avatar [1] z podobnym ogromem cyfrowych technologii).

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #694 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 11:16:47 »
Masz tutaj 5-odcinkowy oficjalny BTS Arcane:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLbAFXJC0J5GYEkfxnGTWnvgcEypgBeAb5
To tak podsyłam jakby kogoś takie materiały interesowały, a nierzadko dokumenty o tworzeniu filmu/serialu są ciekawsze od samego produktu głównego (no i bardzo nie lubię takich krótkich kompilacji jak to co robią kanały typu streamwars, niestety youtube jak każdy duży serwis pokazuje najpierw to co najpopularniejsze, więc do ciekawszych rzeczy trzeba za każdym razem scrollować...).

Plus w temacie o filmach widzę materiały zza kulis nowego Avatara - czekam na breakdown co w tym filmie jest 'przełomowego', tj. z tego co widzę technologie użyte w drugim Avatarze nie różnią się znacząco od tych użytych przy tworzeniu pierwszego (co zresztą i wtedy nie było nowością, ale pierwszy raz tak dużo i na taką skalę przy produkcji filmu). Dużo więcej w temacie pokażą pewnie oficjalne materiały przy wydaniu fizycznym, ale jw. tak długi czas produkcji, a technologicznie skok wydaje mi się niewielki względem innych projektów Camerona (Abyss z produkcją pod woda, Titanic z wielką w skali produkcją 'analogową' czy Avatar [1] z podobnym ogromem cyfrowych technologii).

Skoro jest to wątek dotyczący seriali, to wrzucam treść posta w spoiler:

Spoiler: PokażUkryj
"Avatar" z 2009 a "Avatar: Istota wody" z 2022 roku, to dwa różne filmy - ,,różne" w tym sensie, że widoczne są w nich duże różnice pod względem zastosowanych tu w wizualiach, tworzonych do tego konkretnie filmu technologii. Ponad 10 lat pracy - tyle James Cameron a.k.a. ,,DżejSi" spędził na planowaniu, współpracy i realizacji takowych technologii - wspominałem w postach, w nie tym wątku, m.in. o kamerze Sony VENICE; po prostu "Avatar: Istota wody", to epokowe dzieło kinematograficzne pod względem zastosowanych w filmie technologii. Marketing, zatrudnianie specjalistów światowej klasy z multum dziedzin i gałęzi technologii - z branży technologii optycznych, kinematografii etc., programowania, grafiki komputerowej (przy "Istocie wody" nikt nikogo nie pospieszał; stąd również ta perfekcja wizualno-montażowo-dźwiękowa) etc. - finansowanie pensji dla takich ludzi, dla aktorów itp. itd., czyli cały budżet przeznaczony na tę produkcję, wszystko to wyniosło rzekomo ponad 1 mld dolarów. I nie liczymy tu 1 czy dwóch lat tworzenia danego dzieła, a cholerną dekadę. Ja, ba!, nikt z Was, chyba że ktoś robi w branży filmu rozrywkowego i wysokobudżetowego, nie ma pojęcia i nie jest w stanie sobie wyobrazić, jak ogromny koszt ekonomiczny wiąże się z ukończeniem dojącego kasę bez umiaru procesu ,,myślotwórczo-produkcyjnego" (inaczej nie wiem jak to określić), jakim jest projekt "Avatar 2" i "Avatar 3". Rzekomo mówi się o ,,ekonomii" tego cyklu filmowego rzędu (2 mld. dol.)... także tego.

Offline KzT

« Odpowiedź #695 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 14:29:54 »
Obejrzałem do końca drugi sezon "Kulawych koni" (Apple TV+) i podtrzymuję wysoką ocenę (9,5/10). Sezon lepszy od bardzo dobrej przecież książki.
Był już tu polecany "The Bear" (Disney+). Podpisuję się pod pozytywnymi opiniami. Bardzo dobra (chociaż prosta) opowieść i jednocześnie wspaniale jest to nakręcone. Tak jak nienawidzę szczerze wszystkich kuchennych programów telewizyjnych, tak ta opowieść o kuchni i kucharzu jest po prostu świetna. Jeśli ktoś nie widział, trzeba spróbować. 9/10.
Po słabym drugim sezonie, postanowiłem dać szansę trzeciemu sezonowi "Jacka Ryana" (Amazon Prime). Widać wysoki budżet i niezłe sceny akcji. Ale jako całość to jest tak głupie, że aż zapiera dech. I nie chodzi tylko o to, że wojna na Ukrainie zmieniła znacząco kontekst. Tu idzie o głupotę ogólną. Akcja dzieje się w Grecji, na Węgrzech, w Czechach, w Rosji... ale wszystkie te państwa są jak Syldawia z Tintina. Z realną Grecją, Węgrami, Czechami czy Rosją nie mają nic wspólnego poza budynkami i widokami, które tworzą ładne tło. "Lista śmierci" - też z Amazona - to przy tym wzorzec tego, jak powinien wyglądać bardzo dobry, a zarazem przemyślany współczesny akcyjniak. "Jacka Ryana" nie polecam. Chyba, że jako komedię. Strzelaniny podnoszą ocenę, zatem jest 5/10.

Offline szulig

« Odpowiedź #696 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 22:29:51 »
Nie wiem czy ktoś polecał polski serial Kruk (Canal+). Przyznam szczerze że nie przepadam za polskimi serialami (no dobra, Alternatywy 4, Zmiennicy, zawsze jak leci w tv to stara msie ogladac) ale ten juz w pierwszym odcinku mnie bardzo zainteresował. Akcja dzieje się na podlasiu, morderstwo, proba rozwiązania, trochę mistycyzmu, ale w odpowiedniej ilości, nie psuje to serialu. Krótkie sezony 6-8 odcinków. Pierwszy sezon domyka wątki, można obejrzeć i zostawić dwa pozostałe sezony. Natomiast 2 i 3 sezon łączą się bezpośrednio więc jak ktoś zacznie drugi to trzeci jest bezpośrednim nawiazaniem i kontynuacją drugiego.

Online plast

« Odpowiedź #697 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 00:10:47 »
Nie wiem czy ktoś polecał polski serial Kruk (Canal+).

Popieram kolegę.

Kruk S3 daje radę po raz kolejny w tych elementach, w których już wcześniej to robił - klimat, muza, grafa, klimat. Kruk to taki trochę klimatem współczesny Wiedźmin - widoczki/lasy, magia/szeptuchy, śledztwa/znaki, dobre questy poboczne i niezły wątek główny, miejscami odrealnione oniryczne postacie, potwory w ludzkiej skórze, bezsensowne/niepotrzebne zgony, wiara/zabobony. Muza też ukradziona z Wieśka (aczkolwiek jest też motyw z... Moonstone :D). Dodatkowy plus za zdjęcia i dobór miejscówek - kto odwiedzał te tereny i sam korzystał np. z kładki przeprawowej gdzie trzeba łańcuchy ciągnąć samemu, ten poczuje dodatkowy smaczek w tej historii.

Problemem jest natomiast to samo co wcześniej - do totalnego katharsis nie wystarczy zbudowanie klimatu i tajemnicy w pierwszych trzech odcinkach, w kolejnych trzech trzeba to jeszcze odpowiednio poprowadzić do końca - i tutaj niestety jest ciut gorzej, chociaż nadal nieźle - po prostu z 9/10 spadamy do 7/10. Aktorsko bardzo dobrze, oczywiście w tych momentach gdy scenariusz nie uwłaczał, bo jednak parę facepalmów się pojawiło.

Kruk i Wataha to zupełnie inne seriale, ale jednocześnie idealnie tak samo dobre przykłady interesującego podejścia do pokazana Polski wschodniej - tej takiej naprawdę wschodniej, której mentalnie czasem bliżej do czasów sprzed II wony - co prawda w czasie mojej bytności czy to w Bieszczadach czy w Augustowie/Białymstoku (i okolicach) aż tak tego nie odczuwałem i strzelam, że jest to jednak wszystko mocno przerysowane by dodać klimatu, niemniej fajnie się to ogląda i robi to dobrą robotę jako całość.

Mogę polecić :)

Offline volker

« Odpowiedź #698 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 08:34:00 »
Serial Artyści. Można go zobaczyć na Nefliksie, wcześniej był podobno w telewizji publicznej. To polski dramat obyczajowy z niezłą obsadą, akcja serialu ma miejsce w teatrze kiedy po dramatycznej śmierci poprzedniego dyrektora, nowo wybrany od samego początku ma rzucane kłody pod nogi. Niby obyczajowy pokazujący kuchnie teatru ale fajne akcje, świetnie zagrany, kawał dobrej roboty. Pojawiają się też wątki nadprzyrodzone. Wśród rodzimych seriali ostatnich lat dla mnie to odkrycie. Jeżeli macie dość kolejnych kryminałów, durnych komedyjek to coś dla Was. Polecam!

Offline michał81

« Odpowiedź #699 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 14:59:39 »
Artyści świetny, niedoceniony polski serial i to, że TVP nie zamówiła drugiego sezonu to jakieś nieporozumienie.

Zepsuta krew (Disney+) na podstawie prawdziwych wydarzeń dotyczących głośnego przekrętu (bo tego inaczej nie można określić) w branży Bio-Tech w Dolinie Krzemowej. Historia Elizabeth Holmes opowiedziana od porzucenia przez nią studiów, założenie swojej firmy, poprzez przekręty, mobbing, aż po upadek. Jak na początku kibicowałem głównej bohaterce, to z czasem ją znienawidziłem za to co robiła. Uzupełnieniem może być dokument na HBO MAX Wynalazczyni: Dolina Krzemowa w kropli krwi .

Offline kubisz

« Odpowiedź #700 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 07:50:50 »
"The Last Of Us". W grę nie grałem, niewiele o niej wiem. Trochę poczytałem wiadomości z okresu produkcji serialu, że Joel nie tegez, a Ellie to już w ogóle porażka. Tak więc nie miałem jakichś szczególnych oczekiwań czy wyobrażeń. Obejrzałem 1. odcinek, no i kurde, jakie to było dobre! Zwłaszcza pierwsza, "przedepidemiczna" część. Klimacicho, że hej! Później tempo nieco zwolniło, ale jak dla mnie idealnie napisany odcinek. I idealnie zagrany, oboje głównych bohaterów świetnie sprawdza się w swoich rolach, jest chemia między nimi. Drugi plan również bez zarzutu. A w tle widać pięknie wszystkie ogromne sumy wydanych dolarów. To jeden z najładniej nakręconych seriali, jakie ostatnio widziałem. A zwiastun pokazał, że robiących wrażenie obrazków będzie jeszcze więcej w kolejnych odcinkach. Będą się dłużyć tygodnie pomiędzy nimi, oj będą. Polecajka leci :)

Online Leyek

« Odpowiedź #701 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 13:00:08 »
Artyści świetny, niedoceniony polski serial i to, że TVP nie zamówiła drugiego sezonu to jakieś nieporozumienie.

A to w ogóle puścili w TVP, nie poleciał od razu do VOD-u? Bo pamiętam, że była jakaś afera i jeśli poszedł w tv to na pewno z jakimś opóźnieniem w stosunku do planowanej premiery. Mam na baaaardzo długiej liście do nadrobienia :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #702 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 13:32:06 »
A to w ogóle puścili w TVP, nie poleciał od razu do VOD-u?
Tak, było emitowane, a "afera" to w obecnej sytuacji za dużo powiedziane, po prostu był rok 2016, a Strzępka i Demirski zdecydowanie nie są "po odpowiedniej stronie barykady" ;)

BTW Z polecanek, mam wrażenie, że tutaj przeleciało poniżej radarów, "Stacja jedenasta", zaskakująco klimatyczny mix motywów z "Utopii", "Mad Maxa" i paru innych postapo (książka ponoć wypada dużo słabiej).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #703 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 17:56:33 »
"The Last of Us" - obejrzę za miesiąc, pół roku, może rok. Na razie mówię temu ,,NOPE!". Szkoda mi na to na ten moment czasu, tylko dlatego że ocena (ale zaraz, jak można oceniać coś, co ma dopiero jeden odcinek? Na każdych serwisach do oceny czegoś serialowego po jednym, dwóch czy kilku odcinkach powinno mieć się do dyspozycji jakąś ikonkę/tabelkę z zaznaczeniem: ,,ocena wstępna"!) tej produkcji jest przehypowana: zawyżono chyba wszystko, bo grają tu znani ludzie i jest to adaptacja jednej z najlepszych gier video na konsole w historii, więc geecy możliwe, że dostają spazmów jak obejrzeli pilotowy odcinek "TLOU". Może faktycznie jest to aż tak genialne widowisko i zasługuje na same najwyższe noty - zobaczę i stwierdzę jak kiedyś obejrzę. Na ten moment... za dużo wszystkiego wokół tej produkcji!

Nie wiem czy ktoś polecał polski serial Kruk (Canal+). Przyznam szczerze że nie przepadam za polskimi serialami (no dobra, Alternatywy 4, Zmiennicy, zawsze jak leci w tv to stara msie ogladac) ale ten juz w pierwszym odcinku mnie bardzo zainteresował. Akcja dzieje się na podlasiu, morderstwo, proba rozwiązania, trochę mistycyzmu, ale w odpowiedniej ilości, nie psuje to serialu. Krótkie sezony 6-8 odcinków. Pierwszy sezon domyka wątki, można obejrzeć i zostawić dwa pozostałe sezony. Natomiast 2 i 3 sezon łączą się bezpośrednio więc jak ktoś zacznie drugi to trzeci jest bezpośrednim nawiazaniem i kontynuacją drugiego.

Nie rozpoczyna się zadania od ,,a więc", no ale co tam, sam tak się zachowam. A więc przymierzam się do rozpoczęcia fanowskiego procesu watchingu serialu Kruk, a mianowicie jego pierwszej części: "Kruk - szepty słychać po zmroku"; wiem, że gdzieś tam w eterach internetów można kupić płytę Blu-Ray z pierwszym sezonem naszej polskiej perełki właśnie. Na pewno wolałbym taką nagraną, na wysokim standardzie obrazu i dźwięku wersję niżeli opcję z Canal Plus On-line, jeśli ktoś ma tu konto.

A dlaczego wybrałbym ten serial akurat teraz? Wszystko za sprawą dwóch niedawno obejrzanych polskich seriali dokumentalnych: "Tajemnice polskich morderstw (2022)" od ViaPlay oraz "Polscy. Seryjni (2022)" - 8-odcnkowe studium reportażowo-historyczne o najsłynniejszych i najgroźniejszych znanych polskich seryjnych mordercach działających w okresie PRL-U, od TVP Historia. Budowy tych produkcji, ich charakterystyki: narracji, sposobu opowiadania danych historii, wtłaczania w to licznych archiwów, jak dowody w sprawach etc., nie chcę streszczać i spoilerować. Powiem jedynie, że warto o te dwa seriale zahaczyć, jeśli ktoś interesuje się polską kryminologią i medycyną sądową. Są to ciężkie, trudno i mozolnie opowiadane seriale, wręcz minorowe. Atmosfera w każdym z odcinków (nawet na przestrzeni dwóch różnych przecież seriali) bywała tak gęsta, że można by kroić przestrzeń wokół niej rzeźnickim nożem; klimat pięknie budował opowieść kryminalistyczną i aspekt reportażu psychokryminologicznego. Wszystko zależy od gustów i oczekiwań, czyż nie? Trudna tematyka, trudne do odbioru jej zrealizowanie. Ale na pewno te dwa seriale są jakąś podstawą do obejrzenia "Kruk - szepty słychać po zmroku".

Online plast

« Odpowiedź #704 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 18:29:57 »
wiem, że gdzieś tam w eterach internetów można kupić płytę Blu-Ray z pierwszym sezonem naszej polskiej perełki właśnie. Na pewno wolałbym taką nagraną, na wysokim standardzie obrazu i dźwięku wersję niżeli opcję z Canal Plus On-line, jeśli ktoś ma tu konto.

W C+ online jest 4K/HDR (HLG) - o ile blu-ray tej produkcji nie będzie 4K/UHD to C+ online wypada lepiej akurat w tym przypadku (bo ile działa, bo C+ online strasznie himeryczne jest).