Autor Wątek: Seriale - co polecacie?  (Przeczytany 135241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gieferg

Odp: Seriale - co polecacie?
« Odpowiedź #135 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2019, 15:00:51 »
Oczywiście.

Aczkolwiek superhero niby jest w moim obszarze zainteresowań, ale w przypadku takich seriali biedny telewizyjny look, którego nie znoszę mnie z miejsca zniechęca. Przy Daredevilu też przeszkadzał, choć nie był to główny problem.  Wspomniany Black Sails jest przykładem serialu, który wygląda filmowo, nie telewizyjnie i za to zebrał ode mnie sporo punktów. Spojrzałem też na zwiastun "The Wire" i pomijając już tematykę, która mnie nijak nie obchodzi - odrzuca mnie samym wyglądem. 

Z kolei Sabrina od Netflixa wizualnie wygląda dobrze, ale nawet to mnie nie przekona do jej oglądania, bo, sorry, nie moja bajka :P. Za to Dark Crystal wstrzelił się idealnie - raz że świetnie wygląda, dwa, że fantasy, trzy - siła sentymentu = I'm in love.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Wrzesień 2019, 15:09:21 wysłana przez Gieferg »

Bender

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2019, 16:18:39 »
"The Wire" i pomijając już tematykę, która mnie nijak nie obchodzi - odrzuca mnie samym wyglądem.

Zaskoczę Cię, bo moja pierwotna reakcja była identyczna. Ale pomyślałem, że w powtarzanych często pieśniach pochwalnych dla tego serialu musi coś być i dałem mu szansę. Szybko zrozumiałem, czemu przez wielu krytyków i widzów jest stawiany na równi z Sopranos jako największe osiągnięcie w TV.
Potem do tego grona aspirowało niby Breaking Bad, ale jakkolwiek przyjemnie się by tego nie oglądało (raz) to jednak obok dwóch pierwszych nawet nie leżało.
Tak czy inaczej, Sopranos  i The Wire przez te lata widziałem już po kilka razy w całości i starzeją się jak wino. I wiem, że to brzmi sztampowo ale naprawdę za każdym razem odkrywa się coś nowego.

Ale oczywiście nic na siłę.

Deadwood był fajny, ale był trochę chaotyczny, plus  urwanie go nie pomogło.

Natomiast w tamtych czasach kryła się jeszcze jedna perełka od HBO, czyli Carnivale.  Moje serce naprawdę krwawiło jak to ucięli.

Offline death_bird

« Odpowiedź #137 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2019, 18:19:08 »
Jak dla mnie trzymał poziom od początku do końca

Żarty Panie. :)
Ten serial ma swoje dziury logiczne od samego początku, ale seria ostatnia to już takie skróty myślowe i upychanie kolanem, że oczy krwawią.
Spoiler: PokażUkryj
Silvera na początku zabili i uciekł. Jego żonę zabili i uciekła (to zresztą było jeszcze głupsze niż w przypadku Jaśka, bo jakim cudem przeżyła i jak znalazła się w rękach Angoli to tego naprawdę bez wódki nie idzie zrozumieć).
Sytuacja, która doprowadziła do śmierci Eleonory to skrajny idiotyzm - ranny/kontuzjowany Iber jest w stanie zaciukać po cichu dwóch w pełni sprawnych gości, których podszedł nie wiadomo jakim cudem. I tutaj pytanie przede wszystkim brzmi: po jaką cholerę? W jego sytuacji trzeba było najzwyczajniej w świecie wiać.
Do tego odcinek w którym Rackham w jednej scenie z emfazą podkreśla i opowiada jaki to Teach nie tylko silny chłop, ale i genialny strateg a dosłownie chyba 20 minut później ten wielki kapitan lezie jak cielę w pułapkę w przypadku której co drugi prosty majtek pokładowy zatrzymałby się, podrapał po głowie i stwierdził, że coś tu śmierdzi.
Dalej mamy pojmanych Rackham`a i spółkę, którzy powinni być już martwi, ale nie. Koleś wymyślił sobie, że zrobi fight club i oczywiście udaje im się uciec (z jednej strony ja się cieszę, bo śmierci Ann bym nie strawił, ale z drugiej... no żesz w mordę...). Że już nie wspomnę afer na Wyspie Szkieletorów gdzie Flint sam jeden likwiduje grupę likwidatorów a scenarzyści w najbardziej chamski z możliwych sposobów likwidują całą jego załogę (bo ponownie - w tej konkretnej scenie dosłownie wszystkie wilki morskie w obliczu nieprzyjaciela po prostu musiały "przysnąć" i Angole ot tak sobie podpalili im okręt)...
No i te dramy uczuciowe: Silver nie pozwoli zabić Flinta. Flint nie pozwoli zabić Silvera. Jeszcze na koniec usłyszymy stwierdzenie: "I am Your son".  ;D
Sorry, ale jak do końca trzeciej serii to jeszcze miało ręce i nogi tak czwarta sprawia wrażenie jakby tego miało być w zamierzeniu z pięć setów a tymczasem stacja ogłosiła, że serial spada z ramówki po czwartej i trzeba było upchnąć dwie w 10 odcinków.
Mam tylko nadzieję, że w ostatnim ktoś wreszcie zaciuka Flint`a albo Silvera a najlepiej obu, bo ci dwaj goście dostali taki plot armour, że w kontekście losu Vane`a to jest zwyczajnie nieprzyzwoite...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Gieferg

« Odpowiedź #138 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2019, 19:22:20 »
Zbyt dawno oglądałem, żeby teraz podejmować dyskusję o zawiłościach fabularnych. Jedno co pamiętam i się zgodzę to idiotyczne rozegranie sytuacji która doprowadziła do
śmierci Blackbearda (gośc w ogóle nie ma szczęścia do filmów/seriali, w Piratach z Karaibów też go koncertowo zmarnowali)
i postępowanie jego załogi w tej sytuacji. Na inne może zwrócę uwagę przy powtórce, o ile ta kiedyś nastąpi bo rzadko wracam do współczesnych seriali, a mam zasadę, że jak coś oglądam drugi raz to najpierw to kupuję - tymczasem Black Sails nie wydano z polską wersją językową, co teoretycznie jestem w stanie obejść, ale to dość czasochłonna zabawa i mocno znięchęca. 

Z GoT (które oglądałem kilka miesięcy temu) było w każdym razie dużo gorzej i tu jestem pewien, że drugi raz oglądać nie będę. Za to "Rzym" wydali na blu po polsku więc widziałem już dwa razy i z pewnością wkrótce znów po to sięgnę. Najczęściej powtarzane przeze mnie seriale to w każdym razie RoS i Shogun.

Mam tylko nadzieję, że w ostatnim ktoś wreszcie zaciuka Flint`a albo Silvera

Ale wiesz, że, tak, to w pewnym sensie spoiler zakończenia -  ten serial to
prequel Wyspy Skarbów?
:P
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Wrzesień 2019, 19:28:07 wysłana przez Gieferg »

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2019, 20:45:18 »
W oczekiwaniu na finał 5 sezonu "Fear The Walking Dead", bo wtedy obejrzę sobie odcinki: 14, 15, i wieńczący serię, 16-ty (mimo zkaszaniałego, zepsutego i sfermentowanego całego sezonu, pozostanę przy tej produkcji, bo jest to jedyny serial ze ,,stajni Zombie", który obecnie śledzę, ba, który trzyma mnie przy tym segmencie tematycznym w popkulturze), oraz trwając w cierpliwym wyczekiwaniu wobec jesiennych premier ramówek serialowych od stacji CW, należących do tzw. "Arrowverse", i czwartej serii "Ricka i Morty'ego", postanowiłem doświadczyć co nieco z zakresu seriali dokumentalnych. Obejrzałem "The Beginning and End of the Universe (2016)", dwuodcinkowy miniserial opowiadający głównie o początkach Wszechświata i jego ewentualnym końcu, oraz przedstawiający historię astrofizyki i astronomii, nauk przyczyniających się do ukształtowania naszej wiedzy o Wszechświecie. Również uwagę swą skupiłem na równie istotnym, świetnie realizowanym i dobrze poprowadzonym pod względem merytorycznym miniserialu, "Code (2011)", opowiadającym o języku matematyki, schematach, sekwencjach - o tzw. Kodzie - tajemniczej strukturze wpisanej w macierz Wszechświata, będącej jego uniwersalnym językiem. Obecnie jestem w trakcie kończenia mojej ,,opowieści" z czteroodcinkową produkcją pt. "Historia Matematyki (2008)", nakreślającą, jak z tytułu wskazuje: dzieje ,,matematycznej myśli ludzkiej", od czasów zamierzchłych do współczesności, z najważniejszymi odkryciami w tejże dziedzinie wiedzy. Wszystkie miniseriale oprócz ostatniego wyprodukowała stacja "BBC"; ostatni zaś stworzyła stacja "Planete +". Warto dodać, że są to poruszające i wciągające małoekranowe dokumentalne klasyki, o dogłębnym przekazie popularyzacyjnym poszczególnych dziedzin wieddzy. Nauka, wiedza... Wszechświat, dają się lubić! Polecam seriale, polecam!

Offline death_bird

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2019, 20:59:09 »
Zbyt dawno oglądałem, żeby teraz podejmować dyskusję o zawiłościach fabularnych.

Spoko. Wiem co widziałem i tutaj nie ma o co się strzelać. ;)

Z GoT (które oglądałem kilka miesięcy temu) było w każdym razie dużo gorzej i tu jestem pewien, że drugi raz oglądać nie będę.

Ale co ma piernik do wiatraka oprócz mąki? Nie omawiamy teraz dołków GoT.

Za to "Rzym" wydali na blu po polsku więc widziałem już dwa razy i z pewnością wkrótce znów po to sięgnę.

Pierwsza seria rządzi. Druga była dla mnie rozczarowaniem.

Ale wiesz, że, tak, to w pewnym sensie spoiler zakończenia -  ten serial to
prequel Wyspy Skarbów?
:P

Tak teraz przeszukuję zakamarki pamięci i zdaje mi się, że
nigdy nie czytałem...

Offline Gieferg

« Odpowiedź #141 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2019, 21:16:59 »
Ja też nie , ale widziałem co najmniej kilka adaptacji :P

Offline death_bird

« Odpowiedź #142 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2019, 21:39:16 »
A ja chyba żadnej.

Ale tak jeszcze w ramach Black Sails: to jest już rzecz jasna musztarda po obiedzie niemniej uważam, że Zach McGowan byłby zajebistym Geraltem...

Offline death_bird

« Odpowiedź #144 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2019, 17:00:54 »
Nie śledzę, toteż po fakcie, ale Jodie Comer dostała Emmy za "Killing Eve".  ;D 
Żeby było zabawniej Sandra Oh również była nominowana w tej samej kategorii. I takoż za "Killing Eve".  :)

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: So, 28 Wrzesień 2019, 15:24:14 »
Horror w cieniu tragedii Japończyków w okresie II wojny światowej. Tak wygląda specyficzna, ciężka narracja drugiego sezonu serialu "Terror" od AMC. Dramat, który dotyka głównych bohaterów umiejętnie okala aspekt grozy - i tu jest to nieco szersze tło, a jego interpretacja oraz późniejsza ocena nie powinny ograniczać się do intensywności rozgrywanych w serialu wydarzeń, napięcia, atmosfery. Zło karmi się tragediami, błędami, charakterem ludzkiej natury. Istota zła w "Dniu Hańby" prześladuje nie tylko główne postacie produkcji, jak rodzinę Nakayamów, lecz cały naród z kraju kwitnącej wiśni. Do 6 odcinka włącznie ten sezon serialowego "Terroru" oceniam wysoko, na: 8,5/10. A jak z waszej perspektywy wygląda serial?

"American Horror Story: 1984 (2019)", kolejna antologia ze słynnej serii małoekranowego horroru, dreszczowca i makabry - w zależności od kontekstu. Mówiąc krótko obecny sezon poświęcony jest pamięci krwawych filmowych slasherów, które eksplodowały w materii popkultury w latach 80-tych XX wieku. Dwa odcinki za nami, ponoć jest dużo lepiej niż nieźle, a kanon slasherów został chyba zachowany. Ktoś z Was już oglądał "American Horror Story: 1984"? Jak wrażenia?

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Wt, 01 Październik 2019, 18:44:19 »
"Wojna Światów", od "BBC One" - miniserial, z premierą tej jesieni!  :o ;D

"Wojna Światów" będzie absolutną perełką, kulturową odrębnością - a nie wiem jak to inaczej porównać -  w stosundku do innych obrazów science-fiction ostatnich nastu lat, czy do innych obrazów serialowych sci-fi w ogóle. Zacznijmy od tego, że H.G. Wells był osobliwością wśród pisarzy fantastycznego gatunku, twórcą, ba, prekursorem ,,wojny totalnej". Jego powieści są intensywne, szczegółowe, dynamicznie, i okrutnie wyraziste pod względem składni językowej i tej ze strony emocjonalnej. Serial od "BBC" będzie więc adaptacją -stąd możliwe przeniesienie treści książki pod formę widowiska serialowego z drobnymi zmianami -  klasyku i absolutu fantastyczno-naukowej myśli literackiej, "Wojny Światów", z zaczerpnięciem tropów stylistycznych, atmosfery itp., z innych dzieł H.G. Wellsa. Czekamy więc na premierę!

A jak wasze zapatrywanie na tę produkcję? Będziecie intensywnie oglądać?

Offline misiokles

« Odpowiedź #147 dnia: Wt, 01 Październik 2019, 19:24:17 »
Oczywiście że będę oglądać aczkolwiek wątpię że to będzie perełka-kulturowa odrębność.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Śr, 02 Październik 2019, 09:52:33 »
Oczywiście że będę oglądać aczkolwiek wątpię że to będzie perełka-kulturowa odrębność.

Jak wiemy każdy człek jest charakterologicznie inny, gusta pozostają gustami, a to trzeba w naszej społeczności umieć uszanować. Godny polecenia jest głęboko nastrojowy, zanurzony w płaszczyźnie stephenkingowskiego mroku, serial - tak właściwie to już jego drugi sezon, "Castle Rock". Produkcja jest utrzymywana w gatunku horroru, a akcja rozgrywa się w tytułowym miasteczko; ach, ta zaściankowa małomiasteczkowa społeczność i jej tajemnice! Wątki, które zobaczymy w kolejnym, z datą premiery na okolice końca października Anno Domini 2019, sezonie "Castle Rock" są zaczerpnięte z całokształtu twórczości Kinga i spięte w płynnie, obłędnie klimatycznie, egzystującą całość. Zgodnie z zapowiedziami drugi cykl odcinków będzie odwoływał się do powieści "Misery", ale nie tylko; widzę tu wiele tropów z innych dzieł Kinga. W produkcji zobaczymy Annie Wilkes, pogrążoną w obsesji kobietę, którą w filmie zagra Lizzy Caplan; obsesji, która, jako ta rzekoma obsesja może mieć mocne wytłumaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę to, że trailer ukazuje nieprzejednany mrok, tę enigmatyczność, które otoczyły miasto i znacznie wpłynęły na obywateli Castle Rock.  :o

Offline Lou

« Odpowiedź #149 dnia: Pt, 04 Październik 2019, 11:19:56 »
Pisaliście o The Wire. Również oglądałam, wszystkie sezony. Kilkukrotnie zresztą. Dla mnie jest to absolutne mistrzostwo seriali. Od siebie polecam również 6-odcinkowy The Corner, wcześniejszą produkcję Davida Simona będącą paradokumentem o mieszkańcach jednej z dzielnic Baltimore. Bardzo ciekawa mini seria, kreśląca dobry kontekst społeczny kontynuowany potem w The Wire. I niektórzy aktorzy The Corner wystąpili potem w Wire.

A z seriali do obiadu lecę przez wszystkie sezony 3rd Watch. Serial powstawał w latach kręcenia ER i miał z nim crossover. Świetnie się to ogląda. To piękno brudnego i brutalnego Nowego Jorku. Dużo akcji, nawet gdy bohaterowie rozmawiają o miłosnych rozkminach czy problemach w domu, robią to w trakcie pracy w trasie. Czasem całkiem widowiskowe akcje ekip ratunkowych i obowiązkowy pieszy pościg policji w każdym odcinku. Dzisiejsze produkcje typ 911 czy Chicago Fire w zestawieniu z 3rd Watch wypadają żenująco. 
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri