Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 287778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #1905 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 19:23:53 »
Czyli jest taka jak inne silne kobiety - nieśmiertelna.

Z tego co pamiętam to w komiksie było, ze ona mogła imitować każdy ruch, który zobaczyła.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #1906 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 19:28:25 »
Czyli superbohaterka posiadająca boskie moce, w takiej liczbie i rodzaju, jakie akurat będą przydatne dla scenariusza. Mnie to nie dziwi, niedawno można było oglądać podobną superbohaterkę w serialu Secret Invasion, niejaką G'iah, która miała moce wszystkich wcześniejszych bohaterów. Widocznie żeńska widownia tego oczekuje, inaczej nie wyglądałoby to w ten sposób. Dlatego ja powtarzam, to są seriale robione już tylko z myślą o kobietach.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1907 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 19:29:28 »
Ta Echo to ma jakieś supermoce w tym M-SHE-U ?
W jednym odcinku zaświeciły się jej dłonie, więc jakieś ma, ale po 4 epizodach z 5 nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej.

A ta walka to po coś tam jest, czy musi być bo w komiksie też była ?
To jest retrospekcja jej pierwszego spotkania z Daredevilem.

W serialu ponoć pojawiły się (za The Direct): 1) supersiła, 2) niebywała celność, 3) strategiczne myślenie, 4) leczenie, 5) przekazywanie swoich zdolności innym.
No ja nic takiego nie zaobserwowałem (tzn. strategiczne myślenie czy celność to pewnie gdzieś się pojawiły), chyba że ten ostatni odcinek wywraca wszystko do góry nogami. Generalnie to jest taki naiwny serial akcji bardziej niż superhero.

Czyli superbohaterka posiadająca boskie moce, w takiej liczbie i rodzaju, jakie akurat będą przydatne dla scenariusza.
Ponownie - jeżeli w ostatnim odcinku nie zmieni się nagle status quo, to jest jakaś bzdura, co napisałeś. Może najpierw obejrzyj.
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Styczeń 2024, 19:32:36 wysłana przez Castiglione »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1908 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 20:05:19 »
J Echo nawet nie ma siniaka na twarzy, nie wiem co trzeba zrobić, żeby nabić jej siniaka, może granat?

Myślę, że niewłaściwy zaimek dałby radę.  ;D

Offline Lukop

« Odpowiedź #1909 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 20:05:56 »
Leczenie i przekazanie mocy innym - według mediów, z których korzystałem - miało miejsce w piątym odcinku.

Offline michał81

« Odpowiedź #1910 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 00:39:56 »
Leczenie i przekazanie mocy innym - według mediów, z których korzystałem - miało miejsce w piątym odcinku.
Można powiedzieć, że pseudonim Mayi, czyli Echo w serialu ma odzwierciedlenie w fabule. Tu chodzi bardziej o echa jej przodkiń, dzięki czemu może czerpać z ich mocy, umiejętności i doświadczeń. To jest jej super mocą. Wystarczy obejrzeć serial, który nie jest długi niż pisać farmazony w oparciu o jakieś źródła, które też jak widac nie oglądały serii.

To czy serial jest dobry czy zły to subiektywana ocena. Dla mnie to zmarnowanie potencjału, bo są dobre wątki fabuły (rodzinne), średni wątek odkupienia za przeszłe wydarzenia, zmarnowany Kingpin, nudne wątki z przeszłości plemienia z którego pochodzi Maya, kilka fajnych scen walki, nie znaczy że dobrych. Cały ten miszmasz powoduje, że serial ma nierówne tempo i jest strasznie przewidywalny. Ale.... Nadal lepszy od She Hulk i gównianej Tajnej Inwazji.

Offline xanar

« Odpowiedź #1911 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 01:06:52 »
To czy serial jest dobry czy zły to subiektywana ocena.
To tak nie działa.
Serial to jest produkt, to tak jakbyś miał do wyprodukowania młotek no ale co nie wyszło i nie wbija gwoździ, no ale ty twierdzisz, że jest bardzo dobry bo to moja subiektywna ocena, co z tego, że ludzie nie chcą go kupować bo nie działa.
No ja nie widzę pozytywny recenzji tego serialu.
Najlepsza recenzja - Na Gałęzi, koleś ma współprace z Disney+ i przez 19 min. fikołki jak o złym serialu nie powiedzieć niczego złego  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Lukop

« Odpowiedź #1912 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 01:41:49 »
Tu chodzi bardziej o echa jej przodkiń, dzięki czemu może czerpać z ich mocy, umiejętności i doświadczeń. To jest jej super mocą. Wystarczy obejrzeć serial, który nie jest długi niż pisać farmazony w oparciu o jakieś źródła, które też jak widac nie oglądały serii.

Najwidoczniej można sięgać do źródeł, które "nie oglądały serialu", skoro wcale nie zaprzeczyłeś temu, co wynotowałem i to z konkretnymi przykładami. Może mieć każdą umiejętność, którą sobie scenarzysta wymyśli, że była u jej przodków. Każdą oczywiście poza umiejętnością... słyszenia, bo wtedy serial utraciłby sporą część punktów za inkluzywność.

@xanar
Gdy szukałem informacji o serialu, natrafiłem na pozytywną opinię redakcji strony themarysue.com. ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #1913 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 06:03:01 »
To zaprzeczam, że może przekazywać mocy innym, bo tego nie może robić.

To tak nie działa.
Dla odbiorcy. Rzeczywiście nie doprecyzowałem.
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Styczeń 2024, 06:07:00 wysłana przez michał81 »

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1914 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 08:19:37 »
Niektórzy mogli zrozumieć, że może przekazywać moce innym bo
Spoiler: PokażUkryj
w ostatnim odcinku "przekazuje" moce swojej babci i kuzynce, chociaż one też mają kontakt z przodkami (przynajmniej babcia) i dlatego je dostały, szczerze nie mam pojęcia.

Dla mnie wytłumaczenie tych mocy i tych przodków wychodzących z jaskini/błota jest dziwne.

No ma sens, bo w realnym świecie po pierwszym ciosie, który zostanie jej zadany jest po walce.
Ta Echo to ma jakieś supermoce w tym M-SHE-U ? Bo technicznie to po tym pierwszym ciosie w 0:12 to już powinno być po walce szczególnie, że przeleciała parę metrów.

No i później Kingpin klepie ją po pleckach i mówi, że jako pierwsza walczyła jak równy z równym z Daredevilem  ;D
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Styczeń 2024, 10:08:37 wysłana przez Kvothe »

Offline michał81

« Odpowiedź #1915 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 09:24:12 »
Niektórzy mogli zrozumieć, że może przekazywać moce innym bo
Spoiler: PokażUkryj
w ostatnim odcinku "przekazuje" moce swojej babci i kuzynce, chociaż one też mają kontakt z przodkami (przynajmniej babcia) i dlatego je dostały, szczerze nie mam pojęcia.

Dla mnie wytłumaczenie tych mocy i tych przodów wychodzących z jaskini/błota jest dziwne.
Ja to bardziej odbieram jako przebudzenie tych mocy w konkrentych osobach, a których to wynika właśnie z fabuły.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1916 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 09:39:58 »
Wydaje mi się, że doszukiwanie się logiki (nawet tej rodem z gatunku SH) w produkcjach ewidentnie motywowanych ideologicznie jest raczej sztuką dla sztuki.
Względnie przejawem lekkiej desperacji.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline komiks

« Odpowiedź #1917 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 10:00:07 »
No i później Kingpin klepie ją po pleckach i mówi, że jako pierwsza walczyła jak równy z równym z Daredevilem  ;D
Kingpin wie, bo oglądał wszystkie sezony Daredevila ;D

Najlepsza recenzja - Na Gałęzi, koleś ma współprace z Disney+ i przez 19 min. fikołki jak o złym serialu nie powiedzieć niczego złego  ;D
Oglądałem tę recenzję, żenująca, koleś próbuje przekonać, że pomysł na serial jest dobry, więc serial jest dobry.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #1918 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 12:37:09 »
Obejrzałem trzy odcinki Echo, w sumie 2 i pół bo w połowie trzeciego mi się odechciało i wyłączyłem. Nudzą mnie potwornie te wstawki z 1200 roku, jeśli się przemogę to tylko żeby zobaczyć więcej Kingpina i ewentualnie Matta Murdocka w akcji.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1919 dnia: Pn, 15 Styczeń 2024, 14:36:01 »
Kingpin wie, bo oglądał wszystkie sezony Daredevila ;D

No właśnie wygląda, że musiał w którymś momencie przysnąć, bo zapomniał jak wcześniej sam nieźle się DDowi stawiał.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".