Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 288206 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #1830 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 12:22:07 »
Trailer Madame Web to takie fantastyczne 00. Cudowny okres, gdzie wybuchała moda na filmy superhero, a obrazy choć miały momentami humorystyczny ton, to nie siliły się by być głupimi komediami. Proste scenariusze, dobrze oddany miejski setting oraz coś co definiuje gatunek, czyli PODWÓJNA TOŻSAMOŚĆ. Superbohater jest albo superbohaterem, albo osobą "po cywilu". Nie jak Tom Holland i Iman Vellani, czy masa innych sprzedających swoją twarz w kostiumie. I najważniejsze BEZ SŁODKICH ZWIERZĄTEK I STWORKÓW. Cudowna nuta Straczyńskiego w trailerze utwierdza mnie w przekonaniu, że twórcy chcą osiągnąć właśnie taki efekt, przypomnieć nam początki, to co kochaliśmy zanim zaczęto ogłupiać i familizować superbohaterów.

Czy komuś przeszkadzają kobiety w filmie? Dlatego przekreśla się obraz, bo mamy wyeksponowane samice ala Lara Croft, a nie mięśniaków? Przecież kiedyś się narzekało w odwrotną stronę. Plus sytuacji jest taki, że eksplorujemy nowych bohaterów i bohaterki, nie debiutujących jeszcze na ekranach. Świeżość, której potrzebujemy, ale jakoś się jej boimy, bo przyzwyczailiśmy się, że bohater musi rozśmieszać widownię i mieć słodkiego pupila. A najlepsze, że nie trzeba tłumaczyć gdzie jest Spider-Man, bo ten się jeszcze nie urodził. Prosty, ale skuteczny zabieg, który sprawi, że nie będziemy zajmować umysłu nie potrzebnymi sprawami, a skupimy się na eksplorowaniu pajęczej mitologii. Nie wykluczam, że może skończyć się to jak Morbius, ale prawda jest taka, że jeśli dostaniemy przyjemnego średniaka, to będzie to i tak lepiej niż wszystko co urodziło się pod skrzydłami łysego Kevina w ostatnich latach.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1831 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 15:04:32 »
No nie ukrywam, że mnie ten trailer zaintrygował. Chętnie obejrzę sobie na luzaku bez napinki. Do tego pasuje mi uroda odtwórczyni tytułowej postaci więc nie dołączam do bicia piany.
Podobnie z ostatnim zwiastunem Kravena - mnie się podoba! :P

« Odpowiedź #1832 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 15:13:50 »
Czy komuś przeszkadzają kobiety w filmie?

Wnioskując z codziennego przebywania w Internecie - jakiejś połowie onlinowej populacji ;).

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1833 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 16:21:42 »
Moje ulubione filmy ever (Terminator, Alien) mają kobiety w rolach głównych, jest wiele innych filmów jak Kill Bill czy Thelma i Louise które też bardzo lubię, za to nie lubię jak się na siłe wciska kobiety wszędzie nie dlatego, że się ma sensowny pomysł z którego to wynika, tylko dlatego, że tak wypada, żeby było równo. A gówno. Nie ma takiej potrzeby, szczególnie gdy się to robi z filmami, które kobiet nawet za bardzo nigdy nie interesowały.

A Madame Web to mi się kojarzy jako taka babcia, co pełniła rolę trochę w stylu Oracle w Batmanie (nie wiem czy słusznie, widziałem ją w komiksie cały jeden raz). Robienia o niej filmu nie bardzo widzę sens (bo że to padnie na twarz w BO jest praktycznie pewne).

Offline komiks

« Odpowiedź #1834 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 18:24:40 »
@Adolf oglądnij jeszcze raz trailer, coś Ci umknęło, tam jest super bohaterszczyzna na całego, według mnie to się nie będzie różniło od tego co teraz wypuszcza Disney, tyle że budżet mniejszy. Porównań do Lary Croft nie będę komentował, bo uznam, że to był żart, tudzież zarzutka ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline death_bird

« Odpowiedź #1835 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 23:17:56 »
W sumie to podziwiam, że Wam się jeszcze chce to oglądać i komentować. :)
Mnie ostatnio interesuje jedynie to które dzieło przyniosło jakie straty.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline komiks

« Odpowiedź #1836 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 23:48:03 »
Narzekanie jest naszym sportem narodowym, albo najpopularniejszą formą rozrywki ;)

Offline Pan M

« Odpowiedź #1837 dnia: So, 18 Listopad 2023, 00:19:50 »
Wszyscy o tej Madame, a to nawet mcu nie jest, ja tymczasem jestem zażenowany azjatyckim Sentrym.

Niby wiadomo, ze obecne mcu leci po całości w parytety szczególnie po czarnym Kangu, ale jak dla mnie to zaczyna co raz mocniej przypominać problem dużej części komiksow superhero gdzie różnorodność dla samej różnorodności stała się ważniejsza od jakości fabuł. W komiksach to się już odbiło na sprzedaży teraz tylko czekać na co raz większy zjazd finansowy filmów.

Nie wykluczam, że może skończyć się to jak Morbius, ale prawda jest taka, że jeśli dostaniemy przyjemnego średniaka, to będzie to i tak lepiej niż wszystko co urodziło się pod skrzydłami łysego Kevina w ostatnich latach.

Bez jaj, akurat Guardiani vol 3, Loki są naprawdę świetnym live action superhero.Tam jest masa wpadek obecnie jak Love and Thunder, Quantomania czy Marvels ale dalej zdarza sie zrobić coś fajnego a do tych dwóch produkcji to Web na bank się nie zlbliży.

Generalnie  Sony robiące filmy aktorskie  czerpiące z tego fekalnego okresu dla filmów superhero, gdzie tylko Blade i X-meni coś prezentowali to wyłącznie material na memy vide Morbius. To co faktycznie jest ich mocną stroną i odróżnia ich od innych superhero to te filmy animowane o Spider-manach, to powinni starać się rozwijać i wykorzystywać w przyszłości, a na to gówno uniwersum około spidermanowe bez spider-mana warto tylko zerknąć dla dawki cringu.

« Odpowiedź #1838 dnia: So, 18 Listopad 2023, 16:23:20 »
Wszyscy o tej Madame, a to nawet mcu nie jest, ja tymczasem jestem zażenowany azjatyckim Sentrym

spokojnie, pewnie i tak go ukatrupią w trzecim akcie filmu i stracimy kolejną fajną postać z potencjałem

Offline death_bird

« Odpowiedź #1839 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:58:48 »
Narzekanie jest naszym sportem narodowym, albo najpopularniejszą formą rozrywki ;)

Rzecz w tym, że komu chce się narzekać i marudzić temu najwyraźniej jeszcze zależy. I tak w sumie to dziwi mnie, że komuś jeszcze może zależeć na czymś co od kilku lat dokonuje konsekwentnego tzw. samozaorania z samozaparciem godnym lepszej sprawy.

Offline xanar

« Odpowiedź #1840 dnia: So, 18 Listopad 2023, 18:50:12 »
Akurat wątpię patrząc na amerykańskie kanały, które tylko narzekają i mają duże wyświetlenia.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline sir Nick

« Odpowiedź #1841 dnia: So, 18 Listopad 2023, 21:12:25 »
Mnie ostatnio interesuje jedynie to które dzieło przyniosło jakie straty.  8)

W punkt. Też tak mam - get woke go broke ;D Jednakże jest tyle fajnych postaci, które bym chciał zobaczyć na dużym ekranie, że człowiek się jeszcze łudzi. Zreszta też byś pewnie chciał w końcu zobaczyć Deathbird z "X-men" zgodną z oryginałem, a nie w wersji dragqueen czego niestety można się spodziewać. ;)
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Offline death_bird

« Odpowiedź #1842 dnia: So, 18 Listopad 2023, 21:39:38 »
Chcieć to ja mogę, ale co ja mogę jak nic nie mogę. Di$neya należy zburzyć, zaorać, wypalić siarką i ogniem po czym zasypać wszystko solą. A później próbować coś od nowa. Tylko Bóg jeden raczy wiedzieć ile czasu oni są jeszcze w stanie robić stratę za stratą.
Względem Iksów to trzymam kciuki żeby Mysz padła z głodu zanim zdąży ich splugawić.
Deathbird? Nie bardzo wierzę, że kiedykolwiek zobaczę wiedźmę na dużym ekranie.

Offline komiks

« Odpowiedź #1843 dnia: So, 18 Listopad 2023, 22:28:01 »
Tylko Bóg jeden raczy wiedzieć ile czasu oni są jeszcze w stanie robić stratę za stratą.

Problem w tym, że oni nie mają straty:
Rok 2023
Rok 2022
The Marvels nie podaje, bo to nowość.
Guardians of the Galaxy Vol 3 nie podaje, bo to dobry film.
Żródło: https://www.the-numbers.com/box-office-records/worldwide/all-movies/theatrical-distributors/walt-disney

« Ostatnia zmiana: So, 18 Listopad 2023, 22:33:06 wysłana przez Zwirek »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1844 dnia: So, 18 Listopad 2023, 22:35:41 »
Na bazie mojej sieciowej wiedzy: oficjalny budżet filmu należy pomnożyć razy dwa - tyle musi wyjść w box office żeby formalnie film wyszedł na zero. Ale. W oficjalnych budżetach podobno nie ujmuje się wydatków na promocję, które mogą wynieść od 50 do 100% oficjalnego budżetu.
Czyli wg mojej internetowej wiedzy: żeby film o formalnym budżecie 200 mln USD (i potencjalnych wydatkach na promocję rzędu 100 mln) wyszedł na zero to film w b.o. musi przynieść około 500 mln USD.
Oczywiście podaję okrągłe kwoty. Budżet na promocję może być niższy niż 50%. Ale może być i wyższy.
Nie mam pewności jaki odsetek zysków z biletów zabierają kina - czy to jest 40, 50 czy 60%.
W każdym razie liczenie na zasadzie: budżetu formalny 200 mln, b.o. 220 mln = zysk 20 mln jest niepoprawne.

P.S. Jeżeli taki Indiana Jones miał formalny budżet 300 baniek a na promocję wydali np 100 to film musiałby wykręcić około 700 milionów (trzeba uwzględnić działkę kin) żeby mniej więcej wyjść na zero. A co dopiero mówić o zarobkach...
P.S. 2. Wszystko co podałeś za 2023 najprawdopodobniej przyniosło straty.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Listopad 2023, 22:48:45 wysłana przez death_bird »