Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 287795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pan M

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #1785 dnia: Nd, 08 Październik 2023, 13:31:05 »
Pierwszy sezon Lokiego był spoko, pytanie czy po całej aferze z Majorsem Loki i całe mcu ma teraz jakąś większa celowość. Chyba, że będzie recast Kanga. Ja bym też się nie obraził na jakieś bardziej kreatywne zagranie typu rada Kangów  zostaje skasowana przez debiutującego Dooma, który tym samym  zostaje tym właściwym arcyzłoczyńcą po Thanosie. Wiem, że chyba przeceniam lekko możliwość obecnego mc, chociaż myślę, ze za braci russo taki zabieg by jak najbardziej przeszedł.

« Odpowiedź #1786 dnia: Nd, 08 Październik 2023, 17:07:46 »
Majors jest aktualnie uważany za niewinnego, do momentu aż sąd uzna że jest inaczej. Szybkie googlanie pokazuje że 25 października aktor ma dopiero być przesłuchiwany, ale generalnie w przypadku tej postaci którą gra, ewentualny recast jest stosunkowo prosty do wykonania. Scenariusz z Doomem jest świetny, ale znając zachowawczość Marvela i to że jeszcze nie zaczęli eksploatować F4, obstawiam że nie wchodzi to w grę.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1787 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 14:14:45 »
Ciekawy news - Disney utworzył nowy brand Marvel Spotlight, pod którym będą wypuszczane produkcje MCU dedykowane dla dorosłego widza... Na pierwszy ogień pójdzie "Echo", której trailer właśnie wleciał. W sumie wygląda to nieźle, aczkolwiek zatoczyliśmy pełne koło, bo w gruncie rzeczy dokładnie tym samym były seriale Netfliksa.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1788 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 15:36:32 »
https://film.org.pl/news/marvel-rozwazal-powrot-oryginalnych-avengers-i-rezygnacje-z-kanga-nowy-raport-o-kryzysie-w-mcu

Jak dla mnie to już akt desperacji. Jasne klasyczni avengers z mcu zawsze ok, ale szczerze to jak skrypt będzie gówniany i dalej będą tworzyć takie filmidła jak love and thnuder czy panthera 2 to nic im nie pomoże. Jakoś w latach chwały nie było problemem postawienie na nowe nieznane marki praktycznie nieznane normikom nieczytającym komiksów jak Strange, Ant-man czy Guardiani. To, że jest obecnie jak jest przede wszystkim wina gównianej realizacji, polecenie w full cringe- co zrobiono z She-Hulk w mcu jest po prostu koszmarne i pozwolenie reżyserom na przeginanie pały, gdzie taki Love and Thundher to już nie jest super-hero w lekkim tonie, ale autoparodia.

Są cudowne wyjątki od tendencji spadkowej jak świetni Guardiani vol 3, ale to była po prostu zasługa Gunna a nie tego, ze mcu się podniosło. Jak dalej będą robić srakę, to nawet RDJ im już nie pomoże a mało tego za x lat Stark przed 70 to już może popaść w niesmaczne żerowanie na nostalgii pokroju tego co narobiono ze star wars.

Gdyby wzięto się jak trzeba za X-menów, Fantastic Four to MCU nie musiałoby się podpierać nostalgią. Tam jest masa świetnych postaci z komiksów, ale jak wolą iść w totalnie robione na odwal sraczki i nawet nie udawać, ze zależy im na przynajmniej minimum jakości to wygląda jak wygląda.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1789 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 23:30:51 »
To poniżej to jest generalnie "crossover" (tyczy się zarówno MCU jak i SW), ale wrzucam tutaj. Moim zdaniem pojawia się jedno ciekawe spostrzeżenie natury psychologicznej dające w jakimś tam zakresie odpowiedź na pytanie "Dlaczego jest tak jak jest?".

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #1790 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 00:03:02 »
Niesamowite - kobiety i mężczyźni się różnią.
Właśnie zauważyłem jakieś wysyp filmów typu "M-She-U w kryzysie" zakładam, że im się kasa kończy i bardzo dobrze im szybciej im się skończy tym szybciej zaczną robić jakieś sensowne rzeczy.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #1791 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 00:14:45 »
Nie o to chodzi, że "się różnią" tylko o to na czym polega konkretna różnica. Gdyby ktoś mi nie powiedział kawa na ławę, że "dziewczynki chcą w postaci widzieć samą siebie" - w zw. z czym przerabiają ją na swój obraz i podobieństwo i że to jest ich cecha "gatunkowa" to przyznaję szczerze i bez bicia, że nie wiedziałbym do końca życia. Nie posiadam na stanie ani siostry ani córki. Do dzisiaj tego nie wiedziałem.  8) Zawsze byłem przekonany, że chcą "być jak Mary Jane" a nie żeby "Mary Jane była jak one".
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #1792 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 18:45:39 »
Trailer Echo zbiera w internetach dużo pochlebnych opinii. Jak dla mnie to wynika to głównie z fenomenalnego występu Vincenta D’Onofrio, bo chyba nikt dotychczas jakąś specjalną miłością do postaci Echo nie zapałał. swoją drogą jestem ciekaw jak twórcy wyjaśnią fakt że Kingpin dostał kulkę w oko i przeżył?

Drugi sezon Lokiego po pięciu odcinkach też zbiera bardzo dobre recenzje. Ja mam nadal mieszane uczucia do serialowej formy - gdzie całe clue historii jest upchnięte do ostatniego odcinka. Taki format, rozumiem, ale nie musi mi się podobać. Niemniej zgodzę się z powszechną opinią że produkcja trzyma poziom - świetna gra aktorska, wciągająca historia i takie tam.

Nadchodzący Marvels będzie produkcją przełomową - ale ufam że nie z racji jakości, ale faktu że po (zapowiadanych) kiepskich wynikach oglądalności, może ktoś w Domu Pomysłów ruszy głową i spróbuje zrozumieć czemu niektóre historie się sprzedają a na inne ludzie polewają ciepły mocz. Po przeczytaniu spojlerów jedyne co mnie interesuje to scena po napisach - zapowiada się ciekawie, wątpię jednak żeby to było warte dwóch dych wydanych w kinie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1793 dnia: Pn, 06 Listopad 2023, 18:50:35 »
"Loki" to zdecydowanie najlepsze MCU od dawna i faktycznie dobra i dobrze wyglądająca produkcja. Póki co najlepsze co powstało przy okazji czwartej i piątej fazy (zaznaczam, że nie oglądałem jeszcze trzecich GoTG).

« Odpowiedź #1794 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 15:59:50 »
Krótkim podsumowaniem obecnego stanu MCU może być trailer wypuszczony tuż przed premierą Marvels: Kilka podsumowań na szybko:

- Tony Stark i Steve Rogers zajmują więcej czasu antenowego w trailerze niż dwie pomniejsze panie Marvels. Po co te przebitki na wstępie zostały pokazane to chyba każdy może samodzielnie wykumać.
- Efekt winiety w trailerze wygląda jakby małpa go wyklikała na szybko w domowym programie na smartfona do obróbki wideo. Totalny low effort.
- Jeżeli chcieliście iść do kina nacieszyć się fabułą filmu to nie ma sensu - całość jest już zaprezentowana w trailerze
- Cameo też są, więc jeśli lubicie takie gościnne występy to zepsujcie sobie niespodziankę oglądając zapowiedź. Miłą niespodzianką będzie scena po napisach, jeżeli przecieki się sprawdzą.

Tak już poważniej - myślę że ten film będzie odpowiedzią na zarzut tego że Faza 4 MCU się nie klei i w ogóle dramat. Historia ma być kontynuacją Secret Invasion, z nawiązaniami do chociażby DS2:MOM (wskazują na to wydarzenia pokazane w najnowszym trailerze) czy DP3 (na to wskazują przecieki ;)). Czy jest to wystarczający powód żeby iść od kina? Jak dla mnie niezbyt, ale jak produkcja wjedzie na D+ to pewnie łyknę ją któregoś wieczoru.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #1795 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 17:21:55 »
WOOOW! 🤯🤯🤯 BANIA ROZ...ANA.
Ale serio...Zaskakująco smaczny jest ten trailer "Echo". Niby skromny, ale mimo to bardzo klimatyczny i treściwy! 🤗

Spoiler: PokażUkryj
Już od pierwszych chwil, kiedy Kingpin wymierza karę gnojkowi, który dla chwili własnej podłej satysfakcji potraktował głuchoniemą dziewczynkę jak gówno.

Nawet nie czuć że to serial ze stajni Disneya.

Jest apetycik na więcej.

Oglądałam Hawkeye - dla mnie serial mocnooo średni. (Z całym szacunkiem dla biednego Rennera, któremu życie ostatnio mocno dało w kość). Nie mówię że grał źle, ale no szału ta postać nie robi. Ot, dość typowy szlachetny bohater próbujący pogodzić dwie strony życia ze średnim skutkiem...
Zaś kreacja samej Mayi Lopez przeszła mi zupełnie bez echa. (Złośliwość zamierzona. 😈)
Jedynie co to plusem był właśnie ten Onofrio. Jego villańska kreacja Wilsona Fiska od czasów rewelacyjnego występu w Daredevilu zawsze skutecznie przyciąga uwagę widza.

(No i niby fajnie było zobaczyć Adamczyka w Marvelu, szkoda że niestety zagrał tam tylko przygłupiego dresa, ech.)

JEDNAK.
Ten zwiastun "Echo" szczerze rozwalił mnie trochę - w pozytywnym sensie. Nie spodziewałabym się. 🤔 Może jej postać bardzo zyskać, jeśli aktorka się postara, i dostanie naprawdę dobry materiał...
Trzymam kciuki!
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline komiks

« Odpowiedź #1796 dnia: Wt, 07 Listopad 2023, 22:29:09 »
Jak widzę Kapitan Marvel, to już wiem, że nie będę tego oglądał, nawet trailera nie dałem rady oglądnąć do końca.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Pan M

« Odpowiedź #1797 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 11:22:47 »
Niesamowite jest to, że MCU wcześniej wprowadziło Miss Marvel od  Fantastic Four i X-menów. Meh.

Offline xanar

« Odpowiedź #1798 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 14:11:10 »
X-womenów :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #1799 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 18:46:46 »
Niesamowite jest to, że MCU wcześniej wprowadziło Miss Marvel od  Fantastic Four i X-menów. Meh.

to tylko i wyłącznie kwestia praw autorskich. jakby mogli to by już od dekady doili te marki ;)