Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 288002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bender

• Gość
Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #1770 dnia: Nd, 20 Sierpień 2023, 19:14:36 »
Nie. Za to widziałem Guardians 3.... Kompletna porażka.  Kolejna już po (i na poziomie) trzech poprzenich filmów. Okropny scenariusz, fatalny montaż, mnóstwo krindźu i o dobrą godzinę za długi. Zachwyt nad Jamesem Gunnem jest dla mnie niezrozumiały. Jedyne co mu wyszło, to GOTG 1, który był przyjemnym filmem. I tyle w temacie. Jak w jego rękach jest teraz reboot DCU to średnio to widzę.

« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Sierpień 2023, 19:20:05 wysłana przez Bender »

« Odpowiedź #1771 dnia: Nd, 20 Sierpień 2023, 20:09:57 »
  Super jest świetne a Peacemaker całkiem fajny. Nie zapominajmy, że facet jest też scenarzystą i producentem i tam też ma sukcesy. Myślę, że lepiej będzie niż u Snydera chociaż to niespecjalnie wysoko zawieszona poprzeczka. A Warnerowi nie chodzi w tym momencie o poziom a bardziej o jakiekolwiek sukcesy finansowe a co by nie mówić, to chyba jesteś w mniejszości nie doceniającej Gunna, tłumy walą na jego filmy i na dodatek chwalą. A to, że wielki biznes pożera talent to wiadomo, wystarczy spojrzeć na Waititiego.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1772 dnia: Nd, 20 Sierpień 2023, 20:26:02 »
Na polu scenariuszowym jego resume też nie powala. TV nie licze, bo to jednak inne zwierzę.
Już drugi GOTG mi nie podszedł. Trzeci to karykatura. Moze masz rację... tylko że ostatnio IPs nie gwaranuja pieniedzy. Ani nazwiska. Może jednak ta jakość ma znaczenie.

Nie jestem fanem Snydera. Ale ma kilka wyrazistych filmów w swoim dorobku. I moze to nie popularna opinia, ale Man of Steel to był naprawdę spoko film.

W JG jakoś nie widze tego wizjonerskiego pierwiastka, albu jakiegoś nadzwyczajnego kunsztu, którym mógłby się pochwalić. Nie widze go w roli budowniczego nowegu universum. Barzdiej jako sprawnego twórce długich, efektowych teledysków Ale moze się mylę i moze po prostu nie miał okazji pokazać co potrafi, a ktośtam to zobaczył i dał mu szansę. Oby tak było.

Edit: niestety nadal nie zmienia to faktu, że GOTG3 napisał koszmarnie i równie koszmarnie wyreżyserował.
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Sierpień 2023, 20:27:34 wysłana przez Bender »

« Odpowiedź #1773 dnia: Nd, 20 Sierpień 2023, 20:39:35 »
  Nie chodzi mi o poziom filmu jako tworu artystycznego, tylko o poziom zadowolenia przeciętnego widza. A przeciętny widz lubi filmy Jamesa Gunna, trzeci Guardians jest chwalony i zarobił bardzo dobrze.
  Ja ogólnie też lubię Snydera, ale on tworzenie tego uniwersum kompletnie położył. Człowiek ze Stali to jest spoko film a Michael Shannon jak dla mnie wykreował jeden z najlepszych czarnych charakterów w tym gatunku, natomiast jest to kiepski Superman.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1774 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 00:34:15 »
Niby tak, ale idąc tym tropem to DCU ma dobrze zarabiajace filmy. Aquaman zarobił wiecej, WW zarobiła prawie tyle samo co Guardiansi. Nawet BVS zarobił porównywalne pieniadze. Choc nie udało im się oczywiscie stowrzyć spojnego universum porównywalnego do MCU. Tylko nie wiem czy to akurat JG miałby być tego gwarantem. Pozyjemy zobaczymy

Offline Pan M

« Odpowiedź #1775 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 09:27:20 »
Mozna nie lubic Gunna ale ten czlowiek sprawil ze laicy komiksowi pokochali chodzace drzewo i mowiiacego szopa. Snyder za to zrobil z Supermana smutasa bez ikry, to mowi wszystko.Gotg vol 3  to ostatni autorski film mcu, który nie jest kartykatura- na ciebie patrze Love and Thunder.

Gunn moze zawali,jako kreatywny dyrektor kinowego Dc ale na pewno nie jest zlym filmowcem. Zawsze z serduchem podchodzil do tych postaci komiksowych.

« Odpowiedź #1776 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 11:07:32 »
A ja sobie aktualnie odświeżam Netflixowego Daredevila. Chcecie poczuć się staro? Ten serial zadebiutował 8 lat temu ;).

Nie będę odkrywczy, ale dla mnie to jest absolutna topka kalesoniarskiego, serialowego uniwersum. Począwszy od przemyślanego budowania świata (w pierwszym odcinku wyjaśnia się np. w jaki sposób niewidomego, początkującego prawnika stać na Loft na Manhattanie - nie pamiętałem tej sceny!), lekkich ale nieinwazyjnych powiązań z uniwersum Marvela, poprzez fenomenalną grę aktorską, świetną stronę wizualną, sceny walki, nienachalną ale przemyślaną ekspozycję.

Ja wiem że potem zaczynają się dłużyzny, czy miałki crossover Defenders ze zmarnowanym potencjałem Sigourney Weaver. Jeśli jednak planujecie obejrzeć ostatnie wypociny spod znaku Myszki Miki, zastanówcie się czy nie lepiej wskoczyć w te mroczniejsze i bardziej udane rejony uniwersum.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1777 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 11:44:55 »
"Daredevil" topka. Jakiś czas temu powtórzyłem sobie całość (w tym po raz pierwszy oglądałem sezon trzeci) i to nadal niesamowicie się broni. Wg mnie ten serial to najlepsze, co spotkało MCU - obojętne, czy zostanie w kanonie, czy nie. Aczkolwiek w Marvelu musieliby pracować nieźli idioci, żeby to retconować... co w sumie wykluczone nie jest.

"Defenders" to kicz i tandeta, ale bawiłem się na nim całkiem dobrze. To jednak dalej są fajne postacie i miło mi się oglądało ten crossover.

Teraz przerabiam sobie "Punishera" (jestem na drugim sezonie), a w dalszej kolejności mam plan na powtórkę "Jessiki Jones", bo to już lata, jak ostatni raz to oglądałem i w sumie widziałem chyba tylko pierwszy sezon.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1778 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 18:19:09 »
Mozna nie lubic Gunna ale ten czlowiek sprawil ze laicy komiksowi pokochali chodzace drzewo i mowiiacego szopa. Snyder za to zrobil z Supermana smutasa bez ikry, to mowi wszystko.Gotg vol 3  to ostatni autorski film mcu, który nie jest kartykatura- na ciebie patrze Love and Thunder.

Gunn moze zawali,jako kreatywny dyrektor kinowego Dc ale na pewno nie jest zlym filmowcem. Zawsze z serduchem podchodzil do tych postaci komiksowych.

Kwestia punktu odniesienia. Dla mnie jeden udany film nie czyni go dobrym. Nawet gdyby tylko jeden zrobił. Co fo tego czy jest czy nie jest karykaturą można sie zgodzić lub nie. Na pewno jest lepszy niż L&T ale nadal za nic nie uznałbym go za udany. Autorski czy nie. Man of steel też w sumie jest bardzo autorski ;)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1779 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 12:01:38 »
Tradycyjnie już, lepsze niż sam film

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1780 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 14:41:49 »
Ciekawy montaz z wszystkich filmow😁

Offline Pan M

« Odpowiedź #1781 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 17:14:51 »
Prawie 6 godzin gadania o jednym z tych nieudanych filmow mcu.. kto to oglada? Nawet partami jakos srednio mnie to kupuje, w tyn czasie mozna poczytac komiksy, pograc w cos, juz nawet spanie wydaje sie lepszym dealem niz jakies filmiki tėgo formatu.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1782 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 19:16:05 »
kto to oglada?

pół miliona ludzi, którzy w ciągu tych 4 dni postanowili obejrzeć zamiast spać. ;)

« Odpowiedź #1783 dnia: Nd, 08 Październik 2023, 01:45:55 »
Na Disney+ wjechał drugi sezon Lokiego. jest zaskakująco dobrze, poziom pierwszego sezonu został utrzymany, chociaż trudno tu mówić o jakimś powiewie świeżości. dostajemy odgrzewanego dewolaja - który, nawet jeśli jest wczorajszy, to z racji bycia dewolajem jest nadal smaczny.

bez spojlerów, ale jeśli ktoś spodziewa się produkcji która zmieni status quo uniwersum to raczej jeszcze kilka lat musi poczekać. chociaż - może się mylę, zobaczymy co przyniosą kolejne odcinki.

z takich ciekawostek z uniwersum MCU - dostaliśmy datę kilku kolejnych premierowych seriali (Agatha, IronHeart, Daredevil BB). Disney zarejestrował te produkcje wraz z krótkimi opisami w amerykańskim biurze patentowym, stąd można zakładać że informacje są legitne. tutaj więcej info

Offline misiokles

« Odpowiedź #1784 dnia: Nd, 08 Październik 2023, 06:53:55 »
Na Disney+ wjechał drugi sezon Lokiego. jest zaskakująco dobrze, poziom pierwszego sezonu został utrzymany, chociaż trudno tu mówić o jakimś powiewie świeżości.
'
Dla mnie 'świeżością' pierwszego odcinka było to, że zaczął się dokładnie w miejscu, gdzie skończył ostatni odcinek sezonu pierwszego, bez skoków czasowych naprzód.