Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 288166 razy)

Offline michał81

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #855 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 08:04:39 »
W takim razie bezsensowną byłaby pierwsza scena po napisach
Spoiler: PokażUkryj
skoro Sony miałoby się odciąć od MCU to po cholerę przenosili by tam i zostawili symbionta. Nawiasem mówiąc to trochę głupie że Venom przedostał się przez to zaklęcie do MCU skoro mieli się tam przenieść tylko ci którzy wiedzą że Peter to Spiderman. Venom przecież tego nie wiedział, w jego świecie nawet nie było spidermana

To wyjaśnia scena po napisach w Venomie.
Z niej wynika że symbioty mają wspólny umysł w mulitiwersum. Venom jako symbiot poznał tożsamość Spider-man w wyniku 3 części Raimiego. Brock obecnie grany przez Hardy nie wiedział o Peterze, ale symbiot już tak.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Grudzień 2021, 08:06:28 wysłana przez michał81 »

Online Pestak

« Odpowiedź #856 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 08:13:52 »
A to ok. Nie widziałem jeszcze Venoma 2.
A co z Electro z The amazing siderman?Ogladalem dawno, ale on chyba też nie znał tożsamości spidera

Offline michał81

« Odpowiedź #857 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 09:01:03 »
A to ok. Nie widziałem jeszcze Venoma 2.
A co z Electro z The amazing siderman?Ogladalem dawno, ale on chyba też nie znał tożsamości spidera

Znał. Finalnie najnowszy film jest niekosekwetny co do osób, które znały tożsamość z innych filmów i powinny się pojawić. Wystarczy przytoczyć obie wersje Harryego Osborna, którzy też poznali tożsamość Spider-mana, a w filmie się nie pojawiają. I nie zapominajmy o MJ z trylogii Raimiego oraz Gwen z Amazing Spider-Mana.

Online Pestak

« Odpowiedź #858 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 09:07:04 »
A to akurat łatwo wyjaśnić. Mogli się przenieść ale nikt ich nie odnalazl
(najpierw szukano złoczyńców i odnaleziono tylko tych którzy coś narozrabiali a potem ned i mj przez przypadek odnaleźli innych peterow)
i po ostatnim zaklęciu po prostu wrócili  ( tak jak Venom który nie wszedł z nikim w interakcje oprócz barmana). Trzeba pamiętać że wszystko działo się szybko.
od pojawienia się garfielda do końca filmu akcja dzieje się w trakcie jednej nocy
Może też po prostu zaklęcie było rzucone tak niedbale, że działało wybiórczo.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Grudzień 2021, 09:13:38 wysłana przez Sebo »

Offline michał81

« Odpowiedź #859 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 09:56:25 »
@Sebo wg mnie to wyjaśnienie jest proste, nie było na to miejsca w filmie. Finalnie i tak dwóch złoczyńców było bardzo zepchniętych (Lizard i Sandman) na plan dalszy.

Druga sprawa, że zakończenie pokazuje wiele osób z różnych światów równoległych znających tożsamość Spider-man, które zaczęło przedostawać się do MCU.
Ja to tłumacze w ten sposób. Strange zamknął zaklęcie zanim więcej osób się przecisnęło, a tym złoczyńcom się po prostu udało przed zamknięciem zaklęcia w tej kostce. I to jest bardziej sensowne, bo jeśliby pojawił się Harry z Amazinga, to wątpię aby "nie narozrabiał", bo mu po prostu odwaliło, jak Normanowi z trylogii Raimiego. Do postaci Brocka to pasowało, że przesiedział i zapijał całą sytuację w barze, do innych postaci siedzenie cicho już nie.
Chodziły też ploty dotyczące MJ i Gwen, że finalnie mają się pojawić. Tylko wg wtedy scena, kiedy Spider-man Garfielda ratuje MJ, nie miałaby takiego emocjonalnego wydźwięku.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Grudzień 2021, 10:11:01 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #860 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 20:00:54 »
Zniszczył wszystkich ten Spider.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Castiglione

« Odpowiedź #861 dnia: Nd, 19 Grudzień 2021, 20:18:19 »
Film mi się podobał. Co prawda to bardziej rzecz z kategorii event niż solowy film o postaci, ale zdecydowanie najlepszy Spider-Man z MCU - choć konkurencji to silnej nie miał.

A końcowa scena bardzo odświeżająca - liczę na nowy kierunek i odcięcie się od dwóch poprzednich filmów.

Aha, no i w końcu Daredevil na wielkim ekranie - nice.

Druga sprawa, że zakończenie pokazuje wiele osób z różnych światów równoległych znających tożsamość Spider-man, które zaczęło przedostawać się do MCU.
Ja to tłumacze w ten sposób. Strange zamknął zaklęcie zanim więcej osób się przecisnęło, a tym złoczyńcom się po prostu udało przed zamknięciem zaklęcia w tej kostce. I to jest bardziej sensowne, bo jeśliby pojawił się Harry z Amazinga, to wątpię aby "nie narozrabiał", bo mu po prostu odwaliło, jak Normanowi z trylogii Raimiego. Do postaci Brocka to pasowało, że przesiedział i zapijał całą sytuację w barze, do innych postaci siedzenie cicho już nie.

Tu nie ma czego tłumaczyć, dokładnie tak to było powiedziane w filmie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Grudzień 2021, 20:57:40 wysłana przez Eguaroc »

Online Pestak

« Odpowiedź #862 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 07:19:41 »
@michał81

Jesteś pewny, że Electro znał tożsamości Parkera? Przeciez
 w rozmowie z Garfieldem gdy ten zdjął maskę mówi, że myślał że Spiderman jest czarny
. Muszę jeszcze raz obejrzeć amazing Spiderman 2.

Offline michał81

« Odpowiedź #863 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 07:48:43 »
@michał81

Jesteś pewny, że Electro znał tożsamości Parkera? Przeciez
 w rozmowie z Garfieldem gdy ten zdjął maskę mówi, że myślał że Spiderman jest czarny
. Muszę jeszcze raz obejrzeć amazing Spiderman 2.
Tak. Wiedział że Peter Parker to Spider-man. To że nie wiedział że jest biały nie ma tu znaczenia. W innym przypadku nie mógł zostać ściągnięty do tego świata. To jest wyraźnie powiedziane w filmie, że ściągnięte zostały osoby znające tożsamość Spidermana. Pewnie dowiedział się od Harrego. To jest pewna niekonsekwrncja.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Grudzień 2021, 07:51:29 wysłana przez michał81 »

Online Pestak

« Odpowiedź #864 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 08:00:39 »
Może tak. Ale możliwe też, że to po prostu błąd albo stranga albo twórców filmu.

Offline michał81

« Odpowiedź #865 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 18:42:25 »
Jeszcze jedna opinia o tym co w tym filmie nie działa. Uwaga dużo spoilerów

Offline Jaxx

« Odpowiedź #866 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 19:06:46 »
Generalnie pod powyższą recenzją mógłbym się podpisać. Ze dwie, trzy scenki fajne, redesign Goblina bardzo na plus, ale ogólnie wszystko to jakieś takie umowne, klejone na ślinę, często bezsensowne, mało ekscytujące, bazujące na odtwórczej nostalgii a nie na chęci stworzenia czegoś nowego - jakby twórcy mieli listę, co trzeba wepchnąć do filmu i ją odhaczali nie patrząc, czy to ma sens w szerszym kontekście. Z wszystkich tegorocznych MCU, jak dla mnie nowy Spider-Man wypada niestety najsłabiej... Zakończenie daje nadzieję na nowe otwarcie, ale to trochę mało jak na jeden z najbardziej oczekiwanych projektów kinowego Marvela. Krótko - potworne rozczarowanie. Czekałem mocno na Doktora Strange 2, ale teraz zaczynam mieć wątpliwości, czy czasem MCU nie zaczyna wypadać z szyn, bo wagonów coraz więcej i coraz trudniej zapanować nad składem...

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #867 dnia: Wt, 21 Grudzień 2021, 21:26:29 »
Seans. Już jutro. "No Way Home" nie obejrzę w Łodzi, w immersyjnej oprawie technologii IMAX - musiałem zostać w domu i nie wybrałem się do tego miasta. Na film udam się do kieleckiego Helios.Tam zasiądę wygodnie w sali ,,dream", gdzie w oprawie obrazu i dźwięku dostosowanych do technologii Dolby Atmos (w tej technologii też realizowanych) obejrzę trzeciego już ,,pajączka" z udziałem Toma Hollanda. Dolby Atmos ufam, byłem już na dwóch produkcjach z tego tytułu. Najnowsi "Pogromcy Duchów" wypadli brawurowo dobrze pod względem czysto fizycznego wizualno-dźwiękowego odbioru, natomiast tego samego nie mogę powiedzieć o "Encanto", disneyowskiej animacji, która w Dolby prezentowała się tylko o odrobinę lepiej od tego co w standardzie 2K/2,5K wyświetla się w ,,zwykłych" salach kinowych. Nowy "Spider-Man", myślę że pod względem odbioru bodźców zmysłowych i wzrokowych, mnie nie zawiedzie... fabularnie, sądzę, że też... Chociaż już fanem MCU nie jestem, jedynie jego sympatykiem.  8)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #868 dnia: Wt, 21 Grudzień 2021, 22:55:08 »
@UP
Helios to zło. :)

Spider-Man 3 to jest film jakiego potrzebowaliśmy, ale na jaki nie zasługujemy. Po prostu genialny.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #869 dnia: Śr, 22 Grudzień 2021, 08:47:11 »
@UP

Spider-Man 3 to jest film jakiego potrzebowaliśmy, ale na jaki nie zasługujemy. Po prostu genialny.
@UP

:o  :o  :o