Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 287932 razy)

Offline death_bird

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #645 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 14:02:30 »
Dla mnie do obejrzenia w zaciszu domowym.
Kiedyś tam.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #646 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 14:11:08 »
Zaraz i tak te kina "znikną" z powierzchni  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #647 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 17:02:32 »
Zaraz i tak te kina "znikną" z powierzchni  :)

Dla naszego dobra i zdrowia oczywiscie ☺

Offline xanar

« Odpowiedź #648 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 17:11:37 »
Tam co raz mniej osób chodzi, już przed tym całym wirusem jakieś obniżki biletów robili.

Damien

• Gość
« Odpowiedź #649 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 22:25:27 »
Sum41, dlaczego nie chcesz się szczepić? Zaryzykujesz zdrowie swojej rodziny?

Offline xanar

« Odpowiedź #650 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 22:46:32 »
Co to za głupoty ? Co ma jedno z drugim wspólnego ?

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #651 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 23:18:33 »
Oczywiście, że ma i to wiele ale schodzicie z tematu wątku.

A jakie macie wrażenia z drugiego odcinka What if... I Black Star Panther Lorda?
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Damien

• Gość
« Odpowiedź #652 dnia: Cz, 19 Sierpień 2021, 23:55:44 »
Co to za głupoty ? Co ma jedno z drugim wspólnego ?

...

Offline Pan M

« Odpowiedź #653 dnia: Pt, 20 Sierpień 2021, 00:05:41 »
Ostateczny trailer  :)

Fajnie wyszedł, zdecydowanie lepiej niż poprzedni. Tylko MCU znów stosuje tą samą sztuczkę. 95% zwiastuna to poważniejszy, donioślejszy ton, a ostatnie 5% to heheszki. Przecież wszyscy wiemy, że sam film będzie miał totalnie odwrotne proporcje więc już mnie nudzą takie trailery filmów MCU. Ile filmów kinowego świata Marvela miało bardziej wyważony ton, po drodze liżąc lekko poważniejszą tematykę? Winter Solider, Civil War i Infinity War. Trzy filmy. No może jeszcze pierwszy Iron Man, szczególnie jak się spojrzy na niego przez pryzmat kolejnych produkcji.

Co do treści zwiastuna totalnie zawodzi image wrogów. Przecież te potworki są kompletnie bezbarwne, jak z generycznego filmu sci-fi. Abominacje z albumu Gaimana w postaci rasy dewiantów były naprawdę dobrze zaprojektowane, wprost wyciągnięte z twórczości Lovecrafta. Tutaj panuje nuda, ale pewnie nie postawili na takie projekty postaci bo wiadomo dzieciaki.

Tak poza tym to mimo wszystko gratki dla MCU. Kiedy zaczynali nieśmiało od Iron Mana to mało kto się spodziewał, że tak się rozkręcą. Guardian of the Galaxy, a teraz Eternals. Comicvine podaje dane według których Ikaris lider grupy wystąpił tylko w 238 zeszytach, a  rekordzistą jest Sersi, która ma na koncie 460 zeszytów. Także postaci istotnie cholernie niszowe a dostają film. MCU pewnie ma takie zaufanie u publiki, że może sobie na takie rzeczy pozwolić.

« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Sierpień 2021, 00:07:46 wysłana przez Pan M »

Offline xanar

« Odpowiedź #654 dnia: Pt, 20 Sierpień 2021, 00:21:12 »
Na początku lat 90-tych Sersi była w Avengersach.
W Internetach mówią, że ten Shang-Chi lepszy niż Black Widow, tylko jakoś ani jednego ani drugiego nie bardzo mam ochotę oglądać, już prędzej tych Eterrnalsów

...

Jak się zaszczepisz, to już bankowo nikogo nie zarazisz. Tak na marginesie to wg danych z GUS'u s przed dwóch dni to bardziej niebezpieczny od tego wirusa jest nasz "wspaniały" rząd.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #655 dnia: Pt, 20 Sierpień 2021, 01:15:16 »
A tobie to co do tego? Nic, zajmij się może sobą.

A pozostając w temacie wątku. Dużo się czyta, jak to nowe produkcje MCU są nudne, niepotrzebne, na siłę, "to już nie jest prawdziwe MCU" (ciekawe tylko, że te same osoby piszące tak na forach po "Endgame", pisały tak samo po pierwszych "Avengers" w 2012 roku...), tymczasem jak do tej pory czwarta faza bardzo mnie kupuje i autentycznie czekam na kolejne rzeczy, czego nie powiedziałbym kilka ostatnich lat. Zapowiada się interesująco i trochę nietypowo jak na Marvela (tak wiem, że to tylko zwiastun, który można w dowolny sposób zmontować). Chętnie obejrzę.

Offline Pan M

« Odpowiedź #656 dnia: Pt, 20 Sierpień 2021, 02:32:19 »

A pozostając w temacie wątku. Dużo się czyta, jak to nowe produkcje MCU są nudne, niepotrzebne, na siłę, "to już nie jest prawdziwe MCU" (ciekawe tylko, że te same osoby piszące tak na forach po "Endgame", pisały tak samo po pierwszych "Avengers" w 2012 roku...), tymczasem jak do tej pory czwarta faza bardzo mnie kupuje i autentycznie czekam na kolejne rzeczy, czego nie powiedziałbym kilka ostatnich lat. Zapowiada się interesująco i trochę nietypowo jak na Marvela (tak wiem, że to tylko zwiastun, który można w dowolny sposób zmontować). Chętnie obejrzę.

Braci Russo już nie ma w MCU a każdy ich film to była czołówka tej franszyzy. Znam ludzi, którzy nie przepadają za superhero ale Winter Soldiera i Infinity War odebrali bardzo pozytywnie. Gotg vol 3 odłożone na 203 przez chore cyrki Disneya w związku z osobą Gunna.

Większość tego  co ma tzw 4 faza to po prostu wprowadzanie totalnie nowych marek/postaci. Jak ktoś kojarzy MCU z takimi postaciami jak Iron Man i Cap, którzy zresztą w komiksach tak samo byli częścią najbardziej klasycznego teamu to może czuć się obcy pośród tych wszystkich Eternalów. Jasne, wcześniej wprowadzano już Strange'a, Ant-mana etc, ale klasyczna ekipa ciągle gdzieś tam była. Sytuacja po Endgame jest bezprecedensowa i nie ma co tego porównywać do np. troszkę gorszego odbioru Age of Ultron.

Black Panther i Marvels meh. Oryginały nie należały do czołówki tego cyklu filmowego. Shang-Chi  no fajnie taki azjatycki BP  ::) Eternals trudno powiedzieć po zwiastunach co z tego będzie, ale nie nabiorę się na obietnice poważniejszego, bardziej wyważonego filmu  MCU, to nie jest film Russo ;)Ant-Man and the Wasp: Quantumania może zaskoczy, ale piszę to tylko dlatego Thor Ragnarok okazał się zaskakująco dobrą częścią trzecią, po dwóch pierwszych bardzo nijakich obrazach.

Poza tym MCU to są filmy formułki. Jakbym tego cyklu nie lubił to tak niestety jest. Co bardziej odważny, wychodzący wbrew prawidłom gatunku film superhero to nie jest MCU. Logan, Joker, Batmany Nolany, Deadpool, Spider-Man: Into The Spider-Verse. Ostatnio jaki film się chwali za bycie Rką i jazde bez trzymaki? Sucide Squad. Żeby nie było, nie widziałem jeszcze ale piszę jedynie o tym co słychać w eterze. Jeżeli brać pod uwage całkoształ gatunku a nie tylko ostatnie lata to Batmany Burtona, Superman Donnera i dwa pierwsze filmy o X-men od Foxa to też wręcz wyglądają jak kino autorskie na tle MCU robionego od jednego modelu.

Wracając do kwestii zachowawczości MCU, to do tej pory te filmy jak mogły odciągały uwagę od tej bardzo dobrze dobraną obsadą, sylwetkami postaci. Tutaj nam się serwuje totalnie nowe postaci i kluczowe jest to czy  "złapią" widzów na to coś.

Narzekania na MCU były zawsze. Najlepsi są ludzie, którzy nie mają nic przeciwko Star Wars, Indianie Jones, Back to the future, tonie akcyjniaków z Sylvkierm i Arninem ale MCU panie to oni już tego nie trawią co to, to nie. Jasne kwestia gustów, ale nie sądzę, żeby ktoś kto lubi przykładowo filmy z Jackiem Chanem był w skrajnie innej grupie docelowej co odbiorcy MCU. Człowiek nie jest taki stary, znajomi też, a czasem ich człowiek słucha i czuje się jak na zlocie geriatrii  ;D

sum41

• Gość
« Odpowiedź #657 dnia: Pt, 20 Sierpień 2021, 08:04:54 »

Bo i tak dalej bede zarazal i moge byc zarazony, patrz Izrael 65% (a bylo 38% wiec skutecznosc rosnie) ludzi w szpitalach to ludzie po dwoch dawkach (szczepinka daje mi gwarancje ze przejde lagodnie, w szpitalu....lagodnie to chyba powinno byc w domu ze smarkaniem i kaszlem w lozku) , grype przechorowalem i nikogo to jakos nie obchodzilo... Koniec bo admin wyrzuci☺

Czy dla Was tez Eternals sa jakos tak wyprani z kolorow, narzekano na DC a tutaj te kostiumy i krajobrazy slabe, oczywiscie niechce tu Power Rangers ale zlewa sie to eszystko.

Offline Dracos

« Odpowiedź #658 dnia: Pt, 20 Sierpień 2021, 08:20:35 »
Odnośnie tej fazy MCU to jakoś mam większą ochotę obejrzeć Eternals i Shang-Chi niż kolejny film ze znaną postacią jak np Spiderman. Te heheszkowanie to już zostanie na długi czas  dopóki zarabiają założoną w projekcie kasę nikt nie odejdzie od tego schematu w myśl zasady jeśli coś działa to po co to zmieniać.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #659 dnia: Pt, 20 Sierpień 2021, 08:30:17 »
Ciekawe czy Ikea dostala kase czy zgodzila sie na darmowa reklame choc ten stol widac slaby 😀