Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 288301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gazza

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #375 dnia: Cz, 28 Styczeń 2021, 08:23:44 »
Spoiler: PokażUkryj
Po cichu liczę, że ta konwencja sitcomu przejdzie szybko do klasycznego MCU bo wszystko wskazuje, że jest to jakaś forma projekcji/iluzji obstawiam przetrzymywanej gdzieś (laboratoria/baza SWORD?) Scarlet Witch (trauma i w konsekwencji destabilizacja psychiczna po stracie Visiona?).

Poza tym świetnie to zrobili.
Tak czy inaczej perłą dotychczasowych epizodów pozostaje dla mnie Wanda (Olsen) w kostiumie asystentki magika ;)  :P

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: Cz, 28 Styczeń 2021, 08:59:19 »
Jeszcze nie tak dawno myślałem, że jakże sławetne MCU na zawsze będzie kojarzyć mi się tylko i wyłącznie z filmem. Seriale w Kinowym Uniwersum Marvela? Panie, ,,dej Pan spokój"; kto by w ogóle zawracał sobie tym głowę?! A tu, proszę, przyszło zdziwienie niespodziewanie, gdy się okazało, że wizjoner współczesnego kina rozrywkowego, Kevin Feige, potrafi myśleć w materii MCU o serialach właśnie. Ha! "WandaVision" to dopiero początek wspaniałej popkulturowej podróży. Mało tego, nie zdziwiłbym się, gdyby medium małoekranowe sprawdziło by się dla tego Uniwersum na tyle, aby mówić tu o przewadze seriali nad filmami na przyszłość. A jeśli chodzi o "WandaVision": z oglądaniem tego serialu się... na razie wstrzymam. Wiadomo, że skoro my polscy widzowie doświadczamy tej produkcji, to w większości  doświadczamy jej w wiadomy sposób, przy czym nie mówię, że nie jest to nielegalne (należy wiedzieć i rozumieć to, co to pojęcie oznacza). Obejrzę ów serial, gdy pojawi się więcej dla niego epizodów; aż nie mogę się doczekać, gdy zanurzę się w jego treści - w licznych smaczkach, nawiązaniach, easter-eggach, i w końcu kreacjach postaci, które pokażą (mam nadzieję) swój pełny potencjał. Ha! I jeszcze jedno: premiera platformy streamingowej "Disney +" w Polsce spowoduje, że wszystko obejrzę jeszcze raz w tym skalowanym, solidnym 4K. Bang!

Na wszechpotężnego Doopa, taki plakat, w orientacji pionowej to ja rozumiem! Lekka inwestycja, w sam raz na mniejszą ścianę do pokoju, chociaż i tak miejsca coraz mniej... ;)

« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Styczeń 2021, 09:01:46 wysłana przez Michael_Korvac »

Offline Kielo

« Odpowiedź #377 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 20:05:48 »
Po cichu liczę, że ta konwencja sitcomu przejdzie szybko do klasycznego MCU bo wszystko wskazuje, że jest to jakaś forma projekcji/iluzji obstawiam przetrzymywanej gdzieś (laboratoria/baza SWORD?) Scarlet Witch

Dzisiejszy odcinek swietny. Duzo sie wyjasnia. Jesli czytales House of M to tez pomaga :D

Online Castiglione

« Odpowiedź #378 dnia: So, 30 Styczeń 2021, 09:59:42 »
Potwierdzam, że bardzo fajny odcinek. Niby wracamy do bardziej typowego MCU, ale po trzech odcinkach w mocnej konwencji taka zmiana jest dosyć odświeżająca i wydaje mi się, że potrzebna. Rozwija się ciekawie, jest potencjał na mocne rozwiązanie, a przecież przed nami jeszcze ponad połowa i wiele może jeszcze dojść. W ogóle to te odcinki lecą jak woda, już drugi raz się zdziwiłem, ze to już pora na premierę nowego.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 19:08:13 »
"WandaVision"... Na mroźne oblicze Jotunheimu! Ależ kusi to serialowe show, oj kusi we wszechmiar, aby zanurzyć się w tę wyjątkową rzeczywistość MCU tak wykwintnie tu wykreowaną. Aby obejrzeć w końcu ponoć rewelacyjne, praktycznie pod każdym względem, pełnoprawne widowisko serialowe MCU! Powiedzmy, że cierpliwości trochę w baku mam, żeby na serialowe ,,przygody" Wandy i Visiona nieco jeszcze poczekać. Cóż, sądzę, że zajadę na niej trochę tych ,,wirtualnych, fanowskich kilometrów" oczekiwania na rozpoczęcie watchingu tej milowej dla MCU serii! 

Przede mną jeszcze jakiś czas oczekiwania - to raczej kwestia psychologiczna plus nadłożenie niektórych planów nad inne. W międzyczasie delektuję, ba, wręcz karmię swego fanowsko-geekowskiego głoda informacjami z planu zdjęciowego "Thor - Love and Thunder". Dowiedzieć się można m.in., że:

,,(...)Grany przez Hemswortha superbohater wraca do formy... i jest większy niż kiedykolwiek. Widzimy to doskonale dzięki kompletnie nowemu kostiumowi, który odsłania umięśnione ręce aktora. Co prawda, Chris Hemsworth musiał zwiększyć masę mięśniową do kolejnej roli Hulka Hogana, ale najwyraźniej Taika Waititi postanowił to wykorzystać w superprodukcji Marvela."

Jest dobrze! Keep calm and take it easy... ;)

« Odpowiedź #380 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 19:17:43 »
fajnie jakby się wyjaśniło co się stało z tym Kraglinem. Chłop wsiadł na statek pod koniec Strażników Galaktyki 2, a w Infinity War już go gdzieś wymiotło. Strzelam że gdzieś wysiadł po drodze, ale dobrze będzie się dowiedzieć co tam się zadziało.

Offline death_bird

« Odpowiedź #381 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 20:39:27 »
Pewnie załatwiał sobie w międzyczasie świadectwo pracy. W końcu zmienił statek, kapitana.
O emeryturę trzeba dbać. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: So, 06 Luty 2021, 14:12:45 »
I jak fani, komiksomaniacy, i serialowi z gatunku sci-fi nerdzi, oglądacie z zapałem małoekranowe cudeńko "WandaVision"? Jak pisałem wyżej, jeszcze za watching tej produkcji się nie zabrałem... Przymierzam się od dłuższego czasu do tej fanowskiej powinności, ale z czasem sądzę i na to przyjdzie odpowiedni moment.

Kraglin, z tego co słyszałem ma mieć stałe miejsce w ekipie... Nowych Strażników Galaktyki, jeśli tak nazwać by można modyfikację składu Guardiansów, do których dołączyć można by Thora /BroThora, Nebulę, no i Kraglina. Ciekawe jest to jak bardzo odrębnym od "Guardians of the Galaxy vol.3" dziełem będzie obraz Wattsa: "Spider-Man 3". Skoro filmy te zamieszkują to samo Uniwersum, a właściwie to Multiversum, to jak wydarzenia w nich zaprezentowane będą do siebie podobne? Może pojawi się nowe zagrożenie dla całego MCU, które w tych produkcjach będzie przez ich bohaterów wspominane... Ciekawe barwy piszą się przyszłości Kinowego Uniwersum Marvela.

Offline nori

« Odpowiedź #383 dnia: So, 06 Luty 2021, 17:13:48 »
Jak wrażenia po 5 odcinku WandaVision? Fanserivs wspiął się na wyżyny. No i mamy pierwsze...

...wykorzystanie odkupienia praw od Foxa. Nawiązanie bardzo intrygujące, ciekawe, jak to wszystko się rozwinie.

Offline misiokles

« Odpowiedź #384 dnia: So, 06 Luty 2021, 18:45:14 »
Akurat fanservisu jest tu mało - biorąc pod uwagę ile fanowskich teorii idzie do kosza z każdym odcinkiem (where's Mefisto?) - to rzekłbym, że twórczy idą własną wizją.

Offline nori

« Odpowiedź #385 dnia: So, 06 Luty 2021, 21:39:09 »
Hm, teorie teoriami, ale jednak w tym serialu jest od groma nawiązań do poprzednich filmów i komiksów. I to momentami bardzo ciekawych i subtelnych.

« Odpowiedź #386 dnia: So, 06 Luty 2021, 23:32:17 »
ta scena z piątego odcinka to jedna z lepszych rzeczy jakie przytrafiły się ostatnim czasie w MCU. nie to, żeby cokolwiek się działo po tych wszystkich obsuwach ;) aż żałuję że przeczytałem spojler przed obejrzeniem odcinka bo chyba by mnie wyrwało z kapci.

pierwsze trzy odcinki - dało się obejrzeć z umiarkowanym zaciekawieniem. czwarty rozkręcił serię, piąty narobił smaka na więcej. czekam z niecierpliwością.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #387 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 18:39:08 »
Po odcinku 4 i 5 mogę powiedzieć bez wahania, że poziom serialu (i tak bardzo wysoki) tylko wzrasta. Konwencja sitcomu przeplata się już z tradycyjnym, "realnym" światem jaki znamy z MCU, dzięki czemu można obserwować obie strony tej szarady, a co najbardziej niezwykłe - spoglądając na świat sitcomowy oczyma obserwujących to wszystko agentów S.W.O.R.D. wiemy dokładnie tyle samo, co oni, więc czujemy się całkowicie tak jak oni. To, jak twórcy prowadzą całą tę historię zasługuje na uznanie - plączą wątki, rzucają tropy i rozbudzają chęć na więcej. Zaryzykuję - takiego igrania z widzem jak dotąd w telewizji istotnie nie było. To wszystko to znajome MCU, ale serwowane w sposób pokazujący, że w tym uniwersum drzemie jeszcze sporo potencjału, a twórcy doskonale wiedzą, jak to wykorzystać. Tak jak Iron Man ustanawiał podwaliny pod start całości, tak WandaVision ustanawia powoli grunt na nowe otwarcie - 4 fazę, której rozpoczęcia nie można przegapić. Wyśmienity serial i znakomita koncepcja, która w telewizyjnym formacie zyskuje dużo więcej, niż gdyby zmontować ją w całość i puścić do kin jako film.

A finał 5 odcinka... jak żyję, takiego zagrania nie widziałem w żadnym serialu, a trochę ich już oglądałem. Mind-blower całkowity, który wyrywa szczękę i rozrzuca zęby po pokoju. To nawet finał 2 sezonu Mandalorianina nie spowodował takiego uderzenia, przynajmniej w moim przypadku.

Oczywiście, finalnie może się okazać, że to nie jest Quicksilver z uniwersum X-Men, a jedynie kolejny aktor w spektaklu Wandy (lub kogoś, kto nią steruje - bo to coraz bardziej prawdopodobne) podający się za jej brata, a zatrudniając Evana Petersa twórcy tylko puszczają solidne oczko do widza. Wówczas siła rażenia będzie dużo mniejsza, bo całość sprowadzi się jedynie do prostego fanserwisu. Ale jak na dzisiaj - wyobraźnia fanów Marvela jest nadmuchana do granic możliwości :)

« Ostatnia zmiana: Nd, 07 Luty 2021, 18:40:56 wysłana przez Jaxx »

« Odpowiedź #388 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 22:04:33 »
to ja dorzucę kolejną bombę. spojlerowa fotka z redditowego r/marvelstudiosspoilers, kilkukrotnie już była zdejmowana na życzenie właściciela praw autorskich. może to być legitny wyciek a może być fejk - dla mnie za grube żeby było prawdziwe. no ale przekonamy się za kilka odcinków :)

Dla odważnych:

Offline Pan M

« Odpowiedź #389 dnia: Śr, 24 Luty 2021, 20:31:33 »
Już jest pierwszy teaser trzeciego pajączka