Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 287582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pan M

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #1530 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 18:15:32 »
Tylko  opóźnienie filmu o Avengers to nie jest jakaś super mądra decyzja, bo od ostatnich Avengers w pierwotnym roku premiery Kangs Dynasty minie 6 lat a przesunięcie do 2028 roku da aż prawie dekadę. Co jak co ale Avengers to zawsze był flagowy statek mcu, bez nich właśnie mcu zdaje się tkwiące w pół letargu. Co innego, że ostatnia faza jakoś z tyłka wprowadzała postaci bez kompletnego crossowania się z resztą. Np o eternals dalej nikt nic nie wie. Za to w poprzednich fazach mieliśmy przed Avengers spotkanie Starka i Black Widow, Thora z Clintem Bartonem, potem było Avengers 2.5 w postaci Civil War czy krótki występ Falcona w Ant-manie.

Teraz każda postać raczej siedzi w swojej bance, nie ma interakcji między markami jw takiej skali ak poprzednio.Owszem są wyjątki np Wong ma występ w She - Hulk, ale weźcie porownajcie sobie zabieg który wprowadza postać jakiejś imprezowej paniusiu do debiutu Spidera i black panthera w Civil war. Oni de facto zmarnowali tyle seriali i filmów bez fajnego przeplatania się jak poprzednio dając w zamian takie gowno, że głowa mała. Do tego natrzepanie wątków w takiej ilości, które chyba przebijają Infinity sagę a trzeba to kiedyś splesc. Tva, bogowie z poza mitologii nordyckiej, Kang, Eternals itd.
Może też być tak, że ten sam schemat filmów wychodzi już ludziom bokiem i wręcz nim rzygają i żadnej tendencji zwyżkowej nie będzie dopóki mózg Kevin nie ogarnie, że bez względu na częstotliwośc filmów i seriali to formula się już wyczerpała.
;) Idąc tym tokiem możemy powiedzieć, że i "Shazam. Gniew Bogów" jest od dawna promowany, a w jego ujęciu przeważa opinia, że promocji nie ma.
Przy mojej pełnej sympatii do Dc to porównywanie Mcu do Dc w kinie to jednak nie to. Mcu wypracowało sobie fanbase w kinie przy, którym Dc nawet nie tyle stoi co chociaż leży bok. Status w komiksowie, kreskówkach etc. pomijam bo to zupełnie inna bajka. Też jeszcze inną sprawą jest, że mcu chyba zaczyna męczyć ludzi ale Dc nie miało w kinie nawet swojego peaku analogicznego do złotej ery mcu.  Mam nadzieję, że kadencja Gunna to zmieni.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Marzec 2023, 19:06:52 wysłana przez Pan M »

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1531 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 19:18:28 »

Taki myk, taki easter egg z "Wakanda Forever" (drugi seans z kolei). Scott Lang i ta jego autobiografia - kto widział tę scenę z "Kwantomanii", z początku: Lang, Biblioteka, specyficzna publiczność, wieści o córce, która narozrabiała etc. - ten wie, o co chodzi. Dziwna wstawka w filmie o Czarnej Panterze. Przynajmniej wiemy, że Namor, oprócz cholernie dobrego ,,origin story", to mutant
Spoiler: PokażUkryj
, być może pierwszy w historii MCU, tak jakby oficjalnie - nie sądzę, aby morska wersja Wibranium sama z siebie wywołała taką specyficzną mutację u Namora; jedynie ekstrakt z Wibranium, czy jakieś włókno, które było podane matce Namora, gdy była z nim w ciąży, tylko aktywowało uśpiony w jego organizmie ,,gen X".

Offline Kyms

« Odpowiedź #1532 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 18:41:39 »
Przy mojej pełnej sympatii do Dc to porównywanie Mcu do Dc w kinie to jednak nie to. Mcu wypracowało sobie fanbase w kinie przy, którym Dc nawet nie tyle stoi co chociaż leży bok. Status w komiksowie, kreskówkach etc. pomijam bo to zupełnie inna bajka. Też jeszcze inną sprawą jest, że mcu chyba zaczyna męczyć ludzi ale Dc nie miało w kinie nawet swojego peaku analogicznego do złotej ery mcu.  Mam nadzieję, że kadencja Gunna to zmieni.
Nie porównuję MCU z DC pod kątem filmów kinowych tylko stopniu promocji konkretnych projektów.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1533 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 17:14:14 »
Kolejny ciekawski, w stylu ,,What if... ?", myk w tym wątku, dotyczący MCU. I to ,,myk", który kurnia balans przedstawi pewną ,,możliwość" kreacji całego dużego wątku i motywu cholernie ważnej postaci dla Kinowego Uniwersum Marvela. I ten fanfikowy materiał, i to solidnie zmontowany, przedstawiać ma postać Thanosa właśnie, głównie to jego ,,destiny", do którego miał dążyć (co w MCU na swój sposób stało się faktem), tą jego nieokiełznaną moc jako nadludzko zawziętego apodyktycznego tyrana. Ten Thanos z filmiku mógłby być dobrą opcją dla filmowej w kategorii 18+ wersji tej postaci z świata Marvela, albo dla któregoś odcinka z drugiego sezonu "What if... ?", który zapowiadany jest na 2024 albo 25 rok.

Po prostu, to Thanos powinien zrobić na początku, a nie jakieś tam pitu-pitu. :o 8) 8)

Nie wiem jak bardzo wiarygodnym źródłem informacji, które miałyby okazać się prawdą lub częściową prawdą, dotyczących popkultury, a zwłaszcza segmentu premier filmowych, serialowych i growych jest serwis "Screenrant", ale znalazłem na nim pewną informację, która aż kusi aby w kontekście premiery "The Marvels" okazała się prawdą. Otóż w filmie tym ma pojawić się... Uwaga, werbleeee!: Rogue. Czlonkini X-Men była by pierwszym poważnym przedstawieniem czy też kreacją Mutantów w MCU. W "The Marvels" Rogue stanowiła by antagonistkę (ale taką bardziej do ugłaskania), dla zespołu głównych bohaterek: kradła by im moce i wykorzystywała by to na swoją korzyść. Miało by to rozgrywać się w tym momencie na głównej osi czasu głównej Ziemi w MCU, gdy Rogue nie było by w Szkole dla Uzdolnionych Mutantów Xaviera. Słuchy idą - ale to z innego źródła niż ta strona - że w "The Marvels" ma pojawić się od 2 do 5 nowych dla MCU posiadaczy genu X. Że niby jakieś ,,konotacje" mają się zaznaczyć bohaterek (?)z marvelową formą Gwiezdnych Piratów, i że ci piraci to też byliby mutanci. Hmmm, ciekawe to wszystko się zaczyna robić.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1534 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 19:27:15 »
StageCraft aż prosi się o wtargnięcie do procesu produkcyjnego filmów MCU!
W MCU w zasadzie dosyć późno zaczęto wykorzystywać tą technikę.
Pierwszy film MCU z niej korzystający to Thor z 2022 roku, kręcony pewnie rok wcześniej.

Inne produkcje wykorzystywały już w 2016 ten cały "Volume" (nazewnictwo z behind the scenes ww. Thora).
https://en.wikipedia.org/wiki/StageCraft#Productions_using_StageCraft

Z tym że to nie zastępuje CGI, jeśli macie wiedzę to mnie poprawcie, 'moim okiem' są dwa główne cele - aby aktorzy mieli 'łatwiej', w zasadzie nie tylko aktorzy, a każdy w ekipie, niby od dłuższego czasu wstępna postprodukcja jest wykonywana live, ale to wszystko odbywa się w ramach 'podglądu' (czyli na ekranie, np. reżyser może zobaczyć tło CGI w konkretnym ujęciu kamery), nie ma porównania z takim kompletnym planem z uproszczonym CGI w tle; poza tym kwestia "key", czyli wycinania postaci/elementów kadru z pierwotnego ujęcia dla podmiany np. tła na CGI, i to niekoniecznie ułatwienie w tym konkretnym zakresie (bo obecne możliwości chociażby 'domowego' After Effects pozwalają na szybkie i dokładne 'wycinanie'), ale w zakresie oświetlenia - cała korekcja kolorów aby to co zostało nakręcone kamerą pasowało do stworzonego CGI, kolorystycznie, ilością światła, odbiciami, szczególnie problematyczne na krawędziach itp., to wszystko upraszcza taki 'świecący się' plan. To takie dla mnie oczywiste zalety jakie widzę na tzw. pierwszy rzut oka, jestem pewien że można znaleźć całe opracowania odnośnie wad i zalet tej techniki vs 'tradycyjny' green screen.

Wracając do początku poprzedniego akapitu - nie zastępuje to CGI wykonywanego w postprodukcji, co niestety jest widoczne szczególnie w tym Thorze, mam wrażenie że tak źle miejscowo wyglądała tylko Czarna Wdowa z 'czasów' głębokiej pandemii... Także ograniczanie zakresu prac nie oznacza, że to co zaoszczędzono przeznaczane jest na elementy niedopracowane wcześniej, po prostu zmniejsza się workload postprodukcji.

« Odpowiedź #1535 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 12:32:05 »
Krąży niepotwierdzona plotka że Jonathan Majors, znany także jako Kang, został dzisiaj aresztowany w Nowym Jorku. Rzekomo zaatakował swoją partnerkę w taxi. Sam podejrzany twierdzi że to jakieś nieporozumienie.

https://www.tmz.com/2023/03/25/jonathan-majors-arrested-assault-woman-nyc-new-york/

Offline Kandor

« Odpowiedź #1536 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 12:40:19 »
Krąży niepotwierdzona plotka że Jonathan Majors, znany także jako Kang, został dzisiaj aresztowany w Nowym Jorku. Rzekomo zaatakował swoją partnerkę w taxi. Sam podejrzany twierdzi że to jakieś nieporozumienie.

https://www.tmz.com/2023/03/25/jonathan-majors-arrested-assault-woman-nyc-new-york/
Czemu plotka? To fakt i tyle.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1537 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 13:16:28 »
Może to jakiś inny Kang.

Może fakt, a może nie fakt (nie wykluczam). Kiedyś też ktoś mógł uznać za fakt, że Johnny Depp znęcał się nad Amber Heard.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1538 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 13:30:59 »
Może to jakiś inny Kang.

Może fakt, a może nie fakt (nie wykluczam). Kiedyś też ktoś mógł uznać za fakt, że Johnny Depp znęcał się nad Amber Heard.
Ej, ale może czytajmy ze ZROZUMIENIEM, dobrze? Kolega napisał, że krąży plotka o ARESZTOWANIU aktora, a ja mu na to, że to fakt (informacja potwierdzona w ciągu 24h przez różne źródła). Ty piszesz o już o kwestii WINY aresztowanego aktora. Ja tej kwestii w ogóle nie poruszyłem, więc nie widzę sensu z odnoszeniem się do sprawy Deppa bo to są dwie różne sprawy. Istnieje różnica między potwierdzonym zdarzeniem (aresztowanie, udzielenie wywaiadu do prasy, toczący się proces sądowy) a zdarzeniem, którego rzeczywistego przebiegu nie można (czasem nigdy) na 100% potwierdzić, szczególnie przy rozbieżności relacji uczestników/świadków tego zdarzenia , a przy jednoczesnym braku innych dowodów jego przebiegu, w szczególności w postaci zapisu audio-wizualnego.
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Marzec 2023, 13:41:30 wysłana przez Kandor »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1539 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 13:57:52 »
Winny czy niewinny, w każdym wypadku w tej taksówce zakończyła się kolejna faza MCU :-X
Ale żarty na bok - 'życiorys' aktora mnie nie interesuje, a recast nie jest dla Marvela problemem, zwłaszcza że teraz prosto mogą podmienić na jakiegokolwiek innego Kanga z alternatywnego świata, ew. założyć mu hełm w stylu SW, albo od razu 100% CGI postać, bo przecież nigdy nie wiadomo czy nie będzie trzeba aktora za chwilę cancelować...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1540 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 14:11:03 »
Co za problem, powiedzą że to wariant i tyle.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1541 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 14:24:00 »
Winny czy niewinny, w każdym wypadku w tej taksówce zakończyła się kolejna faza MCU :-X
Ale żarty na bok - 'życiorys' aktora mnie nie interesuje, a recast nie jest dla Marvela problemem, zwłaszcza że teraz prosto mogą podmienić na jakiegokolwiek innego Kanga z alternatywnego świata, ew. założyć mu hełm w stylu SW, albo od razu 100% CGI postać, bo przecież nigdy nie wiadomo czy nie będzie trzeba aktora za chwilę cancelować...
Eee, no taa, normalnie bym się zgodził, dobry recast nie jest zły (nawet gdy trzeba recastować uzdolnionego aktora) ale jak się zobaczyło sceny po napisach w trzecim Ant-Manie [SPOILERY] gdzie widzimy zatrzęsienie Kangów/Mejdżorsów w jednej i jednego z głównych bohaterów drugiego sezonu "Lokiego" w drugiej i się teraz pomyśli o przewesołej perspektywie takiego recastu, to normalnie szczena opada :-)

Offline Koalar

« Odpowiedź #1542 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 14:36:24 »
Ej, ale może czytajmy ze ZROZUMIENIEM, dobrze? Kolega napisał, że krąży plotka o ARESZTOWANIU aktora, a ja mu na to, że to fakt (informacja potwierdzona w ciągu 24h przez różne źródła). Ty piszesz o już o kwestii WINY aresztowanego aktora. Ja tej kwestii w ogóle nie poruszyłem, więc nie widzę sensu z odnoszeniem się do sprawy Deppa bo to są dwie różne sprawy. Istnieje różnica między potwierdzonym zdarzeniem (aresztowanie, udzielenie wywaiadu do prasy, toczący się proces sądowy) a zdarzeniem, którego rzeczywistego przebiegu nie można (czasem nigdy) na 100% potwierdzić, szczególnie przy rozbieżności relacji uczestników/świadków tego zdarzenia , a przy jednoczesnym braku innych dowodów jego przebiegu, w szczególności w postaci zapisu audio-wizualnego.

Rozumiem, myślałem, że odnosisz się do całości posta (zacytowałeś cały), w którym po informacji o aresztowaniu są informacje, że rzekomo coś się stało. Uznałem, że plotka to cały opis (aresztowanie + atak) i w zasadzie dalej tak rozumiem tamten wpis.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1543 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 14:42:42 »
Jesli jego partnerka byla tez tego samego koloru skory to byl to atak rasitowski? Moze poczul sie kobieta a widomo o sprzeczke dwoch kobiet latwo :)

Spoko Kevin wszystko zalatwi, moze nawet Flash z DC przybedzie i wymarze to z multiversum - przeciez w Marvelu/Disneyu wszystko jest  piękne i idealne :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #1544 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 14:42:51 »
"Krąży niepotwierdzona plotka że Jonathan Majors, znany także jako Kang, został dzisiaj aresztowany w Nowym Jorku." - to zdanie mówi tylko o aresztowaniu. Fakt aresztowania potwierdzono. Napisali już o tym nawet na Wikipedii https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Majors. Bez urazy, ale jak kto co rozumie, jak kto co odczytuje, to już jego sprawa i jego procesów myślowych :-) Jednak idąc logicznym tokiem rozumowania pewne komunikaty odczytuje się wprost tak, jak nakazuje ich konstrukcja.
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Marzec 2023, 14:48:33 wysłana przez Kandor »