Autor Wątek: Joker [SPOILERY]  (Przeczytany 53432 razy)

Offline isteklistek

Odp: Joker [SPOILERY]
« Odpowiedź #285 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 13:20:31 »
Tomasz Raczek robi niesamowite fikoły logiczne, aby jakoś ten film obronić. Jego zdaniem za kilka lat ten film stanie się kultowy.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #286 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 14:19:42 »
Ja nie wiem co niektórych boli ten musical. W pierwszym Jokerze też jest sporo piosenek. I nawet te same zostały użyte w sequelu. Różnica tylko taka, że tam nie śpiewali głowni bohaterowie. Poza tym to nie jest tak, że śpiewają non stop. Początek i koniec jest tradycyjny, a w środku, pomiędzy piosenkami też są normalne sceny.

Musical idealnie pasuje do stylistyki pierwszego filmu, klimatu ówczesnych czasów, niestabilnej psychiki Arthura, a także jego wizerunku scenicznego.

Osobiście oceniam na 8/10

Ale helloł, są same korzyści. Przecież był problem - trzy uniwersa Batmana na dużym ekranie. Teraz problemu nie ma, bo zostały tylko dwa (trylogii na szczęśnie nie będzie). James Gunn w sumie zadowolony, bo Joker zmielony. Teraz tylko musi rozwiązać problem The Batman i jego położenia w DCU.

Nie wiem z czego tu się cieszyć. Jedne, znakomite filmy zostały zaorane, a Ty jeszcze chcesz, żeby Gunn położył łapy na znakomitym Reevesverse i wciągnął to do jakiegoś przeciętnego uniwersum. Meh.

Offline Adolf

« Odpowiedź #287 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 15:14:34 »
Nie wiem z czego tu się cieszyć. Jedne, znakomite filmy zostały zaorane, a Ty jeszcze chcesz, żeby Gunn położył łapy na znakomitym Reevesverse i wciągnął to do jakiegoś przeciętnego uniwersum. Meh.

Jest świetna podbudowa. Podwaliny uniwersum na takim czymś to sukces. Nie podoba się? Ma powstać drugi, Batman, który niekoniecznie dorówna osiągnięciom Reevesa? Według mnie taki układ byłby idealny. Matt dba o kawałek uniwersum wokół Gotham, a James Gunn pożycza sobie Patinsona do innych filmów. Joker już nie zawadza. Przyjdzie nowy, ciekawszy.

Offline Pan M

« Odpowiedź #288 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 16:10:29 »
Guun jeszcze nie pokazał filmów z nowego uniwersum.. a już są przeciętne ???

Po Gotg i Squadzie jestem spokojny o gunnversum, ale widzę że na chłopa jest na takim Facebooku prowadzony regularny hejt przez szczególnie psychofanow Snydera.

Jak coś to nic Ci nie implikuje Zakrza, tylko pisze o swoich obserwacjach.

Btw Batman Pattisona ma sobie istnieć jako inny świat w multiwersum bodaj i tyle.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 16:17:27 wysłana przez Pan M »

Offline michał81

« Odpowiedź #289 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 18:58:37 »
Podejrzewam, że reżyser Jokera nie jest wcale tak upośledzony umysłowo jak nam się wydaje. Możliwe, że to był sabotaż. Niewykluczone, że nie chciał robić sequela, a studio go zmuszało, więc sobie postanowił zażartować z wytwórni i widzów. Czekam aż się przyzna.
Zamiast domysłów proponuje poczytać kto stoi za tym filmem. Studio nie zmuszało reżysera, pomysł wyszedł od aktora, a reżyser tylko dopilnował aby nikt im się nie mieszał.

Dla mnie film świetny. Meta komentarz reżysera do części pierwszej pokazujący o czym tamten film był, a czego nie rozumieli odbiorcy. Coś jak Mesjasz Diuny dla samej Diuny, którego Franka Herberta specjalnie napisał, bo czytelnicy nie zrozumieli pierwowzoru.

« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 20:13:29 wysłana przez michał81 »

Offline Zakrza

« Odpowiedź #290 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 19:06:52 »
Jest świetna podbudowa. Podwaliny uniwersum na takim czymś to sukces. Nie podoba się? Ma powstać drugi, Batman, który niekoniecznie dorówna osiągnięciom Reevesa? Według mnie taki układ byłby idealny. Matt dba o kawałek uniwersum wokół Gotham, a James Gunn pożycza sobie Patinsona do innych filmów. Joker już nie zawadza. Przyjdzie nowy, ciekawszy.

Gdyby Reeves rzeczywiście czuwał nad swoim zakątkiem, byłbym zadowolony i popierałbym takie rozwiązanie. Tylko jakoś nie widzę uniwersum Battinsona z innymi superhero.

Guun jeszcze nie pokazał filmów z nowego uniwersum.. a już są przeciętne ???
Wiesz, na podstawie obserwacji i logiki można przewidzieć pewne wydarzenia. Np. jak postawisz kostkę lodu w cieple, to się roztopi, a kiedy mocno kogoś uderzysz, z dużą dozą prawdopodobieństwa go zaboli i albo się skuli albo Ci odda.

Ale jesteśmy w stanie przewidywać też dużo bardziej skomplikowane procesy, jak np. pogoda czy zachowanie dużej grupy ludzi w określonych sytuacjach. To nie jest wróżenie z fusów albo szklanej kuli.

Na podstawie przesłanek jakie posiadam, trudno mi sobie wyobrazić nowe uniwersum na poziomie wyższym niż przeciętne.
1. Drugie i trzecie GotG to taka padaka, że wątpię, żeby coś spod pieczy Gunna wyszło dobrze.
2. Ja już widziałem poprzednie próby tworzenia filmowego uniwersum DC. Poddałem się po Just Cię League czy tam Wonder Woman.
3. Po porażce drugiego Jokera wątpliwe, żeby WB pozwalało na jakieś autorskie pomysły. Dostaniemy "bezpieczne" rozwiązania fabularne, żeby zarobić miliardy monet. A zatem nudne i przewidywalne.
4. Czy w dzisiejszych czasach są w stanie przedstawić coś świeżego? Dostaniemy siódmą wersję Supermana, 12tą Batmana i 14tą Jokera. Meh.

Istnieje jednak cień szansy, że się mylę i dostaniemy jednak coś dobrego. Chciałbym, żeby tak się stało.

Offline Adolf

« Odpowiedź #291 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 20:03:07 »
Gdyby Reeves rzeczywiście czuwał nad swoim zakątkiem, byłbym zadowolony i popierałbym takie rozwiązanie. Tylko jakoś nie widzę uniwersum Battinsona z innymi superhero.

James Gunn chciałby oddzielnie zrobić uniwersa Batmanowe, ale naciska na niego Zaslav. Szef WB myśli typowo pod generowanie kasy i oszczędzanie. I tutaj akurat to wcale nie jest głupie. Batman Patinson się przyjął, teraz Pingwin prezentuje świetny poziom. Po co więc tworzyć kolejnego Batmana? Mamy już championa na wysokim poziomie. A robić dwóch Batmanów w kinie? Po co? Czuję, że uniwersum Matta Reevesa będzie częścią DCU. Jak dla mnie, póki jest swoją oddzielną piaskownicą, to jest spoko. W Marvelu każdy film jest do siebie podobny. W DC tak nie musi być. Batman może być poważny i z poziomu ulicy. Nie trzeba z niego robić komedii familijnej. Fani MCU powoli dorastają i będą chcieli czegoś poważniejszego. Już widzę zachwyty młodego pokolenia nad obrazami z naszego dzieciństwa (Kruk, Blade). Komediowa papka powoli jest w odwrocie.

Jarałeś się niedawno Strażnikami Galaktyki trójką. Ja nie. Dlatego, że choć czuć w nich Gunna, to są kolejnym z filmów Marvela, robionych schematem na jedno kopyto. Za to Peacemaker... Tam Gunn pokazał swoją wizję i było to doskonałe. Gunn chce zawsze przedstawiać superbohaterów w przyziemny sposób i to mu nieźle wychodzi. Dlatego nowy Superman zakłada buty i ma psa. To nie będzie Bóg Wśród Ludzi, a bardziej człowiek próbujący się wpasować, żeby nie wyjść na creepa i wyrzutka.

Offline michał81

« Odpowiedź #292 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 20:12:26 »
@Adolf koncept na nowego Batman w uniwersum jest całkiem inny niż ten którego stworzył Reeves i który nie pasuje do tej większej całości. Nie bez powodu Batman ma mieć syna, nie bez powodu jest tworzony film o Supergirl.

Gunn chce zawsze przedstawiać superbohaterów w przyziemny sposób i to mu nieźle wychodzi. Dlatego nowy Superman zakłada buty i ma psa. To nie będzie Bóg Wśród Ludzi, a bardziej człowiek próbujący się wpasować, żeby nie wyjść na creepa i wyrzutka.
Proponuje przeczytać wywiady z Gunnem skąd pomysł na Krypto w filmie. W ogóle nie ma nic wspólne z tym co piszesz. A sama historia jest naprawdę urocza.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 21:59:20 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #293 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 20:23:22 »
@Adolf koncept na nowego Batman w uniwersum jest całkiem inny niż ten którego stworzył Reeves i który nie pasuje do tej większej całości. Nie bez powodu Batman ma mieć syna, nie bez powodu jest tworzony film o Supergirl.
Proponuje przeczytać wywiady z Gunnem skąd pomysł na Krypto w filmie. W ogóle nie ma nic wspólne z tym co piszesz. A sam historia jest naprawdę urocza.

Ty nie rozumiesz co ja piszę. Co chwilę Ci to ktoś wypomina, że nie rozumiesz, jak zauważyłem. Zakrzy właśnie to piszę, że Gunn swoje, ale Zaslav i jego naciski sprawią, że trzeba będzie iść na kompromisy, a wcale na tym źle się nie wyjdzie. Oczywiście, Gunn ma swoją wizję i będzie musiał ją trochę przepisać. Jednak mamy gotowego Batmana - to olewamy go i robimy nowego?

Offline Pan M

« Odpowiedź #294 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 20:27:58 »
Ale jak ten Revvsowy gacek pasuje do komiksowego Gunna? Joker Phoenixa przez jego pretekstowa komiksowosc i brutalną przyziemność by jeszcze bardziej nie pasował. Koncepcja musi być spójna.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 20:30:25 wysłana przez Pan M »

Offline Adolf

« Odpowiedź #295 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 20:37:42 »
Ale jak ten Revvsowy gacek pasuje do komiksowego Gunna? Joker Phoenixa przez jego pretekstowa komiksowosc i brutalną przyziemność by jeszcze bardziej nie pasował. Koncepcja musi być spójna.

W Marvelu tak myślą, dlatego każdy film to papka, komedia familijna. W DC każdy bohater może mieć swój oddzielny gatunek. Nawet rzekomy horror w Marvelu to komedia.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #296 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 20:40:47 »
Jarałeś się niedawno Strażnikami Galaktyki trójką.
Mylisz mnie z kimś. Od początku twierdziłem, że to paździerz.

Już widzę zachwyty młodego pokolenia nad obrazami z naszego dzieciństwa (Kruk, Blade).
Przy okazji remake'u obejrzałem też pierwszego Kruka. To nie jest żadne wybitne dzieło. Taki średniak. Swoją kultowość zawdzięcza jedynie pierwowzorowi i śmierci Brandona. Blade'a widziałem ostatnio jakieś 20 lat temu, więc niewiele pamiętam, ale to też raczej nie jest jakieś arcydzieło.

Komediowa papka powoli jest w odwrocie.
A to niby na jakiej podstawie twierdzisz? Deadpool to nie jest komediowa papka? Joker nią jest?

Offline michał81

« Odpowiedź #297 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:19:40 »
Ty nie rozumiesz co ja piszę.
Dobrze rozumiem. Opierasz wszystkie swoje wypowiedzi na jakiś plotkach, które nie muszą być prawdą, ignorując oficjalne wywiady których udzielają twórcy.

Offline Adolf

« Odpowiedź #298 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:31:53 »
Mylisz mnie z kimś. Od początku twierdziłem, że to paździerz.
Przy okazji remake'u obejrzałem też pierwszego Kruka. To nie jest żadne wybitne dzieło. Taki średniak. Swoją kultowość zawdzięcza jedynie pierwowzorowi i śmierci Brandona. Blade'a widziałem ostatnio jakieś 20 lat temu, więc niewiele pamiętam, ale to też raczej nie jest jakieś arcydzieło.
A to niby na jakiej podstawie twierdzisz? Deadpool to nie jest komediowa papka? Joker nią jest?

Nie mylę. Powiedz że zmieniłeś zdanie i nie będziemy musieli się bawić w wklejanie screenów :)

Serio nie widziałeś wcześniej Kruka? Powaga? To tak jakbyś napisał, że Mrocznego Rycerza nie widziałeś. Ten film współcześnie może trochę śmieszyć, ale w epoce 00 to jeden z wielkich obrazów.

A Blade... OMG. Czy Ty dzieciństwa nie miałeś? :P Obok SM i X-Men to było dzieło, co budowało cały gatunek na wielkim ekranie. Daj spokój, co Wy tam na tym Avalonie tylko komiksy, filmów nie oglądaliście? Nowy Deadpool właśnie uhonorował Blade'a, szkoda że ta referencja Ci nie weszła.

DiW to komediowa papka, ale wzbogacona materiałami dla starszych widzów i potężną, multiwersalną fanbazą. Dlatego nie skończył jak pozostałe obrazy typu Marvels i Ant-Man 3.

Dobrze rozumiem. Opierasz wszystkie swoje wypowiedzi na jakiś plotkach, które nie muszą być prawdą, ignorując oficjalne wywiady których udzielają twórcy.

Ja tu z Zakrzą o jednym, a Ty mi o drugim. Czytałeś jakieś fajne wywiady, to podziel się z nami linkami. Ubogacisz nas i wszyscy będziemy szczęśliwi.

Offline michał81

« Odpowiedź #299 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:57:51 »
Ja tu z Zakrzą o jednym, a Ty mi o drugim. Czytałeś jakieś fajne wywiady, to podziel się z nami linkami. Ubogacisz nas i wszyscy będziemy szczęśliwi.
Masz tu przytoczoną wypowiedź Gunna skąd pomysł na Krypto, którego jak widać nie miało być w filmie:

Repost James Gunn - Krypto arrives on screens in Superman this summer. Krypto was inspired by our dog Ozu, who we adopted shortly after I started writing Superman. Ozu, who came from a hoarding situation in a backyard with 60 other dogs & never knew human beings, was problematic to say the least. He immediately came in & destroyed our home, our shoes, our furniture - he even ate my laptop. It took a long time before he would even let us touch him. I remember thinking, “Gosh, how difficult would life be if Ozu had superpowers?” - and thus Krypto came into the script & changed the shape of the story as Ozu was changing my life. What better time to debut the not-so-good-good-boy Krypto than Adopt A Shelter Dog Month.  Btw, Ozu today, is, fairly often, a very good boy.