Autor Wątek: Amazon Prime Video  (Przeczytany 42998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Amazon Prime Video
« Odpowiedź #255 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 11:52:33 »
Myślę że porównując można znaleźć dużo argumentów dla obu - dla SW i Bonda jednakowo, Broccoli (jako rodzina) brali czynny udział w produkcji filmów, ale chyba przez to, że prawa do książek miały(mają?) różne podmioty to "nieoficjalny" Never Say Never Again się prześlizgnął 40 lat temu. Z kolei Lucas niby za wszystkim SW stał, a jednak jak coś nie wyszło, to mówi że to nie jego (szybki edit: włączcie np. ok. 00:23:00, tylko nie oplujcie ekranu)...
Zresztą Rowling, którą też przytoczyłem, też ma niby kontrolę nad wszystkim HP - ale ile oprócz swojej twarzy ma wspólnego z filmami :) Więc nie sprecyzowałem jaką kontrolę miałem na myśli, jeśli chodzi o kontrolę "prawną" to Broccoli/Bond pewnie odpada w przedbiegach, kontrola "kreatywna" - może i masz rację i Lucas z tych trzech wygrywa (nawet z wyżej linkowanym Holiday Specialem). Ale kontrola "techniczna" - nie kojarzę Bondów, nawet tych co się nie udały, od których Broccoli by się odcinali...
« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Kwiecień 2025, 11:54:15 wysłana przez Piterrini »

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #256 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 12:05:07 »
Bo Holiday Special nie robił Lucas. Jeśli ktoś widział THX 1138, Amerykańskie Grafitti, którekolwiek z jego wczesnych krótkometrażówek, Prequele czy ANH i pozna charakterystyczny styl Lucasa będzie wiedział, że Lucas do Holiday Special swej ręki nie przyłożył*. Był to twór iluś osób, którym po prostu zlecono stworzenie tego byle czego, po to tylko żeby Lucas nie stracił praw do SW. [W ogóle to jest chore że twórca może stracić prawa do rzeczy którą stworzył i wymyślił przez jakieś prawne kruczki ...]

PS.*Chociaż nie mam pewności co do kreskówki o Bobie Fetcie wewnątrz Holiday Special.
« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Kwiecień 2025, 12:07:43 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline Pan M

« Odpowiedź #257 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 13:17:52 »
Dlatego ja swój post wrzucam dopiero po północy, mimo że zacząłem go pisać jeszcze pierwszego. Tu nie ma co dosypywać wincej piniążków do rings of pała, bo ten produkt serialopodobny dostał już aż nadto. To jak dotowanie nierentownych kopalń. Zresztą jaki w tym sens? Jennifer Salke na wylocie, oglądalność leci na łeb na szyję. I serio zobowiązali się nakręcić tego 5 sezonów? To tam jest jeszcze miliardy szmalców do przepalenia. Jedyne wyjście to podłożyć ogień, wziąć kasę z odszkodowania i zapłacić nią karę za niedopełnienie warunków umowy. Jeszcze da się coś z tego uratować. Tylko znowu honor przegra z biznesem.

Wykupią licencję na inne fantasy IP, zrobią dobry serial i pies z kulawą noga nie będzie pamiętał o Rings. Do tego potencjał w powstających Warhammerze 40 k, Horizonie, God od war- o to też fantasy- i kolejne seriale które będą odciągać uwagę od tego szrotu z oferty Amazonu.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #258 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 14:26:01 »
Jeśli tak by się stało, Panie M, i skancelują ROP przed czasem; to wtedy z całego serca będę sobie życzyć żeby skancelowano Twój ulubiony serial! 🤷‍♀️
Albo żeby żaden serialowy God of War, Warhammer czy Horizon nigdy nie powstał.

What comes around, goes around.
Niech hejterzy ROP posmakują własnego lekarstwa.
« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Kwiecień 2025, 14:33:57 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline Dracos

« Odpowiedź #259 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 14:41:33 »
Ale wiesz że nikt nie będzie płakał za cancelem serialu który będzie uznawał za mierny. Niezależnie jakie IP będzie na tapecie włodarzy Amazona :)

Swoją drogą taki lineup Warhammer, Horizon, GoW zawsze jest szansa że coś osiągnie poziom Boysów względnie Fallouta :)

Offline komiks

« Odpowiedź #260 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 14:53:41 »
Jeśli tak by się stało, Panie M, i skancelują ROP przed czasem; to wtedy z całego serca będę sobie życzyć żeby skancelowano Twój ulubiony serial! 
Albo żeby żaden serialowy God of War, Warhammer czy Horizon nigdy nie powstał.

What comes around, goes around.
Niech hejterzy ROP posmakują własnego lekarstwa.

Rany jaka zawistna osoba.
Odczarujmy trochę ten RoP.

Władca Pierścieni: Pierścienie władzy
miał premierę: 29 sierpnia (pierwszy odc.)
do 3 października 2024 roku (ostatni odc.).

Poniżej statystyki oglądalności w milionach minut według Nielsen.
Między 30 września, a 6 października, RoP był już poza TOP10.

Nie jest to jakiś zły wynik, jednak aktualnie seriale Reacher i Zero Day mają znacząco wyższą oglądalność, niż kiedykolwiek miał drugi sezon RoP, to daje jakiś pogląd.

Źródła:
https://web.archive.org/web/20240930235705/https://www.nielsen.com/data-center/top-ten/
https://web.archive.org/web/20241009012009/https://www.nielsen.com/data-center/top-ten/
https://web.archive.org/web/20241014234841/https://www.nielsen.com/data-center/top-ten/
https://web.archive.org/web/20241107222712/https://www.nielsen.com/data-center/top-ten/

Tutaj aktualny ranking:
https://www.nielsen.com/data-center/top-ten/

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #261 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 15:00:44 »
Ja zawistna?
Upodobniam się tylko do typowego hejtera ROP!  8)

Nigdy nie życzyłam nikomu by skancelowano coś co lubi. Ale dla czołowych hejterów ROP zrobię wyjątek, w uznaniu za ich niestrudzoną pracę.

Offline komiks

« Odpowiedź #262 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 15:05:59 »
Ja zawistna?
Upodobniam się tylko do typowego hejtera ROP!  8)
Czyli przyznajesz, że jesteś hejterką.

Offline Pan M

« Odpowiedź #263 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 16:10:48 »
Ale wiesz że nikt nie będzie płakał za cancelem serialu który będzie uznawał za mierny. Niezależnie jakie IP będzie na tapecie włodarzy Amazona :)

Swoją drogą taki lineup Warhammer, Horizon, GoW zawsze jest szansa że coś osiągnie poziom Boysów względnie Fallouta :)

W ogóle tak się zatrzymując przy temacie tego co jaki serial oferuje. The Boys poza tym, że jest bardzo dobre pod kątem aktorskim, celnie wyśmiewa pewne zjawiska, jest pełne smaczków dla fanów super-hero, czy po prostu jest przednią rozrywką ma jeszcze jeden ogromny plus. Świetnie wstrzeliło się w dominację kinową super-hero, przez co jest satyrą na pewne zjawiska z prawdziwego świata. Piękny timing i pewna wartość, która dodaje temu serialowi kontekstu trochę socjologicznego. Ja wiem, że to ciągle tylko  serial o złych super bohaterach ale  jednak ma to coś więcej.

O Rop to chyba można powiedzieć, ze ten serial ustanowił nowy szczebel przewalania budżetów na byle co. Ładne  technicznie obrazki umieszczone w beznadziejnym koncepcyjnie i scenariuszowo tworze. Pewne elementy tego czegoś na pewno przejdą do historii, ale na pewno nie tak jak założyli sobie twórcy. Prawie, że  romans Saurona i Galadrieli, beznadziejna gra aktorska pani od tej drugiej postaci, hobbiści sadyści i darwiniści społeczni, głupie dialogi, monologi pokroju "morze ma zawsze rację", które w mniemaniu twóców pewnie miały brzmieć głęboko i ambitnie  ;D

W ogóle cały ten serial poza ewidentnie cringowymi i żenującymi elementami prawdę powiedziawszy jest nudny jak psia dupa. Z pierwszego sezonu nie pamiętam już prawie nic poza finałową bitwą o wioseczkę, to, że pseudo Gandalf spadł z nieba i to, że  Go go galadriel znalazła Saurona na tratwie.

Niewybaczalne w sumie w kontekście tego serialu jest to, że potem takie  produkcje zabijają zapotrzebowanie rynkowe na więcej seriali fantasy, gdzie ktoś mógłby akurat stworzyć cos dobrego.

« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Kwiecień 2025, 16:12:25 wysłana przez Pan M »

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #264 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 16:29:43 »
Tak się składa że ROP mają MULTUM smaczków dla fanów uniwersum.
No ale to trzeba mieć dużą wiedzę z Legendarium Tolkienowskiego. A nie tylko przeczytanego hobbita bo było w gimnazjum i mieć obejrzane filmy Pjotera Dżeksona.
Plus jeszcze minimum dobrych chęci, jakieś zacięcie i pasję nerda, a nie marudera; który jest obrażony bo w centrum wydarzeń LOTR dostał 1 RAZ kobietę. I to inną niż babski manekin z wiecznie przyklejonym uśmiechem. Który to przepraszam wszystkich mężczyzn za to że żyje, jak ta kretynka z Fallouta. Bo tylko na takie jest teraz wśród męskich widzów tolerancja.
« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Kwiecień 2025, 16:33:50 wysłana przez Harlequinka »

Offline komiks

« Odpowiedź #265 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 16:34:35 »
filmy Pjotera Dżeksona.
jak ta kretynka z Fallouta.
Myślałem, że z tym hejtowaniem sobie żartujemy, ale Ty naprawdę jesteś hejterką.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #266 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 16:36:30 »
Nie całowanie Pjotera Dżeksona po rękach, czy brak oddawania mu czci nabożnej nie jest żadnym hejterstwem, misiu.

Offline Pan M

« Odpowiedź #267 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 16:48:40 »
Myślałem, że z tym hejtowaniem sobie żartujemy, ale Ty naprawdę jesteś hejterką.

I dyletantem, który nie rozumie spójnego budowania postaci.

Lucy jest naiwna, bo wychowała się w odizolowanym środowisku, kiedy poznaje świat zewnętrzny jej spojrzenie, odbiór ludzi modyfikują, dojrzewają  chociaż i tak nie traci swojego szlachetnego podejścia. Do tego to zaledwie 20 latka. Galadriela to skretyniały elf od mindsecie hormonalnie rozstrojonej i psychicznie niedojrzałej nastolatki, który żyje bodaj 2 tysiące lat a obraża wszystkich wkoło, jest skrajnie egocentryczny, narcystyczny , wręcz psychopatyczny.

Niby brata jej zabili, ale błagam to co ta postać odwala w tym serialu często nijak się ma do tego wątku-np. dlaczego ta idiotka obraża ludzi w Numenorze.

Btw wiem, że harleykłinka odpala się jak nawiedziona na to co piszę, trochę gram w jej dziwną grę, ale niezmiernie bawi mnie to odpalanie się w kwestii serialu jaki by nie był, jakby ktoś żył problemami zastępczymi. Współczuje i zazdroszczę zarazem.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #268 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 17:03:12 »
Finrod jest CZWARTYM BRATEM GALADRIELI KTÓREGO STRACIŁA. Ostatnim, ukochanym starszym bratem, który zginął pod koniec Wojny Gniewu.
Inna sprawa, że Noldorowie sami się pchali pod topór jak porąbani...🤷‍♀️
No ale cóż. Elfy. Niezwykle uprzywilejowana rasa która od zawsze wyżej sraua niż pupę miała. Bardzo mądrzy, ale tylko we własnym mniemaniu. 😅

Zanim się wypowiesz, doucz się.

PS.A jakby zamienić sytuację, i to Finrod miał 4 siostry które zostały zabite w wojnie, to nikt by nie był oburzony, że "facet  jest nieprzyjemny słownie dla Numenorejczyków".
« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Kwiecień 2025, 17:06:25 wysłana przez Harlequinka »

Offline komiks

« Odpowiedź #269 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 17:39:04 »
Finrod jest CZWARTYM BRATEM GALADRIELI KTÓREGO STRACIŁA. Ostatnim, ukochanym starszym bratem, który zginął pod koniec Wojny Gniewu.
W dziełach J.R.R. Tolkiena, w ostatecznej wersji uznawanej za kanoniczną, Galadriela ma 3 braci: Finroda, Angroda i Aegnora.

Jednakże serial RoP całkowicie pomija istnienie Angroda i Aegnora. Nie są oni nawet wspomniani w dialogach czy retrospekcjach.

Więc zdecyduj się, czy mówisz o Galadrieli z książek czy z serialu. Bo to dwie całkowicie różne postaci, kto czytał ten wie, że ta z serialu nie ma nic wspólnego z książkowym oryginałem

Zanim się wypowiesz, doucz się.
Dobra rada XD