Autor Wątek: Amazon Prime Video  (Przeczytany 42862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kvothe

Odp: Amazon Prime Video
« Odpowiedź #240 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 18:08:22 »
Legends of Vox Machina jest oparte o autorski system, to nie jest D&D, choć klimatem może go przypominać

Nie na autorskim systemie, tylko autorskim świecie/kampanii. A system to właśnie Dungeons & Dragons.
Do tego fabuła rozgrywa się w Exandri, która jest oficjalnie częścią świata D&D.

Exandria was first mentioned in an official Wizards of the Coast publication in the adventure book Baldur's Gate: Descent Into Avernus (2019). In 2020, after Mercer had been working with Wizards of the Coast for about a year and a half on the project, Exandria officially became a part of Dungeons & Dragons through the release of the Explorer's Guide to Wildemount.

Offline michał81

« Odpowiedź #241 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 18:17:05 »
Nie na autorskim systemie, tylko autorskim świecie/kampanii. A system to właśnie Dungeons & Dragons.
Do tego fabuła rozgrywa się w Exandri, która jest oficjalnie częścią świata D&D.
Ok. Masz racje autorskim świecie. Co do systemu to oni tam przechodzili z D&D na Pathfindera by potem znowu wrócić do D&D (mowie o tych sesjach RPG). Przy czym w serialu nigdzie na pada nazwa z systemów (może w ceditsach, musiałbym sprawdzić).

Offline Pan M

« Odpowiedź #242 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 22:01:29 »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #243 dnia: Nd, 08 Grudzień 2024, 15:11:20 »
Gąska...

...Nie stanowi kroku wprzód dla polskiej komedii streamingowej.

Serial jest zdecydowanie lepszy niż wskazywał trailer, zresztą potwierdziło się, że trailer był sklejany na szybko, bo cały serial jest zrozumiały, nie ma problemu z dźwiękiem i kwestie jakich w trailerze nie złapałem w serialu są wyraźne. Widać też, że serial jest polski, tj. nie zostały wciśnięte motywy pod zachodnią widownię, serial celowo nie zapędza się w żaden z "rogów" typu wyznanie, kolor skóry, preferencje seksualne czy polityka. Pozytywy zdają się jednak kończyć na tym "czym serial nie jest".

A czym Gąska jest? Kopią Superstore. Na tyle kopią, że nie wyobrażam sobie, że Amazon zaakceptował serial w takim kształcie bez dogadania się z właścicielami praw do Superstore. To było do przewidzenia, że motywy będą podobne, ale tutaj mamy do czynienia z kalką, oczywiście nie 1:1, cechy postaci są przemieszane i nie ma 100% dokładności, ale same sytuacje i charakteryzacja postaci wzięte są wprost ze scenariuszy Superstore. Przykłady dam w spoiler:
Spoiler: PokażUkryj
Odwrócenie płci głównych pod kątem romantycznym bohaterów, tj. w Superstore był niejako protagonista męski, tu mamy żeńskiego, ale w zbliżonej sytuacji i z tym samym motywem przewodnim - protagonista czuje się lepszy od sytuacji (pracy) w jakiej się znalazł, ale kolejne zdarzenia/postaci uświadamiają mu, że lepszy nie jest/sytuacja nie jest gorsza. Ten sam wątek romantyczny (tu można zarzucić kopiowanie od wszystkich, ale...) i ten sam jego rozwój, przynajmniej to co widać w pierwszym, i pewnie jedynym sezonie (chyba że nakręcono od razu więcej i puszczą za rok jako "sezon 2"). Mam tu chociażby na myśli "zaskoczenie", że obiekt "uczuć" głównej bohaterki (tu mężczyzna, w Superstore kobieta) ma już partnerkę i np. sytuację z odcinka 3, gdzie główna bohaterka wydurnia się (komedia nieporozumień itp.) przed nieznajomą kobietą, która po chwili okazuje się być właśnie tą związaną z ww. obiektem uczuć - sytuacja nie 100% identyczna, ale "90%", skopiowana z pierwszych odcinków Superstore.

Problemem nie jest jednak kalkowanie, bo to co było zabawne w Superstore śmieszy i tutaj, tyle że oprócz zabawnych sytuacji komedia oferuje też żarty, a te w Gąsce są bardzo mieszane. Zdarza się zabawna kwestia, zdarza się sucha i mało zabawna, a zdarza się, i to zbyt często, kompletnie niedziałająca po przełożeniu na nasz język (tu nie sugeruję bezpośredniego ściągania żartów z innych sitcomów, a raczej to, że niektóre żarty były napisane po prostu po angielsku, przykład: jeden z bohaterów pyta inną bohaterkę: "lubisz być posłuszna, co?" nawiązując do jej aktualnie bezrefleksyjnego wykonywania zleconych przez przełożonych zadań, na co ona odpowiada: "kajdanki i pejcze spoko. Ale od knebli bolą mnie zęby"... O ile słysząc ten żart po angielsku uśmiechnąłbym się z użycia absurdalnego humoru, tak po polsku... Nie wydaje mi się aby polskie słowo "posłuszeństwo" kojarzyło się powszechnie z seksem, żart jest niewyrafinowany, ale zabawny jeśli słowo faktycznie w szerszej świadomości się "kojarzy", tyle że w związku z powyższym po polsku żart wydaje się być obskurny). Są i gorsze "żarty", tj. typowy cringe (zamierzony?), może to linie dialogowe skierowane do bardzo młodego widza (tym samym mijają widza starszego), ale szczerze wątpię, "coś tam" kojarzę współczesne komedie skierowane do widzów młodszych i mimo że to nie "mój" humor, to żarty rozumiem, w Gąsce niejeden "żart" wzbudził niepożądane (tak zakładam) zdziwienie z mojej strony, zdziwienie czy wypowiedziana kwestia miała być żartem...

Technicznie jw. brzmi lepiej niż trailer, ale estetyka, scenografia itp. jak w trailerze. Supermarket jako lokalizacja wydaje się być bardziej wiarygodny, co prawda oświetlenie demaskuje sztuczność całości, ale z drugiej strony - są i takie sklepy, w jakimś stopniu podobnie wyglądające, więc ja to kupuję, jest sztucznie, ale nie na tyle żeby odrzucało. Pod względem estetycznym tylko garderoba głównej bohaterki rzuciła mi się w oczy na tyle żeby kwestionować wiarygodność - szerokie spodnie jakie nosi są tak dekoncentrujące (przynajmniej mnie), że nie ma możliwości żeby nie miała ta estetyka dla tej postaci znaczenia, czy to jest jakiś manifest, czy to ma wyrażać jakieś cechy jej charakteru? Jako "znawca mody" (koszul z filmików TK ;) ) wiem, że szerokie spodnie wróciły do mainstreamu młodzieżowego, tyle że główna bohaterka nie jest młodzieżą, ani jej wiek, ani charakter nie uzasadniają takiego wyboru garderoby, o ile ktoś nie wyprowadzi mnie z błędu założę po prostu, że ubiór głównej bohaterki miał powodować lepszy odbiór jej postaci przez młodych widzów.

Może jednak znajdę coś pozytywnego na koniec - bohaterowie są dosyć dobrze zarysowani, a aktorzy bardzo dobrze wpasowują się w role i estetykę serialu. Zabieg z wizualizacją myśli/obaw głównej bohaterki w postaci kwestii wypowiadanych przez celebrytów (na planie, jako część sceny, w jej wyobraźni) jest sprawnie wpleciony w odcinki, nie zaburza ich ciągłości i dodaje kolejną cegiełkę absurdu do raczej prostej ogółem komedii. Co prawda może to też być minus - gościnne występy Pudzianowskiego i innych wykraczają poza cameo, tych scen jest tyle, że serial niejako szufladkuje się jako produkt 2024, "spożywanie po 2024 grozi niestrawnością"...

Ciężko ocenić Gąskę numerycznie, w ogólności dałbym ocenę niską, ale np. komediowe motywy walki z kasą AI albo prób ekspresowego pozbycia się zapomnianej dostawy pasztetu były zabawne i podniosłyby ocenę... Łatwiej ocenić mając dwie opcje - polecam/nie polecam, tego serialu niestety, jako całości, nie polecam, jest to komedia przeciętna, raczej strawna w odbiorze, ale nie oferuje niczego specjalnego, a może wręcz odrzucać jeśli chociażby motywy jakie wymieniłem wyżej nie leżą w zakresie komediowych zainteresowań widza.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #244 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:23:55 »
https://www.filmweb.pl/news/Filmy+i+seriale+Amazonu+bez+inkluzywno%C5%9Bci+Studio+rezygnuje+z+DEI-159453

Co tam się dzieje w tych Stanach, że nagle wszystkim to już nie pasuje. Ciekawe czy wpłynie to, na jakość opowiadanych historii.

Spoiler: PokażUkryj
Bo jak zawsze liczą się $$$

Offline komiks

« Odpowiedź #245 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:45:47 »
No właśnie, niektórzy uważali, że to całe DEI było tylko i wyłącznie dla pieniędzy. Czyżby to oznaczało, że największy kapitalista na świecie (Trump) chce utrudnić amerykańskim firmom bogacenie się? Toż to niebywałe! Jeszcze ktoś gotów wyciągnąć wniosek, że w DEI nie chodziło wcale o zarabianie pieniędzy, tylko - o zgrozo - ideologię ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #246 dnia: So, 15 Marzec 2025, 10:57:26 »
"Spieszmy się oglądać cancelowane seriale, tak szybko odchodzą."

Za tydzień z Amazon Prime usuwają "Amerykańskich Bogów" na podstawie twórczości Gaimana. Mam nadzieję że zdążę obejrzeć całość bo serial zajebisty. Macie chłopaki rację, przemyślałam sprawę i mega wkurza mnie cancelowanie zajebistej produkcji "bo współscenarzysta..."
Zresztą Gaiman nie jest całym światem, inni ludzie TEŻ przy tym całe serce włożyli. Teraz my odbiorcy mamy tracić dostęp do oryginalnych, świeżych, fantastycznych produkcji bo "ten to, a tamten sro."
Do pupy z taką polityką.
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline Dracos

« Odpowiedź #247 dnia: So, 15 Marzec 2025, 11:20:53 »
Ale Amerykańscy Bogowie to chyba nie był exclusive Amazona tylko coś innego go robiło albo Starz albo AMC, więc to że znika czy nie jest wykupiona licencja na dalsze jego wyświetlanie raczej bym rozpatrywał w kategorii decyzji biznesowej. Przecież Good Omens dalej jest i chyba mają dokręcić jakieś zwieńczenie.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #248 dnia: So, 29 Marzec 2025, 15:32:01 »
(...) Citadel promowali agresywnie, produkt wyszedł przeciętny, spin-offy były już w produkcji, więc zostały wypuszczone (dosłownie wczoraj indyjski, niedawno włoski), ale samą franczyzę Amazon zdaje się celowo pochować (marketing szybko wygasł po premierze pierwszego serialu), odbiór miał wpływ, ale nie był decydujący(...)
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/citadel-season-2-pushed-spin-offs-on-hold-1236174629/
Produkcja drugiego sezonu Citadel zakończona 3 miesiące temu (teraz postprodukcja), premiera przeniesiona z jesieni na wiosnę 2026, międzynarodowe spin-offy zawieszone. Wszystko łatwe do przewidzenia - inwestycja się nie zwróciła już przy premierze pierwszego sezonu... Przypominam, że to był najdroższy (czy tam drugi najdroższy, obok RoP) serial Amazonu, to miał być koń pociągowy tego streamingu, cała franczyza planowana jeszcze zanim cokolwiek ujrzało światło dzienne, teraz idzie to w zasadzie do śmieci... Są różne teorie - że osoba która odpowiadała za Citadel odeszła i nikt tam nie walczy o tą markę, że Amazon próbował przez nazwę serialu ukryć machlojki finansowe jakie miał z jakąś firmą o tej samej nazwie, albo że zakup praw do Jamesa Bonda wygasza inne podobne projekty w przygotowaniu do "ofensywy" Bondem.

Bond to zresztą był fenomen na skalę niespotykaną, żaden Lucas czy Rowling nie mieli takiej kontroli nad "swoją" marką jak Broccoli nad Bondem, więc ja osobiście cieszę się z tego co było, mam nadzieję, złudną oczywiście, że Bondowej ofensywy nie będzie, ale logiczne że będzie - to był znów jakiś rekordowy zakup, chore pieniądze, takich kwot nie wydaje się żeby marka leżakowała :) A szkoda, bo pomimo kilku słabszych filmów było to bardzo ukierunkowane uniwersum, tj. w zamierzeniu powstawały jakościowe produkty (filmy) w oczekiwanej przez fanów estetyce, każda zmiana aktora budziła co prawda kontrowersje, ale trudno krytykować tą serię za techniczną jakość i konsekwencję co do schematu (o Bondzie zresztą mogę pisać więcej, ale wypadałoby w oddzielnym temacie jednak).

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #249 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 21:36:20 »
Wszystko łatwe do przewidzenia - inwestycja się nie zwróciła już przy premierze pierwszego sezonu...Przypominam, że to był najdroższy (czy tam drugi najdroższy, obok RoP) serial Amazonu, to miał być koń pociągowy tego streamingu, cała franczyza planowana jeszcze zanim cokolwiek ujrzało światło dzienne, teraz idzie to w zasadzie do śmieci...

No, mówi się trudno. Przynajmniej będzie wincyj pieniążków na piękną oprawę 3 sezonu ROP, i bogate pole krwawego popisu dla Sauronka. 😁TO NAJWAŻNIEJSZE.
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline komiks

« Odpowiedź #250 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 22:27:50 »
Fallout osiągnął wyraźnie wyższe wyniki oglądalności zarówno w USA, jak i globalnie w porównaniu z drugim sezonem The Rings of Power. Jednocześnie będą o wiele tańszym serialem, więc jeśli już będą gdzieś dosypywać kasy, to prędzej do Fallouta.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Pan M

« Odpowiedź #251 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 23:12:53 »
Rings of power to straszny blamaż Amazonu. Już się mówi o cięciu serialu do 3 sezonów a miało być 5, na razie to chyba plotki ale słabo świadczy o kondycji tego " dzieła" sam fakt wysokiego prawdopodobieństwa tych plotek.

Jak to się ma do "The Boys", którzy  jak planowano zakończą się na 5 sezonie, do tego dostali spinn off "Gen V", animowana serie "Diabolical,  będą jeszcze 2 seriale w tym świecie "Vought Rising" i "The Boys:Mexico". Rop wygląda przy tym biediuntko, ale też mnie to nie dziwi bo to nie ten poziom mimo rozbuchanych aspektów technicznych.

Jak główna seria Boys dobiegnie końca to prędzej Fallout dostanie więcej kasy niż Rop jakkolwiek się ogarnie.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #252 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 23:17:31 »
Rings of power to straszny blamaż Amazonu.

🤣🤣🤣🤣 Dziś 1 kwietnia, więc taki farmazon jak tu wypisałeś nawet przejdzie!

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #253 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 00:06:01 »
Dlatego ja swój post wrzucam dopiero po północy, mimo że zacząłem go pisać jeszcze pierwszego. Tu nie ma co dosypywać wincej piniążków do rings of pała, bo ten produkt serialopodobny dostał już aż nadto. To jak dotowanie nierentownych kopalń. Zresztą jaki w tym sens? Jennifer Salke na wylocie, oglądalność leci na łeb na szyję. I serio zobowiązali się nakręcić tego 5 sezonów? To tam jest jeszcze miliardy szmalców do przepalenia. Jedyne wyjście to podłożyć ogień, wziąć kasę z odszkodowania i zapłacić nią karę za niedopełnienie warunków umowy. Jeszcze da się coś z tego uratować. Tylko znowu honor przegra z biznesem.

Online WolfSazen

« Odpowiedź #254 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 11:01:04 »

Bond to zresztą był fenomen na skalę niespotykaną, żaden Lucas czy Rowling nie mieli takiej kontroli nad "swoją" marką jak Broccoli nad Bondem

Tu się nie zgodzę, do momentu sprzedaży marki Disneyowi Lucas miał całkowitą kontrolę na marką.