Autor Wątek: Amazon Prime Video  (Przeczytany 42851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kyms

Odp: Amazon Prime Video
« Odpowiedź #225 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 13:48:12 »
Amazon wstrzymał prace nad "God of War" i wyzerował je. Trochę poczekamy sobie na serialową adaptację gry  :(

źródło: https://serialomaniak.com/amazon-wstrzymal-prace-nad-serialem-god-of-war/
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Kyms

« Odpowiedź #226 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 15:05:44 »
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Dracos

« Odpowiedź #227 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 15:48:50 »
Może i będzie śmieszne. Kot to dobry aktor więc na pewno dam szansę :)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #228 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 21:45:50 »
Sam koncept ma potencjał, byłem nastawiony pozytywnie... do dzisiaj tj. do włączenia trailera.

Chabior świetny aktor, ale za nic nie rozumiem co mówi ("..?.. dzień dziecka ..?.."). Kwestia innego aktora chwilę później to samo, ale w końcu złapałem, jakby ktoś miał podobnie, to po "warzywa, owoce" mówi "gdzie wady?". A kwestia na końcu, tzw. żart, "żebyś się nie zesrała" - jestem prawie pewien że nie słyszałem tego od czasów wczesnoszkolnych... To nie jest dobry trailer :(

Sam serial może być lepszy, liczę że może nie wcisnęli do trailera najlepszych żartów bo np. dużą rolę będą pełniły postaci epizodyczne, supermarket to duży potencjał pod tym kątem - interakcje z klientami nieskończonym źródłem humoru, chociaż nie kojarzę żeby jakikolwiek serial komediowy (osadzony w supermarkecie) z tego w pełni korzystał. W Superstore krótkie przerywniki między scenami pokazujące absurdalne zachowania klientów to chyba najśmieszniejszy aspekt serialu. Po trailerze tego polskiego serialu widzę więcej podobieństw do brytyjskiego Trollied, tam postaci były bardziej ekscentryczne niż w Superstore, chociaż lokalizacja w Trollied była znacznie bardziej "żywa" i przypominała prawdziwy sklep, w zestawieniu z tym to co widać w trailerze Gąski zdaje się być bardzo sterylnym, "sztucznym", pretekstowym settingiem...

Edit: a "zamiast" God of War widzę że Amazon zabiera się za Mass Effect (chociaż mam wrażenie, że już kiedyś czytałem o przygotowywanej serialowej adaptacji). GoW to jednak fantasy (lub pochodna), Amazon ciągnie LoTRa, więc i tak by nie wypuszczali dwóch flagowych seriali franczyzowych w tym samym gatunku jednocześnie. Mass Effect to znacznie bardziej sci-fi, no i kosmos, więc tu jest pole na wysokobudżetową produkcję, zwłaszcza że materiał pod serial jest bardzo dobry... Tyle że problem może być jak z Halo - niby ok, ale wierności grom za dużo nie ma, a do tego bardzo losowe jest przyjęcie tych "kosmicznych" seriali, może zaskoczyć i być hitem, albo odwrotnie, i niewielki wpływ może mieć na to sama wymierna jakość produkcji...
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Listopad 2024, 21:59:49 wysłana przez Piterrini »

Offline Pan M

« Odpowiedź #229 dnia: Cz, 07 Listopad 2024, 22:20:21 »
Sam koncept ma potencjał, byłem nastawiony pozytywnie... do dzisiaj tj. do włączenia trailera.

Chabior świetny aktor, ale za nic nie rozumiem co mówi ("..?.. dzień dziecka ..?.."). Kwestia innego aktora chwilę później to samo, ale w końcu złapałem, jakby ktoś miał podobnie, to po "warzywa, owoce" mówi "gdzie wady?". A kwestia na końcu, tzw. żart, "żebyś się nie zesrała" - jestem prawie pewien że nie słyszałem tego od czasów wczesnoszkolnych... To nie jest dobry trailer :(

Sam serial może być lepszy, liczę że może nie wcisnęli do trailera najlepszych żartów bo np. dużą rolę będą pełniły postaci epizodyczne, supermarket to duży potencjał pod tym kątem - interakcje z klientami nieskończonym źródłem humoru, chociaż nie kojarzę żeby jakikolwiek serial komediowy (osadzony w supermarkecie) z tego w pełni korzystał. W Superstore krótkie przerywniki między scenami pokazujące absurdalne zachowania klientów to chyba najśmieszniejszy aspekt serialu. Po trailerze tego polskiego serialu widzę więcej podobieństw do brytyjskiego Trollied, tam postaci były bardziej ekscentryczne niż w Superstore, chociaż lokalizacja w Trollied była znacznie bardziej "żywa" i przypominała prawdziwy sklep, w zestawieniu z tym to co widać w trailerze Gąski zdaje się być bardzo sterylnym, "sztucznym", pretekstowym settingiem...

Edit: a "zamiast" God of War widzę że Amazon zabiera się za Mass Effect (chociaż mam wrażenie, że już kiedyś czytałem o przygotowywanej serialowej adaptacji). GoW to jednak fantasy (lub pochodna), Amazon ciągnie LoTRa, więc i tak by nie wypuszczali dwóch flagowych seriali franczyzowych w tym samym gatunku jednocześnie. Mass Effect to znacznie bardziej sci-fi, no i kosmos, więc tu jest pole na wysokobudżetową produkcję, zwłaszcza że materiał pod serial jest bardzo dobry... Tyle że problem może być jak z Halo - niby ok, ale wierności grom za dużo nie ma, a do tego bardzo losowe jest przyjęcie tych "kosmicznych" seriali, może zaskoczyć i być hitem, albo odwrotnie, i niewielki wpływ może mieć na to sama wymierna jakość produkcji...

Zainteresowanie Mass Effectem Amazon wyrażał od 2021 roku więc podejrzewam, ze żadne GOW nie ma na to wpływu.

Teraz to w sumie różnica jest taka, że poszedł oficjalny sygnał z tzw. góry, że tak naprawdę będą robić tego Mass effecta i tyle.

ROP to serial o zbyt mieszanym odbiorze, żeby było on jakimś flagowcem Amazonu. Ja przypuszczam, że jak Amazonowi uda  się serial o Warhammerze 40k, to dostaną z automatu też licencję na Warhammera Fantasy i to jest baza na superprodukcję fantasy. Mówi się też, że znajdują się chętni na jakieś serialowe Dunegons and Dragons- Netflix coś tam się zająknął przy okazji sukcesu Baldurs Gate 3, że chciałby coś takiego zrobić- a może i Amazon dostąłby taką licencję, w końcu w ramach cyklu animacji "Secret Level" znajduje się odcinek poświęcony D&D.

Prędzej czy później powstanie jakiś serial fantasy oparty na nośnej marce, czy będzie dobry to czas pokaże, ale konkurencja dla Ringsów jest nieunikniona.

Mass Effect może być dobry, może być gówniany, tak naprawdę kluczowe jest kto ten serial stworzy, aczkolwiek serialowe Fallout i The Last of us bardzo mocno przywróciły nadzieję w  live action na podstawie gier wideo.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #230 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 10:43:45 »
A czyli dobrze kojarzyłem że już jakieś wstępne prace się odbywały odnośnie adaptacji Mass Effect :)

Jak spojrzysz na tzw. ramówkę różnych stacji/streamingów to widać masę prawidłowości, dwie z nich tu mają znaczenie: jedna stacja/streaming nie produkuje naraz kilku drogich (z rodzaju naprawdę wysokobudżetowych) seriali (chyba że są z kompletnie różnych gatunków tj. widownia mało się zazębia), oraz że realna "konkurencja" gatunkowa prowadzona jest między stacjami/streamingami, nie wewnątrz nich, czyli np. Rings of Power vs House of the Dragon vs The Witcher itd..

Przy tym w pełni nie zgodzę się z tym, że RoP nie jest flagowcem. Odbiór serialu sam z siebie nie degraduje go z pozycji "lidera" - Amazon miał, myślę teraz na szybko, dwie takie "duże" produkcje - Citadel promowali agresywnie, produkt wyszedł przeciętny, spin-offy były już w produkcji, więc zostały wypuszczone (dosłownie wczoraj indyjski, niedawno włoski), ale samą franczyzę Amazon zdaje się celowo pochować (marketing szybko wygasł po premierze pierwszego serialu), odbiór miał wpływ, ale nie był decydujący, bo zobacz na RoP - druga z tych najdroższych produkcji Amazonu jest promowana niezmiennie, to jest serial dla jakiego ludzie subskrybują, mimo że, jak piszesz, odbiór jest mieszany.

Dalej czysto subiektywnie, bo te IP jakie wymieniasz nigdy nie leżały w kręgu moich zainteresowań. Warhammer, D&D itp. oczywiście są bardzo popularne, mają z tego co wiem ekspansywne lore w różnych mediach, co jest jednocześnie zaletą i wadą - wadą bo próg wejścia jest bardzo wysoki, takie Star Wars zaczęło się od filmu, nie od miliona książek, komiksów, gier itp., to film był fenomenem na jakim budowały inne media w uniwersum, wszystko budowało wokół filmów. Z tymi franczyzami np. growymi jest odwrotnie - serial czy film fenomenem nie będzie (bo to "nic nowego"), a duże jest ryzyko, że przedstawienie urywka lore nie będzie reprezentatywne dla franczyzy. Z drugiej strony np. LoL'a też nie znam, ale Arcane to ogromne zaskoczenie, tyle że nie wynika ono z niczego - serial był w intensywnej produkcji przez kilka lat, ludzie odpowiedzialni za IP pracowali nad serialem, to jest zupełnie inna sytuacja niż standardowy hollywoodzki skok na kasę.
Szczerze to w ogóle zapomniałem, że Warhammer był/jest w produkcji, pod kątem racjonalnym nie wyobrażam sobie żeby Amazon ciągnął jednocześnie LotR i Warhammera, piszę bez żadnej wiedzy o stanie produkcji, więc tylko domysły, ale często prawa do ekranizacji są kupowane tylko po to, żeby nikt inny ich nie kupił, co nie oznacza automatycznie, że taka ekranizacja po zakupie praw powstanie, moim zdaniem jeśli będą kontynuować LotR w obecnej formie to miejsca na jednej platformie (stacja/streaming) na drugie wysokobudżetowe fantasy nie ma. Netflix będzie miał miejsce po Stranger Things (budżet) i The Witcherze (gatunek), więc 100% że konkurencja będzie, inna sprawa co do jej jakości ;)

PS. w dziale "komiksy amerykańskie" pisałem kilka razy "newsy" o Neilu Gaimanie i też serialach w jakich ma/miał udział, koprodukcja Amazonu Good Omens będzie zakończona jednym odcinkiem specjalnym (zamiast trzeciego sezonu) bez aktywnego udziału Gaimana. Inne "jego" seriale albo już spadły z ramówki, albo dopiero to zrobią (Netflixowy Sandman moim zdaniem nie ma szans na kontynuację po nadchodzącej serii odcinków). Ale jest jeszcze przynajmniej jeden serial jaki Gaiman adaptował ze swojej książki, właśnie dla Amazona - Anansi Boys, książki nie znam, ale sam serial jest od lat przygotowywany, skrótowo to co widzę na wikipedii - w 2020 ogłoszono że adaptacja powstanie (mimo że próbowano tego samego kilka lat wcześniej), w 2021 Amazon zamówił serial, po czym kręcono go od drugiej połowy roku do połowy 2022. Po zdjęciach Gaiman napisał: "(...) post-production would take time" - czyli że postprodukcja zajmie dużo czasu, czas kosztuje, więc na pewno nie chodzi o czas jakiego wymagają filmy Camerona, ale 2-3 lata to czas jak najbardziej realny. Tyle że oskarżenia Gaimana o napaści seksualne (nie jestem zaznajomiony z polską terminologią, po prostu wykorzystywał swoją pozycję do narzucenia swojej woli, nikogo nie "napadał" dosłownie) wypłynęły jakoś pół roku temu (?), Amazon tnie relacje z nim (ww. Good Omens), więc absolutnie nie widzę możliwości żeby nowy serial był w najbliższym czasie promowany. Dwie opcje - poczekają aż sprawa się "wyjaśni" (chociaż nie ma co się wyjaśniać, nie muszę znać Gaimana żeby wiedzieć, że to wszystko miało miejsce, zachowanie stereotypowe i z tego co czytałem nic nie wskazuje, że Gaiman jest bezpodstawnie oskarżany. Druga opcja to sprzedaż serialu komu innemu, myślę że to najbardziej realne, a ewentualna data dystrybucji będzie jak skandal Gaimanowy przycichnie.

Offline Pan M

« Odpowiedź #231 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 12:04:03 »
A czyli dobrze kojarzyłem że już jakieś wstępne prace się odbywały odnośnie adaptacji Mass Effect :)

Jak spojrzysz na tzw. ramówkę różnych stacji/streamingów to widać masę prawidłowości, dwie z nich tu mają znaczenie: jedna stacja/streaming nie produkuje naraz kilku drogich (z rodzaju naprawdę wysokobudżetowych) seriali (chyba że są z kompletnie różnych gatunków tj. widownia mało się zazębia), oraz że realna "konkurencja" gatunkowa prowadzona jest między stacjami/streamingami, nie wewnątrz nich, czyli np. Rings of Power vs House of the Dragon vs The Witcher itd..

Przy tym w pełni nie zgodzę się z tym, że RoP nie jest flagowcem. Odbiór serialu sam z siebie nie degraduje go z pozycji "lidera" - Amazon miał, myślę teraz na szybko, dwie takie "duże" produkcje - Citadel promowali agresywnie, produkt wyszedł przeciętny, spin-offy były już w produkcji, więc zostały wypuszczone (dosłownie wczoraj indyjski, niedawno włoski), ale samą franczyzę Amazon zdaje się celowo pochować (marketing szybko wygasł po premierze pierwszego serialu), odbiór miał wpływ, ale nie był decydujący, bo zobacz na RoP - druga z tych najdroższych produkcji Amazonu jest promowana niezmiennie, to jest serial dla jakiego ludzie subskrybują, mimo że, jak piszesz, odbiór jest mieszany.

Dalej czysto subiektywnie, bo te IP jakie wymieniasz nigdy nie leżały w kręgu moich zainteresowań. Warhammer, D&D itp. oczywiście są bardzo popularne, mają z tego co wiem ekspansywne lore w różnych mediach, co jest jednocześnie zaletą i wadą - wadą bo próg wejścia jest bardzo wysoki, takie Star Wars zaczęło się od filmu, nie od miliona książek, komiksów, gier itp., to film był fenomenem na jakim budowały inne media w uniwersum, wszystko budowało wokół filmów. Z tymi franczyzami np. growymi jest odwrotnie - serial czy film fenomenem nie będzie (bo to "nic nowego"), a duże jest ryzyko, że przedstawienie urywka lore nie będzie reprezentatywne dla franczyzy. Z drugiej strony np. LoL'a też nie znam, ale Arcane to ogromne zaskoczenie, tyle że nie wynika ono z niczego - serial był w intensywnej produkcji przez kilka lat, ludzie odpowiedzialni za IP pracowali nad serialem, to jest zupełnie inna sytuacja niż standardowy hollywoodzki skok na kasę.
Szczerze to w ogóle zapomniałem, że Warhammer był/jest w produkcji, pod kątem racjonalnym nie wyobrażam sobie żeby Amazon ciągnął jednocześnie LotR i Warhammera, piszę bez żadnej wiedzy o stanie produkcji, więc tylko domysły, ale często prawa do ekranizacji są kupowane tylko po to, żeby nikt inny ich nie kupił, co nie oznacza automatycznie, że taka ekranizacja po zakupie praw powstanie, moim zdaniem jeśli będą kontynuować LotR w obecnej formie to miejsca na jednej platformie (stacja/streaming) na drugie wysokobudżetowe fantasy nie ma. Netflix będzie miał miejsce po Stranger Things (budżet) i The Witcherze (gatunek), więc 100% że konkurencja będzie, inna sprawa co do jej jakości ;)

PS. w dziale "komiksy amerykańskie" pisałem kilka razy "newsy" o Neilu Gaimanie i też serialach w jakich ma/miał udział, koprodukcja Amazonu Good Omens będzie zakończona jednym odcinkiem specjalnym (zamiast trzeciego sezonu) bez aktywnego udziału Gaimana. Inne "jego" seriale albo już spadły z ramówki, albo dopiero to zrobią (Netflixowy Sandman moim zdaniem nie ma szans na kontynuację po nadchodzącej serii odcinków). Ale jest jeszcze przynajmniej jeden serial jaki Gaiman adaptował ze swojej książki, właśnie dla Amazona - Anansi Boys, książki nie znam, ale sam serial jest od lat przygotowywany, skrótowo to co widzę na wikipedii - w 2020 ogłoszono że adaptacja powstanie (mimo że próbowano tego samego kilka lat wcześniej), w 2021 Amazon zamówił serial, po czym kręcono go od drugiej połowy roku do połowy 2022. Po zdjęciach Gaiman napisał: "(...) post-production would take time" - czyli że postprodukcja zajmie dużo czasu, czas kosztuje, więc na pewno nie chodzi o czas jakiego wymagają filmy Camerona, ale 2-3 lata to czas jak najbardziej realny. Tyle że oskarżenia Gaimana o napaści seksualne (nie jestem zaznajomiony z polską terminologią, po prostu wykorzystywał swoją pozycję do narzucenia swojej woli, nikogo nie "napadał" dosłownie) wypłynęły jakoś pół roku temu (?), Amazon tnie relacje z nim (ww. Good Omens), więc absolutnie nie widzę możliwości żeby nowy serial był w najbliższym czasie promowany. Dwie opcje - poczekają aż sprawa się "wyjaśni" (chociaż nie ma co się wyjaśniać, nie muszę znać Gaimana żeby wiedzieć, że to wszystko miało miejsce, zachowanie stereotypowe i z tego co czytałem nic nie wskazuje, że Gaiman jest bezpodstawnie oskarżany. Druga opcja to sprzedaż serialu komu innemu, myślę że to najbardziej realne, a ewentualna data dystrybucji będzie jak skandal Gaimanowy przycichnie.

Przecież Warhammer 40 k to sci-fi, zupełnie inny gatunek od rop. Są dwa Warhammery, 40 k i fantasy.

Nie widzę powodów żeby nie zrobili też drugiego serialu fantasy skoro inwestują w dwie marki sci- fi- właśnie ten 40 k i Masa Effect.

Dla nich to lepiej, a Amazon zdaje się licencjami bardzo gonic konkurencje co widać po kupnie praw do ekranizacji min.Gow,Horizona.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #232 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 16:06:35 »
Tak Amazon po podpisaniu umowy z Sony na ich growe ip ma tego sporo, do tego dochodzą te seriale Marvela o pająkach Spider-Noir, chociaż Silk: Spider Society anulowali.

No i mają cały czas dwa seriale fantasy, Rings of Power i The Wheel of Time. Ale ten drugi jest jeszcze nudniejszy niż RoP. Do tego dochodzą animacje D&D (Legend of Vox Machina i Mighty Nein), próg wejścia jest zerowy siadasz i oglądasz, tak jak Arcane. Oczywiście jeśli lubisz fantasy.

Inną produkcją Sci-Fi którą robią, jest miniseria Blade Runner 2099. Więc w produkcji/przygotowaniu mają tego dużo.

Offline Dracos

« Odpowiedź #233 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 16:10:08 »
Amazon ma drugi serial fantasy Wheel of Time i szczerze mówiąc lepiej mi się go oglądało niż RoP, przy o wiele mniejszym budżecie. WH40k podobno jest jakieś zamieszanie nie wiadomo czy projekt nie został/zostanie zrestartowany.

Jakoś nie wierzę że Sandmana N odpuści, chyba za dobrze im wyszedł żeby teraz przez problemy twórcy odpuścić sobie zarobek. A co Chłopaków Anansiego to powiem że sprawiłeś mi niespodziankę i bardzo się cieszę to jedyna książka którą naprawdę polubiłem Gaimana, nie żeby było to coś bardzo wyjątkowego ale taka porządna rzemieślnicza robota gdzie nie miałem poczucia że "pomysł jest, ale w zasadzie co dalej?"

Edit Widzę że ktoś mnie ubiegł z WoT :P Tak dla jasności Legends of Vox Machina owszem jest takim zapisem gry fabularnej ale nie należy chyba do żadnego konkretnego settingu D&D (tu mogę się mylić i jeśli tak jest to proszę o info :) )
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Listopad 2024, 16:13:00 wysłana przez Dracos »

Offline Pan M

« Odpowiedź #234 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 16:37:45 »
Tak Amazon po podpisaniu umowy z Sony na ich growe ip ma tego sporo, do tego dochodzą te seriale Marvela o pająkach Spider-Noir, chociaż Silk: Spider Society anulowali.

No i mają cały czas dwa seriale fantasy, Rings of Power i The Wheel of Time. Ale ten drugi jest jeszcze nudniejszy niż RoP. Do tego dochodzą animacje D&D (Legend of Vox Machina i Mighty Nein), próg wejścia jest zerowy siadasz i oglądasz, tak jak Arcane. Oczywiście jeśli lubisz fantasy.

Inną produkcją Sci-Fi którą robią, jest miniseria Blade Runner 2099. Więc w produkcji/przygotowaniu mają tego dużo.

Dodam, że w samym świecie gier wideo ten próg wejścia to działa tak, ze w Baldur's Gate 3 w peaku na samym steamie grało prawie 900 tysięcy ludzi.

Ogromna część  z tych ludzi nie zna szczególnie dobrze D&D, ma małe pojęcie o innych grach wideo na licencji marki, dużo tam ludzi którzy nigdy nie grali w wiekowe już poprzednie dwie części, nie mówiąc już o takich grach jak Icewind Dale czy Neverwinter.

Po prostu coś musi "zagrać". Dobra promocja, wstrzelenie się w zapotrzebowanie- a imo dobrego fantasy jest dość mało w świecie seriali i samym Got czy okruchami po tym jak House of the Dragon to się nie wypełni rynku, w przypadku gry to był izometryczny rpg z ogromnym budżetem jakiego jeszcze nie było. Jakieś znamiona na to, że dany produkt może stać się niezwykle rozchwytywany są też na pewno charakterystyczne postaci, dobre dialogi połączone z wielkim budżetem i promocją, to rozpala jakąś iskierka, że coś ma szansę stać się hitem.

« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Listopad 2024, 16:43:01 wysłana przez Pan M »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #235 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 17:23:44 »
Z tym D&D kompletnie nie ogarnąłem że The Legend of Vox Machina należy do tego IP, i tak jak podajecie przykłady to jeszcze kilka gaf popełniłem wyżej (np. że jest ileś Warhammerów kiedyś słyszałem, teraz mi przypomnieliście, za chwilę znów zapomnę jakby co), ale nie mam się co tłumaczyć bo już opisaliście kilka rzeczy, chyba prawidłowo :)

Z tą konkurencją wewnątrz platform to też nie jest tak, że nie ma wyjątków, np. live-action Avatar: The Last Airbender i One Piece to podobna estetyka, podobny budżet (tj. strzelam że OP większy, ale to wciąż nie są budżety jak flagowych produkcji) i w dużej części na pewno ta sama grupa odbiorców, a jednak oba seriale w podobnym czasie dystrybuowane i ekstensywnie promowane na jednej platformie. To jest taki naczelny wyjątek, Wheel of Time to żadna konkurencja, to tak jakbym podał Time Bandits jako odpowiedź Apple'a na te inne fantasy - nijak się to ma do wysokobudżetowych flagowców, WoT przypominał mi teatr telewizji - poprzebierać aktorów, nakręcić w lesie 40 minut gadania na odcinek i gotowe. Nie urażając fanów, ale to po prostu nie jest konkurencja (pisałem wcześniej ogólnikowo żeby się nie rozpisywać, np. co z tego że to fantasy, skoro nie może "walczyć" z innymi fantasy, dlatego też kwestię budżetu wyróżniłem). Był też Raised by Wolves, chciałem sprawdzić u kogo i widzę HBO Max, czyli częściowo konkurencja (bo jeden streaming z HotD), ale znów - nie przekonał mnie ten serial, może to nawet nie było fantasy... Zmierzam do tego, że ogólna jakość i wartość produkcji ma znaczenie przy tej konkurencji i pewnych limitach ilości produkcji w gatunku itp., @Kvothe np. Arcane w zestawieniu z większością serialowych animacji nie ma konkurencji, a co dopiero w samym gatunku.

Z tym progiem wejścia możemy mieć akurat różne zdania, wiem że taki Warhammer jest ogromnym uniwersum, jak dajmy na to serial będzie popularny i ludzie będą opowiadać czym jest Warhammer na podstawie tego serialu to i tak będę wiedział, że jest to tylko wycinek całości, a z racji że "główna linia fabularna" (jeśli taka jest) budowana była nie w serialu, a w innych mediach znacznie wcześniej, to chciałbym ten "rdzeń" wówczas poznać (nie wszystko co powstało, a po prostu sedno tego uniwersum, tak jak w SW są to filmy przykładowo), tyle że te gry w ogóle mnie nie interesują... Może to nie brzmi przekonywująco, może przykład anegdotyczny, ale gwarantuję że nie jestem sam z takim podejściem, tym samym określam próg wejścia jako wysoki (niezależnie jak dobrze oglądałoby się sam serial).

Z Sandmanem też już pisałem w wątku Gaimana - przecieki z planu wyglądały tak, że kręcone były sceny z ostatniego tomu, tym samym już były przygotowania do zamknięcia serialu (niezależnie od obecnego skandalu). Ja osobiście miałem nadzieję na różne specjalne odcinki (jak ten z kotami), albo spin-off w analogii do komiksowych one-shotów, różne historie niekoniecznie z osią skupiającą się na większej mitologii itp.. Tak jak przewidywałem - we wstępnym promowaniu nowych odcinków nie widać było twarzy Gaimana, gdzie przy pierwszym sezonie był wszędzie... Osobiście nie widzę opcji żeby pod tym IP kontynuowali cokolwiek (przynajmniej dopóki ludzie nie "zapomną", ale wtedy też zapomną o serialu i de facto będzie czas na robienie całości od nowa).

Anansi Boys jw., wydaje mi się, że zagrożony serial sam w sobie nie jest, środki już na niego poszły i na pewno jest w zaawansowanym stadium (post)produkcji, "nawet" miernego Snowpiercera udało się przecież sprzedać żeby ten wyprodukowany ostatni sezon pokazać (mimo że zainteresowanie serialem było już niewielkie).

Zgadzam się z ostatnim akapitem wyżej @Pan M, to jest nie tyle losowe, co wymaga tego "trafienia" (sam to dobrze opisałeś). A ja się może ograniczę z wypowiedziami, bo opierając się o fantasy, gatunek od którego raczej trzymam się z daleka, na pewno nie dostrzegam jakichś prawidłowości, które mogą rozszerzać ogólne wnioski odnośnie gatunków/konkurencji itp. ;)

Offline Kvothe

« Odpowiedź #236 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 18:10:39 »
Jutro wychodzi 2 sezon Arcane i mignęła mi informacja, że oba sezony kosztowały $250 mil. Więc masz rację, pod względem budżetu nie ma konkurencji. Animacja też jest świetna.

Swoją drogą, animacje dla starszego/dorosłego odbiorcy stały się bardzo popularne na serwisach streamingowych, Amazon ma aż 7 i 4 w przygotowaniu. W tym adaptacja komiksu Snydera - Wytches .

Offline michał81

« Odpowiedź #237 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 00:15:58 »
Edit Widzę że ktoś mnie ubiegł z WoT :P Tak dla jasności Legends of Vox Machina owszem jest takim zapisem gry fabularnej ale nie należy chyba do żadnego konkretnego settingu D&D (tu mogę się mylić i jeśli tak jest to proszę o info :) )
Legends of Vox Machina jest oparte o autorski system, to nie jest D&D, choć klimatem może go przypominać

Offline Pan M

« Odpowiedź #238 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 06:50:10 »

https://pl.ign.com/fallout-tv-series/63912/news/kevin-sam-w-krypcie-macaulay-culkin-zagra-w-serialu-fallout

Liczę na smaczek typu facet w krypcie najeżonej pułapkami swojego autorstwa   ;D

Offline Dracos

« Odpowiedź #239 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 13:23:33 »
Legends of Vox Machina jest oparte o autorski system, to nie jest D&D, choć klimatem może go przypominać

Dzięki tak właśnie kojarzyłem z jakiegoś wywiadu że u podstaw była chęć przeniesienia zabawy przy odgrywaniu RPG na ekran, ale co do samego D&D nie byłem pewny :)