Autor Wątek: Amazon Prime Video  (Przeczytany 42863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bender

• Gość
Odp: Amazon Prime Video
« Odpowiedź #150 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 22:09:31 »
  ROP nie jest klonem, jest w tym przypadku tożsamy z oryginałem.

W jakim sensie tożsamy? Raczej powiedziałbym, że to popłuczyna i wyciskanie ze skrawków, które dostali w prawach.

« Odpowiedź #151 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 22:43:50 »
  No w takim, że to ekranizacja tolkienowskiego świata. Rings of Power nie potrzebuje oryginalności skoro bazuje na utworach będących fundamentami na których stoi cały gatunek. Potrzebuje być dobrym serialem a podobno nie jest. Nie oceniam, bo jeszcze nie oglądałem, przerzuciłem trochę z ciekawości jak wygląda i wizualnie prezentuje się biorąc pod uwagę że to serial całkiem nieźle. W sumie ciekawy jestem jak to się sprawdzi w oglądaniu. Zacząłem właśnie odsądzanego od czci i wiary przez spore grono osób i zresztą już skasowanego Willow i szczerze mówiąc przynajmniej początek jest całkiem fajny.

Offline Pan M

« Odpowiedź #152 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 23:07:48 »
Wizualnie to się prezentuje totalnie tak se, bo ważniejsze lokacje to jakaś wiocha, polanki i lasy i tylko Numeron i elfie lokacje są spoko. Krasnoludzkie też, ale w sumie to sterta kamieni więc jakoś d nie urywa. Ważniejsze rzeczy jak aktorstwo ciągną ten serial na tyle w dół, że żadne widoczki tego nie przesłonią.

Aktorka od Galadrieli to jakiś kompletny dramat, overacting na szczytowym poziomie a babka dostaje w nagrodę takie rzeczy

także im się w cannes chyba sufit na łeb zwalił, ale to nie jest pierwszy raz kiedy krytycy taplają się  w artystycznej kupie twierdząc, ze to odświeżająca kąpiel. Mi się ta jej gra aktorska kojarzy z czymś pokroju szkoły aktorskiej z legendarnego "The Room" czy beznadziei niektórych aktorów ze star wars jak choćby Daisy Ridley, tylko, że pomnożonej razy sto.

Poza tym serial zmula. Serio. Akcji jest tyle co kot napłakał, i dialogami można by oczywiście fajnie prowadzić całość, ale dialogi to jakaś kpina. Ja wiem, ze to Tolkienowskie fantasy, ale postaci gadają tam tak niezręcznie jakimiś cytatami co mają być mądre i niby wpisywać się w poetykę Tolkiena pokroju "może ma zawsz rację" ale przez aktorstwo, ton całości i nudne niektóre wątki to po prostu nie działa. Ten serial serio nie zasługuje na taki rozgłos. Seriale w większości nie potrafią w fantasy i to jest kolejne przewalenie licencji po Wiedźminie Netflixa na jeden wielki napompowany balonik.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Czerwiec 2023, 23:10:32 wysłana przez Pan M »

Bender

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 23:21:46 »
Bazuje na załacznikach to po pierwsze. Po drugie LOTR to jednak książka, więc nawet w przypadku filmowej trylogii wykonano tytanicza pracę kreatywną, żeby to wszystko zwizualizować. Nie mieli wszystkiego podanego na tacy. W Rings of Power mieli punkt wyjścia, ale sami od siebie dali zdecydowanie za mało. Zwłaszcza przy budżecie o którym trąbiono. Widziałem serial relatywnie niedawno. Nie mam w głowie zadnego ikonicznego obrazka, który mi pozostał po projekcji.

... no chyba, że

Spoiler: PokażUkryj
napis Mordor, na ekranie

bo twórcy nie mieli zaufania do inteligencji odbiorców.

Gdyby jeszcze to usprawiedliwić jeszcze jakimś sensownym scenariuszem... ale niestety. To jest po prostu tragicznie napisane.

Niemniej, jak najbardziej zobacz.

Ja z pewnością zobaczę drugi sezon, ale tylko z ciekawości czy wyciągnęli jakąkowiek lekcje.
I czy nauczyli się trochę pokory (PJackson chciał im pomóc, ale ostentacyjnie go zlali XD) . Cóż...

@Pan M Bez kitu. Wiedzmina nawet nie tykam. Widziałem ten nowy trailer i to wygląda jak takaś produkcja klasy B. Kostiumy, zdjecia, lol, jakaś masakra.

« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Czerwiec 2023, 23:23:29 wysłana przez Bender »

Offline Gazza

« Odpowiedź #154 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 08:11:53 »
(...)Generalnie "generyczny" oznacza, nijaki, wtórny taśmowy  (...)
O ja pi...ole... To forum staje się memem w każdym niemal temacie. Dział "Filmy i seriale" na pewno.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 08:26:23 »
@Gazza Rozwiniesz?

To słowo od dawna wyszło poza słownikową definicję i nabrało znaczenie którego używa się powszechnie tak samo w polskim jak i np angielskim "Nie odznaczający się niczym szczególnym, typowy dla swojej kategorii. Mechanicznie skopiowany. Nudny. Bez charakteru. Nic nie wnoszący. Wyzbyty z treści." I oczywiste że takie znacznie mamy na myśli.

Bo rozumiem, że to ten mem...
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Czerwiec 2023, 08:32:26 wysłana przez Bender »

Offline Gazza

« Odpowiedź #156 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 14:52:59 »
Nie wiem co macie na myśli, ja odczytuję znaczenie tego słowa takim jakim ono jest. A że w (głównie) wypowiedziach @Pana M(arudy) się ono nagminnie przewija to staje się dość memicznym ;)

Jednak jest tego Waszego zrzędzenia pozytywny efekt - mnie zachęciło żeby tą produkcję obejrzeć.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 15:01:54 »
Właśnie Ci wytłumaczyłem co mamy na myśli. 

Jak najbardzej obejrzyj, jestem bardzo ciekaw Twojej opinii i czy nadal bedziesz uważał to za zrzędzenie, czy może jednak za obserwację.

Offline komiks

« Odpowiedź #158 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 15:26:41 »
Jednak jest tego Waszego zrzędzenia pozytywny efekt - mnie zachęciło żeby tą produkcję obejrzeć.
Ale, że Rings of Power nie oglądałeś i teraz postanowiłeś obejrzeć?
Ja wymiękłem po 2 pierwszych odcinkach, resztę znam z licznych skróto-recencji.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Pan M

« Odpowiedź #159 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 17:50:20 »
Jezeli pisanie ze, rop jest nudnym klocem bez charakteru jest wyznacznikiem bycia maruda, to tak jestem nim. Nieliczne seriale fantasy, które byly chwalone to Sandman, czy biorąc na wiare w opinie rod smoka-na wiare, bo ja uniwersum gry o tron nie
znam. Prawda jest taka, ze gry wideo robia fantasy zdecydowanie lepiej zaczynajac od nowych god of war przez izometryczne rpgi Larian,czy nawet total wary osadzone w warhammerze fantasy. Po prostu fajnie zrealizowane koncepty,oddanie bogactwa lore a seriale jak rop robia gownodramy, podciagaja kazdego kto to krytykuje do krozwierczego hejtera, czy mizogina bo niejedena osoba juz stwierdziła, ze galdreiela amazonu to jedna z najgorszych kobiecych postaci w historii seriali.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Czerwiec 2023, 17:55:05 wysłana przez Pan M »

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #160 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 18:48:17 »
Ja wymiękłem po 2 pierwszych odcinkach, resztę znam z licznych skróto-recencji.

Uwielbiam ten typ oglądaczy/twardych fanów...Obejrzał dwa odcinki, zobaczył że ROP to trochę inna rzecz niż ramki ustawione 20 lat temu przez Pjotera Jacksona i jego 'święte klisze'; (żeby nie było, sama przepadam) - to i wyrok zapadł: Rings of Power to SZAAAAJS. Ale opinie wydają taką o całości, bo przecie tak w internetach powiadają Halyna!

Plus oczywiście teraz zaroiło się od dyplomowanych tolkienistów, z uporem maniaka wytykających najmniejsze odstępstwo od każdej notatki Profesora; wydłubanej scyzorykiem spod spróchniałej belki na strychu przez Christophera Juniora...:P

A Morffyd Clark to fandom LOTR będzie jeszcze przepraszał na kolanach, jak Christiensena. 8)
Oby tylko przebudzili się wcześniej niż za 2 dekady, bo szkoda czasu. ;D
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline komiks

« Odpowiedź #161 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 19:12:31 »
Uwielbiam ten typ oglądaczy/twardych fanów...Obejrzał dwa odcinki, zobaczył że ROP to trochę inna rzecz niż ramki ustawione 20 lat temu przez Pjotera Jacksona i jego 'święte klisze'; (żeby nie było, sama przepadam) - to i wyrok zapadł: Rings of Power to SZAAAAJS. Ale opinie wydają taką o całości, bo przecie tak w internetach powiadają Halyna!
Przypisujesz mi coś, czego nie napisałem. Nigdzie nie porównałem ROP do LOTR, nie odniosłem się też do spójności fabuły ROP z książkami. Robisz dokładnie to, co mi zarzucasz, wrzucasz mnie do jednego wyimaginowanego worka, który sobie podpisałeś.

Co do oceny serialu po dwóch odcinkach. Nie mam zamiaru męczyć się przez wszystkie odcinki i nie muszę, bo nie jestem recenzentem ani krytykiem, nikt mi nie płaci za oglądanie seriali, to ja płacę za to, że je oglądam. Oglądałem za to sporo recenzji całości ROP, bo mnie to ciekawiło, wiem co się dzieje w kolejnych odcinkach, wiem, jak wyglądają niektóre sceny i dialogi, mimo, że nie oglądałem całości.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Bender

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 19:21:44 »

Plus oczywiście teraz zaroiło się od dyplomowanych tolkienistów, z uporem maniaka wytykających najmniejsze odstępstwo od każdej notatki Profesora; wydłubanej scyzorykiem spod spróchniałej belki na strychu przez Christophera Juniora...:P

A Morffyd Clark to fandom LOTR będzie jeszcze przepraszał na kolanach, jak Christiensena. 8)
Oby tylko przebudzili się wcześniej niż za 2 dekady, bo szkoda czasu. ;D

Szkoda tylko, że opócz skrytykowania krytykujących nie przytoczyłaś ŻADNEGO argumentu czemu i czy niby to jest dobre wg Ciebie.

Pewnie Cię to nie zainteresuje, ale oglądałem odcinki praktycznie w momencie jak sie pokazały, więc nie opieram swojej opinii na "internetach" choć z wieloma się potem zapoznałem i w większości się zgadzam. I nie, nie jestem "dyplomowanym tolkienistą" i nie oczekuję kalki Jacksona ani nawet kurczowego trzymania się lore. Oczekuję DOBRZE zrealizowanego serialu, który ma porządny scenariusz i jest porządnie obsadzony i zagrany.  Ten nie jest.

I na koniec, najbardziej zabawne jest że Tobie podobni, zarzucający innym w podtekście tosyczność, w rzeczyswistości w swojej pasywnej agresji są bardziej toksyczni. A zazwyczaj oprócz klaskania nie mają do powiedzienia nic więcej.

EDIT: i szczerze? absolutnie się nie dziwię komuś kto przestał oglądać po dwóch odcinkach.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Czerwiec 2023, 19:24:42 wysłana przez Bender »

Offline Pan M

« Odpowiedź #163 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 22:13:40 »
Bylbym zapomnial o kinowym Dunegons and dragons. Film na tyle dobry, ze az szkoda ze wyniki w box office skreslaja szanse na kontynuacje, ale mysle, ze serial od twórców fimu to nie jest taki nierealny pomysl. Tym bardziej, ze Squad Gunna, który tez na siebie nie zarobil dostal Peacemakera od hbo.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Czerwiec 2023, 22:20:01 wysłana przez Pan M »

Offline misiokles

« Odpowiedź #164 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 22:30:02 »
A ja sądzę, że część druga będzie. Kiedy film trafi na streaming, to większość ludzi przekona się, że dostali coś dobrego i spoza MCU/DCU. Gdyż w myśl zasady - lubimy te uniwersa, które dobrze znamy - z jednej strony chcemy dobre filmy, ale nie mamy ochoty wydawać bilety do kin na 'nowe' uniwersum. Streaming sprawi, że D&D już nie będzie 'nowe' a 'nasze' i zapotrzebowanie na kontynuację wzrośnie.

Analogicznie jest w komiksami - mając do wyboru kolejną serię z Spiderem a nową rzecz od Image wybierzemy w większości wypadków Spidera. Bo swój chłop, bo continuity, bo przyzwyczajenie.