Autor Wątek: Amazon Prime Video  (Przeczytany 42861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
Odp: Amazon Prime Video
« Odpowiedź #120 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 12:19:46 »
Prime Video - patrząc się na rozpiętość ofert tej platformy, gatunki filmów i seriali, które oferuje, uwzględniając przy tym koszt, około 50 zł na rok jej subskrypcji - jest najlepszą i najrozsądniejszą do subskrypowania platform streamingowych marką, która istnieje na rynku. Cena, ceną i w miarę zachowana różnorodność różnorodnością, ale... PrimeVideo nie ma ,,gwiazd" - znanych, lubianych i tych najbardziej fanowskich, także obgadywanych (czyli rzeczy, o których się mówi!) produkcji.

Co ciekawe, aż mnie ,,wzięło" totalnie, gdy zobaczyłem (dawno tu nie zaglądałem), co na PrimeVideo nowego słychować. Otóż, jak fotografia poniższa mówi, interesują mnie do obejrzenia oprócz znanych zaznaczone: "Niewidzialna wojna" (wiem, że to jest złe, ale muszę to obejrzeć! 8)) oraz "Carnival Row" i "Legenda Vox Machiny". W przypadku dwóch ostatnich: warto się tymi tytułami zainteresować?

Zaznaczyłem, jak widać, również "Wszystko wszędzie naraz", ale to jako przestroga dla użytkowników PrimeVideo, którzy chcą obejrzeć ten film i wiele, wiele innych od tej platformy (również seriale), które niby obsługują 4K i Dolby Vision/HDR. Nie, ten oscarowy hit wcale nie jest wyświetlany w UHD i w temu podobnych standardach. PrimeVideo często pisze jedno, a okazuje się, że jest co innego. Netflix, Disney+, w przypadku tych serwisów jest totalna gitarka - systemy i całe te metadane wgrywane np. do opcji 4K, chodzą, wyswietlają się. Całość jak najbardziej bez zarzutu. Też macie taki problem? Czy chodzi o rodzaj oprogramowania albo kodowania, które nie obsługują wybrane marki telewizorów i nie obsługują one np. standardów PrimeVideo, tak jak jest u mnie.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Pn, 08 Maj 2023, 22:30:25 »

PrimeVideo wprowadziło (o ile nie jest to od... dawna?) dość specyficzną formę oglądania wielu filmów, których nie ma w swojej ofercie jeśli opłaca się abonament, ale które można kupić lub wypożyczyć za odpowiednią cenę m.in. w zależności od jakości. PrimeVideo zadziałał więc, tak jak robi to Google Play a także wiele nie tyle co telewizji streamingowych a ,,kanałów VOD", gdzie można sobie ot tak kupić jakiś mega wypaśny dla nas film lub go wypożyczyć. Ten filmowy sklep Amazona, nie powiem, delikatne wrażenie na odbiorcy na pewno robi, tym bardziej, że 2,99zł kosztuje mnie przykładowo: wypożyczenie "Top Gun: Maverick" w najwyższej jakości obrazu i dźwięku, przy czym w tym aspekcie PrimeVideo radzi sobie całkiem dobrze: strumieniowanie danych najwyższej jakości jest świetne w odbiorze np. na OLEDzie - film wędruje do mojej biblioteki i mam na obejrzenie go kilkanaście dni. Obrazów w najwyższej jakości audiowizualnej na tej platformie, do wypożyczenia za ,,paczkę chrupek" jest cała masa. Oczywiście niektóre tytuły mamy w specyfikacji FHD albo zwykłego HD i 5.1.

I jak, ktoś z Was próbował takiej sklepowej rewelacji Prime'a?  ;D ;D

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #122 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 10:32:46 »
Ta sklepowa rewelacja Prime'a obejmuje filmy, które tydzień temu były dostępne w ramach zwykłego Prime bez dodatkowych opłat, więc nie jestem specjalnym entuzjastą.

Offline Kyms

« Odpowiedź #123 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 12:38:23 »
Ta sklepowa rewelacja Prime'a obejmuje filmy, które tydzień temu były dostępne w ramach zwykłego Prime bez dodatkowych opłat, więc nie jestem specjalnym entuzjastą.
Częściowo możliwe, że tak, ale nie wyłącznie. Dowodem na to jest szeroka biblioteka DC uwzględniająca kilkanaście/dziesiąt animacji i filmów niedostępnych wcześniej w Amazon Prime Video. Teraz pojawiły się w ramach wypożyczenia/kupna. Warto tu zwrócić uwagę, że część tytułów jest tu obecna, a wcześniej była na HBO Max (teraz nie ma np. klasyczne Batmana z Keatonem). Zauważone przeze mnie tytuły spisałem w artykule - https://uniwersumdccomics.com.pl/2023/05/04/filmy-i-animacje-dostepne-na-platformie-streamingowej-amazon/

Z nowej funkcji korzystałem wypożyczając "Tron Atlantydy". Tanio, szybka i bezproblemowa płatność, dobra jakość obrazy i dźwięku. Pozytywne doświadczenie. Pewnie skorzystam jeszcze nie raz np. do obejrzenia nowych Bondów czy Top Guna
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline horror

« Odpowiedź #124 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 15:54:17 »
Apple TV ma ten sam styl sprzedawania produktów na swojej stronie. Sa tresci, ktore mozna ogladac dzieki abonamentowi , ale oferuja tez mozliwosc kupna i wypozyczenia nie swoich produkcji.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 16:00:39 »

Nie sądzę abyś miał to dokładne rozeznanie w bibliotece PrimeVideo, o które mi chodzi. ,,Ogar i bez spiny", jest dobrze.  ;) Ta platforma jeśli nawet miała niektóre tytuły we wcześniejszej ofercie, które teraz można kupić lub wypożyczyć za skromne 3zł, to nie posiadała ich, tak jak teraz, w najlepszej możliwej jakości obrazu i dźwięku, które w swoim serwisie oferuje, ale w specyficznych rodzajach usług. A strumieniowanie danych PrimeVideo, i to w UHD, Dolby etc., jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie. I tak, kurde faja, filmów do wypożyczenia w takim najwyższym standardzie odbioru audiowizualnego, w ,,Prime" jest... w srocz i jeszcze więcej. A to tylko skromny przykład tego, co można ,,wypożyczyć za 3zł (albo kupić za o wiele drożej), po wpisaniu słowa Batman":

Kyms, racja, filmów animowanych z samego DCEU i tych starszych z DC i np. w stylizacji LEGO z DCEU, w samym UHD i HDR mamy bardzo, bardzo dużo w ofercie tej platformy! Niesamowite!  ;D ;D

Offline HugoL3

« Odpowiedź #126 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 16:27:47 »
No tak na pierwszy rzut oka to potwierdzam, że 90% tych filmów było w Go/Max. Tylko, że tam mają w zwyczaju co miesiąc rotować ofertą - raz jest batman, innym harry potter, bond albo jeszcze jakaś inna franczyza.
Ja akurat nie pochwalam wypożyczalni na takich zasadach. Wolę zapłacić konkretną kwotę co miesiąc za dostęp do pełnej biblioteki danego studia.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #127 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 16:29:29 »
To Ty się ciesz że filmy są w UHD, a dla mnie to obniżenie standardu, bo miałem dostęp do filmów w ramach abonamentu a teraz chcą ode mnie dodatkowych opłat.
Byłoby "po twojemu", gdybym miał wybór - film w FullHD w abonamencie, albo UHD za opłatą. 

Offline Kyms

« Odpowiedź #128 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 23:13:39 »
To Ty się ciesz że filmy są w UHD, a dla mnie to obniżenie standardu, bo miałem dostęp do filmów w ramach abonamentu a teraz chcą ode mnie dodatkowych opłat.
Byłoby "po twojemu", gdybym miał wybór - film w FullHD w abonamencie, albo UHD za opłatą.
Które konkretnie pozycje zostały przeniesione ze standardowej oferty do wypożyczalni?

Offline volker

« Odpowiedź #129 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 09:00:56 »
Jak dla mnie nie warto. Robią tylko zamieszanie na panelu bo w normalną ofertę wmieszali teraz filmy za dopłatą i jakieś dodatkowe subskrypcje na inne kanały. Robi się tam powoli śmietnik.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #130 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 10:50:29 »
Które konkretnie pozycje zostały przeniesione ze standardowej oferty do wypożyczalni?
Z tego, co miałem na swojej liście do obejrzenia:
Doktor Dolittle
Gra
Kick_Ass 2
Anna
Archive
40-letni prawiczek
Ulepszenie
W nieskończoność
Oblivion

Offline Kyms

« Odpowiedź #131 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 16:36:24 »
Dzięki, dobrze wiedzieć o przeniesieniu części oferty do nowego modelu. Ciekawe ile łącznie produkcji tak przenieśli

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 21:25:05 »
Nie dość że "Carnival Row" to serial od PrimeVideo, który siadł mi na gusta bardzo, bardzo dobrze (kończę za 2 epizody drugi sezon! Świetny miks steampunku z wiktoriańskim kryminałem, thrillerem i czymś a'la gotycki horror); nie dość że ta platforma realizuje pod względem jakości obrazu, aktorstwa, zamysłu fabularnego tytuły godne tego, co w podobnych gatunkach realizuje Disney+ i Netflix, to Amazon dodaje nam opcje swej ,,działalności" rodem z telewizji na życzenie. Może i tego za dużo? Sam nie wiem; to i tak bardzo dobra inicjatywa, tym bardziej że ufam jakości strumieniowanych przez internet tytułów od PrimeVideo w standardzie FHD i UHD i systemach Dolby. Jest nieźle.

Offline Pan M

« Odpowiedź #133 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 11:46:01 »
Rings of power obejrzane ze sporym opóźnieniem.

Na pewno na plus zasługuje kasa wyłożona na scenografię, cgi, wygląd tego wszystkiego. Númenor faktycznie wizualnie daje radę, kopalnie krasnoludów są odpowiednio krasnoludzkie, elfie lokacje elfie itd. Co innego casting, charakteryzacja. Jeszcze krasnale dają radę, ale elfy to już absolutnie strzał kulą w płot. Celebrimbor zdecydowanie lepiej pasowałby na hobbita albo po prostu człowieka, Arondir to już by bardziej pasował na kogoś pokroju Aragona i już nawet nie chce mi się poruszać tematów koloru skóry, bo przywykłem, że te seriale no muszą po prostu robić z każdego fikcyjnego światka konglomerat ala USA.

Scenariuszowo to taki zlepek kilku wątków, z których część w ogóle się z sobą nie łączy. Potomkowie hobbitów mają swoją imbę z czarodziejem, mamuska z wioski i Arondir swój romans, przy czym jeszcze z tego wychodzi side quest o mieczu co to krwią się żywi w związku z synem mamuski, Elrond i Durin mają swoją historyjkę, Galadriela swoją.
Spoiler: PokażUkryj
 Jedyne co jako tako się zazębia w finale to wątek Galadrieli i tej wioski co to strzeże jej Arondir, przy czym jest to już jeden z większych debilizmów serialu. Numeron dzielnie pomaga jakiejś tam wiosce w obronie przed orkami, co to ich złych elf prowadzi. Tak widać, wioski w śródziemiu to tak potężny i ważny punkt strategiczny w sródziemiu, że Numeron tam popłynie z doborowa kawalerią i samą królową na czele  ???

Aktorko najlepiej radzą sobie typy od roli Durina i Elronda. Czuć tutaj faktycznie chowane urazy, ale też ogromną sympatię między tą dwójką. Wątek jest zdecydowanie najlepszy z całego serialu, bo nie kłuje aż takimi bzdurami jak to co wyżej, lokacje krasnoludzkie jak wyżej pisałem naprawdę dają radę i nie ma tutaj też spiny na jakieś super bitwy na które amazon najwidoczniej nie stać, jest za to skupienie się na relacji między postaciami.

Najgorsza jest zdecydowanie Galadriela. Nie wiem co palili bądź pili scenarzyści i reżyserzy tego serialu, ale ktoś na poważnie tam uznał, że taka interpretacja tej postaci będzie fajna. Jaka to interpretacja? Ano zadufana w sobie, ze spojrzeniem psychopaty, bufonowata, zaczadziała, egocentryczna i traktująca większość istot instrumentalnie i z góry. 
 Wicie, rozumicie jej brata na wojnie  zabili więc to jej daje mandat na bycie socjopatką, bo przecież ona jedna straciła kogoś bliskiego przez wojnę
.

Morfydd Clark wykonała kawał niesamowitej roboty, żeby jej postać była odpychająca za każdym razem kiedy pojawi się na ekranie. Dziwne tiki i  mimika, spojrzenie pełne mordu i absolutny brak jakiś punktów zaczepienia, żeby tą postać jakkolwiek polubić. Jedyna argumentacja, żeby bronić tego gówno performance, to wrzeszczenie, że faceci nie lubią silnych kobiet w fikcji. Osobiście nie mam problemu z Larą Croft, Ellen Ripley i tabunem kobiecych super-bohaterek na czele z Wonder Woman. Istotne jest tylko czy postać jest dobrze rozpisana, budzi sympatie.

Byłbym zapomniał Galadriela ma jedną z najgorszych scen z galopem konia w historii. Wmontowane od czapy, a sama scena jest tak żenująca, że pokazuje jedne z najbardziej badziewnych użyć slow-motion i ta mimika Galadrieli... brrr.

Gówniane są też wątki postaci, które widz ma w dupie bo są tak nijakie, ze aż dziadostwem bije od tego na kilometr. Prym wiedzie siostra Isildura, co to dookoła niej kręci się jakiś fircyk co to cholewki do niej  smaży. Isildur to też nie lepszy lebioda. Jakiś taki nieopierzony gamoń, co trochę irytuję, trochę zajmuje czas ekranowy na zdecydowanie ciekawsze rzeczy. Nawet jak twórcy postawili sobie za cel zrobić ewolucję postaci na przestrzeni sezonów, od kompletnego niedołęgi do kolesia co będzie jednym z dowódców wyprawy na Mordor to jest mimo wszystko słabo wykonane.

Dialogi to często jakiś level na zasadzie "chcemy brzmieć mądrze, ale, że scenarzyści to jakaś amatorka, to brzmimy jak debile, co próbują udawać mądrych". Postaci często walą jakimiś sentencjami, bo że, to świat Tolkiena itd. Tylko, ze drewno większości aktorów i prowadzenie tego wszystkiego sabotuje te rzeczy. Zaśmiałem się, kiedy bohaterowie  twierdzili, że "morze ma zawsze rację", zaśmiewałem się do rozpuku kiedy Galdriela mówiła, że "widziała więcej". Kompletnie to nie wyszło i jest bardzo wymuszone w tym serialu. No i bardzo to przesadzka, bo 80% serialu opiera się na dialogach między postaciami, dynamiką ich relacji, bo dużą dawkę akcji dostaliśmy dopiero w dwóch ostatnich odcinkach. Przy czym i tam wychodzi głupota rzeczy, które się dzieją.
 Postaci przeżywają erupcję wulkanu bo tak

Chronologia wydarzeń względem uniwersum Sródziemia? Wiadomo, że panuje burdel, rzeczy dzieją się za szybko względem oryginalnego, książkowego uniwersum Tolkienowskiego. Niby było to oczywiste, ale jednak znając rozmach i wielkość tego wszystkiego z książek ma się wrażenie, bezsensownego kurczenia skali tego świata, jego epokowości.

Z plusów dochodzi jeszcze muzyka. Bear Mccreary ma bardzo dobry warsztat, a muzyka momentami przypomina tę z God of war, więc to jest wartość dodatnia.

Podsumowując serial ma masę problemów a co najgorsze choruje na schizofrenię. Niby w jednych rzeczach oddaje jako taki hołd Tolkienowi, żeby w innych wywracać to wszystko do góry nogami. Pod pewnymi względami to mogłoby być dowolnie inne od Sródziemia uniwersum fantasy, bo czasem tego Tolkiena nie czuć tutaj wcale.

Jak dla mnie naciągane 5/10 a czuje, że z kolejnymi sezonami będzie tylko gorzej.

« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Maj 2023, 11:52:38 wysłana przez Pan M »

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Nd, 04 Czerwiec 2023, 17:11:36 »

Prime Video chodzi z wysoko podniesioną głową, ewidentnie! Duma, głos ze spiżu, kręgosłup ze stali, i ta bezwzględność w polityce prowadzenia działalności streamingowej. ,,Białe kołnierzyki" sobie tutaj poczynają! Establishment pełną gębą. A widz jakby to powiedzieć... na tym trochę cierpi: poniższy screenshot pokazuje dość dziwną sytuację w usługach PrimeVideo...

Z 2.99zł za film UHD, zrobiło się w przeważającej większości możliwości wypożyczenia danego tytułu co najmniej 9.99zł. Zdarzają się filmy do wypożyczenia na tej platformie za 15-20zł... Chciałem obejrzeć "Blade. Wieczny Łowca" w jakości obrazu i dźwięku UHD/DolbyAtmos i Vision, którą m.in. PrimeVideo oferuje... Miałem już wstępny rogal na twarzy do tego przypisany, a tu, proszę... 10zł?! Trzykrotna przebitka cenowa? Pewnie za jakiś czas jakąś promocję znów Amazon w swoich usługach streamingowych wypuści.

P.S. A'propos serialowego Śródziemia i Władcy Pierścieni, oglądając tę produkcję na PrimeVideo tylko i wyłącznie nastawiałem się na walory wizualne i samo tempo narracji, jako taki klimat (to nie mój gatunek), montaż i kompozycje muzyczne. Dlatego też, dla mnie ten serial okazał się dość udany, graficznie turbo mocny i intrygujący, fabularnie nawet też. Mocne 7/10. Komentować szczegółowo tytułu nie będę, nie znam prawie wcale Śródziemia... tyle co z filmów, które widziałem pierdyliard lat temu.