Orodreth mógłby się obrazić. 😉
A toto Noldor, więc Ci
komiksie nie zapomni tej zniewagi!!
Tak samo Amroth, który bywa też synem Galadriel. 😅
Nie tylko Celebrian się liczy, nie nie.
Po pierwsze, nie ma czegoś takiego jak "oficjalna, kanoniczna wersja" u Tolkiena. [Zamiast tego mamy Legendarium Tolkienowskie.]
Profesor na przestrzeni lat dokonywał wieluuu zmian w swoich licznych pracach o Śródziemiu. Niestety, za swojego niezwykle pracowitego żywota zdążył wydać jedynie 2 tytuły. Są to doskonale znane pamiętniki Froda i Bilba Bagginsa. Jedyne które we własnej osobistej ocenie Tolkiena były na tyle koherentne, uporządkowane i "skończone", że Profesor zdecydował się je wydać i ukazać oczom czytelników na całym świecie.
Wielka szkoda że później mu się zmarło i nie zdążył zrobić tego samego z resztą swoich dzieł.
Oczywiście, potem pałeczkę przejął Christopher Tolkien, który uraczył nas dziedzictwem ojca na swój własny sposób; za co należy być bardzo wdzięcznym.
[Aczkolwiek osobiście np. przy lekturze Pierścienia Morgotha, przy 4 powtórzeniu informacji że Sauron pochodzi pierwotnie z domu Aulëgo; gałki oczne przewracały mi się same. Naprawdę wystarczyło to napisać raz, nie trzeba mi tego powtarzać dodatkowe 4 razy, pamiętam. ☺️ Wolałabym np. jakieś info o tym że za każdym razem gdy Aulë na praktykach ośmielił się za mikroskopijny błąd dać Maironkowi 6 z minusem; to potem nigdy nie mógł znaleźć skarpetek do pary. Dlatego ciągle chodził w różnokolorowych, a wszyscy zwalali to na roztargnienie Boga Krasnoludów]. Taka
koincydencja...🤣🤣🤣]
Teraz zaś mamy pana Simona Tolkiena, który sprawuje pieczę nad rodzinną spuścizną i stąd piękny serial o Śródziemiu.
Panie M, Lucy mogła i wychować się pod kamieniem.
Ale jeśli na własnym ślubie zostaje prawie zadźgana nożem przez przybywającego z zewnątrz "męża". Jeśli jej ludzie zostają częściowo wymordowani. Jeśli ona sama zostaje wykorzystana przez każdego kogo napotka. Ba, niemal pozbawiona życia...A ONA NADAL SPODZIEWA SIĘ ŻE KAŻDY JEST SŁODZIUTKIM TĘCZOWYM MISIEM O DOBRYM SERDUSZKU...No to sorry. To nie jest już naiwność tylko skrajny kretynizm, przynajmniej dla mnie.
Nie żeby mnie dziwiła twoja perspektywa. Podejrzewam że choć twoim zdaniem Galadriel po rozłące z ukochanymi braćmi na kilka tysięcy lat [a to mega długo, nawet jak na elfie życie] nie ma prawa czuć złości na świat, to zyskałaby je; gdyby np. zabito jej ukochanego konika.
Dziś to jest bardzo powszechne. Wielu odbiorców np. miało gdzieś [spoiler]zamordowanie małego dziecka w Rodzie Smoka, ale jak zobaczyli że ten sam morderca kopie pieska...OJEJ, TO SIĘ POSYPAŁY GROMY.
Widziałam tu pytanie jednego kolegi, niestety usunął je, nie wiedzieć czemu. Kto pyta nie błądzi. Z zasady. 😉
Aczkolwiek patrząc po nastrojach; jeśli kolega [strzelam, może strzał chybiony] jest bardziej z prawej...Może warto byś zaczekał do 2044 roku, kiedy LOTR prawdopodobnie trafi do domeny publicznej.
Albo do czasu gdy prawa do ekranizacji materiałów Tolkienowskich nabędzie Netflix.
Już widzę to oczyma wyobraźni...
Silmarilion w wersji prawdziwego woke, gdzie
uraczą fandom parą Morgoth/Sauron...Jak powszechnie wiadomo wg Tolkiena Morgoth uwiódł Saurona i przeciągnął na swoją stronę.
Morgotha zagra np. taka Amandla Stainberg, Kelly Marie Tran - Saurona. I fandom będzie mieć full serwis, upragnione "wg Tolkiena". 😋 Tęczowy Angbang.😂😂
Wtedy się oczy otworzą, jakie te Ringsy były "woke"...
O jakieś 20 lat za późno.
I nie jest prawdą, że ROP!Galadriel nie ma nic wspólnego z książkową Galadriel. Wręcz przeciwnie. Ma mnóstwo wspólnego.
Dla fana uniwersum wiedza o pozostałych braciach Galadriel poza Finrodem nie jest wiedzą tajemną.
Zresztą ROP!Galadriel wspomina o tym i więcej stratach w elfich szeregach: "Nie starczy Ci życia by policzyć tych których straciłam".
Oczywiście wypada to szalenie zabawnie, bo mówi to do
Saurona,,którego mylnie wzięła za krótko żyjącego człowieka. A który de facto jest istotą stworzoną jeszcze przed istnieniem Czasu.
🤣🤣🤣
...Gil Galad powinien wysłać na dożywotnie wakacje do Mordoru 
Tu się wyjątkowo zgodzę. Ewidentnie Galadriel powinna zostać wysłana by zostać Królową Mordoru, i rządzić nim wraz ze swoim Drugim Mężem! 🥳🥳🥳
TO BY BYŁO COŚ.🤭