Autor Wątek: Wydawnictwo Ongrys - seria do wydania w Polsce  (Przeczytany 31102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arczi_ancymon

Odp: Wydawnictwo Ongrys - seria do wydania w Polsce
« Odpowiedź #45 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 18:30:13 »
Mieli zapowiedź w ostatnim katalogu, więc chyba mają licencję?

Faktycznie, zapomniałem o tym.

Offline 79ers

« Odpowiedź #46 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 20:02:24 »
Nie mogę edytować poprzedniego posta, więc następny.
C'était la guerre des tranchées TARDIEGO - było już wydane,
Carthago - ma wydać Egmont
Le moine fou(Vink) = Szalony mnich (Vink) dubelek w ankiecie
Les lumières de l'Amalou = Światła Amalou j.w.

Z ciekawości zdradzi ktoś na ile tytułów głosował? Ia wybrałem 27, chociaż brałbym prawdopodobnie drugie tyle. Nie wiem czy lepiej było więcej i ciekawszy rozkład głosów, czy mniej i bardziej klarowna czołówka na liście. Dziękuję Ongrysowi za miło spędzony wieczór  ;D ;D

Wkrótce postaram się o jakiś komentarz do mojego typowania.

Offline Kadet

« Odpowiedź #47 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 20:10:34 »
Ja wybrałem 17 tytułów. Starałem się znaleźć takie, które kupiłbym na 100 (albo przynajmniej 90) %.
« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Styczeń 2020, 20:49:01 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 20:22:44 »
C'était la guerre des tranchées TARDIEGO - było już wydane

A ja głupi, tak uwielbiam Tardiego, że nawet nie spojrzałem na co głosuję 8)

Głosowałem na 15 tytułów, ale ograniczałem się do tych absolutnie najważniejszych dla mnie, bo na liście pewnie jest drugie tyle, które chciałbym aby u nas wyszły.

Offline keram2

« Odpowiedź #49 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 20:23:40 »
Ja zagłosowałem na 20, w tym 10 które sam zgłosiłem.

Spokojnie mógłbym zaznaczyć drugie tyle, bo jest tu wiele świetnych komiksów, ale to byłaby przesada.

Offline wilk

« Odpowiedź #50 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 20:51:17 »
A ja głupi, tak uwielbiam Tardiego, że nawet nie spojrzałem na co głosuję 8)

Hehe, u mnie tak samo.  ;D 

Nie wiem czy wszyscy wiedza ale można cofnąć swój głos i zagłosować ponownie. Tak zrobiłem w przypadku "To była wojna okopów" bo drugi raz tego, skądinąd bardzo dobrego komiksu, jednak nie kupię.

Zagłosowałem na 22 tytuły, a właściwie na 21 bo wśród nich jest zdublowane Światła Amalou Claire Wendling. Każdy z nich z pewnością bym kupił, gdyby ukazał się po polsku.

« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Styczeń 2020, 20:57:16 wysłana przez wilk »

Offline Death

« Odpowiedź #51 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:03:45 »
Wcześniej nie zauważyłem Zbyt długiej jesieni. No to byłby naprawdę hit, bo to jeden z najlepszych polskich komiksów jakie czytałem, a nigdy nie ukazał się w całości. To jest rzecz najwyższych lotów i sprawa ważna dla dziedzictwa komiksu w Polsce. Ten komiks po prostu trzeba uratować przed niebytem. Idealne zadanie dla Kapitana Ongrysa. :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #52 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:08:44 »
Ja bardzo cieszyłbym się, gdyby "Ric Hochet" uzyskał dobry wynik - tak mi się wydaje, że kryminał i sensacja to nie jest szczególnie wyeksploatowana nisza komiksowa u nas. Na minus fakt, że to dłuuuuga seria (integrali jest chyba ze 20 teraz), no ale jeśli dobra, to tym lepiej :) Poza tym ja przepadam za takim rysunkowym oldskulem:

Z krótszych to świetny byłby "Ali Beber" od Bedu - tylko trzy albumy, ale chyba niestety żadnego wydania zbiorczego to nie miało...

No i, kurczę, "Barbe-Rouge", czyli "Rudobrody" - pirackie klimaty, ten sam scenarzysta, co w "Blueberrym", niezapomniane nawiązania w "Asteriksie"... Z tym że też na chwilę obecną jest tego aż 13 integrali.

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline K.Leszcz

« Odpowiedź #53 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:10:15 »
Ja zagłosowałem na 23, z czego 8 sam zgłosiłem. A te, które zgłosiłem, to były głównie takie humorystyczne serie.

Offline MiSiO

« Odpowiedź #54 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:43:28 »
Czy Wielki Martwy nie jest wydawany przez Sideca?

Mój głos oddałem na Marie. Po tym jak wydano Hugo, brakuje mi Marie na półce. Dzieciom bym też sprezentował.

Offline kenji

« Odpowiedź #55 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:44:36 »
Czy Wielki Martwy nie jest wydawany przez Sideca?

A jest ?:)

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #56 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:46:58 »
To ja oddałem głos na tylko 8 pozycji (niestety za długo się zbierałem i nic nie zgłosiłem)
Natomiast co do długości serii, to bym nie przesądzał niczego, w PL mamy np. Valeriana od Taurusa (można powiedzieć 8 tomów), Storma od Kruca (niby po dwa albumy, ale 8 tomów jest), czy serię Troy od Egmontu (na teraz 8 zbiorczych już wydanych, a w tym roku 2-3 następne powinny być) - więc jak widać można. Dodatkowo sam Ongrys Kompletne Akta wydaje i już kilka na koncie ma, a w tym roku kolejne zapowiedział - więc widać że długich serii się nie boi.

Offline MiSiO

« Odpowiedź #57 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:49:46 »
Mam kilka tomów Wielkiego, więc tak. Jest. Choć faktycznie nie wszystko jest wydane, więc jak najbardziej jestem za wydaniem brakujących tomów. Ale oczywiście Marine moim numerem 1.
« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:53:06 wysłana przez MiSiO »

Offline pawlis

« Odpowiedź #58 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:50:08 »
Ja wybrałem 12 pozycji:
- Den Corbena, głównie ze względu przełomowe rysunki
- Wszystko jak leciało Cazy. Po scenkach z życia osiedla jestem na tak na tego autora
- Miki od Goddfredsona - no chyba, że Egmont coś tam knuje ;)
- Titeuf i Kid Paddle - sentyment z podstawówkowego dzieciństwa
- Nemesis teh Warlock - bo jak Studio Lain machnęło rękę...
- Prince Valiant - urzeka mnie forma i quasi-średniowieczne klimaty
- klasyczny Popeye - jako fan kreskówkowego Popeye'a z chęcią zobaczyłbym oryginał (wiem, kreskówka Fleischera mocno się różni)
- TMNT: Ultimate Collection - niech ktokolwiek to wyda w całości!
- Requiem Chevalier Vampire - te rysunki, aż zachęcają.

Offline Kadet

« Odpowiedź #59 dnia: Pn, 06 Styczeń 2020, 21:51:36 »
Mam kilka podwójnych tomów Wielkiego, więc tak. Jest.

Na pewno BYŁ wydawany. Czy jest - to już coraz bardziej wątpliwe, niestety. Po tym, jak Kurc zaczął przejmować zapowiedziane przez Sidecę tytuły, powoli tracę ostatnie strzępki nadziei co do tej firmy.

Dziękuję z całego serca!