Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565261 razy)

Offline holcman

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #3075 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:01:53 »
A na proste pytanie, gdzie jest lepsze miejsce do rozmowy odnośnie Eternauty do dziś nie odpowiedziałeś. Wiemy tylko, że na pewno nie tutaj.
O dżizas, teraz rozumiem! :-)
To jeszcze raz powoli: mój komentarz był uszczypliwym żartem i tyle.
Nie wiem, jakie miejsce jest lepsze. Może takiego w ogóle nie ma. Ale w ogóle nie chodziło o to, żeby takie miejsce wskazywać.

Czy forum jest super, czy nie to już kwestia indywidualna. Widziałem tu dyskusje, które w super miejscu nigdy nie powinny się wydarzyć.

Offline holcman

« Odpowiedź #3076 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:03:51 »
Rozumiem, że KG z nakładami po 1,5k to wysrywy, a Studio Lain z nakładami 800 to ten mainstrem? Tablice Wenus to mainstream? A te komiksy co się chwaliłeś, że dodruk pięć razy miały to wysrywy?

To tylko pokazuje jaką dobrą robotę robimy z promocją tych wysrywów :-)

Nic już nie rozumiem. :(Już lecę, zaraz przyniesę, a pamiętając o moich prośbach o odpowiedź, to się nawet pośpieszę! :D
Uspokoję Cię - absolutnie nie oczekuję odpowiedzi :-)

Offline Murazor

« Odpowiedź #3077 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:12:20 »
A co ma do tego moje "wolałbym"? Nie o tym rozmawiamy. Ja wiem, co bym wolał, ale nie upieram się, że tak było by "lepiej".
No, a ja dalej nie wiem co byś wolał, bo od kilku postów nie potrafisz odpowiedzieć.

Zacząłeś od tego:
Tylko że od wydawania w nakładach rzędu 700 egzemplarzy ten rynek większy nigdy się nie zrobi.
A ja próbuję Ci wyjaśnić, że od NIE WYDAWANIA komiksów rynek też nie urośnie. Życzeniowe gdybanie, że może kiedyś ktoś wyda daną pozycję dla wszystkich, w tysiącach egzemplarzy, zamiast teraz dla garstki chętnych też tego nie zmieni.

Offline mandioca

« Odpowiedź #3078 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:19:21 »
To ja tylko przypomnę o tym spotkaniu we Wrocławiu w Księgarni Hiszpańskiej, ul.Uniwersytecka 19-20. Dzisiaj o 18.00.

Autorzy już jadą, ja już do Wrocławia dojechałem i mam nadzieję, że Was zobaczę i o komiksie sobie porozprawiamy:)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3079 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:27:44 »
To skoro tyle się tu dzieje w związku z moim wydawnictwem to zapraszam Was dzisiaj do Księgarni Hiszpańskiej we Wrocławiu, ul.Uniwersytecka 19-20, godzina 18.00.
Będzie tam spotkanie z Autorami "Trójwymiaru", komiksu wydanego 13 dni temu.

Paweł Rzodkiewicz i Magdalena Łabaziewicz ostatnie trzy lata spędzili podróżując po Ameryce Południowej, Garwol to Garwol, kapitalny rysownik, wspina się, w ogóle ziom co się zowie.
Jakub Kwiatkowski zmienił tak styl w stosunku do Circus Magnum, że sam nie wierzę, że taki z niego as.
Gośka opowiedziała historię, której życie napisało potworny epilog i zmieniło sens tej opowieści, która w głowach wielu z nas jest wspomnieniem jej tragicznie zmarłej siostry. Marta Szulc wzięła to na akwarele i wyszło ulotnie...

Ja to poprowadzę, więc nie będzie nadęcia. W księgarni kupicie coś do picia i na ząb. A jak lubicie klimaty hiszpańskojęzyczne to wyjdziecie z siatką książek.

Zapraszam!

To ja Ci jeszcze to ogłoszenie grzecznościowo podbiję, w ogóle czuj się jak u siebie w wątku. :)

A będzie Mandioca na GIKu?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3080 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:53:44 »
Admin chyba już od kilku dobrych godzin czeka pod Księgarnią Hiszpańską we Wrocławiu, na ulicy Uniwersyteckiej 19-20, jakby nie wiedział, że spotkanie z Autorami "Trójwymiaru" wydanego przez Mandiokę, rozpoczyna się o 18:00. I to dzisiaj.

Offline komiks

« Odpowiedź #3081 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 15:55:54 »
A propos duże liczby postów, w temacie Studia Lain - o czym pisał @holcman.
Czekam aż połączysz kropki i zorientujesz się, że właśnie nabiliście 148 postów w niecałe 5 dni.
Licząc od tego
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline greg0

« Odpowiedź #3082 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 16:02:14 »
@holcman napisał:
"Czy forum jest super, czy nie to już kwestia indywidualna"

W głosowaniu na Top wydawnictwo 2024 Kultura zajęła piąte miejsce, Lain był oczko wyżej.
Na Kulture głos oddało 49 użytkowników, na Laina 54 głosujących  (różnica 5 osób).
Moje głosowanie portfelem ( 2024-2025 ) - kupiłem siedem komiksów od Kultury a od Laina 0 [ zero]. 8)
Ważne żeby narzekać...

Offline holcman

« Odpowiedź #3083 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 16:34:21 »
Czekam aż połączysz kropki i zorientujesz się, że właśnie nabiliście 148 postów w niecałe 5 dni.
Licząc od tego

Ale teraz nabijamy Mandioce!

Offline holcman

« Odpowiedź #3084 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 16:35:13 »
W głosowaniu na Top wydawnictwo 2024 Kultura zajęła piąte miejsce, Lain był oczko wyżej.
Na Kulture głos oddało 49 użytkowników, na Laina 54 głosujących  (różnica 5 osób).
Moje głosowanie portfelem ( 2024-2025 ) - kupiłem siedem komiksów od Kultury a od Laina 0 [ zero]. 8)

Bardzo się cieszę i bardzo dziękuję.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3085 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 16:38:33 »
Większość użytkowników tego forum - i w ogóle większość czytelników - woli mainsteam a nie jakieś wysrywy KG, Mandioki, czy od Timofa. I jest to dla mnie totalnie zrozumiałe, normalne i obrażanie się na to byłoby ostrą odklejką. Podobnie jak ostrą odklejką jest obrażenie się, jak ktoś powie, że właśnie tak jest :-)

W jakim rozumieniu "Większość użytkowników tego forum (...) woli mainsteam a nie jakieś wysrywy KG, Mandioki, czy od Timofa"? Bo wyniki Top Listy z 2024 zdają się przeczyć tej tezie.

« Odpowiedź #3086 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 17:02:11 »
  Sądzicie, że jak będziecie teraz na siłę udowadniać jakimi to nie jesteście wyrafinowanymi czytelnikami to przestanie z was łacha drzeć?

Offline holcman

« Odpowiedź #3087 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 17:44:03 »
  Sądzicie, że jak będziecie teraz na siłę udowadniać jakimi to nie jesteście wyrafinowanymi czytelnikami to przestanie z was łacha drzeć?

Jeden cytat za mnie na udowodnienie tezy, że z kogokolwiek drę tu łacha poproszę.

Offline komiks

« Odpowiedź #3088 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 17:48:30 »
Bardzo się cieszę i bardzo dziękuję.
Ale widzisz dlaczego? Podobnie jest z wątkiem SL. Jeśli na wątku Kultury Gniewu dasz do zrozumienia, że klienci mają jakiś wpływ na to co wydajesz, to też będziesz miał dużo dyskusji, propozycji tytułów i pytań. Przecież Arek regularnie wrzuca jakieś zajawki, przykładowe strony, insajderskie przecieki, a nawet pomysły na komiksy których wcale nie zamierza wydawać, ludzie się nakręcają i wątek żyje.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline holcman

« Odpowiedź #3089 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 17:53:41 »
Jeśli na wątku Kultury Gniewu dasz do zrozumienia, że klienci mają jakiś wpływ na to co wydajesz, to też będziesz miał dużo dyskusji, propozycji tytułów i pytań.

Ale ja wielokrotnie mówiłem, że nasza filozofia wydawnicza jest różna od filozofii SL. Klienci mają wpływ na to, co wydajemy głosując portfelami. My nie pytamy czytelników o program wydawniczy, nie robimy ankiet, itp. Wydajemy rzeczy, które nas zachwyciły, którymi chcemy się podzielić z innymi fanami komiksowego medium. Jeśli nasz zachwyt okażę się też zachwytem czytelników super, jeśli nie to wyciągamy wnioski, korygujemy kurs i idziemy dalej.