Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565445 razy)

Klint i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline holcman

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #3030 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 10:04:34 »
Koniec Lipca lepsze?

Dla mnie tak, ale jak wielokrotnie mówiłem mi najbardziej się podobają te dzieła sztuki, które budzą moje żywe emocje. CE doceniam, ale pozostawiło mnie emocjonalnie obojętnym.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3031 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 10:11:19 »
Patrząc na to ile w tobie goryczy gdy mówisz o forum i SL to zdziwiony nie jestem. :)
sytuacja typu win-win. Dla nich, dla kultury i rynku komiksowego w PL - niezbyt.
Dla rynku i kultury lepiej by było jakby CE czy Spawn nigdy się u nas nie ukazały?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Murazor

« Odpowiedź #3032 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 10:50:21 »
Najbardziej mnie śmieszy, że jak forum na coś narzeka to "chyba przeceniacie siłe tego forum w komiksowie", "wasz głos to promil", "nic nie znaczy", ale jak chodzi o sprzedaż SL to nagle "forum wykupuję cały nakład", "rozkręca sprzedaż", dzieki niemu Arek będzie miał ten basen! ::)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3033 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 10:52:06 »
Co tu się w tym wątku dzieje, to ja nawet nie...

Niemniej:

Raczej chodzi o to, że Studio Lain potrafił przełożyć funkcjonowanie na forum w przestrzeń do pozyskiwania leadów i potężny lejek sprzedażowy. Nie odbywa się tu tylko kontakt z czytelnikiem, ale regularny i bardzo skuteczny marketing. "Przybudówka" to mało fachowe określenie.

Z tego, co widzę, część forumowiczów widzi i pisze o praktykach sprzedażowych Lain, niektórzy z nich narzekają na nie, ale część jest chyba ich nieświadoma. Oczywiście, w działalności - pod względem czysto bieznesowym! - Arka nie ma nic złego, ani nagannego. Normalna sprawa. Świetnie ogarnął mechanizmy, które rządzą forkiem, świetnie ogarnął platformę sprzedażową (Gildia ostatnio chodziła, jak w zegarku), a konsumenci wydają się zadowoleni (albo internalizują, że skoro wydali tyle pieniędzy na taką "Afrodytę", jak dziesiątki innych czytelników w przedsprzedaży, walcząć z Gildią, to to po prostu musi być dobry komiks, ale to już tylko moje spekulacje) także sytuacja typu win-win. Dla nich, dla kultury i rynku komiksowego w PL - niezbyt.

Wiecie jaki jest problem tych analiz Szymona czy Kolorowych ;) Nie znacie mnie ;)
Ja jestem piwniczakiem po prostu - w sumie nawet dosłownie :) - i ja mam zwykłą ludzką frajdę z kontaktu z ludźmi, bo u mnie komiksem interesują się może z 2 osoby :) tam gdzie widzicie marketing to jest po prostu zwykła pasja :) czy przynosi to efekty? pewnie tak, ale tylko dlatego, że gdzieś ci ludzie czują, że są częścią tego co robię, ja po prostu stosuje coś na czym wyrosłem - punkową etykę DIY, i wzorem dla mnie była wytwórnia Dischord, tam nie było klienta, konsumenta, tylko kumpel - i nie bronię się przed przyznaniem, że SL zarabia, całkiem sporo ostatnio, tylko ja te zyski przepiłem na zakup 27 licencji :) dla mnie to forum od zawsze było okazją do pogadania, nawet jak studio wydawało 2 komiksy rocznie w nakładzie 500 sztuk. Ten wątek zawsze żył już za czasów gildii. Nie wszyscy grają w grę o nazwie kapitał ;)

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3034 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 10:55:49 »
Najbardziej mnie śmieszy, że jak forum na coś narzeka to "chyba przeceniacie siłe tego forum w komiksowie", "wasz głos to promil", "nic nie znaczy", ale jak chodzi o sprzedaż SL to nagle "forum wykupuję cały nakład", "rozkręca sprzedaż", dzieki niemu Arek będzie miał ten basen! ::)

ja kiedyś Szekakowi chyba pisałem, że przecania forum, ale po wydarzeniach ze Spawnem, jak widziałem ile setek ludzi tu wchodzi na raz - zmieniłem zdanie - to forum ma także jakąś siłę rynkową - dla wydawcy który robi średnio po 800 sztuk - czyli dla mnie - to co tu się dzieje ma znaczenie
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 10:57:55 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

« Odpowiedź #3035 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:03:08 »
Dla rynku i kultury lepiej by było jakby CE czy Spawn nigdy się u nas nie ukazały?

Byłoby lepiej jakby np. "CE" znalazło się w "normalnej" dystrybucji.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Death

« Odpowiedź #3036 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:03:47 »
Polać mu. :)

« Odpowiedź #3037 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:07:27 »

Mam wrażenie, że pod tezę dobrałeś dwie biegunowo odmienne opinie i pominąłeś kontekst. Co innego jakieś niepoważne apele ws. "Powers", a co innego czysty wolumen czytelników i ich siła nabywcza, którzy siedzią (i nawet niekoniecznie piszą!) na forum. Różnica np. dla mnie jest totalnie oczywista.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Murazor

« Odpowiedź #3038 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:08:00 »
Byłoby lepiej jakby np. "CE" znalazło się w "normalnej" dystrybucji.
Byłoby, ale jakoś nikt go nie wydał, czyli mamy mały polski rynek komiksowy i lepiej wydać go w limitowanej dystrybucji, czy wcale?

Mam wrażenie, że pod tezę dobrałeś dwie biegunowo odmienne opinie i pominąłeś kontekst.
Nic nie pominąłem, nie mówię o hmm.. "ideologicznych" pomysłach. Wiele razy ktoś z "komiksowa" pił do wpływu forum na rynek - do sprzedaży, że forum to za mały wycinek - a później sam sobie zaprzeczał mówiąc o sprzedaży SL.

I druga ciekawostka, takie małe nic nie znaczące forum, a jakimś cudem co chwilę o nim mówią wydawcy, na panelach, w wywiadach, na fb.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 11:12:44 wysłana przez Murazor »

Offline Cornelius

« Odpowiedź #3039 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:13:32 »
Tylko że od wydawania w nakładach rzędu 700 egzemplarzy ten rynek większy nigdy się nie zrobi.

Offline Murazor

« Odpowiedź #3040 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:15:54 »
A od wydawania w 0 nakładzie? Lepiej wydać 10 x 700, czy 0?

Offline Cornelius

« Odpowiedź #3041 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:18:33 »
Lepiej dla kogo?

Offline Murazor

« Odpowiedź #3042 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:23:10 »
Dla papieża ::) No nie wiem, dla 10 x 700 osób, które kupią komiks? Dla wydawcy, który zarobi 10 x 700 prowizji? Dla rynku, który poszerzy się o kolejne 10 tytułów?

I nie mówię tylko o SL, czy lepiej dla rynku byłoby gdyby Mandioca wydała Ethernaute w limitowanym nakładzie 500 sztuk, czy jak go nie wyda wcale?
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 11:35:20 wysłana przez Murazor »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3043 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:26:32 »
Lepiej dla kogo?

ale na calym swiecie sa wydawcy niszowi i duze koncerny komiksowe
to ze sobie jest tam SL przeciez nie wplywa na oferte i naklady innych no nie?

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline skil

« Odpowiedź #3044 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:52:29 »
Nic nie pominąłem, nie mówię o hmm.. "ideologicznych" pomysłach. Wiele razy ktoś z "komiksowa" pił do wpływu forum na rynek - do sprzedaży, że forum to za mały wycinek - a później sam sobie zaprzeczał mówiąc o sprzedaży SL.

To forum to akurat bańka w bańce i pewne poruszane tu kwestie są odbiciem z tej drugiej bańki.

I druga ciekawostka, takie małe nic nie znaczące forum, a jakimś cudem co chwilę o nim mówią wydawcy, na panelach, w wywiadach, na fb.

Warto jeszcze zauważyć w jakim kontekście pojawia się forum w tych rozmowach ;)
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.