Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565387 razy)

Offline holcman

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2955 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 09:40:53 »
To zdanie...... można zinterpretować tak, że istnieją lepsze miejsca dla wtajemniczonych, gdzie ludzie kultury wysokiej okadzają się prochami ze spalonych niesprzedanych nakładów wybitnych komiksów i chłostają po gołych tyłkach liśćmi pora wyhodowanego na kurhanach upadłych cywilizacji by najpełniej odczuć elitarną acz niesprzedawalną literaturę. ;)
Ech, popłynąłem. :)

Faktycznie popłynąłeś :-)
A to co napisałem można też zinterpretować tak:
Do McDonalda wchodzi miłośnik wykwintnych dań i narzeka, że małe restauracyjki sobie słabo radzą, bo wszyscy siedzą w Macu.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2956 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 09:54:25 »
To forum to chyba nie jest najlepsze miejsce, żeby utyskiwać na taki stan rzeczy :-)
Dlaczego? Przypominam, że komiksem roku ubiegłego na tym forum zostało CE. Jakie miejsce byłoby lepsze?

Jakby wyszedł Eternauta to znaczna część nakładu poszłaby do użytkowników właśnie tego forum, i imo więcej ludzi którzy kupują Spawna by tego Eternaute kupiła, niż typowych odbiorców komiksów KG.
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Październik 2025, 10:07:21 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2957 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 10:07:27 »
Trochę dziwi mnie ta dyskusja i rozważania.

Wydawnictwa mangowe biją się o tytuły, które dostały dobre anime, dzięki temu mają reklamę za free. Jak w grę wchodzą jeszcze platformy streamingowe to już bajka. Od lat jest taki trend.

W tym konkretnym wypadku wyszedł całkiem dobry serial, będzie kontynuacja więc... Nie kumam.

Tutaj raczej w grę weszło za wiele projektów w różnej fazie rozwoju Mandioci, niż obawa przed wtopieniem kasy.

Ten tytuł jest moim zdaniem pewniakiem na rynku. Byle nie przestrzelić nakładu, 1000 byłoby ok. Maks pół roku i będą komentarze kiedy dodruk ? :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #2958 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 10:17:01 »
Faktycznie popłynąłeś :-)
A to co napisałem można też zinterpretować tak:
Do McDonalda wchodzi miłośnik wykwintnych dań i narzeka, że małe restauracyjki sobie słabo radzą, bo wszyscy siedzą w Macu.

Czyli to forum to taki komiksowy McDonald? Oczywiście można to tak zinterpretować.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline starcek

« Odpowiedź #2959 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 10:51:32 »
Jeszcze nie widziałem wykwintnej restauracji robiącej wyprzedaże zalegających dań. Jak już tak się bawimy, to na całego.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline holcman

« Odpowiedź #2960 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 10:51:54 »
Ten tytuł jest moim zdaniem pewniakiem na rynku. Byle nie przestrzelić nakładu, 1000 byłoby ok. Maks pół roku i będą komentarze kiedy dodruk ? :)

Na naszym rynku już nie ma pewniaków.

Offline holcman

« Odpowiedź #2961 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 11:00:46 »
Nasz rynek jest nieobliczalny, na pniu, w ciągu godzin sprzedają się amerykańskie pierdoły ze Studia Lain, a premiera wartościowej klasyki, jednej z najistotniejszych z rynku iberoamerykańskiego, niesztampowa, przemycająca ukryte treści jest odwołana. Bo trudna w odbiorze ???
McDonald kontra wykwintna restauracja.
Rynek jest nieobliczalny albo wydawca nie wierzy w nas czytelników.
Jestem rozgoryczony.

Wrócę do posta, od którego zaczął się ten fragment dyskusji. Stąd zaczerpnięta metafora McDonalda i wykwintnej restauracji, nie ja ją wymyśliłem :-) Studio Lain, które ponoć wydaje „amerykańskie pierdoły”, jest na tym forum wydawnictwem, które cieszy się największym zainteresowaniem. Wystarczy sprawdzić ile stron ma wątek jemu poświęcony :-)

Offline Szekak

« Odpowiedź #2962 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 11:56:55 »
I co z tego?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2963 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:02:02 »
Studio Lain, które ponoć wydaje „amerykańskie pierdoły”, jest na tym forum wydawnictwem, które cieszy się największym zainteresowaniem. Wystarczy sprawdzić ile stron ma wątek jemu poświęcony :-)

Może dlatego, że Wydawca jest w stałym kontakcie z czytelnikami? I wydaje rzeczy, o których przez x lat słyszeliśmy, że się nie da? Nie opłaca? Nie będzie chętnych?

To dobrze, że są Wydawcy którzy maja inne zdanie.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2964 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:11:55 »
Wrócę do posta, od którego zaczął się ten fragment dyskusji. Stąd zaczerpnięta metafora McDonalda i wykwintnej restauracji, nie ja ją wymyśliłem :-) Studio Lain, które ponoć wydaje „amerykańskie pierdoły”, jest na tym forum wydawnictwem, które cieszy się największym zainteresowaniem. Wystarczy sprawdzić ile stron ma wątek jemu poświęcony :-)

Szymon, amerykany to nie jest powód rozrostu tego wątku, on był zawsze popularny :) ale wszyscy wiemy ze Avatar zarabia miliony, a Jim Jarmusch góra setki tysięcy. Jest masa komiksów, których nie wydaje, bo się boje wtopy, a są rewelacyjne. Taka już jest ta kultura masowa :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2965 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:19:05 »

nie no kilka jest jakieś Thorgale, Asterixy, Spawny itp
ale rzeczy poza markami - pełna zgoda :)
np Corben ze nie był u ciebie hitem - to dla mnie zaskoczenie było duże.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline holcman

« Odpowiedź #2966 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:39:21 »
np Corben ze nie był u ciebie hitem - to dla mnie zaskoczenie było duże.

Dla mnie też :-)

Offline holcman

« Odpowiedź #2967 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:42:33 »
Może dlatego, że Wydawca jest w stałym kontakcie z czytelnikami? I wydaje rzeczy, o których przez x lat słyszeliśmy, że się nie da? Nie opłaca? Nie będzie chętnych?

To dobrze, że są Wydawcy którzy maja inne zdanie.

Ale my również jesteśmy w stałym kontakcie z czytelnikami, śmiem twierdzić, że nawet bardziej niż większość wydawnictw na rynku :-) Tylko dla nas nie oznacza on postowania tutaj. I wspaniale, że inni wydawcy mają inne zdanie. O to właśnie chodzi w konkurencyjności.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #2968 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:45:49 »
Nadmienię, że zwróciłem jedynie uwagę na dysonans między jednym wydawcą amerykanozy z północy upłynniającym cały nakład w kilka godzin/dni, a drugim wydawcą amerykanozy z południa, który lęka się o sprzedaż absolutnej klasyki.
Z czego to wynika każdy wie choć jest to smutne.
Dodam jeszcze, że nie zaglądam nikomu do talerza.  :)

Offline Łazur

« Odpowiedź #2969 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:54:49 »
Z tym Eternautą będzie tak jak z Savage Dragonem - czytelnicy chcą, wydawcy z jakiegoś powodu nie wydają.

A tu nagle wjeżdża cały na biało Wesoły Krzychu z PolishComicŻart i puszcza w odcinkach w Relaxie.

I wilk syty i owca cała :D
All Comics Are Beautiful