Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2925 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 16:43:36 »
Przecież 250 zł (przy nakładzie 700 sztuk) to nie jest jakaś zaporowa cena, ile to by miało stron?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online adamarluk

« Odpowiedź #2926 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 16:46:19 »
Są rozwiązania - zapisy czy inne crowdfundingi...
Narobiliście smaka i ...

Offline kostuch

« Odpowiedź #2927 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 17:02:37 »
Szkoda ze z tym kickstarterem nie chcieliscie sprobowac bo wydaje sie ze to idealna platforma pod tego typu projekt. Ustalenie odpowiednio wysokich progow byloby chyba gwarantem bezpieczenstwa dla was jako wydawcy i jednoczesnie stanowczym "sprawdzam" dla tych wszystkich deklaracji padajacyh zarowno na forum jak i irl

Offline bocik

« Odpowiedź #2928 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 17:38:28 »
Kurde czekałem ... nadal czekam

Offline mandioca

« Odpowiedź #2929 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 19:04:07 »
Jakość jaką zaplanowałem dla tego komiksu wiąże się z dużymi kosztami, to miał być wypas. A obecnie nie widzę opcji na jego realizację. Mam nadzieję, że są bogatsi wydawcy, którzy przecież mogą skorzystać z tego samego tłumacza co my i też zrobić ten komiks.

My na razie kończymy prace nad PARQUE CHAS mojego ukochanego rysownika Eduardo Risso, a po tym komiksie klasykom dajemy odpocząć na kilka miesięcy.

Online adamarluk

« Odpowiedź #2930 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 19:34:06 »
Jeśli koszty są tak horrendalne to może należałoby odpuścić wypas i wydać skromniej jako alternatywę dla braku komiksu. Nie każde wydanie musi być w ekstra standardzie, dla nas czytelników i tak najważniejsza jest treść.
Zaniechanie wydania to działanie na szkodę rynku, na szkodę czytelnika. Wielka strata. Przemyśl to jeszcze.
Nasz rynek jest nieobliczalny, na pniu, w ciągu godzin sprzedają się amerykańskie pierdoły ze Studia Lain, a premiera wartościowej klasyki, jednej z najistotniejszych z rynku iberoamerykańskiego, niesztampowa, przemycająca ukryte treści jest odwołana. Bo trudna w odbiorze ???
McDonald kontra wykwintna restauracja.
Rynek jest nieobliczalny albo wydawca nie wierzy w nas czytelników.
Jestem rozgoryczony.

Offline holcman

« Odpowiedź #2931 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 19:42:37 »
Nasz rynek jest nieobliczalny, na pniu, w ciągu godzin sprzedają się amerykańskie pierdoły ze Studia Lain, a premiera wartościowej klasyki, jednej z najistotniejszych z rynku iberoamerykańskiego, niesztampowa, przemycająca ukryte treści jest odwołana. Bo trudna w odbiorze ???
McDonald kontra wykwintna restauracja.

To forum to chyba nie jest najlepsze miejsce, żeby utyskiwać na taki stan rzeczy :-)

Offline mandioca

« Odpowiedź #2932 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 19:55:13 »
Adam,

kto jak kto ale na wydawaniu iberoamerykańskich komiksów znam się być może najlepiej, jeśli odpuszczam największy klasyk to pewnie dlatego, że nie mam kasy do przepalenia.

A nieraz Mandioca kasę przepaliła bo robię wiele wydań dla idei a nie dla kasy. Ale ok. 60-70 tys to nie na moją kieszeń.
Są bogatsi ode mnie, niech wydają. Kuba ma pomysł na tłumaczenie, ja nie mam złej krwi z żadnym wydawcą w PL więc chętnie przeczytam w innej wersji niż hiszpańska.

Rynek niczego jeszcze nie stracił, bo komiks nawet nie był w harmonogramie naszych wydań, a teraz ktoś może go przejąć.

Rynek nie stracił też ze względu na Nonnonba, które od pół roku czeka w Japonii na akceptację, w końcu wyjdzie.
Rynek nie stracił też ze względu na Samuraja, którego od trzech lat nie mogę wyciągnąć we Francji bo blokuje go Egmont ale sam nie wydaje.
Rynek za to realnie wzbogacił się o Twoje życznie jest dla mnie rozkazem, zaraz wyjdzie kapitalne IN, potem Feeding ghosts, Satsuma gishiden...ja nieustannie wydaję rzeczy ominięte przez innych wydawców i dlatego ludzie kupują u nas komiksy.

Eternauta reklamy nie potrzebuje ale dla Mandioki w wersji, na którą zasługuje jest zbyt drogi. A właściciele praw niezależnie od tego czy wydam 700 czy 1200 szt chcą takiej samej zaliczki. Ekonomicznie nie ma to uzasadnienia.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Październik 2025, 20:00:14 wysłana przez mandioca »

Offline donT

« Odpowiedź #2933 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 20:12:10 »
Co stoi na przeszkodzie aby wydac go w standardzie takim jak chocby Czerwona Planeta czy Opowiesci Grozy? To nie jest jakis grubas, cos wymagajacego ekstra papieru czy pozlacanych rogow. Twoj biznes, Twoja decyzja ale dla mnie calkowicie niezrozumiala. Tak czy inaczej, szkoda. Mam nadzieje, ze zmienisz zdanie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online adamarluk

« Odpowiedź #2934 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 20:37:12 »
zaraz wyjdzie kapitalne IN, potem Feeding ghosts, Satsuma gishiden...ja nieustannie wydaję rzeczy ominięte przez innych wydawców i dlatego ludzie kupują u nas komiksy.
... wiem, doceniam i na pewno sprawdzę.

Offline mandioca

« Odpowiedź #2935 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 20:41:16 »
donT

dokładnie wyjaśniłem o co chodzi: opłata za prawa nie zmienia się w zależności od nakładu a koszty kalkuluje się na jednostkę wydaną a nie nakład. To co na 1200 jest super, na 700 jest padaką.

Prosta kalkulacja.

I to byłby standard Czerwonej Planety. Tylko Eternauta to 4x większa objętość i 5xwiękcej tekstu.
I dlatego się nie opłaca nawet z pomysłami na fajne dodatki etc.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2936 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 20:41:22 »
To forum to chyba nie jest najlepsze miejsce, żeby utyskiwać na taki stan rzeczy :-)

A jakie niby jest lepsze?
Nie mogłeś odpuścić, żeby "głupiej" szpileczki nie wbić :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #2937 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 20:46:46 »
Wycofujemy go z planów wydawniczych

Szkoda, no ale co począć.

Mam inne pytanie, miałem pytać w Łodzi ale tam to zawsze czasu nie ma, jest szansa na coś jeszcze od Alcateny (najlepiej w duecie z Mazzitellim)? Patrzyłem, że kilka świetnych graficznie, a pewnie i scenariuszowo, pozycji jeszcze zostało do wydania.

Offline mandioca

« Odpowiedź #2938 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 21:13:14 »
Będzie i z Mazzitellim i bez.

Alcatena z Mazzitellim to był duet przyjaciół, samonakręcali się na opowieści.
Bez niego ma trzy bdb komiksy;) Jeden czeka na ponowną digitalizację, a ten drugi my wydamy.

Chciałbym go zaprosić na MFKIG.

Zobaczymy czy przyjedzie?:)

Offline Leyek

« Odpowiedź #2939 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 21:20:22 »
Chciałbym go zaprosić na MFKIG.

Zobaczymy czy przyjedzie?:)

Ooooo, to było moje kolejne pytanie :) Byłoby ekstra.