Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 566705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deepdelver

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2655 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 22:22:52 »
Wiem, że chcieliście ale wstydziliście się poprosić. :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #2656 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 22:31:50 »
Jeżeli chodzi o np. Mandiocę (bo w jej wątku się poruszamy) to też było kilka wpadek i niektóre z nich (papier i druk) nie były poruszane na forum. Jakość wydania to nie tylko korekta.
A gdzie to były wpadki z papierem i drukiem w Mandioce?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2657 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 23:19:56 »
Na szybko obserwacja - wydawcy zdają się mieć podobne odczucia co czytelnicy, np. nawet pomimo wyważonego sposobu pisania @MałaKasia tą ostatnią wiadomość czyta się z lekką przykrością (do tego na końcu wrócę). Wydawcom może być przykro bo pracują nad np. 200 stronami komiksu, po czym najgłośniej jest o błędach na dwóch stronach, albo jeszcze lepiej - np. w dwóch z tysiąca linijek tekstu, co daje odpowiednio 1% czy 0,2% błędu. Faktem że wszystkie produkty na etapie produkcji, składu itp. mają dopuszczalny margines błędu, czy żywność czy śrubki z Castoramy - takie śrubki jedna od drugiej niby się nie różnią, ale jak się przyjrzeć to czy uzwojenie, czy średnica różni się ułamkami milimetra, co mieści się w ww. marginesie błędu, a ten może dochodzić do kilku procent w przypadku niektórych produktów i wciąż mieścić się w normie (wciąż produkt pełnowartościowy)...

Różnice są takie, że jak dostaniemy w hipotetycznej mieszance studenckiej 10 rodzynek zamiast 11 to nic się nie stanie, a śruba której wymiary nie są idealne co do setnej części milimetra i tak będzie nadawała się do bezproblemowego użycia, a komiksy... Nikt nie chce błędów, ani czytelnik ani wydawca, sam nie jestem pewien czy "problemem" forum jest "szukanie" błędów czy właśnie ta względna swoboda wypowiedzi komentująca m.in. reakcje wydawców na ww. błędy i ich wskazywanie przez czytelników. A reakcje wydawców, jak widać, bywają różne. Jeśli widać że coś jest z komiksem nie w porządku a wydawca wjeżdża na białym koniu wmawiając że tak ma być (powszechna reakcja) to problemem nie jest już sam błąd...

Rozumiem, że klienci wymagają, naprawdę, to jest dla mnie oczywista oczywistość. Rozumiem, że macie konkretne oczekiwania jako klienci, którzy się znają, dużo kupują, być może zgodnie z Pareto jesteście w tej magicznej dwudziestce. Chętnie poznam te oczekiwania właśnie na bazie przykładów bardzo dobrze przygotowanych komiksów :)
Jako że już piszę to spytam zamiast domniemywać - @MałaKasia jw. piszesz w sposób wyważony, ale jednak w tej ostatniej wypowiedzi dokonałaś jasnego podziału, klienci a wydawcy to inne światy, to jedna rzecz jakiej nie rozumiem, czy wydawcy naprawdę są w takim "komiksowym" miejscu że nie są klientami np. innych polskich wydawców? Czy komiksów czytają taką masę w oryginale wybierając co wydać że już po polskie wydania nie sięgają? Wiem też że ciężko ocenić "ton" wypowiedzi pisanej, w moich oczach cytowany akapit napisałaś w tonie protekcjonalnym, rozumiem że jako 20% przyjmujesz w tym zestawieniu forumowiczów, ale kim byłoby pozostałe 80% (czytelnicy którzy zgodnie z tonem wypowiedzi wg Ciebie znają się na temacie lepiej)? Jest późno i szczerze nie domyślę się teraz do czego zmierzałaś...

Offline LukCook

« Odpowiedź #2658 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 23:32:18 »
Dyskusja o błędach w wątku Mandioki to grzech. Inne wydawnictwa mogą się od tego wydawnictwa uczyć jakości.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #2659 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 00:26:18 »
Ojej, @Pitterini, dziękuję, że zwróciłeś mi na to uwagę - chyba po prostu źle to napisałam  :-\ Przepraszam!

Zakładam, że na Forum znajdują się głównie osoby bardzo zaangażowane, które często wpadają do 20% Pareto, a zatem decydują o gros sprzedaży rynkowej. W związku z czym (pomimo bardzo wielu rzeczy, które już zostały powiedziane) warto by było, żebyście właśnie Wy, Forumowicze, określali swoje oczekiwania względem produktów - jako klienci. Czasami czytam, że ktoś mniej zwraca uwagę na stronę tekstową, a ważniejszy jest dla niego papier albo taki feel z tego produktu, albo jeszcze inne rzeczy. Dlatego poprosiłam o przykłady.
Jeśli zabrzmiało to protekcjonalnie i wyszło, że podzieliłam na jakieś wirtualne grupy, zupełnie nie taki był mój zamiar  :-[ Traktuję Forum jako naprawdę szczególne miejsce, gdzie można się dowiedzieć full rzeczy, kopalnia informacji. Jest to jedno z głównych źródeł mojej wiedzy o zachowaniach konsumenckich na tym rynku. I zapewne nie tylko mojej :)

Pracując nad/z komiksami, pracuję dla czytelników (czyli de facto klientów, nawet jeśli np. wypożyczają z biblioteki, od znajomych itp.). Moją rolą jest w jakiś wyważony sposób umieć się wpasować w Wasze oczekiwania, co oczywiście staram się robić, między innymi właśnie pozyskując od Was informację zwrotną, zadając pytania, prosząc o jakieś info.

Bardzo fajnie napisałeś o tych błędach i tym marginesie, który się przyjmuje, dziękuję 💙 Od strony wydawcy nierzadko to tak wygląda: g-burza o JEDNO* SŁOWO - AAAA!  :(
Natomiast co do zachowań wydawców... Każdy prowadzi jakąś politykę komunikacji z klientami <-- brzmi to baaardzo marketingowo, ale tak jest, wystarczy się rozejrzeć. Każdy obiera jakiś kierunek działania i strategię w sytuacji fakapów. Są świadomi wydawcy, którzy starają się fakapom zapobiegać, są wydawcy, którzy zarządzają kryzysem, są też i tacy, którzy po prostu ograniczają kontakt. Najlepsze, że ten rynek jest niezmiernie relacyjny, co zresztą widać po sposobie, w jaki reagujecie na takie fakapowe sytuacje; mogłabym esej o tym napisać, ale pewnie byłby tak samo strawny jak większość moich wypocin na Forum  :D Tym bardziej ciężko sobie wyobrazić, że można wydzielić wydawców i klientów w odrębne grupy...

Jak napisałeś, jest późno, więc i u mnie składność wypowiedzi już siadła. Kiedyś spróbuję się może zmierzyć z tym tematem "białokoniarstwa", bo jest niezmiernie ciekawy, ale... raczej nie dzisiaj.

Jestem daleka, żeby wchodzić na protekcjonalne tony; lata pracy z ludźmi nauczyły mnie trochę pokory :)

___

* Dwa, trzy, pięć - niepotrzebne skreślić.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2660 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 00:50:28 »
Sorki, musiałem:

Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #2661 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 01:28:48 »
@Death - taki mały prezencik dla ciebie i reszty forumowiczów.

Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #2662 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 01:57:57 »
Chyba właśnie dorobiliśmy się oficjalnego hymnu forum XD.

Offline Death

« Odpowiedź #2663 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 06:45:26 »

Hahahaha, kocham to forum.  💙 💙 💙

Offline Teli

« Odpowiedź #2664 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 07:19:56 »

Coś pięknego :) Dawno mnie na forum nic tak nie ucieszyło jak to.

Trzeba to będzie puścić z z trybun Atlas Areny na rozpoczęcie kolejnej emefki :D Trzeba tylko poszukać jakiegoś mocnego boomboxa.

Offline Death

« Odpowiedź #2665 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 08:08:58 »
Bym wiedział, że Lyricstof zrobi piosenkę, to bym nie wywalał dwóch zwrotek, by nie było za długie. :D

Ty faszysto, ty nazisto,
Folijkowy onanisto.
Ty bagienny, ty potworze,
Forumowy niecny stworze.

Scream Manary, stracił zmysły,
Nowy zamysł artystyczny.
Ty bagienny, ty potworze,
Forumowy niecny stworze.
:D
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Październik 2024, 08:31:03 wysłana przez Death »

Offline Dracos

« Odpowiedź #2666 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 10:18:33 »
Wchodzisz wczoraj na wątek Mandioci i widzisz jakiś dziwny zabieg z pustym polem na stronach komiksu. Wchodzisz dziś i wypączkował z tego singiel forumowy (i powiedzcie że  AI to złe narzędzie dla zabawy)

Offline Midar

« Odpowiedź #2667 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 11:09:32 »
Coś pięknego :) Dawno mnie na forum nic tak nie ucieszyło jak to.

Trzeba to będzie puścić z z trybun Atlas Areny na rozpoczęcie kolejnej emefki :D Trzeba tylko poszukać jakiegoś mocnego boomboxa.
Nie pozostaje nic innego, jak zrobić koszulki z Forumowym Niecnym Stworem. Ja się piszę na 2XL.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2668 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 13:47:37 »
Nowy tytuł na horyzoncie!

Wreszcie zdigitalizowany! Wyczekiwany od początku istnienia Mandioki:)

Offline donT

« Odpowiedź #2669 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 13:50:29 »
Forumowy niecny Stwor w wersji muzycznej wlazl mi do glowy i od rana robi tam sieczke.
Dranie!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.