Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 566866 razy)

Offline moai

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2580 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 11:23:33 »
Ale wiecie, że ta literka to taka swoista winieta, bo komiks był pierwotnie publikowany w magazynach komisowych w częściach. Komiks do wersji albumowej został zebrany z różnych gazetowych wydań i odrestaurowany. A winietkę pominięto.

Offline greg0

« Odpowiedź #2581 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 11:25:29 »
W Tytusach Papcio Chmiel w takich miejscach zawsze umieszczał napis  - Tu wklej swoje zdjęcie ;)

Ważne żeby narzekać...

Offline parsom

« Odpowiedź #2582 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 11:31:08 »
Bez sensu to pominięcie winietki i zostawienie takiej dziury. Skoro komiks złożony z odcinków, to czy to się powtarza na innych stronach?

Offline Brvk

« Odpowiedź #2583 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 11:36:20 »
Ale wiecie, że ta literka to taka swoista winieta, bo komiks był pierwotnie publikowany w magazynach komisowych w częściach. Komiks do wersji albumowej został zebrany z różnych gazetowych wydań i odrestaurowany. A winietkę pominięto.
I ten groteskowy efekt zachowano z rozmysłem, czy "tak jakoś przy okazji"?

" -Panie kierowniku, tu taka dziura została!
- E, zostaw, przecież to taka bajka dla komiksiarzy."

Offline mandioca

« Odpowiedź #2584 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 11:43:01 »
Dostałem maila, że macie tu wielki problem z Drakulą i koniecznie mam pisać co to za wypadki.

Wyjaśniam, zdjęcie wrzucone przez Pana, który ma literkę D pochodzi z wydania gazetowego Creepy dla Warren Publishing. Firma nie istnieje od 30 lat a jej pliki nie są źródłem niniejszego wydania.

Przez następne lata komiks wydawały Toutain i Glenat i oni sprzedawali licencję, każdorazowo dokonując zmian, poprawek itp.

Prawa do plików w ostatnich latach uzyskało Cartem i oni dokonali ponownej digitalizacji.
I wrócili do "surówki" wyprodukowanej przez Fernandeza a bez znaczkó i dodatków kolejnych wydawców.

Białe plamy czujne oko znajdzie jeszcze dwa razy.

A brakujące D z herbu Warren zup łnie z dupy wrzucał sobie jako winiekę. A oryginalnie macie je tylko raz, na pierwszej stronie.

Offline parsom

« Odpowiedź #2585 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 11:47:28 »
No, to już wiecie - z białymi plamami jest lepiej!

Offline Brvk

« Odpowiedź #2586 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 11:57:54 »
Jeszcze jakiś problem?

Offline moai

« Odpowiedź #2587 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 12:16:59 »
Problemów jest sporo, ale najwięcej w głowie każdego czytelnika komiksów :P

Offline Brvk

« Odpowiedź #2588 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 12:49:45 »
Ale o co chodzi? Wygląda to słabo. W takich przypadkach dobrze widać, że komiks jest traktowany po macoszemu, ubogi krewny sztuki wysokiej.

(Na wszelki wypadek dodam, że nie mam o to żadnego ale do Mandioki. Przecież sama planszy sobie nie wypełni. Za to styl odpowiedzi jak zwykle na poziomie. Mandiokowym poziomie.)

Offline Death

« Odpowiedź #2589 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 12:53:03 »
No i wyjaśnione.  8)

Offline Reverith

« Odpowiedź #2590 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 14:08:27 »
No i wyjaśnione.  8)

No nie wszystko. Jeszcze kolega Lukcook nie raczył odpowiedzieć na pytanie.

Jaką literkę zjadło?

Offline LukCook

« Odpowiedź #2591 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 14:15:26 »
No nie wszystko. Jeszcze kolega Lukcook nie raczył odpowiedzieć na pytanie.

Przegapiłem. Chodziło mi o 'ś' i mój błąd. Dwie formy są poprawne: przyspieszony i przyśpieszony.

Offline Reverith

« Odpowiedź #2592 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 14:28:46 »
Przegapiłem. Chodziło mi o 'ś' i mój błąd. Dwie formy są poprawne: przyspieszony i przyśpieszony.

No to na przyszłość, jeśli nie masz odpowiednich umiejętności ani kompetencji, to może nie wprowadzaj innych w błąd i nie wskazuj, że jest coś w komiksie nie tak, bo robisz krzywdę wydawcy. Za swoje bezmyślne zachowanie powinieneś przeprosić Mandiocę.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #2593 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 14:31:00 »
Bez przesady, @Reverith, w ten sposób to wszyscy powinniśmy przepraszać wydawców, bo przecież jakże często przywoływane są błędy, które de facto błędami nie są :) Bądźmy wyrozumiałymi ludźmi, wtedy może wydawcy też będą wyrozumiali dla nas ;)

Online Leyek

« Odpowiedź #2594 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 14:43:18 »
Dostałem maila, że macie tu wielki problem z Drakulą i koniecznie mam pisać co to za wypadki.

Trzeba było jednak nie pisać. Na Facebooku napisałeś fajnego i szczegółowego posta. Tutaj dałeś niepotrzebne wrzutki (pogrubienie moje powyżej), a i samo wyjaśnienie skrócone.
A jak widzę, nikt wielkiego problemu nie robił, szczególnie, że @moai szybko wyjaśnił dlaczego tak jest.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Październik 2024, 14:45:26 wysłana przez Leyek »