Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 566001 razy)

Offline death_bird

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2250 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 18:21:21 »
No jeżeli dla Ciebie niezadowolenie z faktu, że zasada pacta sunt servanda nie obowiązuje to "szantaż" to chyba mijamy się w tej dyskusji. :)
Pożyczyłeś ode mnie 20 PLN. Nie chcesz oddać. Ja twierdzę, że mi się ta sytuacja nie podoba, bo umawialiśmy się, że oddasz.
Wg Ciebie jesteś przeze mnie szantażowany?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline isteklistek

« Odpowiedź #2251 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 18:48:12 »
Niektórzy może nie pamiętają, albo nie wiedzą, ale powstanie forum speca jest w pewnym sensie konsekwencją podobnej sprawy. Najpierw gildia nie chciała forum i powiedziała, że kasują, po czym się rozmyśliła ... jakoś ludzie nie wrócili tam. Nie wiem, czy gildia straciła, czy odbija im się to czkawką - fakt jest taki, że mieli fajne forum, sporo ludzi, a teraz wszystko jest tutaj.

Nie chodzi o to, aby wydawca zastanawiał się jak to obrócić, by nie stracić. Nie można funkcjonować w ciągłym strachu, że możemy zrobić coś co nie spodoba się klientom, albo ich przekupić, gdy popełni się błąd. Efekt tej sytuacji powinien być taki, że praktyka, mechanizm jest zły, a tu się zwleka, waży argumenty, bo "moje pieniądze, ja ryzykuję, ja ustalam zasady". Wystarczy krótkie: przepraszam, zapędziłem się i tyle, bo od samego początku wydawca zdaje sobie sprawę jak wygląda rynek i jak przekonać kupującego do swojego wydania.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2252 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 18:56:37 »
Nie będzie dodruku. Oficjalnie. Gratuluję w podjęciu rozsądnej decyzji.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline parsom

« Odpowiedź #2253 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:05:17 »
No, to teraz macie chłopaki limitkę w kosmos wyjebaną. Własną piersią obronioną, relikwie z tego będą powstawały. Bóg, honor, ojczyzna! Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz! Precz z komuną!

Online kv

« Odpowiedź #2254 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:11:09 »
Nie będzie dodruku. Oficjalnie. Gratuluję w podjęciu rozsądnej decyzji.
Że tak głupio spytam, a skąd to info?

Offline Ty_draniu

« Odpowiedź #2255 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:25:56 »

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #2256 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:43:23 »
Zabawne, że na zachowaniu tego honoru zaważył argument.... biznesowy. Czyli racjonalny.
Klienci kupili B&W tylko dlatego, że była limitowana. To dobra wiadomość dla Mandioki, bo wie, że teraz można trzaskać limitki B&W do czego się da. Wcześniej myślałem, że wydawca będzie stratny, ale nic z tego: przyszłe zyski zrekompensują tę jedną stratę. Czego naprawdę życzę.
No i Wydawca utwierdził się na pozycji "godnego zaufania".

Drugie moje życzenie to żeby w perspektywie kilku lat ktoś wrzucił na rynek płócienne, zdobione i przepełnione honorem wydanie B&W. I niech ta "Droga" nie będzie droga xD

Offline Leyek

« Odpowiedź #2257 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:45:44 »
Heh znów jaka manipulacja. @Pablos napisał, żeby przemyśleli ewentualność, że ktoś zgłosi sprawę do UOKiK a w poście, że było im grożone procesem :)  (bo nie sądzę, że gdzieś jeszcze ten temat wypłynął).

Offline Pablos

« Odpowiedź #2258 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:46:40 »
Ciekawe, czy to o procesie i uokiku to o mnie.  ;D Nawet nie wiedziałem, że groziłem... Kiedyś pracodawca płacił mi za to, bym zwracał mu uwagę na takie ryzyka. Tutaj zrobiłem to za darmo i zamiast podziękować, wysłać bezpłatny egzemplarz jakiegoś komiksu Larceneta, to tak mi się odpłaca. Chyba, że to nie o mnie, to wtedy cieszę się, że mogłem pomóc Wam zidentyfikować ryzyko prawne, które prawie się zmaterializowało  :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:48:17 wysłana przez Pablos »

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #2259 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:53:43 »
A ja jednak dopuszczam myśl, że poza forum istnieje jeszcze paru większych wariatów niż my tutaj i ktoś naprawdę im coś wysłał w jakiejś korespondencji prywatnej. Jeśli byłoby inaczej, to by oznaczało, że polscy wydawcy komiksów są po prostu lustrzanym odbiciem swoich klientów ;D.

Offline srogin

« Odpowiedź #2260 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 20:16:01 »
Gratuluję, dobra robota, chłopaki...
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Kwiecień 2024, 20:17:57 wysłana przez srogin »

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2261 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 20:39:07 »
Ciekawe, czy to o procesie i uokiku to o mnie.  ;D Nawet nie wiedziałem, że groziłem... Kiedyś pracodawca płacił mi za to, bym zwracał mu uwagę na takie ryzyka. Tutaj zrobiłem to za darmo i zamiast podziękować, wysłać bezpłatny egzemplarz jakiegoś komiksu Larceneta, to tak mi się odpłaca. Chyba, że to nie o mnie, to wtedy cieszę się, że mogłem pomóc Wam zidentyfikować ryzyko prawne, które prawie się zmaterializowało  :)

Z całym szacunkiem i bez obrazy, ale "zwrócić uwagę" na takie ryzyko to każdy prawnik potrafi. Jakbyś był w stanie zaproponować bezpieczne rozwiązanie, które pozwoli zrobić dodruk mimo takiego niebezpieczeństwa, to wtedy byłbyś gość.

A ja jednak dopuszczam myśl, że poza forum istnieje jeszcze paru większych wariatów niż my tutaj i ktoś naprawdę im coś wysłał w jakiejś korespondencji prywatnej. Jeśli byłoby inaczej, to by oznaczało, że polscy wydawcy komiksów są po prostu lustrzanym odbiciem swoich klientów ;D.

Już wcześniej na FB Mandioci była informacja, że widzą kto pisze przeciwko dodrukowi i są wśród nich osoby im znane (z tego biznesu), które wzięły więcej egzemplarzy. Więc ktoś mógł pójść tym tropem dalej.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2262 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 20:41:00 »
Już wcześniej na FB Mandioci była informacja, że widzą kto pisze przeciwko dodrukowi i są to osoby im znane (z tego biznesu), które wzięły więcej egzemplarzy. Więc ktoś mógł pójść tym tropem dalej.

I Ty w to uwierzyłeś? :) "z tego biznesu" = pewnie jacyś mafiosi komiksowy ;)

Bądźmy poważni, proces o komiksik za 130 czy 150 zł :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2263 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 20:50:57 »
I Ty w to uwierzyłeś? :) "z tego biznesu" = pewnie jacyś mafiosi komiksowy ;)

Bądźmy poważni, proces o komiksik za 130 czy 150 zł :)

Nie bardzo widzę, czemu miałbym nie wierzyć, przecież widać na Allegro kto wystawia, dość znane konta. I potem nagle (po informacji o możliwym dodruku) te komiksy tanieją.

I nie, nie byłoby żadnego procesiku, To tylko prywatna korespondencja z magicznym słowem UOKIK. Bo ona w takim przypadku jest zupełnie wystarczająca, UOKIK może przywalić takie kary, że nikt nie będzie ryzykował.

Sam znam i stosuję. Jak mnie kiedyś duży serwis na A zirytował, to im napisałem list miłosny z tym słowem i nagle wszystko się okazało możliwe, mimo że wcześniej było już na amen niemożliwe.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2264 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 21:05:04 »
Ja króciótko - brawo Mandioca. Fajnie, że wzięte zostały opinie ludzi pod uwagę, to się ceni.
Piękno jest w oczach patrzącego.