Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 564885 razy)

Offline mandioca

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2055 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:23:28 »
A to bardzo proste: W opcji zamówień preorderowych sporo osób zamowiło ale nie opłaciło komiksu, nie odpowiedziało na potwierdzenia i stąd widząc jaki jest hype wzięliśmy trochę prosto z tira.

Druga sprawa, sklepy komiksowe przegapiły. I to jest ciekawe. A zarazem daje nam do myślenia jak ten kanał sprzedaży postrzega nasze komiksy. Sklepy komiksowe zbytnio się nami nie interesują...

My sprzedajemy najwięcej u siebie i na targach. Droga na bank nie pojawi się w TOP5 Gildii mimo sprzedaży ponad 1000 sztuk.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2056 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:26:31 »
Taki jest urok limitowanych edycji, że nie każdy kupi. Przecież jest dostępne normalne wydanie. Każdy, kto chce przeczyta.

Jeżeli będzie dodruk limitowanej wersji to osobiście, więcej nie zamówię preorderu u Mandioci. Limitacja była mobilizacją do złożenia wcześniejszego zamówienia i robienie dodruku tej samej limitowanej wersji jest nieuczciwe w stosunku do kupujących w preorderze.

Offline mandioca

« Odpowiedź #2057 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:30:07 »
Kupujesz Egmont w przedsprzedaży?

Offline LukCook

« Odpowiedź #2058 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:31:59 »
Kupujesz Egmont w przedsprzedaży?

Nie. Przedsprzedażowo wspieram małe wydawnictwa : Ciebie, LiT, Nagle, KG. Kupując bezpośrednio w ich sklepach.
« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 13:33:48 wysłana przez LukCook »

Offline mandioca

« Odpowiedź #2059 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:37:18 »
Bo przypomniał mi właśnie znajomy Mistrzów Komiksu z 2005...

PS. Dzięki za wsparcie. Dlatego właśnie pytam i rozmawiam.

Z Francji mamy od wczoraj maila: 70 tys dodruku.
60 tys pierwszego nakładu weszło do sprzedaży 29.03. W ciągu Świąt Wielkanocnych ustalili dodruk na poziomie 110%. 72h po wydaniu komiksu.

Takie rzeczy zdarzają się rzadko. I nawet we Francji jest to wydarzenie. Droga jest w tej chwili najlepiej sprzedającym się komiksem na największym rynku Europy.

Offline Koalar

« Odpowiedź #2060 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:42:59 »
Dodrukowujecie kolor?
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2061 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:45:36 »
Edycja limitowana to edycja limitowana. Nikt Wydawcy nie nakazywał takiej promocji komiksu, nakład mógł pójść 50/50. Wróćmy do podstaw, b&w dzięki temu że miała ograniczony nakład wyprzedała się tak szybko, w innym wypadku pewnie do tej pory byłaby dostępna w sklepach. Wydawca doskonale o tym wiedział, bo na social mediach co chwilę promował Drogę. Każdy miał kilkanaście tygodni na zakup, teraz nagle kilka spóźnialskich robi aferę na fb, że oni nie mają ale chętnie by kupili. To trzeba było kupić jak był pre-order. Teraz każdy nagle chętny do kolejki. Scream, Studio Lain, LiT nie dodrukowuje limitowanych okładek prawda? Jak się coś obiecuje to należy dotrzymywać obietnicy. Ja na przykład namówiłem dwie osoby na zakup Drogi, jedna już pisała do mnie co to za jajca, że część ludzi jeszcze fizycznie nie otrzymała swojego egzemplarza, a tu już mowa o dodrukach.

Sam ostatnio nadrabiam zaległości od chociażby Screamu i jak widzę po ile chodzą Archiwa to szlag mnie trafia, ale szanuję sytuację. Nakład wyprzedany, ja przegapiłem. Trudno. Jedziemy dalej.

Wersja kolorowa jest dostępna, każdy komiks może kupić i przeczytać. To jakiś ewenement aby dodrukowywać tylko edycję limitowaną... Serio...

W sklepie Wydawcy koloru ponad 1200 sztuk, łącznie pewnie z 500 sztuk więcej na rynku. Dla mnie to mega dziwna sytuacja, najpierw mieć biznes plan, później go realizować, a jak wszystko poszło zgodnie z planem zastanawiać się nad zmianą warunków. Kolekcjonerzy to ogromny % Waszych czytelników, którzy kupują większość Waszej oferty, a nie pojedyncze komiksy raz na ruski rok. Dlatego takie osoby powinno się szanować, bo każdy wydaje na co chce i robi z tym później co chce.

I działa tak zawsze, niezależnie czy piszę o komiksach, książkach, karciankach, grach, znaczkach, monetach czy całej reszcie. Limitka to limitka. Amen.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Brvk

« Odpowiedź #2062 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:49:14 »
Widząc te akcję od razu przypomniało mi się dawna sprawa Egmontu. Określenia limitowany lepiej się wystrzegać.
Osobiście nie mam bólu, bo kupuję tylko te komiksy, które chcę mieć, więc i tak Drogę B&W bym kupił, choć faktycznie - specjalnie dokonałem zakupu teraz i z waszego sklepu ze względu na ograniczony nakład i wasze wpisy o wyczerpującej się puli. Potrafię zrozumieć czyjeś zniesmaczenie.

Przy okazji - czy myśleliście, żeby kolejne komiksy staroci grozy opatrzyć napisem "opowieści grozy" na grzbiecie? Byłoby jednolicie i błąd zatarty.

Ps. Na targach w Poznaniu chciałem kupić bezpośrednio komiksy, ale ciężko było się dopchać do waszego wąziutkiego stoiska. Czekałem paręnaście minut na zwolnienie miejsca i dałem sobie spokój. Taka wada krótkiej lady i długich pogaduszek. Kupiłem online.

Offline komiks

« Odpowiedź #2063 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:50:10 »
Taki jest urok limitowanych edycji, że nie każdy kupi.

Jeśli za kryterium limitowania uznać to, że nie starczy dla wszystkich, to się z Tobą zgodzę.
Ja po prostu tego tak nie postrzegam, dla mnie "limitowany" to inne wydanie komiksu, którego jest mniej od bazowego, ze względów: marketingowych - zwiększa sprzedaż, bo jest argument za posiadaniem obu wersji, lub biznesowych - wersja limitowana jest droższa i powstaje obawa, że nie sprzeda się w dużej ilości. Ale ja chyba jestem zbyt świadomym konsumentem.

Z Francji mamy od wczoraj maila: 70 tys dodruku.
60 tys pierwszego nakładu weszło do sprzedaży 29.03. W ciągu Świąt Wielkanocnych ustalili dodruk na poziomie 110%. 72h po wydaniu komiksu.

Takie rzeczy zdarzają się rzadko. I nawet we Francji jest to wydarzenie. Droga jest w tej chwili najlepiej sprzedającym się komiksem na największym rynku Europy.

Francja drukuje ile fabryka dała, w Polsce dyskusja nad dodrukiem kilkuset sztuk. Potem będzie rozkmina, dlaczego we Francji sprzedaje się tyle komiksów, a w Polsce rynek komiksowy jest taki mały. Może dlatego, że kiedy jest szansa żeby zaistnieć na szerszym rynku z takim tytułem jak Droga (książka, film, komiks), to elita kręci nosem, że miało być dla wybranych. No offence.
« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 14:18:02 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Szekak

« Odpowiedź #2064 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:50:28 »
A to bardzo proste: W opcji zamówień preorderowych sporo osób zamowiło ale nie opłaciło komiksu, nie odpowiedziało na potwierdzenia i stąd widząc jaki jest hype wzięliśmy trochę prosto z tira.
Ok, czyli nie nie starczyło dla tych, co zamówili w przesprzedaży, a nie starczyło dla tych, co zamówili, a potem świadomie zrezygnowali z zamówienia. Być może zamówili licząc, że się wyprzeda szybciej, oni sobie opłacą zamówienie i sprzedadzą z zyskiem, dlatego obudzili się jak faktycznie się wyprzedał. W takim razie moje zdanie jest takie, że bardzo dobrze, że dla nich nie starczyło.

A nawiązując do tego co mówi Itachi, to też czekam na swoją Drogę B&W mimo, że zamówiłem pakiet wszystkich komiksów marcowych zaraz po tym jak ruszyła sprzedaż i faktycznie nie jest to komfortowa sytuacja zamówić coś co miało być w limitowanym niskim nakładzie i dyskutować na forum o dodruku, zanim jeszcze się ten towar otrzymało. xD
« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 13:59:29 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Brvk

« Odpowiedź #2065 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 13:59:03 »
Żonie przedstawiłem sprawę i wpadła na ciekawy pomysł - dodrukować. ale z wyższą ceną sprzedaży.

Offline parsom

« Odpowiedź #2066 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:04:00 »
Skopaliście sprawę, trzeba było w te limitowane wpisywać flamastrem numerki i byłoby git - teraz moglibyście sprzedawać dodruk bez numerków.

Offline komiks

« Odpowiedź #2067 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:05:48 »
Żonie przedstawiłem sprawę i wpadła na ciekawy pomysł - dodrukować. ale z wyższą ceną sprzedaży.
W ten sposób Mandioca zamknie usta tym, którzy mówią, że to dla kasy ;D

Nie no dla mnie spoko, idealnie gdyby dało się jednak coś zmienić w wydaniu, np na okładce, coś dodać, odjąć, cokolwiek. Żeby odróżnić pierwotne wydanie, od dodruku, myślę, że byłby to jakiś kompromis.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #2068 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:07:26 »
Ciekawe po ile egzemplarzy inwestorzy brali, że tak teraz jojczą. Ogłaszajcie wszędzie dodruk, ogłaszajcie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2069 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:14:06 »
Jeśli jest zainteresowanie to korzystać z tego.
Powinno się większą uwagę zwracać na ludzi, którzy chcą faktycznie czytać komiksy a nie na tych co biorą bo coś jest "limitowane", czy też chcą tym później handlować...

Trzeba znaleźć kompromis np. dodruk ze zmienioną okładką?

Jeśli jest szansa, aby wyjść z danym komiksem szerzej do ludzi to powinno się z tego korzystać bo to szansa np. wydawnictwa na lepszy zarobek a tym samym aby np. poszerzyć swoją pulę tytułów w przyszłości, czy też aby poszerzyć grupę odbiorców dla innych tytułów.

Każdy czytelnik komiksów powinien zrozumieć, że czasami warto trochę spasować z pretensjami dla dobra ogółu.

He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!