Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565559 razy)

HugoDumont i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline kubisz

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2010 dnia: So, 30 Marzec 2024, 12:36:37 »
Pojawiła się recenzja "Drogi":
https://paradoks.net.pl/read/46491-droga-recenzja-4
Uwaga na spoiler z "Blasta"!

Offline Itachi

« Odpowiedź #2011 dnia: Wt, 02 Kwiecień 2024, 10:57:56 »
Droga - Manu Larcenet

Lektura za mną, dawno nie miałem takiego ciśnienia na zakup komiksu, ale krok po kroku...

Widzieliście przykładowe plansze, opis fabuły? Skoro tak, to jedno musicie wiedzieć. W środku raczej mało rzeczy Was zaskoczy. Macie w głowie pewne wyobrażenie, wizję. I na 99% pokryje się ono z tym co przeczytacie. Czy jest to wada? Może w niewielkim stopniu, ponieważ całość i tak jest cholernie dobra i broni się na każdej płaszczyźnie. Graficzne arcydzieło, klimat jaki wylewa się ze stron komiksu jest niesamowity. Czytasz, czujesz chłód, wzmaga się wiatr, a Tobie zaczyna robić się niedobrze i zaczynasz przejmować się losem bohaterów. Droga nie potrzebuje dialogów, tych jest niewiele ale szczerze to nawet gdyby ich nie było, nadal bylibyśmy totalnie zafascynowani. Na kadrach czytelnik obserwuje wszystko co kluczowe, ból i cierpienie, smutek i niepewność, strach i poczucie zagrożenia.

Kto tak naprawdę jest dobry w przedstawionym świecie? Czy przy apokalipsie w ogóle zostają przy życiu dobrzy ludzie? Czy każdy z czasem staje po stronie zła? Do czego zdolny jest człowiek, by przeżyć? Na te pytania musimy sobie odpowiedzieć. Droga porusza temat jaki w kulturze był opisany wielokrotnie, nie wnosi do całości niczego nowego, odkrywczego. Moim zdaniem otrzymujemy produkt dopracowany, natomiast obawiam się że idąc na fali hurraoptymizmu większość recenzji będzie trochę sztucznie pompowała oceny do maksimum.

8,5/10 to uczciwa ocena

Także zagospodarujcie dwie godziny, nie śpieszcie się i krok po kroku rozkoszujcie się historią. Edycja B&W prezentuje się naprawdę dobrze, dodatki są u mnie zawsze mile widziane, papier odpowiedniej gramatury. Szkoda tylko że nadal czekam na pre-order od Mandioci, a komiks domówiłem w innym sklepie przy okazji przekraczając barierę darmowej dostawy :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2012 dnia: Wt, 02 Kwiecień 2024, 17:16:13 »
To i ja wrzucę kilka zdań o Alacku Sinnerze
   Kapitalnie narysowany komiks, świetne detektywistyczne opowieści rozgryzane przez tytułowego bohatera dzięki dobrodziejstwom ówczesnej technologii czyli rozmowy przy papierosku na ulicy, rozmowy przy papierosku i alkoholu w głównych centrach lokalnych punktów informacji czyli okolicznych spelunach. Oczywiście nic by z tych rozmów nie wynikało gdyby nie główne atuty Alacka  czyli dobry lewy prosty, stalowe płuca,mocna głowa i siła dedukcji dzięki której dzielny detektyw łączy wszystkie kropki w całość. Co ciekawe i dodające autentyczności postaci, zdarza się również że i sam zbierze oklep,  taka to już specyfika branży podwyższonego ryzyka.

O fabule nie będę nic pisał bo najlepiej samemu odkrywać ten nowojorski świat z lat siedemdziesiątych, generalnie będąc świadom czasów w których autorzy tworzyli ten komiks oczekiwałem trochę ramotkowej fabuły i tu ogromne zaskoczenie - nie mogłem wyjść z podziwu jak sprawnie narracyjnie skonstruowane są te historie. Prawdziwą perełką tego zbioru pośród nie mniejszych pereł są "Wspomnienia"  z Sinnerem opiekującym się rybkami, to było coś czego się nie spodziewałem. Nie spodziewałem się również że zobaczę kadry z uśmiechniętym Alackiem, w ogóle strona kończąca zbiór gdzie ujawnia swoje ziemskie supermoce o które bym go w życiu nie podejrzewał jest miłym zaskoczeniem.

Dobra, ale wymyśleć to jedno, sztuką jest przełożyć te wszystkie myśli na obrazki i to jak narysowany jest komiks to po prostu mistrzostwo świata. To jak autor operuje czernią i bielą to jest poezja, wszystkie miejsca w których dzieje się akcja, bary, biura, hotele,komisariaty czy ulice tętnią swoim własnym życiem , tu nie ma pustych kadrów, praktycznie na każdym tyle się dzieje że głowa mała.
    To co przykuło moją uwagę to właśnie niesamowity gabinet osobowości w tle, te wszystkie uśmiechnięte, krzywe, powykręcane, zapijaczone facjaty robią klimat nie do podrobienia.
Najlepszym kontrastem oddającym brzydotę jest to jak Senior Jose dokonał autoportretu samego siebie i Sampayo, czyli najpiękniejsze buźki w komiksie kontra reszta świata.
  Zajebistym zabiegiem są kadry w tak zwanej oddali, nie wiem jak je fachowo nazwać, siedzą sobie bohaterowie gdzieś w knajpie, gadają, następuje oddalenie i na pierwszy plan wychodzi miasto z dialogiem w tle, mistrzostwo.

Podsumowując, wielkie brawa dla Mandioci dzięki której mogłem zapoznać się z tym niezwykle udanym i rewelacyjne wydanym komiksem ( choć parę literówek jednak się znalazło) . Jedynym minusem jest to że mi jako abstynentowi procentowo-nikotynowemu po skończonej lekturze ciało przesiąkło oparami dymu i alkoholu ale jest to poświęcenie które jestem w stanie znieść.
I nic by się nie stało jakby w ramach ciekawostki przy każdym tytule były podane daty powstawania historii.
    Jeszcze większe brawa i to na stojąco dla Mandioci za ściągnięcie  Jose Munoza do Polski,  zajebisty, uśmiechnięty i rozgadany facet zarażający optymizmem i pozytywnym nastawieniem do życia, cieszę się że mogłem zobaczyć/ posłuchać Mistrza na żywo.

Zakupowy strzał w dziesiątkę, jest to najbarwniejszy czarno-biały komiks jaki czytałem, czekam na tom drugi.

A na sam koniec jeden z lifehacków Alana Grzesznika:
- jak przedawkujesz alkohol śpij z odkrytą stopą, efekty picia zejdą do palców.

Pozdro.

« Odpowiedź #2013 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:27:29 »
hej, pytanie do forumowiczów, którzy zamawiali pałen pakiet komiksów z pierwszego kwartału w preorderach do (chyba) 10 stycznia. Dostaliście swoje zamówienia?

Offline Lobo

« Odpowiedź #2014 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:46:15 »
Jak mogli dostać skoro Alvar 3 jeszcze nie wyszedł
hej, pytanie do forumowiczów, którzy zamawiali pałen pakiet komiksów z pierwszego kwartału w preorderach do (chyba) 10 stycznia. Dostaliście swoje zamówienia?

« Odpowiedź #2015 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 15:37:49 »
aaa no to wszystko jasne. Dzieki.
Sprawdzalem na stornie Mandioca i napisane jest:
Data wydania: 2024.02.26

Online Rodrigues

« Odpowiedź #2016 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 15:45:24 »
Na poprzedniej stronie Bartek pisał, że wysyłki zaczną się prawdopodobnie 08.04.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline kv

« Odpowiedź #2017 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 18:39:55 »
A na fb informacja, że wysyłka w piątek... ale w przyszłym tygodniu.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2018 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 18:44:28 »
Wszystko się zgadza 8+4 = 12 w piątek.

Online Rodrigues

« Odpowiedź #2019 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 22:09:33 »
Wszystko się zgadza 8+4 = 12 w piątek.

:D :D :D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Konrad

« Odpowiedź #2020 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 12:21:15 »
Mandioca zapowiedziała na FB wydanie La madre y la muerte / La partida. Premiera może już nawet w maju
https://www.goodreads.com/book/show/27862584-la-madre-y-la-muerte-la-partida

Online donT

« Odpowiedź #2021 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 16:02:04 »
Lubie tego wydawce coraz bardziej!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline WeaponX

« Odpowiedź #2022 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 16:57:13 »
Nie lubię tego wydawcy coraz bardziej

Online donT

« Odpowiedź #2023 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 17:25:10 »
Nikt Cie kolego nie zmusza. Lubisz inne komiksy niz Mandiocowe? Zaden problem, kupuj od innych wydawcow. Moze ktoregos polubisz.

Edit: literowka
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Kwiecień 2024, 17:42:04 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Sędzia

« Odpowiedź #2024 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 17:40:27 »
Lubie tego wydawce coraz bardziej!

Jedyny wydawca, którego czytam wszystko (począwszy od Ye). Czasem niektóre rzeczy później niż wcześniej, ale wszystko.