Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 664128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Cornelius

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #2415 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 20:51:49 »
Zapodasz więcej szczegółów? Bom ciekawy. Wydaje mi się, że w europejskich komiksach tradycyjnie istniała większa swoboda w przedstawianiu nagości niż w amerykańskich.

Dorysowywana bielizna, przedłużane włosy itp to znak rozpoznawczy Cinebook. W sumie to żadnego oficjalnego stanowiska w tej kwestii wydawca nigdy nie zajął (chociaż swego czasu w stopkach redakcyjnych była notka "some illustrations have been modified so as not to upset sensitive readers"; ostatnimi czasy już nawet tego nie ma). Złośliwi twierdzą, że to brytyjska pruderia, ale konsensus w internetach jest taki, że to raczej wypadkowa międzynarodowych praw wydawniczych i korporacyjnego asekuranctwa. W Stanach Zjednoczonych nikt na goły cycek w komiksie okiem nie mrugnie, w takiej Arabii Saudyjskiej już może być problem. Zamiast próbować dopasowywać się do rozmaitych standardów "obsceniczności", przygotowuje się taką "grzeczną" wersję PG-13, którą spokojnie można puścić na cały świat bez obaw, że gdzieś będzie smród.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2416 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 21:07:21 »
A my, Polacy, zawsze pod prąd i rozebraliśmy Lois już w pierwszym Supermanie. :)

Offline Konrad

« Odpowiedź #2417 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 20:29:27 »
Druga kwietniowa zapowiedź - Pendragon tom 1 (z 2). Zawiera on dwa pierwsze albumy z planowanych czterech. Trzeci będzie we Francji we wrześniu, a finałowy czwarty prawdopodobnie w 2026 (wtedy też dostaniemy od LIT drugi zbiorczy tom).
https://www.bedetheque.com/serie-85250-BD-Pendragon.html

🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Gotowi na dawkę legend arturiańskich? Pierwszy z dwóch tomów (łączących po dwa francuskie albumy) "Pendragona" już za miesiąc. 😊
------------------------
👉 Na naszej stronie możecie się zapisać do powiadomień email o starcie przedsprzedaży kwietniowych nowości.
------------------------
Od czasu odejścia rzymskich legionów bogowie najwyraźniej porzucili mieszkańców i ziemie Alby targanej okrutnymi i niekończącymi się wojnami. Czarodziej Merlin bez ustanku szuka sposobu na przywrócenie harmonii. W tym celu będzie musiał znaleźć króla zdolnego położyć kres swarom pomiędzy Siedmioma Królestwami.
Nimue wyczuwa, że wkrótce pewien człowiek wprowadzi Albę w nową erę. To Artur, dowódca najemników, który nie marzy o wielkości i nie ma ambicji zostać najwyższym królem Niskich Ziem. Swoimi czynami już wielokrotnie dowiódł tego, że jest świetnym przywódcą i strategiem. Dla niektórych przyszły mąż Elwen, córki króla Leodana, uosabia jedyną nadzieję w obliczu narastających problemów, które zagrażają jedności Alby. Czy Artur przyjmie duży ciężar proponowany mu przez Merlina i okaże się godny pokładanych w nim nadziei?
Jérôme Le Gris ("Hawkmoon", "Horacio d’Alba") swobodnie reinterpretuje chrześcijański mit o Świętym Graalu, wpisując go w kontekst historyczny, w jakim pojawia się legendarna postać króla Artura. Bogata i dynamiczna kreska Paola Martinella ukazuje dziki świat przesycony celtycką mitologią i stworzony na podstawie iście hollywoodzkiego storyboardu Benoîta Dellaca ("Hawkmoon").
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Pendragon. Tom 1
👉Tytuł oryginalny: Pendragon – Tome 1-2: L’épée perdue / Le conseil des Rois
👉Scenariusz: Jerome Le Gris
👉Storyboard: Benoit Dellac, Paolo Martinello
👉Rysunki i kolory: Paolo Martinello
👉Przekład: Jakub Syty
👉Redakcja: Maria Lengren
👉Korekta: Agata Bogusławska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 112
👉Format: 240x320 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Éditions Glénat
👉Data wydania: 24 kwietnia 2025 r.
👉Cena okładkowa: 100 zł
👉ISBN-13: 978-83-68346-19-0

Offline Randal63

« Odpowiedź #2418 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 02:21:19 »
@Konrad jak ja na tą zapowiedż czekałem,dzięki. ;D

Offline Dracos

« Odpowiedź #2419 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 08:42:18 »
W sumie fajnie, ale chyba bym wolał za dwa lata mieć całość niż tak na raty po dwa albumy.

Offline starcek

« Odpowiedź #2420 dnia: Śr, 26 Marzec 2025, 12:20:11 »
Pierwsza kwietniowa zapowiedź - Długi Juan

Cóż to za hicior. Już brak w magazynie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Lobo

« Odpowiedź #2421 dnia: Śr, 26 Marzec 2025, 12:55:00 »
 Mało ogarnięty widać jesteś

Offline LukCook

« Odpowiedź #2422 dnia: Śr, 26 Marzec 2025, 16:24:22 »
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
W kwietniu powróci dobrze Wam znany koleś.🫢
Za miesiąc do sprzedaży ponownie trafi "Hombre. Księga I" z nową okładką limitowaną.
Zawartość obu wersji okładkowych pozostaje taka sama jak w pierwszym wydaniu.
-----------------------------
Kim jest Hombre? Człowiekiem? Człekiem? Kolesiem? Starym piernikiem? Dziadem? Ostatnim sprawiedliwym?
Hombre po prostu walczy o przetrwanie w okrutnym chaosie, który zapanował na świecie zniszczonym w wyniku kryzysu ekologicznego. Dziś również ludzkość nie ma planu B, bo nie istnieje planeta B. Autorzy Hombre pokazują, że choć życie po takiej katastrofie nadal będzie możliwe, to okaże się ekstremalnie trudne, i chcą zmusić nas do zastanowienia się, czy na pewno chcemy zmierzać w takim kierunku?
"Hombre" powstał w okresie boomu komiksowego w Hiszpanii w latach osiemdziesiątych. José Ortiz (rysunek, kolor) i Antonio Segura (scenariusz) stworzyli komiks postapokaliptyczny, który stał się klasykiem i cieszył się popularnością we Francji i w USA, gdzie trafił na łamy magazynu Heavy Metal.
Saga Ortiza i Segury to bez wątpienia jedna z najbardziej zapadających w pamięć serii, jakie stworzono w Hiszpanii. Historie, które składają się na tę sagę, zebrano w dwóch wydaniach zbiorczych. Pierwsze z nich zawiera głównie epizody opublikowane w kolorze, a w drugim znajdą się komiksy czarno-białe.
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Hombre. Księga I
👉Tytuł oryginalny: Hombre
👉Scenariusz: Antonio Segura
👉Rysunki i kolory: José Ortiz
👉Przekład: Jakub Jankowski
👉Redakcja: Marcin Grabski
👉Liczba stron: 256
👉Format: 240x320 mm
👉Druk: kolor + cz.-b.
👉Wydawca oryginalny: ECC Ediciones
👉Cena okładkowa: 145 zł
👉ISBN-13: 978-83-67270-48-9
👉ISBN-13 wydania limitowanego: 978-83-68346-16-9

Offline LukCook

« Odpowiedź #2423 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 13:05:12 »
Super zapowiedź:

🔥🔥ZAPOWIEDŹ i PRZEDSPRZEDAŻ🔥🔥
Kwietniowe zapowiedzi kończymy klasyką łotrzykowsko-humorystycznego fantasy autorstwa Fritza Leibera.
Adaptację komiksową opowiadań przygotowali m.in. Mike Mignola, Howard Chaykin i Dennis O’Neil.
👉Na naszej stronie rozpoczęliśmy przedsprzedaż kwietniowych nowości i dodruku "Hombre #1".
„Ze wszystkich rzeczy, które robiłem przed "Hellboyem", tę serię lubię najbardziej”.
– Mike Mignola
Fritz Leiber to jeden z gigantów literatury fantasy i science fiction, wizjoner, zdobywca licznych nagród Hugo, Nebula i World Fantasy Award. Wywarł wpływ na całe pokolenie pisarzy. Jego najsłynniejszym dziełem są opowieści o dwójce awanturników, Fafhrdzie i Szarym Kocurze.
W niniejszym tomie zebrano adaptacje najlepszych z owych opowieści – w tym nagrodzonego Hugo i Nebulą Żegnajcie w Lankhmarze – autorstwa komiksowych legend: Howarda Chaykina, Mike’a Mignoli, Dennisa O’Neila, Ala Williamsona, Waltera Simonsona i innych.
Dołączmy zatem do potężnego barbarzyńcy oraz drobnego złodzieja i zobaczmy, jak walczą z szermierzami, nekromantami i flaszkami zacnego trunku!
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Fafhrd i Szary Kocur. Omnibus
👉Tytuł oryginalny: Fafhrd and the Gray Mouser Omnibus
👉Oryginalne opowiadania: Fritz Leiber
👉Scenariusz: Howard Chaykin, Dennis O’Neil, George Alec Effinger
👉Rysunki: Mike Mignola, Howard Chaykin, Walter Simonson, Jim Starlin, Al Williamson, The Crusty Bunkers, Al Milgrom
👉Kolory: Sherilyn Van Valkenburgh
👉Przekład: Paulina Braiter-Ziemkiewicz
👉Redakcja: Izabela Rutkowska
👉Liczba stron: 320
👉Format: 180x275 mm
👉Druk: kolor
👉Wydawca oryginalny: Dark Horse Comics
👉Cena okładkowa: 140 zł
👉ISBN-13: 978-83-68346-17-6

« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Marzec 2025, 13:07:39 wysłana przez LukCook »

Offline Dracos

« Odpowiedź #2424 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 13:11:49 »
Patrzę na okładkę i szukam od razu wśród autorów Mignoili :) Co do zasady adaptacji książek nie kupuję, prawie zawsze są to takie tytuły które czytałem tak tutaj bez bicia przyznam że Leibera chyba nic nie czytałem więc może i bym zaryzykował.

Offline komiks

« Odpowiedź #2425 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 13:14:12 »
WOW świetna zapowiedź. Zawsze chciałem przeczytać Przygody Fafryda i Szarego Kocura, ale jakoś nigdy się za to nie zabrałem, a teraz będę miał komiks.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline komiks

« Odpowiedź #2426 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 13:22:18 »
Patrzę na okładkę i szukam od razu wśród autorów Mignoili :)

Wygląda na to, że Mignola rzeczywiście robił rysunek dla pierwszej części, ale już nie inkował.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2427 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 14:11:10 »
WOW świetna zapowiedź. Zawsze chciałem przeczytać Przygody Fafryda i Szarego Kocura, ale jakoś nigdy się za to nie zabrałem, a teraz będę miał komiks.

Czytałem wieki temu, ale jedyne co pamiętam, to że oczy krwawiły od tego "Fafryda".

Na szczęście wygląda na to, że Lost in Time nie popełni tego koszmarka.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #2428 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 01:10:42 »
Nie wiem jak komiks ale seria książkowa z tymi bohaterami mocno się zestarzała. Trzeba doceniać za przecieranie szlaków w klasycznym fantasy lecz jednak wiele rozwiązań fabularnych razi. Przede wszystkim powtarzający się schemat przygód czyli:
1. Szary Kocur: Fafhrd, zaróbmy ukradnijmy jakieś skarby
Fafhrd: Luz-blues, tylko niech będzie chwała, gorzała i dziewki
2. Wybierają się gdzieś (chociaż część przygód dzieje się w mieście Lankhmar które jest ich "bazą") jest przygoda, źli ludzie lub nieludzie do zabicia
3. Zawsze spotykają dwie ponętne kobitki do poromansowania, które akurat są dwie, by pasowały do dwóch bohaterów i zawsze dziwnym splotem okoliczności, jednej podoba się Fafhrd, drugiej Szary Kocur.
4. Niczego ale to absolutnie niczego się nie uczą, nie wyciągając wniosków na przyszłość więc najczęściej tracą zarobek i nie zauważają, że wpadli w kłopoty przez chciwość lub dali się omamić jakiejś sprytnej atrakcyjnej kobiecie i kolejnym razem znów popełniają te same błędy.
Inna opcja to bycie wysłanym na misję w stylu przynieś-podaj-pozamiataj przez ich patronów bo obaj mają swojego potężnego czarodzieja, każdy jednego, co to uratował im skórę, więc muszą spłacać dług i być na wezwanie.
Często również fabuła gra tym motywem "dwójki" i ich różnicami w budowie ciała oraz charakterze czy stylu walki. Bywa, że na początku przygody się rozdzielą i idzie dwutorowo akcja. Na początku to fajne, później zaczyna męczyć podobnie jak i inne motywy powtarzane w serii.
Innym minusem przygód Fafhrda i Szarego Kocura jest brak kontynuacji pewnych wątków. Seria ma pewne zakończenie ale jest ono częściowo otwarte i właściwie sprawia wrażenie jakby autor lepiej się czuł pisząc pojedyncze tomy, bez budowania spójnej wielowątkowej fabuły.
Oczywiście, są detale, które tworzą świat Lankhmaru unikalnym, są historie lepsze i gorsze. Całościowo nie jest to zła seria, podobnie jednak jak "Książęta Amberu" Zelaznego, po prostu średnia. Nie przetrwała próby czasu. Nie wiem jaki jest komiks, nie czytałem wersji angielskiej, czy kupię polską, tego nie wiem. Jeśli jednak jest wierną adaptacją książki to chyba jednak odpuszczę.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline komiks

« Odpowiedź #2429 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 17:18:58 »
Wróciła okładka limitowana
Świat Arkadiego. Wydanie zbiorcze 02
https://www.gildia.pl/komiksy/640452-swiat-arkadiego-wydanie-zbiorcze-02-okladka-limitowana