Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 663655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #2385 dnia: So, 15 Marzec 2025, 20:19:55 »
A skąd takie wzięcie tych Kronik? Przykładowe plansze wyglądają sztampowo.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2386 dnia: So, 15 Marzec 2025, 20:26:52 »

Opinie na forum były bardzo dobre. Ale dopiero będę czytać.

Offline komiks

« Odpowiedź #2387 dnia: So, 15 Marzec 2025, 20:31:05 »
Ludzie masowo pisali, że plansze cudowne. Ja oglądałem chyba wszystkie prezentacje tego komiksu i nie znalazłem potwierdzenia cudowności grafik. Kiedy dodatkowo zorientowałem się, że Pani Jeziora jest dziwnie opalona i coś tam z feminizmem, to dałem spokój.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2388 dnia: So, 15 Marzec 2025, 20:44:48 »
Ludzie masowo pisali, że plansze cudowne. Ja oglądałem chyba wszystkie prezentacje tego komiksu i nie znalazłem potwierdzenia cudowności grafik. Kiedy dodatkowo zorientowałem się, że Pani Jeziora jest dziwnie opalona i coś tam z feminizmem, to dałem spokój.

A spodziewałeś się bladego Pana Jeziora? ;)
Cała konstrukcja mitu arturiańskiego jest dość feministyczna - oprócz Merlina (którego trudno uznać za pierwiastek męski), to właśnie kobiety (Pani Jeziora, Morgana) symbolizują tu siłę sprawczą, a faceci kierują się głównie popędem i rujnują w ten sposób porządek rzeczy (Uther, Artur, Lancelot).

Jeśli szukasz mitów macho to moim zdaniem szybciej w basenie Morza Śródziemnego niż Brytanii. Tu nawet komiksy o Slainie z natury rzeczy mają feministyczny wydźwięk. Taka mitologia.

PS. komiks IMO śliczny i solidny, ale dość banalny - zrobiony bezpiecznie, tak żeby dostosować się do oczekiwań odbiorcy. Nie zubożysz swojego życia, jeśli go odpuścisz. :)

Offline deFranco

« Odpowiedź #2389 dnia: So, 15 Marzec 2025, 21:00:15 »
Dla mnie rysunki są dobre, a scenariusz mocno średni.
Też nie rozumiem ekscytacji tym tytułem.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline komiks

« Odpowiedź #2390 dnia: So, 15 Marzec 2025, 21:01:02 »
A spodziewałeś się bladego Pana Jeziora? ;)
Spodziewałem się białej Pani Jeziora. Bo niby czemu ma być opalona?

I żeby nie było, że jestem jakimś rasistą.

Cytat: Perplexity
Biorąc pod uwagę celtyckie pochodzenie Pani Jeziora, można przypuszczać, że jej kolor skóry mógł być zgodny z cechami charakterystycznymi dla ludności celtyckiej. Osoby tej populacji często mają bladą, białą skórę, czasami z rumieniem, oraz piegi na twarzy i ciele. Ten typ skóry jest również związany z jasnymi oczami, takimi jak niebieskie lub zielone, oraz rudymi lub jasnymi włosami.

W związku z tym, Pani Jeziora mogła mieć bardzo jasną skórę, być może z piegami, oraz jasne oczy, takie jak niebieskie lub zielone. Jej włosy mogły być rude lub w odcieniach jasnego blondu, co jest typowe dla osób o korzeniach celtyckich.

Jeśli chodzi o fototyp skóry, Pani Jeziora najprawdopodobniej reprezentowałaby fototyp I, który charakteryzuje się skórą, która nigdy się nie opala i łatwo ulega poparzeniom słonecznym.

Cała konstrukcja mitu arturiańskiego jest dość feministyczna - oprócz Merlina (którego trudno uznać za pierwiastek męski), to właśnie kobiety (Pani Jeziora, Morgana) symbolizują tu siłę sprawczą, a faceci kierują się głównie popędem i rujnują w ten sposób porządek rzeczy (Uther, Artur, Lancelot).
U Sapkowskiego też jest feminizm i nawet lesbijki i mi to w ogóle nie przeszkadza, kwestia przedstawienia. Oczywiście nie czytałem komiksu, więc nie ocenię, ale opinie innych mnie zniechęciły.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2391 dnia: So, 15 Marzec 2025, 21:27:10 »
Jeśli już mamy analizować genetyczne pochodzenie istot nadprzyrodzonych to pociągnijmy to dalej - czasem Pani z Jeziora była utożsamiana z Marią Magdaleną. Jaką cerę miała Maria Magdalena? :)

Ja nie odebrałem koloru skóry Viviany jako wyraz pochodzenia etnicznego, ale jako element jej nadnaturalnego pochodzenia - ciemna karnacja i śnieżnobiałe włosy. Zresztą rysy ma europejskie.

No i jej wygląd to najmniejszy problem tego komiksu - tutaj każda kobieta wygląda jak lalunia z Instagrama, a nie średniowiecznego gobelinu. A i Merlinowi byś nie fikał, a już na pewno nie jakby zdjął koszulkę.

Offline komiks

« Odpowiedź #2392 dnia: So, 15 Marzec 2025, 21:56:44 »
Jeśli już mamy analizować genetyczne pochodzenie istot nadprzyrodzonych to pociągnijmy to dalej - czasem Pani z Jeziora była utożsamiana z Marią Magdaleną. Jaką cerę miała Maria Magdalena? :)

Cytat: Perplexity
Maria Magdalena pochodziła z Magdali, miejscowości położonej na zachodnim brzegu Jeziora Galilejskiego (znanej również jako Jezioro Genezaret) w Palestynie.

W tym regionie dominującą populacją były ludy semickie, w tym Żydzi, którzy byli częścią starożytnej Palestyny. Zatem Maria Magdalena najprawdopodobniej była Żydówką, należącą do nacji żydowskiej.

Jeśli chodzi o kolor skóry, wśród ludności żydowskiej w tamtym regionie można było spotkać różne typy skóry, od jaśniejszych do ciemniejszych odcieni. Jednak w ogólnym zarysie, ludzie z tego obszaru często mieli średni lub ciemniejszy kolor skóry, z uwagi na klimat i geograficzne położenie Palestyny.

Na żydówkę też mi nie wygląda.
Oczywiście to jest komiks fantasy, więc można zrobić wszystko, ale biorąc pod wagę obecne standardy, to raczej jest to celowe Netfliksowanie.

« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 21:59:51 wysłana przez komiks »

Offline starcek

« Odpowiedź #2393 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:03:53 »
Oj tam, oj tam. Jezioro pełne błota, to i trochę się przyczepiło. W Loch Ness woda też nie jest krystalicznie czysta.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2394 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:23:29 »
I żeby nie było, że jestem jakimś rasistą.

Jak to było? Jeśli ktoś musi mówić że jest damą, to nie jest damą? :D

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #2395 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:24:57 »

Czyli nie kupiłeś komiksu bo nie spodobał ci się kolor skóry jednej postaci? Bajki o bałwankach sobie kup. Tam wszyscy biali

Offline komiks

« Odpowiedź #2396 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:36:45 »
Czyli nie kupiłeś komiksu bo nie spodobał ci się kolor skóry jednej postaci? Bajki o bałwankach sobie kup. Tam wszyscy biali

Nie kupiłem, bo nie podobają mi się rysunki, nie zachęciły mnie recenzje i nie czuję klimatu tej opowieści.
No i nie lubię rasizmu, podmianka postaci na inną nację bez uzasadnienia, to jest rasizm i cancel culture.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2397 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:57:35 »
Na żydówkę też mi nie wygląda.

Ale Pani z Jeziora z tej ilustracji to przecież jest ta sama postać, co na okładce komiksu (Viviana).
Ta z okładki jakoś rasowo odbiega od Twoich wyobrażeń?

Offline komiks

« Odpowiedź #2398 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:12:45 »
Ale Pani z Jeziora z tej ilustracji to przecież jest ta sama postać, co na okładce komiksu (Viviana).
Ta z okładki jakoś rasowo odbiega od Twoich wyobrażeń?
To nie są moje wyobrażenia, podałem opis wygenerowany przez Perplexity. Więc stwierdzam tylko fakt. Legendy arturiańskie, są arturiańskie, a nie indyjskie, australijskie, albo afrykańskie. Tutaj nie ma żadnej filozofii, to jest proste jak budowa cepa. Według Ciebie, ta na okładce przypomina tą z obrazka który wkleiłem? Ta na okładce wygląda mocno współcześnie, dlaczego ma białe włosy? Jeśli to jest Pani Jeziora, to bym się nie domyślił. Za to Merlina rozpoznałem od razu, a mogli zrobić łysego grubaska, wtedy rozmawialibyśmy o nim.

Nie lubisz rasizmu a jeszcze bardziej innych ras. W pierwszej na Mencena?
To ty powiedziałeś. Nawet nie ma co komentować.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2399 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:30:41 »
To nie są moje wyobrażenia, podałem opis wygenerowany przez Perplexity. Więc stwierdzam tylko fakt.
Opis wygenerowany przez AI zazwyczaj ma niewiele wspólnego z faktami.
Tak samo analizowanie koloru skóry istot nadnaturalnych, starych jak świat nie ma większego sensu. To jakby mieć pretensje, że diabeł Boruta bywa czarny i brodaty, a powinien być biały i pod wąsem.