Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 662460 razy)

Offline LukCook

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #2295 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 19:14:26 »
Super ładna ta czarna okładka.

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #2296 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 19:15:51 »
Super ładna ta czarna okładka.
True, trzeba będzie kupić :)

Offline Death

« Odpowiedź #2297 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 19:42:10 »
Wiadomix. Ten fajny duet twórców gwarantuje dobry poziom rozrywki, a do tego wisienka, czyli ta czarna okładka. No lubię to wydawnictwo, bo co mam nie lubić jak ciągle wychodzi od nich coś fajnego... ;)

Offline wojtast

« Odpowiedź #2298 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 21:13:51 »
No całkiem całkiem.

Alternatywnie mogli też poszczuć cycem :)

Offline starcek

« Odpowiedź #2299 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 22:42:13 »
Po tym jak wydali pirackie tytuły już liczyłem, że szybko wrzucą integral Long John Silver'a, ale skoro teraz coś Dorisona dają, to nie tracę nadziei.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online studio_lain

« Odpowiedź #2300 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:04:20 »
wodzu ja mam oku fajną piracką serię, ale brak mi odwagi ;)

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline rapr

« Odpowiedź #2301 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:34:06 »
Napisałem już trzy razy, napiszę ponownie: kupuję to w pierwszej godzinie przedsprzedaży.

A Lost in Time w lutym ode mnie jest kupowane całe. Jestem bardzo ciekaw każdej z trzech pozycji - zapowiada się interesujący luty!
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Styczeń 2025, 12:42:41 wysłana przez rapr »

Online studio_lain

« Odpowiedź #2302 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:44:01 »
przenisiemy rozmowę do SL - żeby nie zaśmiecać.

Vae Victis - druk

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2303 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:59:25 »
Proroka biorę ale tym razem w okładce zwykłej, a na Juan el Largo nie mogę się już doczekać.
Do Cywilizacji Kreta nie mogę się jakoś przekonać, tak samo jak ze Światem Mitów od Egmontu (a jestem miłośnikiem starożytności).
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2304 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 12:33:12 »
wodzu ja mam oku fajną piracką serię, ale brak mi odwagi ;)

Mam pytanie, po co umieszczasz takie wpisy? Brać Ci odwagi tj. czyli tego nie wydasz, więc jaki jest sens takiego posta? Pytam z ciekawości.

Online studio_lain

« Odpowiedź #2305 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 12:50:16 »
czasami po prostu żartuje jak tu,
a czasami chce polecić fajne komiksy, których nie wydam
czasem po komiksy, które polecam a nie wydam,
sięgają inni wydawcy tak np będzie z Les Lumières de l'Amalou - na co bardzo się cieszę

mam prośbę jak byś chciał dalej pogadać na ten temat wskocz na wątek SL
ja się czasami zapomnę że jestem wydawcą, zadziałam impulsywnie, a nie chcę robić tu offtopu

Vae Victis - druk

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2306 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 13:06:18 »
czasami po prostu żartuje jak tu,
a czasami chce polecić fajne komiksy, których nie wydam
czasem po komiksy, które polecam a nie wydam,
sięgają inni wydawcy tak np będzie z Les Lumières de l'Amalou - na co bardzo się cieszę

mam prośbę jak byś chciał dalej pogadać na ten temat wskocz na wątek SL
ja się czasami zapomnę że jestem wydawcą, zadziałam impulsywnie, a nie chcę robić tu offtopu
No właśnie, to może pliz nie zaśmiecaj wątku innego wydawcy. Masz przypisany wątek poświęcony swojemu wydawnictwu, więc tam możesz robić śmietnik.

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #2307 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 13:32:08 »

Wygląda jak pseudonim artystyczny :)

Offline Komediant

« Odpowiedź #2308 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 14:22:26 »
...który juz z dobrą dekadę wisi w stopkach redakcyjnych.

Offline Archelon

« Odpowiedź #2309 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 17:23:01 »
Proroka biorę ale tym razem w okładce zwykłej, a na Juan el Largo nie mogę się już doczekać.
Do Cywilizacji Kreta nie mogę się jakoś przekonać, tak samo jak ze Światem Mitów od Egmontu (a jestem miłośnikiem starożytności).

Przeglądałem informacje odnośnie "Krety". Znalazłem odpowiedzi autorki scenariusza na pytania czytelników.

Całym wyzwaniem w Civilizations – Crete było ponowne zapoznanie się z mitami, które wszyscy znamy, takimi jak mity o Minosie i Minotaurze, przy jednoczesnej próbie zakotwiczenia ich w rzeczywistości historycznej i ludzkiej. Często zadawałam sobie pytanie: „Ale przecież nie ma czegoś takiego jak człowiek pół-człowiek, pół-byk!” Za tą legendą musiało kryć się coś bardziej realistycznego. Dlatego dalej badałam i studiowałam tę fascynującą cywilizację i doszłam do własnych wniosków.

Moje doświadczenie w dziedzinie renowacji malarstwa, szczególnie dzięki dogłębnym studiom fresków w Akrotiri, pozwoliło mi czerpać inspirację z tej cywilizacji minojskiej. Odkryłam tam oznaki społeczeństwa głęboko zakorzenionego w kulcie boskiej kobiecości. Dlatego przeprojektowałam postacie takie jak Pasiphaé, umieszczając ją w bardziej realistycznym, ale równie mistycznym otoczeniu. Tutaj Pasiphae nie jest po prostu mityczną królową, ale potężną kobietą, której wybór Minosa, fenickiego księcia, ilustruje zderzenie tradycji matriarchalnych z nowymi wpływami patriarchalnymi przyniesionymi przez Hellenów.

Pomysł polegał nie tylko na opowiadaniu legend, ale także na zastanowieniu się, co mogą one reprezentować dla społeczeństwa minojskiego i dla nas dzisiaj. Minos na przykład uosabia napięcie między dwoma światami, ma złożony charakter, jest symbolem napięć społecznych i kulturowych swoich czasów.

Dlatego też przeprowadziłam wiele badań, aby zaproponować lekturę, która nie odbiegając zbytnio od mitów, stara się ukazać ludzkie prawdy i ponadczasową dynamikę społeczną. Zaufaj mi, moje badania doprowadziły mnie do wniosków, które Cię zaskoczą!

Jeśli chodzi o Egipt i Rzym, to prawdą jest, że Rzym zaplanowano na czerwiec 2025 r., jednak Egipt zostanie wydany wcześniej, co umożliwi ukończenie trylogii w niecały rok. Każdy tom został zaprojektowany tak, aby zapewnić wyjątkowe wrażenia, zachowując jednocześnie wspólny wątek... Astrologia i...

Wreszcie, jeśli chodzi o liczbę tomów, Kreta, Egipt i Rzym będą odrębnymi tomami po 128 stron. Federico Ferniani wykonał niezwykłą pracę przy pierwszych rysunkach i jestem pewien, że reszta historii spodoba ci się równie mocno!

Dziękuję :)

Simona

Dodatkowo:

Chciałam zwrócić uwagę, że okładki trzech tomów zostały zaprojektowane przez utalentowanego Federico Fernianiego i że istnieje bardzo ważny wspólny wątek, który narracyjnie łączy te trzy tomy: Kreta-Egipt-Rzym. Urzeczywistnienie tego projektu zajęło nam lata i uwierzcie mi, zaangażowanie było ogromne.

Czas akcji:
Kreta 1600 p.n.e.
Egipt 4600 p.n.e.